Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


Legendarny Pioneer A400


  • Nie możesz odpowiedzieć
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pawlik7294

  • Użytkownicy
  • 559 postów
  • Rejestracja: 20.06.2010

Napisano 14.04.2018 - 10:12

Witam

Drodzy Audiostereowcy mam kłopot ze wzmacniaczem Pioneer A400. (Nie A400X)
Czy komuś z szanownego państwa przydarzyła się usterka polegająca na zaniku głośności jednego z kanałów? U mnie jest to kanał prawy
(w czasie usterki gra dużo ciszej i jest jakby przepuszczony przez filtr dolno-przepustowy). Po jakimś czasie ok 5-10 min wszystko wraca do normy i po upływie kilkudziesięciu sekund ponownie kanał się wycisza. Potrafi też co 15sekund wracać do sił witalnych i po 5sekundach się wyciszyć. Na wstępie nadmieniam że nie jest to wina selektora wejść (jego przełączanie w czasie wyciszenia kanałów nic nie zmienia). Wymieniłem 2 przekaźniki i potencjometr głośności z parametrami tj. w oryginale (wymiana potencjometru nic nie zmieniła ..po za tym, że nie mogę teraz regulować balansu). Jeśli ktoś miał podobny kłopot i zna rozwiązanie to proszę o skomentowanie posta.

Pozdrawiam P.

Użytkownik pawlik7294 edytował ten post 14.04.2018 - 10:14

  • +
  • -

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   sybic

  • Użytkownicy
  • 1802 postów
  • Rejestracja: 05.03.2004

Napisano 14.04.2018 - 10:42

Ten przekaźnik do opóźnionego załączania głośników też wymieniłeś?
  • +
  • -
MA RX8, RX Center, MA9; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, 2-ch DIYINHK ES9038Pro, XMOS Multichannel;  Power AMP : 6-ch  TPA3255, 2-ch Ugoda; Oppo BDP-103EU

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ecc88

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • Rejestracja: 26.02.2006

Napisano 14.04.2018 - 11:29

Wymień przekaźnik o jakim pisze sybic, objawem jego brudnych styków moze być zanik sygnału. Spróbuj jeszcze dać potencjomert na full przy odtwarzaniu muzyki. Taki myk czasm prowadzi do czasowego powrotu sygnału, ale przekaźnik i tak do wymiany lub przeczyszczenia styku, jeżeli da sie do niegi dostać.

Użytkownik ecc88 edytował ten post 14.04.2018 - 11:30

  • +
  • -

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Audiotetryk

  • Użytkownicy
  • 1261 postów
  • Rejestracja: 02.01.2010

Napisano 14.04.2018 - 14:45

No tak- przekaźnik jest w takich przypadkach głównym podejrzanym, i sam się niedawno przekonałem że jego wymiana (przy okazji na lepszy), oprócz przywrócenia sprawności sprzetu wnosi ogromna poprawę brzmienia. Problem w tym, że pawlik7294 napisał, że już to zrobił.... Na początek przejrzał bym i dokładnie poprawił punkty lutownicze.
  • +
  • -

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ecc88

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • Rejestracja: 26.02.2006

Napisano 14.04.2018 - 19:00

No to w ciemno można grać w karty, generator i oscyloskop 5 minut roboty i znajdziesz wadliwy element, inaczej wątek może długo trwać.
  • +
  • -

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   audioburak

  • Użytkownicy
  • 5475 postów
  • Rejestracja: 18.02.2011

Napisano 14.04.2018 - 19:05

Generator można zassać - standalone ze wszystkimi potrzebnymi funkcjami łącznie ze sweep i poziomem,
a do tego jakiś przyzwoity multimetr i też coś można namierzyć ...
  • +
  • -
500 PLUS,  KORYTO PLUS

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pawlik7294

  • Użytkownicy
  • 559 postów
  • Rejestracja: 20.06.2010

Napisano 15.04.2018 - 08:16

Wyświetl postUżytkownik sybic dnia 14.04.2018 - 10:42 napisał

Ten przekaźnik do opóźnionego załączania głośników też wymieniłeś?
Tam są 2 przekaźniki oba wymieniłem

Wyświetl postUżytkownik ecc88 dnia 14.04.2018 - 19:00 napisał

No to w ciemno można grać w karty, generator i oscyloskop 5 minut roboty i znajdziesz wadliwy element, inaczej wątek może długo trwać.

Dziękuję za radę. Za mało mam wiedzy oscyloskopowej ...Będę musiał chyba do Reduktora szumu uderzyć.

Wyświetl postUżytkownik Audiotetryk dnia 14.04.2018 - 14:45 napisał

No tak- przekaźnik jest w takich przypadkach głównym podejrzanym, i sam się niedawno przekonałem że jego wymiana (przy okazji na lepszy), oprócz przywrócenia sprawności sprzetu wnosi ogromna poprawę brzmienia. Problem w tym, że pawlik7294 napisał, że już to zrobił.... Na początek przejrzał bym i dokładnie poprawił punkty lutownicze.

Z punktami lutowniczymi toczyłem już bitwę ale jeszcze wypowiem im wojnę. THX.

Użytkownik pawlik7294 edytował ten post 15.04.2018 - 08:03

  • +
  • -

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   artw

  • Użytkownicy
  • 2033 postów
  • Rejestracja: 28.05.2009

Napisano 15.04.2018 - 08:49

podłącz sygnał bezpośrednio na wejście stopnia mocy i sprawdź czy objawy nadal występują
  • +
  • -
DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   pawlik7294

  • Użytkownicy
  • 559 postów
  • Rejestracja: 20.06.2010

Napisano 15.04.2018 - 10:43

Wyświetl postUżytkownik artw dnia 15.04.2018 - 08:49 napisał

podłącz sygnał bezpośrednio na wejście stopnia mocy i sprawdź czy objawy nadal występują

Ten wzmacniacz to jeden wielki stopień mocy. Nie ma w nim przedwzmacniaczy poza gramofonowym. Dziękuję za odpowiedź.
  • +
  • -

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   nerdol

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Rejestracja: 30.06.2016

Napisano 15.04.2018 - 10:57

Ten wzmacniacz to zwykła integra i to jedna z tańszych :)
Nie wiem skąd wyciągnąłeś bajkę o legendzie :)
Zastosuj się do porady artw to bardzo dobry i skuteczny sposób
Próbuj przeczyścić punkty wskazane na fotce
Czasami dobre chęci nie wystarczą i pomoże wizyta u pobliskiego fachowca rtv

Załączone miniatury

  • j8phmw.jpg.png

  • +
  • -

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   artw

  • Użytkownicy
  • 2033 postów
  • Rejestracja: 28.05.2009

Napisano 15.04.2018 - 11:38

Wyświetl postUżytkownik pawlik7294 dnia 15.04.2018 - 10:43 napisał

Ten wzmacniacz to jeden wielki stopień mocy. Nie ma w nim przedwzmacniaczy poza gramofonowym. Dziękuję za odpowiedź.


wepnij się na samo wejście stopnia mocy,za wszystkimi przełącznikami i potencjometrem.Najlepiej odłącz na ten czas  wszystko przed miejscem wpięcia( np znajdź kondensator wejściowy stopnia mocy wylutuj jego końcówkę od strony wejścia i do tej wylutowanej końcówki podłącz sygnał))

Użytkownik artw edytował ten post 15.04.2018 - 11:43

  • +
  • -
DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Bumpalump

  • Branża
  • 6073 postów
  • Rejestracja: 20.11.2011

Napisano 15.04.2018 - 12:03

Panowie to wzmacniacz prosty jak budowa cepa, jednak ma swoje lata i jedyna sensowna opcja to gruntowna renowacja elementów takich jak potencjometry, przelaczniki, isostaty, nawet jak trafisz teraz i wyczyscisz ten ktory powoduje problem to za jakis czas problem wroci na innym przelaczniku, tak wiec polecam wylutowac wszystkie przelaczniki i potencjometry, rozebrac, wyczyscic, zakonserwowac i zlozyc
  • +
  • -
Sony TA-F830ES, Sony CDP-557ESD, Sony SS-F 7ES DIY
youtube.com/user/Mr1Raziel

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   pawlik7294

  • Użytkownicy
  • 559 postów
  • Rejestracja: 20.06.2010

Napisano 15.04.2018 - 12:04

Wyświetl postUżytkownik nerdol dnia 15.04.2018 - 10:57 napisał

Ten wzmacniacz to zwykła integra i to jedna z tańszych :)
Nie wiem skąd wyciągnąłeś bajkę o legendzie :)
Zastosuj się do porady artw to bardzo dobry i skuteczny sposób
Próbuj przeczyścić punkty wskazane na fotce
Czasami dobre chęci nie wystarczą i pomoże wizyta u pobliskiego fachowca rtv

Legendarny Pioneer A400 wziąłem z stąd

  • +
  • -

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Bumpalump

  • Branża
  • 6073 postów
  • Rejestracja: 20.11.2011

Napisano 15.04.2018 - 12:07

Wyświetl postUżytkownik pawlik7294 dnia 15.04.2018 - 12:04 napisał

Legendarny Pioneer A400 wziąłem z stąd
zwykla budzetowka, nawet potencjometr glosnosci najtanszy z najtanszych jest
  • +
  • -
Sony TA-F830ES, Sony CDP-557ESD, Sony SS-F 7ES DIY
youtube.com/user/Mr1Raziel

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   artw

  • Użytkownicy
  • 2033 postów
  • Rejestracja: 28.05.2009

Napisano 15.04.2018 - 13:33

Wyświetl postUżytkownik pawlik7294 dnia 15.04.2018 - 12:04 napisał

Legendarny Pioneer A400 wziąłem z stąd

legendarny jest A400X ,pan Reduktor trochę naciągnął
  • +
  • -
DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   pawlik7294

  • Użytkownicy
  • 559 postów
  • Rejestracja: 20.06.2010

Napisano 15.04.2018 - 19:31

Chciałem wam pokazać schemat jednego kanału wzmacniacza prostego jak budowa cepa. 20 tranzystorów, przemyślana budowa. Rewelacyjny dźwięk ..... Poza usterką :(

Załączone miniatury

  • Bez tytułu.png

Użytkownik pawlik7294 edytował ten post 15.04.2018 - 19:35

  • +
  • -

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   artw

  • Użytkownicy
  • 2033 postów
  • Rejestracja: 28.05.2009

Napisano 15.04.2018 - 19:44

Wyświetl postUżytkownik pawlik7294 dnia 15.04.2018 - 19:31 napisał

Chciałem wam pokazać schemat jednego kanału wzmacniacza prostego jak budowa cepa. 20 tranzystorów, przemyślana budowa. Rewelacyjny dźwięk ..... Poza usterką :(

wylutuj nogę c201(lub 101 -tego w uszkodzonym kanale )od strony r201 i tam podaj sygnał do testów.
Napisz czy dalej pokazuje się usterka

Użytkownik artw edytował ten post 15.04.2018 - 19:45

  • +
  • -
DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   ecc88

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • Rejestracja: 26.02.2006

Napisano 16.04.2018 - 08:07

Czy napięcia w czasie występowania usterki są prawidłowe.
  • +
  • -

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   pawlik7294

  • Użytkownicy
  • 559 postów
  • Rejestracja: 20.06.2010

Napisano 22.04.2018 - 10:31

Temat do zamknięcia. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Przestawiłem selektor nagrywania na SOURCE (co to zmienia? No kuźwa nic.) Puki co robię odsłuchy i usterki nie ma :) Nawet jak w przyszłości się pojawi to się nie odzywam. Jakoś się z tym uporam. Dziękuję jeszcze raz :) Pozdrawiam Audiostereowiczów trzymajcie się ciepło.
  • +
  • -

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   artw

  • Użytkownicy
  • 2033 postów
  • Rejestracja: 28.05.2009

Napisano 22.04.2018 - 10:55

Wyświetl postUżytkownik pawlik7294 dnia 22.04.2018 - 10:31 napisał

Przestawiłem selektor nagrywania na SOURCE (co to zmienia?

dużo, ale jeśli tego nie zauważasz to pisałeś w złym dziale.
Tobie nie były potrzebne porady jak coś zrobić by zlokalizować usterkę i coś zreperować, ty oczekiwałeś dotknięcia czarodziejską różdżką by się samo naprawiło.
I sobie dotknąłeś

Użytkownik artw edytował ten post 22.04.2018 - 10:57

  • +
  • -
DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   pawlik7294

  • Użytkownicy
  • 559 postów
  • Rejestracja: 20.06.2010

Napisano 22.04.2018 - 15:49

Wyświetl postUżytkownik artw dnia 22.04.2018 - 10:55 napisał

dużo, ale jeśli tego nie zauważasz to pisałeś w złym dziale.
Tobie nie były potrzebne porady jak coś zrobić by zlokalizować usterkę i coś zreperować, ty oczekiwałeś dotknięcia czarodziejską różdżką by się samo naprawiło.
I sobie dotknąłeś

Przykro mi. Przyszłości nie znam a wzmacniacz sam się naprawił. A odłączanie selektora wejść było bez sensu. Na samym początku napisałem że wymieniłem przekaźniki, potencjometr głośności i że nie jest to wina selektora wejść a ponadto napisałem że jeśli ktoś ma podobny problem z A400 to poproszę o skomentowanie posta. Dziękuję za słowa krytyki pozdrawiam P.
  • +
  • -





Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień