Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


MF Elektra E-100 - buczy prawy kanał.


  • Nie możesz odpowiedzieć
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   energy

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 29.10.2010

Napisano 16.05.2018 - 15:52

Witam serdecznie.

Od pewnego czasu, zauważyłem, że mój wzmacniacz zaczął delikatnie "buczeć" w prawym głośniku. Wydawało mi się na początku, że coś nie tak z głośniami, ale to nie to. Przepinałem odwrotnie, no i to ewidentnie wzmacniacz. Po prostu prawy delikatnie szwankuje. Nie słychać tego z odległości 1,5m (przy absolutnej ciszy) ale bliżej już tak

Na 100% jeszcze miesiąc temu było wszystko OK. Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie ( i czy w ogóle ) można naprawić tego typu sprzęt ?

Serwis fabryczny chyba nie wchodzi w grę, bo pewnie policzą jak za nowy, albo powiedzą że naprawa tak starego sprzętu jest nieopłacalna. Wolał bym na tą chwilę nie szukać innego wzmacniacza, spełnia muzycznie moje oczekiwania.

Proszę o jakieś dobre rady.
  • +
  • -

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek_k

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • Rejestracja: 14.06.2017

Napisano 16.05.2018 - 16:05

Może być błahostka, jak zimny lut albo niepewny styk na selektorze jeżeli występuje. Spróbuj sprawdzić na innym przełączeniu tegoż.
  • +
  • -

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   energy

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 29.10.2010

Napisano 16.05.2018 - 20:51

Wyświetl postUżytkownik bartek_k dnia 16.05.2018 - 16:05 napisał

Może być błahostka, jak zimny lut albo niepewny styk na selektorze jeżeli występuje. Spróbuj sprawdzić na innym przełączeniu tegoż.

Sprawdzałem na innych gniazdach, bez zmian. Kable tez mam sprawne.
  • +
  • -

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek_k

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • Rejestracja: 14.06.2017

Napisano 16.05.2018 - 21:45

Wyświetl postUżytkownik energy dnia 16.05.2018 - 20:51 napisał

Sprawdzałem na innych gniazdach, bez zmian. Kable tez mam sprawne.
Popatrzyłęm po zdjęciach i schemacie i selektor jest na scalaku także to z pewnością nie on. Przyjrzał bym się głównym kondensatorom filtrującym może to zimne luty lub są już zużyte. Transformator jest wspólny dla obu kanałów ale wydaje się że po 2 kondensatory są dla kanału lewego i 2 dla prawego. Jeśli chcesz się upewnić czy to one zamień miejscami kanał lewy z prawym i sprawdź czy buczenie przejdzie na drugi kanał. Przy okazji wykluczysz zimny lut w ich połączeniu.
  • +
  • -

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   energy

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 29.10.2010

Napisano 17.05.2018 - 18:02

Przepinałem już głośniki odwrotnie, buczenie przenosi się na drugi głośnik. Coś jest nie tak z prawym kanałem we wzmacniaczu.
  • +
  • -

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   bartek_k

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • Rejestracja: 14.06.2017

Napisano 17.05.2018 - 20:31

Wyświetl postUżytkownik energy dnia 17.05.2018 - 18:02 napisał

Przepinałem już głośniki odwrotnie, buczenie przenosi się na drugi głośnik. Coś jest nie tak z prawym kanałem we wzmacniaczu.
Tak dlatego poradziłem przelutować kondensatory, bo jeśli to one, to buczenie przeniesie się na lewy kanał:-) albo zniknie bo to tylko zimny lut na przykład. Nic nie kosztuje (no troszkę pracy), a to wg mnie bardzo prawdopodobna usterka.
  • +
  • -

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Bumpalump

  • Branża
  • 5901 postów
  • Rejestracja: 20.11.2011

Napisano 18.05.2018 - 10:41

Po pierwsze trzeba okreslic czestotliwosc buczenia i na tej podstawie zlokalizowac zrodlo problemu, do tego sluzy generator, oscyloskop.
Takie lutowanie po omacku wiecej szkody przyniesie niz pozytku, MF słynie z kiepskiej jakości obwodówm drukowanych, jeśli dodac do tego osobe bez doswiadczenia ktora bedzie to lutowala, i prawdopodobnie bez stacji lutowniczej to do katastrofy bardzo blisko
  • +
  • -
Sony TA-F830ES, Sony CDP-557ESD, Sony SS-F 7ES DIY
youtube.com/user/Mr1Raziel

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Misio38

  • Użytkownicy
  • 294 postów
  • Rejestracja: 29.08.2012

Napisano 19.05.2018 - 19:34

Wyświetl postUżytkownik Bumpalump dnia 18.05.2018 - 10:41 napisał

MF słynie z kiepskiej jakości obwodówm drukowanych
To po co takie coś kupować?
  • +
  • -

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Bumpalump

  • Branża
  • 5901 postów
  • Rejestracja: 20.11.2011

Napisano 19.05.2018 - 23:26

Wyświetl postUżytkownik Misio38 dnia 19.05.2018 - 19:34 napisał

To po co takie coś kupować?
A to nie do mnie pytanie, ja nie kupuje nowego sprzetu bo to sprzet na kilika lat i smietnik.
  • +
  • -
Sony TA-F830ES, Sony CDP-557ESD, Sony SS-F 7ES DIY
youtube.com/user/Mr1Raziel

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   hudykot

  • Użytkownicy
  • 915 postów
  • Rejestracja: 24.03.2012

Napisano 20.05.2018 - 00:57

Wyświetl postUżytkownik Bumpalump dnia 19.05.2018 - 23:26 napisał


A to nie do mnie pytanie, ja nie kupuje nowego sprzetu bo to sprzet na kilika lat i smietnik.
Eee nie uogulniaj.
😜
  • +
  • -

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   hz_lab

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Rejestracja: 17.01.2017

Napisano 20.05.2018 - 17:51

https://www.hifigear.co.uk/blog/repair-of-a-musical-fidelity-elektra-e100-repair/
  • +
  • -

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   energy

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 29.10.2010

Napisano 22.05.2018 - 18:28

Dziękuję za linka. Z tego co widzę u siebie, tego "pajączka" z czarnych drucików mam zrobionego, jak pisałem, wzmacniacz miał już wymieniane kondensatory. Możliwe, że serwis już to zrobił.
Więcej nie grzebałem, bo elektronikiem nie jestem. Sprawdziłem jeszcze czy kondensatory nie są "wybrzuszone" lub coś innego się nie "wylało". Wnętrze na wygląd jest OK, chyba trzeba serwisu poszukać.
  • +
  • -

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   hz_lab

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Rejestracja: 17.01.2017

Napisano 22.05.2018 - 22:05

jest tyle szitu na rynku kondensatorowym że to że ktoś wymienił nie znaczy że są sprawne. z drugiej strony do dobry kierunek oddać komuś kto ma pojęcie co robi.
  • +
  • -

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   energy

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 29.10.2010

Napisano 26.05.2018 - 06:49

Z tego co pamiętam, był serwisowany w autoryzowanym w Anglii. Nie wiem czy jakiś "szit" by tam wsadzili.
  • +
  • -





Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Audiostereo dokłada wszelkich starań, aby traktować użytkowników uczciwie i otwarcie, przy uwzględnieniu najlepszych praktyk. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj