Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


Naprawa Marantz PM5004

marantz naprawa

  • Nie możesz odpowiedzieć
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   qozey89

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Rejestracja: 26.11.2017

Napisano 26.11.2017 - 13:17

Witam
Chciałbym się poradzić w sprawie naprawy mojego wzmacniacza PM5004. Po uruchomieniu go niby nic się nie dzieje, ale jak tylko włączę płytę czy to CD czy z gramofonu to pokrętło Vol samo zaczyna zjeżdżać w dół i mryga Standby. Dzwoniłem do serwisu Horn.eu i powiedzieli, że może wystarczyć będzie przeczyszczenie pokrętła (150 zł) albo wymiana (300 zł). Plus oczywiście wysłanie do serwisu (~30 zł). Pytanie, czy warto?. Na allegro używki widziałem do 700 zł. Na opiniach o tym wzmacniaczu widziałem raczej nie pochlebne komentarze na jego temat. Że nie warty ceny, że tańsze grają lepiej itd.
Sprzęt dodatkowo, który mam :
Technics SL-PS 670A
Pro-Ject Debut Carbon
KODA AV-702 F V.3
Pozdrawiam

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Bumpalump

  • Branża
  • 5637 postów
  • Rejestracja: 20.11.2011

Napisano 26.11.2017 - 21:20

W żadnym wypadku nie jest to wina potencjometru, bardziej stawiam na problem z przedwzmacniaczem lub koncowka, czy np podlaczenie telefonu rowniez skutkuje takim objawem?
Sony TA-F830ES, Sony CDP-557ESD, Sony SS-F 7ES DIY
youtube.com/user/Mr1Raziel

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   qozey89

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Rejestracja: 26.11.2017

Napisano 26.11.2017 - 21:57

Tak, przed chwilą sprawdziłem i dokładnie to samo się dzieje.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   janciownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Rejestracja: 17.05.2011

Napisano 28.11.2017 - 12:36

Pogooglaj po zagranicznych forach, dobrze konstruując pytanie - przykładowo miałem problem ze swoja DSP-Z9 (nie włączała się, lub włączała losowo, czasem za 5-6 razem, wyłączała się losowo) - teorie ludzi i serwisów kosmiczne... napatoczyłem się na posty sprzed ~10 lat - tam opisywany problem i także kosmiczne teorie (przedwzmacniacz, końcówki, elektronika, płyta) - ale jedna z teorii mówiła, ze trzeba sprawdzić i ewentualnie dokręcić od zewnątrz 6 śrubek które są pomiędzy zaciskami +/- do głośników... dokręciłem, jak ręka odjął... podobno jakieś czujniki temperatury tam są :)
Yamaha DSP-Z9, Jamo D7 (5.2), BDP Samsung 7500, Philips 55PFS6609/12, XBOX 360, AsRock Vision HT + 2x3TB LaCie, Qnap TS-431P (4x2TB Seagate Skyhawk)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   marekw 76

  • Użytkownicy
  • 253 postów
  • Rejestracja: 04.04.2013

Napisano 29.11.2017 - 13:33

Odepnij kolumny od wzmacniacza i sprawdź jeszcze raz na odpiętych kolumnach.

Użytkownik marekw 76 edytował ten post 29.11.2017 - 13:34


#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Qudłaty

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • Rejestracja: 22.05.2007

Napisano 30.11.2017 - 00:54

cytat z instrukcji obsługi

[font=sans-serif][size=5]
Protection circuit[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
The protection circuit is be activated in the following situations:[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
• If the speaker cable wire touches the rear panel or screws or if[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
the speaker cable wire touches the speaker cable’s + and – sides[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
are touching[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
• If the surrounding temperature is extremely high[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
• If the inside of the amplifi[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
er gets hot to extended use at a high[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
output[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
If the protection circuit is activated, the speaker output is blocked[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
and the power indicator fl[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
ashes in red. If this happens, unplug the[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
power cord, then check the connections of the speaker cables and[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
input cables. If the unit becomes very hot, wait for it to cool off and[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
improve the ventilation around it. After doing this, plug the power[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
cord back in.[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
If the protection circuit is activated even though there are no[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
problems with the ventilation around the unit or in connections,[/size][/font][font=sans-serif][size=3]
the unit may be damaged. Turn off the power and then contact a[/size][/font]Marantz service center

Czyli zwarcie na przewodach głośniowych lub uszkodzona końcówka mocy

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   marekw 76

  • Użytkownicy
  • 253 postów
  • Rejestracja: 04.04.2013

Napisano 30.11.2017 - 17:05

Dlatego pisałem Ci abyś spróbował odpiąć przewody kolumnowe... Wszystko się wyjaśni...

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   qozey89

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Rejestracja: 26.11.2017

Napisano 02.12.2017 - 14:31

Dlaczego nagle by była to wina kolumn, skoro było wszystko tak samo spięte przez kilka lat. Ale w sumie jest takie coś jak złośliwość rzeczy martwych. Wysłałem do innego serwisu żeby sprawdzili, zanim jeszcze pojawiły się tutaj wasze propozycje. Może się trochę pośpieszyłem (a słuchać się chce). Dam znać jak coś się wyjaśni. Dzięki w każdym razie.

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   marekw 76

  • Użytkownicy
  • 253 postów
  • Rejestracja: 04.04.2013

Napisano 02.12.2017 - 16:55

Nie chodziło mi o kolumny tylko o połączenie.





Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Audiostereo dokłada wszelkich starań, aby traktować użytkowników uczciwie i otwarcie, przy uwzględnieniu najlepszych praktyk. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj