Skocz do zawartości

Audiostereo.pl: Audiostereo Forum - Audiostereo.pl


Thorens 318 MKII nie działa autostop

thorens autostop

  • Nie możesz odpowiedzieć
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 10.07.2017 - 14:03

Problem jest następujący.
Podczas odtwarzania niemal każdej płyty igła dojeżdża do końca, ale niestety nie wyłącza gramofonu i się nie podnosi.
Podniesienie igły i minimalne przesunięcie jej w kierunku szpindla powoduje, że autostop się załącza.
Doczytałem, że można to ustawić tylko nie mogę znaleźć informacji jak.
Czy jest to prosta operacja czy może wiąże się z rozkręceniem połowy gramofonu?

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 10.07.2017 - 14:04


#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 10.07.2017 - 22:38

Tylko dolnej podstawy :)

Znaczy blachy .

Operacja w miarę prosta :)

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 04:29

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 10.07.2017 - 22:38 napisał

Tylko dolnej podstawy :)

Znaczy blachy .

Operacja w miarę prosta :)

A to znowu Ty Bartku. Miło mi.
A czy są jakieś tutoriale w sieci? Ja nie mogę znaleźć, a znając swoje szczęście i talent to zaraz coś zepsuję :).

No dobra, odkręciłem dolną pokrywę, ale za bardzo nie wiem czym pokręcić żeby zrobić dobrze :(.
Oto zdjęcia, czy możesz mi wskazać to miejsce?
IMG_20170711_052213.jpg IMG_20170711_052218.jpg IMG_20170711_052228.jpg IMG_20170711_052252.jpg

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 11.07.2017 - 04:30


#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 07:15

Zdjęcie nr 4 gdzie wychodzą kable z ramienia jest taki czarny ala trójkąt to on odpowiedzialny jest za wyłączanie krańcowe .

Użytkownik Bartek Bartoszewski edytował ten post 11.07.2017 - 07:17


#5 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 10:19

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 07:15 napisał

Zdjęcie nr 4 gdzie wychodzą kable z ramienia jest taki czarny ala trójkąt to on odpowiedzialny jest za wyłączanie krańcowe .

Czy powinienem to regulować śrubką zaznaczona przeze mnie na niebiesko?

InkedIMG_20170711_052252_LI.jpg

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 11.07.2017 - 10:20


#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 10:54

Dokładnie nią .

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ahaja

  • Użytkownicy
  • 4204 postów
  • Rejestracja: 12.02.2004

Napisano 11.07.2017 - 11:24

Zanim złamiesz ten element:
ta śrubka nie jest od regulacji. Ona blokuje ten czarny element do rurki od ramienia, z której wychodzą przewody. Po poluzowaniu tej śrubki można przestawić ten czarny element który współgra z fotoelementem odpowiedzialnym za wyłączanie i podnoszenie ramienia.
Zabezpiecz igłę wkładki, żeby nie przewaliła w coś bo będzie po igle. Po ściągnięciu głównego talerza, postaw sobie (stabilnie) gramofon na boku. Wtedy ruszając ramieniem możesz sprawdzić jak to działa i kiedy się wyłącza.

Tej blokującej śrubki nie można na siłę przykręcać do oporu bo pęknie ten czarny element.

>Vinyl engine>logowanie>library>Thorens>TD318>service manual>strona 6/7
PUNKS  NOT  DEAD   ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 12:11

Wyświetl postUżytkownik ahaja dnia 11.07.2017 - 11:24 napisał

Zanim złamiesz ten element:
ta śrubka nie jest od regulacji. Ona blokuje ten czarny element do rurki od ramienia, z której wychodzą przewody. Po poluzowaniu tej śrubki można przestawić ten czarny element który współgra z fotoelementem odpowiedzialnym za wyłączanie i podnoszenie ramienia.
Zabezpiecz igłę wkładki, żeby nie przewaliła w coś bo będzie po igle. Po ściągnięciu głównego talerza, postaw sobie (stabilnie) gramofon na boku. Wtedy ruszając ramieniem możesz sprawdzić jak to działa i kiedy się wyłącza.

Tej blokującej śrubki nie można na siłę przykręcać do oporu bo pęknie ten czarny element.

>Vinyl engine>logowanie>library>Thorens>TD318>service manual>strona 6/7
Nie ma co się podniecać , Buzz wie że ma regulować czarnym elementem a śrubkę zluzować by to zrobić .

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 12:27

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 12:11 napisał

Nie ma co się podniecać , Buzz wie że ma regulować czarnym elementem a śrubkę zluzować by to zrobić .

Na początku rzeczywiście myślałem, że trzeba ją dokręcać lub luzować, ale coś mi nie pasowało, że jest ona na trzpieniu więc z tym problemem sobie jakoś poradziłem.
Niestety jak zacząłem ruszać tym elementem i testować, to o ile w pozycji "podniesionej igły" gramofon potrafił się wyłączać w połowie płyty tak w pozycji "opuszczonej płyty" ramię dojeżdża do końca, a gramofon się nie wyłącza.
Za to teraz dodatkowo czasami zaczęło coś mi pukać w/na silniczku, a przy starcie gramofonu w silniczku lub na silniczku coś zaczyna jarmolić i przestaje dopiero wtedy kiedy talerz osiągnie właściwą prędkość. Podejrzewam, że pasek może się ślizgać, ale pewności nie mam.
Chyba skończę w serwisie :).

Wyświetl postUżytkownik ahaja dnia 11.07.2017 - 11:24 napisał

Zanim złamiesz ten element:
ta śrubka nie jest od regulacji. Ona blokuje ten czarny element do rurki od ramienia, z której wychodzą przewody. Po poluzowaniu tej śrubki można przestawić ten czarny element który współgra z fotoelementem odpowiedzialnym za wyłączanie i podnoszenie ramienia.
Zabezpiecz igłę wkładki, żeby nie przewaliła w coś bo będzie po igle. Po ściągnięciu głównego talerza, postaw sobie (stabilnie) gramofon na boku. Wtedy ruszając ramieniem możesz sprawdzić jak to działa i kiedy się wyłącza.

Tej blokującej śrubki nie można na siłę przykręcać do oporu bo pęknie ten czarny element.

>Vinyl engine>logowanie>library>Thorens>TD318>service manual>strona 6/7

Ba, naprawdę trzeba by się starać żeby ją mocno przykręcić, bo dostęp jest do niej fatalny. Ale wystarczy wziąć zwykłego bita w palce i można ją odkręcać nie robiąc plastikowi krzywdy.

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 11.07.2017 - 12:42


#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 15:14

Wyświetl postUżytkownik buzz_astral dnia 11.07.2017 - 12:27 napisał

Za to teraz dodatkowo czasami zaczęło coś mi pukać w/na silniczku, a przy starcie gramofonu w silniczku lub na silniczku coś zaczyna jarmolić i przestaje dopiero wtedy kiedy talerz osiągnie właściwą prędkość. Podejrzewam, że pasek może się ślizgać, ale pewności nie mam.
Chyba skończę w serwisie :).

Hihi do serwisu jeszcze daleka droga . Wydaje mi się że to sprzęgło daje taki efekt ale dlaczego ?

Łożysko talerza kiedy ostatnio czyściłeś - smarowałeś ?

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 15:56

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 15:14 napisał

Hihi do serwisu jeszcze daleka droga . Wydaje mi się że to sprzęgło daje taki efekt ale dlaczego ?

Teraz to już chyba bliżej, patrz niżej.

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 15:14 napisał

Łożysko talerza kiedy ostatnio czyściłeś - smarowałeś ?

Nie robiłem tego, bo dostałem informację przy zakupie, że zostało to zrobione. Teraz to już mniejsza z tym, bo w ogóle nie gramofon nie startuje. Szczerze mówiąc jestem trochę na siebie zły, że ten auto stop ruszałem :(.

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 16:03

Coś jest nie tak skoro nie startuje , sprawdzałeś wszystkie polączenia ,  pulley na silniku idzie łatwo pokręcić ręką czy większy opór jest ?

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 16:11

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 16:03 napisał

Coś jest nie tak skoro nie startuje , sprawdzałeś wszystkie polączenia ,  pulley na silniku idzie łatwo pokręcić ręką czy większy opór jest ?

Nie wiem co jest większym oporem, ale raczej obraca się łatwo.
A wszystko połączenia są w porządku. Nic nie rozłączałem, a wszystko wygląda, że jest na miejscu.

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 11.07.2017 - 16:17


#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 17:50

Thorensy to solidne maszyny ot tak sobie to one się nie psują .

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 17:57

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 17:50 napisał

Thorensy to solidne maszyny ot tak sobie to one się nie psują .

Wierzę, ale nie chcę już dalej babrać żeby właśnie czegoś nie zepsuć. Jutro zawiozę do serwisu i niech zrobią.

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 18:00

Daj zdięcie całości dołu .

Wyświetl postUżytkownik buzz_astral dnia 11.07.2017 - 17:57 napisał

Wierzę, ale nie chcę już dalej babrać żeby właśnie czegoś nie zepsuć. Jutro zawiozę do serwisu i niech zrobią.
Ok . Thorensa masz z alle ?

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 18:30

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 18:00 napisał

Daj zdięcie całości dołu .

Ok . Thorensa masz z alle ?

Tak, z alle.
IMG_20170711_192905.jpg
IMG_20170711_192931.jpg
IMG_20170711_192911.jpg

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 18:38

Ze zdjęć wygląda wszystko ok . Faktycznie wtedy trzeba oddać do przeglądu - sam jestem ciekawy przyczyny  braku jakiejkolwiek reakcji .

