Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


Chiński przedwzmacniacz na lampie 6N3 zamiana na ECC82 jak?


  • Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   nikifor

  • Użytkownicy
  • 1449 postów
  • Rejestracja: 26.08.2010

Napisano 04.06.2018 - 19:54

Mam takiego małego chinola na jednej lampce 6N3 wsadziłem tam lampke mullarda ecc82 no i gra dosyć ładnie ale czy taka lampa bedzie działać poprawnie na bodajżę 24voltach?   czy trzeba coś zmodyfikować w tym układzie? ew czy pra lampowe nr 3 bez kombinacji bedzie działać z lampami ecc82?

gra mi to jako bufor do wzmacniacza lovely ciube i bardzo fajnie ociepla dzwiek dlatego mnie to interesuje

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek 1685

  • Użytkownicy
  • 705 postów
  • Rejestracja: 27.08.2007

Napisano 04.06.2018 - 20:04

To bardzo dziwna sprawa, że to w ogóle gra biorąc pod uwagę, że 6n3 i ecc82 mają zupełnie inny pinout.

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   nikifor

  • Użytkownicy
  • 1449 postów
  • Rejestracja: 26.08.2010

Napisano 04.06.2018 - 21:11

no sam jestem żdziwiony,ale gra

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   przemak

  • Użytkownicy
  • 4215 postów
  • Rejestracja: 30.10.2016

Napisano 04.06.2018 - 21:23

Sprawdź może w takim razie jak gra bez lampy ;)
nagrywamy.com

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Krytyki się nie boję

  • Zbanowani
  • 104 postów
  • Rejestracja: 25.08.2018

Napisano 04.06.2018 - 21:55

Wyświetl postUżytkownik przemak dnia 04.06.2018 - 21:23 napisał

Sprawdź może w takim razie jak gra bez lampy ;)
Bez żartów, wydaje się że ECC82 przy tak niskim napięciu nie wyda z siebie dźwięku. Na poważnie podejrzewam że podłączone jest tylko żarzenie a reszta to jakaś "motanka" bez wpływu na działanie układu.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   przemak

  • Użytkownicy
  • 4215 postów
  • Rejestracja: 30.10.2016

Napisano 04.06.2018 - 21:57

Wyświetl postUżytkownik OldZbig dnia 04.06.2018 - 21:55 napisał

Bez żartów, wydaje się że ECC82 przy tak niskim napięciu nie wyda z siebie dźwięku. Na poważnie podejrzewam że podłączone jest tylko żarzenie a reszta to jakaś "motanka" bez wpływu na działanie układu.

Właśnie to miałem na myśli.
nagrywamy.com

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   nikifor

  • Użytkownicy
  • 1449 postów
  • Rejestracja: 26.08.2010

Napisano 05.06.2018 - 18:40

a macie jakąć propozycję gotowej aplikacji działajacej na dwóch oddzielnych lampach ecc82?? coś w stylu pre ew bufora,najlepiej diy ew może jakiś gotowiec nie za drogi

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek 1685

  • Użytkownicy
  • 705 postów
  • Rejestracja: 27.08.2007

Napisano 05.06.2018 - 21:21

http://www.shine7.com/audio/12au7_pre.htm





Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

baner image
 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień