Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


Opinie o B&W 805D3


  • Nie możesz odpowiedzieć
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Nikimaj

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • Rejestracja: 16.05.2018

Napisano 06.07.2018 - 22:57

Panowie.
Dysponuje Devialetem 130 pro i chciałbym zmienić głośniki do tego wzmacniacza.
Lecz o co pytam?
Kto z Was słuchał tych głośników w różnych kombinacjach?
Poproszę o obiektywne opinie. Z czym zagrało najciekawiej? Itp.
Dzieki


#2 Użytkownik nie jest zalogowany   TOP Hi-Fi Posnania

  • Branża
  • 838 postów
  • Rejestracja: 26.01.2017

Napisano 07.07.2018 - 17:00

Te głośniki pokażą wszystkie wady i zalety elektroniki. Świetne wyniki można uzyskać z Coplandem CTA 305/CTA 506 , mamy klientów którzy łączą je z Pass Laboratories no i oczywiście Devialetem serii Pro.
Salon TopHiFi - Poznań (Posnania), ul. Pleszewska 1
61 646 16 00, posnania@tophifi.pl, www.tophifi.pl
pn-czw: 10.00–22.00, pt: 10.00–23.00, sob: 10.00–22.00, niedz: 10.00-21.00

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Nikimaj

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • Rejestracja: 16.05.2018

Napisano 10.07.2018 - 22:01

Dzięki Tophifi.
Aż dziwne, że nikt o tych glosnikach nie pisze tu...
Może jednak coś z nimi nie tak :)?

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Huberto1984

  • Użytkownicy
  • 1995 postów
  • Rejestracja: 02.07.2013

Napisano 11.07.2018 - 09:29

Hi end nie istnieje na tym forum, więc nikt nie pisze. Ja słuchałem kilka lat temu starszej wersji z jakimś naim'em. Szczerze mówiąc nie pamiętam nawet jak to grało, ale gdyby grało rewelacyjnie to bym to pewnie kupił, albo chociaż miło wspominał.
Wieza STEREO Technics :)

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek.S

  • Użytkownicy
  • 2250 postów
  • Rejestracja: 04.08.2013

Napisano 11.07.2018 - 10:50

Poczytaj o 805D2, na pewno będzie więcej opinii o nich a to taka sama szkoła grania.

@Huberto1984, gdzie wszyscy uciekli? Elberoth, sly30, Szymon???

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Roxy

  • Użytkownicy
  • 1636 postów
  • Rejestracja: 03.06.2015

Napisano 11.07.2018 - 11:46

Wyświetl postUżytkownik Marek.S dnia 11.07.2018 - 10:50 napisał

@Huberto1984, gdzie wszyscy uciekli? Elberoth, sly30, Szymon???

Jak to, nie wiesz?
Jako istoty wolne od grzechu... są już za życia w raju :)

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Huberto1984

  • Użytkownicy
  • 1995 postów
  • Rejestracja: 02.07.2013

Napisano 11.07.2018 - 17:47

Wyświetl postUżytkownik Marek.S dnia 11.07.2018 - 10:50 napisał

Poczytaj o 805D2, na pewno będzie więcej opinii o nich a to taka sama szkoła grania.

@Huberto1984, gdzie wszyscy uciekli? Elberoth, sly30, Szymon???

Elberoth chyba jeszcze jest i z 3-4 osoby, ale pozostalych tu piszacych z dobrym sprzetem od ponad roku juz wywialo w "inne rejony internetu".
Wieza STEREO Technics :)

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Fr@ntz

  • Redaktorzy
  • 6339 postów
  • Rejestracja: 24.04.2004

Napisano 12.07.2018 - 07:59

805D3 są zdecydowanie bardziej wyrafinowane od poprzedniej wersji - dramatycznej poprawie uległa rozdzielczość, ale i zarazem gładkość wysokich tonów, co procentuje przy odpowiednio dobranej elektronice. Połączenie ich z Devialetem jest jak najbardziej OK - słuchałem ich z 200-ką i efekt był OK, szczególnie z włączonym SAM-em. Osobiście poleciłbym jednak odsłuch z Passem INT-250 - może będzie mniej "liniowo", ale zdecydowanie bardziej spontanicznie i żywiołowo. 805-ki D3 to kolumny na lata, więc jeśli tylko zastanawiasz się nad nimi to koniecznie ich posłuchaj - spokojnie podołają systemowi oczko, bądź dwa lepszemu od obecnej 130-ki.
Fr@ntz
---------------------------------
"I am an audiophile"

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   moreno1973

  • Użytkownicy
  • 4493 postów
  • Rejestracja: 28.07.2008

Napisano 15.07.2018 - 08:27

Wyświetl postUżytkownik Nikimaj dnia 06.07.2018 - 22:57 napisał

Panowie.
Dysponuje Devialetem 130 pro i chciałbym zmienić głośniki do tego wzmacniacza.
Lecz o co pytam?
Kto z Was słuchał tych głośników w różnych kombinacjach?
Poproszę o obiektywne opinie. Z czym zagrało najciekawiej? Itp.
Dzieki

Może najpierw jakiej muzyki słuchasz, w jakim metrażu i jaki rodzaj dźwięku lubisz? Naturalny czy bardziej efektowny?

Jak ja słuchałem 805D2 z Devialetem 200 (bez Pro) to miałem wrażenie mega przestrzeni i efektów jak z kina domowego. Bardzo spektakularne ale dla mnie mało naturalne było to brzmienie.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   will66

  • Użytkownicy
  • 1255 postów
  • Rejestracja: 12.11.2012

Napisano 15.07.2018 - 09:58

Wyświetl postUżytkownik moreno1973 dnia 15.07.2018 - 08:27 napisał



Jak ja słuchałem 805D2 z Devialetem 200 (bez Pro) to miałem wrażenie mega przestrzeni i efektów jak z kina domowego. Bardzo spektakularne ale dla mnie mało naturalne było to brzmienie.

ale co maja wspólnego kolumny z efektami KD 🧐🧐🧐🧐🤔🤔🤔

Jak juz to efekty przestrzenne sa na zapisane/nagrane na nośniku i za ich prawidłowe odtworzenie odpowiedzialny jest wzmacniacz.
Z Twojej wypowiedzi wniosek jest taki, ze to Devaliet 200 gra kinowa maniera, spektakularnie, ale malo naturalnie brzmienie, jak napisałeś.
Kolumny oddają to co zostaje podane.

Condo samych 895 D3 - skłaniam sie do opinii podanej przez @Frantza 👍

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   moreno1973

  • Użytkownicy
  • 4493 postów
  • Rejestracja: 28.07.2008

Napisano 15.07.2018 - 10:42

Wyświetl postUżytkownik will66 dnia 15.07.2018 - 09:58 napisał

Z Twojej wypowiedzi wniosek jest taki

Wniosek jest taki, że podłączenie innych małych monitorów z tym samym Devialetem zaoferowało mi naturalny dźwięk z odpowiednią, a nie nadmuchaną przestrzenią. Jeśli dokonuję odsłuchów, które mają ocenić kolumny to zawsze robię porównanie z innym modelem zestawów głośnikowych w tym samym systemie.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   will66

  • Użytkownicy
  • 1255 postów
  • Rejestracja: 12.11.2012

Napisano 15.07.2018 - 11:45

Wyświetl postUżytkownik moreno1973 dnia 15.07.2018 - 10:42 napisał



Jeśli dokonuję odsłuchów, które mają ocenić kolumny to zawsze robię porównanie z innym modelem zestawów głośnikowych w tym samym systemie.

dokonałeś tego rownolegle w tym samym czasie czy po miesiącu?

Nie wiem skąd wniosek o nadmuchanym, kinowym graniu Bowersow serii D3.
Ponownie wniosek jeden: masz słabe doświadczenie z seria D3. Pewnie skończyło sie na pol godzinnym odsłuchu w jakimś salonie hifi i end of story.

Nie napisze, ze D3 to cud cudów, ale robienie z nich zestawu marketowego do ogladania 007 to brak wglądu w ich cechy.


#13 Użytkownik nie jest zalogowany   moreno1973

  • Użytkownicy
  • 4493 postów
  • Rejestracja: 28.07.2008

Napisano 15.07.2018 - 12:20

Wyświetl postUżytkownik will66 dnia 15.07.2018 - 11:45 napisał

dokonałeś tego rownolegle w tym samym czasie czy po miesiącu?

Ten sam system ten sam odsłuch. Inaczej porównania nie mają sensu.

I to był model 805D2. Co zaznaczyłem w opisie.

Wyświetl postUżytkownik will66 dnia 15.07.2018 - 11:45 napisał

Nie napisze, ze D3 to cud cudów, ale robienie z nich zestawu marketowego do ogladania 007 to brak wglądu w ich cechy.

Po pierwsze pisałem o 805D2 a po drugie nie napisałem, że to zestaw marketowy.

Użytkownik moreno1973 edytował ten post 15.07.2018 - 12:17


#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Nikimaj

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • Rejestracja: 16.05.2018

Napisano 17.07.2018 - 22:15

Jestem po odsłuchu 805-ek z Passem 250. Odnoszę wrażenie, że ugrzecznił je, wręcz poprowadził za rękę :D
Gdyby jeszcze miał takie wyposażenie jak Devialety, to byłoby super, chyba że zdecyduję się dołączyć jakiś streamer do tego, choć nie wiem co na to żona :D

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek.S

  • Użytkownicy
  • 2250 postów
  • Rejestracja: 04.08.2013

Napisano 17.07.2018 - 22:32

Jakie 805, D3? Pass jest grzeczny, to sie zgadza :)

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   moreno1973

  • Użytkownicy
  • 4493 postów
  • Rejestracja: 28.07.2008

Napisano 18.07.2018 - 21:37

Wyświetl postUżytkownik Nikimaj dnia 17.07.2018 - 22:15 napisał

Jestem po odsłuchu 805-ek z Passem 250. Odnoszę wrażenie, że ugrzecznił je, wręcz poprowadził za rękę :D
Gdyby jeszcze miał takie wyposażenie jak Devialety, to byłoby super, chyba że zdecyduję się dołączyć jakiś streamer do tego, choć nie wiem co na to żona :D

Do Devialeta pasują najlepiej ,,grzeczne" i muzykalne monitorki. Np. niektóre wyższe modele ze stajni Sonus Faber.

Użytkownik moreno1973 edytował ten post 18.07.2018 - 21:38


#17 Użytkownik nie jest zalogowany   twonk

  • Użytkownicy+
  • 2617 postów
  • Rejestracja: 18.12.2003

Napisano 19.07.2018 - 08:45

Wyświetl postUżytkownik will66 dnia 15.07.2018 - 09:58 napisał

ale co maja wspólnego kolumny z efektami KD
Jak juz to efekty przestrzenne sa na zapisane/nagrane na nośniku i za ich prawidłowe odtworzenie odpowiedzialny jest wzmacniacz.
Z Twojej wypowiedzi wniosek jest taki, ze to Devaliet 200 gra kinowa maniera, spektakularnie, ale malo naturalnie brzmienie, jak napisałeś.
Kolumny oddają to co zostaje podane.

Może ta charakterystyka Ci podpowie dlaczego to jednak kolumny mogą odpowiadać za pewne efekty akustyczne...

Załączone miniatury

  • bowers_and_wilkins_805d3.jpg


#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek.S

  • Użytkownicy
  • 2250 postów
  • Rejestracja: 04.08.2013

Napisano 19.07.2018 - 11:17

To nie Ci sami co mierzyli JBL4367 i wyszla im podobna karykatura?

W stereophile wyszło minimalnie lepiej ale co z ta dziura na 1kHz......na 100% mają dużo 'powietrza' z takim boostem na 10kHz.
Dołączona grafika

Użytkownik Marek.S edytował ten post 19.07.2018 - 11:20


#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Silver_85

  • Użytkownicy
  • 1797 postów
  • Rejestracja: 20.09.2014

Napisano 19.07.2018 - 11:45

Czyli w Audio nie potrafią robić pomiarów?

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Sovereign

  • Użytkownicy+
  • 1885 postów
  • Rejestracja: 14.06.2010

Napisano 19.07.2018 - 12:23

Tzn. że w polskim audio takie cha-ki im wychodzą jak nigdzie indziej? :)

Z polskiego audio. Kilka pierwszych z brzegu - z nowszych testów :

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2961-bowers-wilkins-702-s2
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2962-dali-rubicon-8
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2963-paradigm-prestige-95f
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2964-blumenhofer-gran-gioia
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2947-jbl-4367
Dołączona grafika

Wyświetl postUżytkownik Marek.S dnia 19.07.2018 - 11:17 napisał

To nie Ci sami co mierzyli JBL4367 i wyszla im podobna karykatura?

Charakterystyka nie wygląda podobnie. Chyba, że chodzi ogólnie o precyzję pomiarów różnych zespołów głośnikowych w polskim audio.

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2932-vivid-audio-oval-k1
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2931-sonus-faber-homage-tradition-serafino
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2930-paradigm-persona-5f
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2929-focal-sopra-2
Dołączona grafika

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2928-audio-physic-avantera-iii
Dołączona grafika
Kupię do 1000 zł w stanie idealnym : MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB lub Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 6GB [rev. 2.0] albo Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 OC 6GB lub Inno3D iChiLL GeForce GTX 1060 6GB X3 V2. Nieaktualne.

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek.S

  • Użytkownicy
  • 2250 postów
  • Rejestracja: 04.08.2013

Napisano 19.07.2018 - 17:52

@Silver
Na to prawie wyglada bo az nie chce sie wierzyc zeby tak gowniane kolumny ktos odwazyl sie puscic na rynek...te 702S2 chyba jakies zepsute z taka charką :)))

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Silver_85

  • Użytkownicy
  • 1797 postów
  • Rejestracja: 20.09.2014

Napisano 19.07.2018 - 20:00

Znalazłem kilka testów w naszej prasie oraz zagranicznej tych samych modeli. Nie będę się podejmował porównani pomiarów , ale może ktoś bardziej doświadczony to zrobi. Czy one są aż tak bardzo rozbieżne ?  

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2962-dali-rubicon-8
https://www.stereophile.com/content/dali-rubicon-8-loudspeaker-measurements

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/402-monitor-audio-platinum-pl200
https://www.stereophile.com/content/monitor-audio-platinum-pl200-loudspeaker-measurements

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2961-bowers-wilkins-702-s2
https://www.stereophile.com/content/bowers-wilkins-702-s2-loudspeaker-measurements

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2929-focal-sopra-2
https://www.stereophile.com/content/focal-sopra-no3-loudspeaker-measurements

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2963-paradigm-prestige-95f
https://www.stereophile.com/content/paradigm-prestige-95f-loudspeaker-measurements

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2378-focal-aria-936
https://www.stereophile.com/content/focal-aria-936-loudspeaker-measurements

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/380-sonus-faber-amati-anniversario
https://www.stereophile.com/content/sonus-faber-amati-homage-anniversario-loudspeaker-measurements

https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/272-sonus-faber-elipsa
https://www.stereophile.com/content/sonus-faber-cremona-elipsa-loudspeaker-measurements

Użytkownik Silver_85 edytował ten post 19.07.2018 - 20:06


#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Sovereign

  • Użytkownicy+
  • 1885 postów
  • Rejestracja: 14.06.2010

Napisano 19.07.2018 - 21:58

Twonk zamieścił z polskiego Audio - pomiar do 20 kHz.
Marek.S ze Stereophile'a - do 30 kHz.

Tutaje ze Stereoplay'a pomiar do 40 kHz kolumn B&W 805 D3 : http://www.bwgroup.ch/wp-content/uploads/2016/11/stereoplay-02-2016-805-D3.pdf

Dołączona grafikaDołączona grafika

Wszystkie D3 mają ''Boosta'' ze swoimi tweeterami w zakresie 8-12 kHz, a dalej mocno opadają na cha-ce.

804 D3 http://www.bwgroup.ch/wp-content/uploads/2016/11/Audio-02-2016-804-D3-Test.pdf
803 D3 http://www.bwgroup.ch/wp-content/uploads/2016/11/Stereoplay-11-2015-803-D3.pdf
802 D3 http://www.bwgroup.ch/wp-content/uploads/2016/11/AUDIO-11-2015-Test-802-D3.pdf

802 i 803 testowane tego samego miesiąca w różnych magazynach audio - i dokładnie te same pomiary przy różnych kolumnach :). A to 'niemiaszki' wzięli sobie pomiary z innych kolumn, bo chyba niemożliwe, żeby dwie inne kolumny miały identyczne wszelkie pomiary. W przypadku 800 D3 także jest tak samo w stereoplay.de i audio.de. Ale już przy tych samych kolumnach. Może mają wspólny sprzęt ;)

800 D3 są lepiej zrównoważone, to bdb kolumny w swojej cenie i najlepsze z wszystkich B&W : http://www.bwgroup.ch/wp-content/uploads/2016/10/Stereoplay-11-2016-Test-800-D3.pdf Niższe modele są chudsze (mniej w średnicy, basie), mniej neutralne i ze słabszym basem. Z D3 tylko największe się podobały.

To w Holandii w iEar.nl https://www.iear.nl

Sound prawie jak skała ;)

B&W 800 D3, McIntosh MC1.2KW, McIntosh C1100 and McIntosh MCT450 :
O-Zone Percussion Group - „Jazz Variants”

Użytkownik Sovereign edytował ten post 19.07.2018 - 21:59

Kupię do 1000 zł w stanie idealnym : MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB lub Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 6GB [rev. 2.0] albo Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 OC 6GB lub Inno3D iChiLL GeForce GTX 1060 6GB X3 V2. Nieaktualne.

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Nikimaj

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • Rejestracja: 16.05.2018

Napisano 19.07.2018 - 22:02

Dziś jeszcze słuchałem Focal Diablo Utopia z elektroniką Naima, lecz nie powaliło. Miałem wrażenie, że 805 brzmią bardziej na boki i w głąb, co sobie cenię w głośnikach. W każdym razie chyba się na nie zdecyduje.

p.s na dodatek dziś dowiedziałem się o zmianie modelowej Devialeta na model 140, co już w ogóle mnie zainteresowało. Doszło kilka rzeczy,a cena w EUR 4999...czyli taniej.

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Silver_85

  • Użytkownicy
  • 1797 postów
  • Rejestracja: 20.09.2014

Napisano 19.07.2018 - 22:16

Wyświetl postUżytkownik Sovereign dnia 19.07.2018 - 21:58 napisał

Twonk zamieścił z polskiego Audio - pomiar do 20 kHz.
Marek.S ze Stereophile'a - do 30 kHz.

Czy one nie wypadły podobnie?


#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Sovereign

  • Użytkownicy+
  • 1885 postów
  • Rejestracja: 14.06.2010

Napisano 19.07.2018 - 22:46

Zależy w jakim zakresie częstotliwości. W pomiarze z polskiego Audio przy 500 Hz jest ubytek, czego nie ma na pomiarach w Stereophile'u i Stereoplay'u. Poza tym w PL ogólnie podbija basy :)
Kupię do 1000 zł w stanie idealnym : MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB lub Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 6GB [rev. 2.0] albo Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 OC 6GB lub Inno3D iChiLL GeForce GTX 1060 6GB X3 V2. Nieaktualne.

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   twonk

  • Użytkownicy+
  • 2617 postów
  • Rejestracja: 18.12.2003

Napisano 20.07.2018 - 09:30

>Silver_85
Wypadły dość podobnie. Są trochę inne skale wykresów - w Stereophile'u wykres zaczyna się od 45 dB, a w Audio - od 55. Dlatego ten pierwszy wygląda na bardziej płaski. Różnice są na 500 Hz (2 dB) oraz na 10 kHz (ze 4 dB). Ale wiemy, na jakiej wysokości (ani w jakiej dokładnie odległości od głośników - zwykle jest to 1 metr) został umieszczony mikrofon - a to też zmienia charakterystykę. Nie wiemy też jak "sklejają" pomiar MLS z pomiarem nearfield.

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Sovereign

  • Użytkownicy+
  • 1885 postów
  • Rejestracja: 14.06.2010

Napisano 20.07.2018 - 10:00

W Audio.de i Stereoplay.de dużo bardziej rzetelnie - w kwestii pomiarów, niż w polskim Audio.

W polskim Audio czasami wychodzą takie wykresy jak nigdzie indziej na całym świecie :)
Kupię do 1000 zł w stanie idealnym : MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB lub Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 6GB [rev. 2.0] albo Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 OC 6GB lub Inno3D iChiLL GeForce GTX 1060 6GB X3 V2. Nieaktualne.

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Nikimaj

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • Rejestracja: 16.05.2018

Napisano wczoraj, 13:10

Audio, najczęściej z mocą gdzieś "wiruje" .Trzeba sprawdzić tą aparaturę :)





Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Na naszej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej - więcej o tym w Naszej polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.

Akceptuję   Zmiana ustawień