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 18:46

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 18:38 napisał

Ze zdjęć wygląda wszystko ok . Faktycznie wtedy trzeba oddać do przeglądu - sam jestem ciekawy przyczyny  braku jakiejkolwiek reakcji .

Oddam i się pochwalę :)

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 18:49

Wiadomo . Mam nadzieje że serwis jest sprawdzony ?

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 21:01

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 18:49 napisał

Wiadomo . Mam nadzieje że serwis jest sprawdzony ?
Zrobię to w Nomos, niestety mam świadomość, że są drodzy i czasami jednak nie do końca dobrze diagnozują czego raz sam doświadczyłem.
Ale nie znam innej sensownej alternatywy w Warszawie.

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 21:09

Tylko nie oni ! Umiesz pakować gramofony ?

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 21:43

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 21:09 napisał

Tylko nie oni ! Umiesz pakować gramofony ?

Nie podejmuję się pakowania gramofonu, ale jestem otwarty nawet na podwiezienie w promieniu 100 km.
Tak jak przyszedł do mnie zapakowany to w życiu nie zapakuję, to było tak PRO, że sam bym siebie nie zapakował lepiej :).
W sumie też mi się nie pali, więc może jest jakaś opcja w Warszawie lub w promieniu tych 100 km, a na wschód od Wa-wy to może być nawet 150 km.

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 11.07.2017 - 21:46


#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartek Bartoszewski

  • Użytkownicy
  • 1280 postów
  • Rejestracja: 07.09.2015

Napisano 11.07.2017 - 21:51

Hihi pakowanie pływających tt zajmuje trochę czasu , to nie pomogę bo ja z Gdańska jestem a chętnie bym zajrzał do środka .

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 21:53

Wyświetl postUżytkownik Bartek Bartoszewski dnia 11.07.2017 - 21:51 napisał

Hihi pakowanie pływających tt zajmuje trochę czasu , to nie pomogę bo ja z Gdańska jestem a chętnie bym zajrzał do środka .

A nie, to kawał, a może znasz kogoś z Warszawy kto byłby w stanie zaradzić?

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 11.07.2017 - 22:59

No więc za radą Bartka wziąłem miernik i zmierzyłem to co wychodzi z zasilacza do wtyczki gramofonu.
Ustawienie na mierniku to 200 AC no i ... null, zero, nic się nie dzieje. Na wszelki wypadek - żeby sprawdzić czy nie robię błędu w sztuce - wziąłem jeszcze dwa inne zasilacze:
1. Od przedwzmacniacza, też 16V AC i tutaj miałem odczyt na poziomie 18V
2. Od efektów gitarowych 9V DC i pokazuje 8.5V
A więc uważam egzamin z obsługi miernika za zdany.
Pytanie:
Jaki zasilacz kupić?
Stary ma następujące parametry:
16V AC | 160 mA 2.6VA

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 11.07.2017 - 23:00


#27 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 12.07.2017 - 15:41

Dobra, okazało się, że wzmacniacz uległ destrukcji :). Wziąłem od przedwzmacniacz i działa.
Dzięki Bartek.

To teraz chciałbym powrócić do tematu auto stop. Dlaczego jak przesadnie ustawiam auto stop to o ile w pozycji "podniesionej igły" gramofon potrafił się wyłączać w połowie płyty tak w pozycji "opuszczonej płyty" ramię dojeżdża do końca, a gramofon się nie wyłącza?

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 12.07.2017 - 21:57

Wyświetl postUżytkownik buzz_astral dnia 12.07.2017 - 15:41 napisał

Dobra, okazało się, że wzmacniacz uległ destrukcji :). Wziąłem od przedwzmacniacz i działa.

Nie wzmacniacz, tylko zasilacz :).

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   buzz_astral

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Rejestracja: 06.07.2015

Napisano 17.07.2017 - 19:09

No dobra, zakończyłem dzieło.
Okazało się, że ustawienie autostopu jest łatwą sprawą, ale okropnie żmudną. Przynajmniej dla mnie.
Przy okazji, po każdym przestawieniu mechanizmu wkładałem odwrotnie gniazdo zasilania i spaliłem trzy zasilacze zanim doszedłem co robię nie tak :).
Problem polegał na tym, że gniazdo czasami zwierało z obudową i to powodowało spalenie zasilacza.
Poza tym, przesmarowałem łożysko, wyczyściłem pulley, pasek i rant subplattera.
Autostop działa jak marzenie.
Jest szczęście :).

Dziękuję szczególnie @Bartek Bartoszewski za pomoc, która była i jest nieoceniona. Dzięki!!!

Użytkownik buzz_astral edytował ten post 17.07.2017 - 19:14






Użytkownicy przeglądający to forum: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Audiostereo Magazyn

 
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

Audiostereo dokłada wszelkich starań, aby traktować użytkowników uczciwie i otwarcie, przy uwzględnieniu najlepszych praktyk. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj