Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


Onkyo 626 pojawił się szum w kolumnach


  • Nie możesz odpowiedzieć
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   songo222

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Rejestracja: 14.06.2015

Napisano 05.09.2017 - 18:42

Witam

Kilka dni temu zauważyłem, że pojawił się dosyć wyraźny szum w kolumnach podczas odtwarzania - obojętnie czy to dzwięku z TV, czy płyt z blu ray, czy pendrive.

Co ciekawe - szum występuje tylko i wyłącznie podczas odtwarzania dzwięku wielokanałowego i jest słyszalny nawet podczas niskiej głośności - w stereo praktycznie go nie ma.

Amplituner onkyo 626, kolumny audio pro avanto, cały zestaw 5.0.

Zauważyłem, że np. wyłączenie w opcjach amplitunera "audyssey" (na off) powoduje zmniejszenie szumu, standardowo miałem to ustawione na "movie".

Jeszcze kilka dni temu takie zjawisko nie wystepowało, obojętnie w jkakich ustawieniach amplitunera (dolby pro logic, dts neo, dolby digital, włączone opcje audyssey) szum był niesłyszalny.

Co może być tego powodem?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   songo222

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Rejestracja: 14.06.2015

Napisano 06.09.2017 - 11:05

Dodam jeszcze, ze juz probowalem robic reset calego amplitunera i wszystko ustawic od nowa i zmienic kable (HDMI, optyk, coaxial).

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Krzaku666

  • Użytkownicy
  • 1180 postów
  • Rejestracja: 07.07.2014

Napisano 10.09.2017 - 07:45

Możesz jeszcze zaktualizować ale skoro sprawdziłeś wszystko i nic nie pomaga to wychodzi na to że to usterka/wada. To niestety w przypadku tych urządzeń normalne i niewiele tu można zrobić. Jakoś Onkyo :)
BRANŻA

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   songo222

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Rejestracja: 14.06.2015

Napisano 10.09.2017 - 21:23

Mam kilka sprzetow od onkyo i do tej pory bylem z nich zadowolony, nic sie nie psulo. Wgranie nowego softu tez nie pomoglo.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Krzaku666

  • Użytkownicy
  • 1180 postów
  • Rejestracja: 07.07.2014

Napisano 11.09.2017 - 01:19

Ale mniej więcej od 2010 roku kiedy rozpoczęła się "era HD" rynek  mocno się zmienił i rozpoczął się "wyścig zbrojeń", urządzenia stały się coraz bardziej skomplikowane, co niestety odbiło się na jakości. Dodatkowo okazało się że ludzie chętnie kupują gówniany sprzęt więc można produkować coraz większe buble, bo ważny jest marketing i "bajery". Onkyo poszło w tym najdalej i dlatego od paru lat większość ich tanich urządzeń to coraz bardziej niedopracowane i awaryjne badziewie ;>


W tej sytuacji niewiele możesz zrobić bo to na 99% usterka "sekcji cyfrowej" i trzeba by wymienić pół amplitunera ;)
Poszukaj ewentualnie jakiegoś  elektronika w swoim mieście żeby to zobaczył...
BRANŻA

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   songo222

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Rejestracja: 14.06.2015

Napisano 11.09.2017 - 12:42

Dziekuje za rady i odpowiedz.





Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Audiostereo dokłada wszelkich starań, aby traktować użytkowników uczciwie i otwarcie, przy uwzględnieniu najlepszych praktyk. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj