Skocz do zawartości
Akcesoria

Qnap TS-251D

Widzimy wyraźnie jak zmienia się świat Hi-Fi i stereo. Pomimo tego, że zapis cyfrowy na dobre zadomowił się i zdominował wręcz świat audio, począwszy od lat 80tych, a stan ten trwa do dnia dzisiejszego, to jednak lwia część cyfrowej informacji przechowywana i dystrybuowana jest za pośrednictwem srebrnego krążka, czyli płyty CD oraz SACD. Jednak ostanie kilka lat bardzo mocno zmieniły trend. Owszem zapis cyfrowy nadal rządzi i nic nie wskazuje by to się zmieniło, ale coraz większy udział ma streaming internetowy. Dla osób, które szukają wyższej jakości, wybór często pada na pliki Hi-Res. (tez zwane gęste pliki). Wielu z Nich, zamiast streamingu internetowego wybiera zgrywanie, swoich zakupionych plików, na dyski sieciowe (czyli NAS: Network-Attached Storage).

Czy się to komuś podoba, czy nie, powoli routery i NASy stają się równie integralną częścią nowoczesnego systemu audio, co każdy inny element jak interconnect czy wzmacniacz. 

 

_DSC8721.thumb.jpg.8b634476045609f5b6162a481129977d.jpg_DSC8719.thumb.jpg.6dc58d12cb67e6f33fbbb7280bd116dc.jpg_DSC8733.thumb.jpg.d2ccde979ff5fd3f9ab56c85d3b8c4ef.jpg

_DSC8717.jpg_DSC8724.jpg

Tym razem na tapet weźmiemy i dogłębnie przetestujemy dysk sieciowy Qnap, model TS-251D.
Marka Qnap pochodzi z Tajwanu, obecnie jest firmą o międzynarodowym zasięgu, zatrudniając ponad 1000 pracowników w 16 krajach. Ich specjalizacją są właśnie NASy, NVRy (Network Video Recorder) oraz DSy (Digital Signage).

Wygląd urządzenia to klasyczne dla tego segmentu wzornictwo – biała skrzynka, w której mieszczą się dwa, położone pionowo dyski (w moim przypadku WD RED). Obła biała bryła urządzenia zawiera z przodu turkusową wstawkę, pod którą umieszczono szereg diod. Na frontapnelu tylko dwa przyciski i niebieskie gniazdo USB (3.0). Z tyłu wolnoobrotowy wiatrak (bardzo cichy), gniazdo HDMI, gniazdo Ethernet, cztery gniazda USB oraz gniazdo zasilające, do zasilacza zewnętrznego. Dostęp do dysków twardych jest bardzo prosty, wystarczy przesunąć blokadę z przodu urządzenia i ściągamy przedni panel, bez użycia śrubokrętów. Uzyskujemy dostęp do szuflad dysków bardzo szybko, wprawdzie nie korzysta się z tego często, ale zawsze to jedna czynność mniej.


_DSC8723.thumb.jpg.73898daa90b926cb45802598fe1918f2.jpg_DSC8726.thumb.jpg.81de9ae028cae1799491c73e0aa9f7d7.jpg


Sercem urządzenia jest procesor Intel Celeron J4005 oraz pamięć RAM 2 GB, urządzenie posiada po kieszenie na dyski twarde. W każdej z nich, możemy zamonotować zarówno 3,5' jak i  2,5' dyski twarde. 


W zestawie w pudełku znajdziemy prócz instrukcji i zasilacza, komplet kabli (IEC oraz RJ45 Ethernet). Po zamontowaniu dysku uruchomienie i instalacja jest banalnie prosta. Wystarczy podłączyć urządzenie do zasilania, następnie podłączyć do routera przewodem Ethernet. Następnym krokiem jest wejście na poniższy link: https://install.qnap.com Po podaniu klucza do chmury (zapisanego na naklejce na obudowie, ew. skanując go kodem QR) NAS zaczyna się instalować. 

Proces instalowania również jest prosty i nawet osoba bez doświadczenia w IT poradzi sobie bez problemu. Wybieramy urządzenie, strefę czasową, ustalamy hasła, wybieramy stałe lub dynamiczne IP.

 

1222962653_Zrzutekranu2020-08-26o23_37_37.thumb.png.1f56cda0d13598c20f30c68d62734cd0.png1799568666_Zrzutekranu2020-08-26o23_37_50.thumb.png.75aa33ad769a527bf6b97fc66bfc2675.png292459194_Zrzutekranu2020-08-26o23_38_38.thumb.png.4e176fa1e1527a4ea20110bf06863ef1.png

Bardzo przydatną funkcją jest synchronizacja między poszczególnymi systemami operacyjnymi, bardzo ułatwiająca transmisję danych między urządzeniami o różnych systemach operacyjnych. Ja korzystam z Maca oraz Windowsa, więc wybrałem te dwie opcje. Dostępny jest również pakiet dla Linuxa. Ostatnim etapem jest formatowanie dysków i przygotowanie urządzenia do pracy.

1478470982_Zrzutekranu2020-08-26o23_41_54.thumb.png.af95b505677e6ca0703d309545ff3a8b.png1745516832_Zrzutekranu2020-08-26o23_46_58.thumb.png.8f863aab78454000d400806e4056ba05.png360454379_Zrzutekranu2020-08-26o23_50_36.thumb.png.0ac18e6c22f3060d8bf2604387e12b11.png

Zrzut ekranu 2020-08-26 o 23.38.44.pngZrzut ekranu 2020-08-26 o 23.46.35.png


Po tej czynności na wszystkich komputerach podłączonych do sieci domowej mogłem się już zalogować i zarówno na MacOS jak i Windows dysk był już widoczny w sieci. Zripowałem pierwszą partię płyt CD na dysk, skopiowałem na NAS i jestem już w pełni przygotowany do kolejnej części materiału, w której chciałbym się skupić na walorach stricte dźwiękowych urządzenia, wpiętego do wysokiej klasy streamera.

 



Poniżej wymienię główne zalety tego NASa:

- prywatna chmura o dużej pojemności, która pozwala w bezpieczny i kontrolowany przez admina sposób przechowywać kolekcję muzyki, multimediów z możliwością synchronizacji pomiędzy różnymi urządzeniami, co pozwala korzystać zdalnie (np. przez aplikację mobilną)

- zaawansowane narzędzia do zarządzania kolekcją muzyki/nagrań z obsługą wielu formatów, odtwarzaniem na różnych urządzeniach i transmisją strumieniową

- zaawansowane funkcje ochrony danych – rozbudowany, zautomatyzowany i działający w czasie rzeczywistym backup lokalny i zdalny (np. do drugiego NAS-a w innej lokalizacji lub usługi chmurowej), możliwość zastosowania migawek, które minimalizują skutki ataków ransomware
- dzięki zastosowaniu sieci Ethernet 2,5Gb – można dodatkowo przyspieszyć i poprawić wydajność transmisji danych
- możliwość używania serwer NAS jako centrum pracy grupowej
- rozbudowane i skuteczne wyszukiwanie plików oraz ich porządkowanie –
- obsługa aplikacji Roon
- możliwość automatyzowania wielu zadań (np. automatycznego sortowania/przenoszenia do odpowiednich katalogów treści przesyłanych na NAS-a)

 

Dane Techniczne:

 

Procesor: Intel Celeron J4005

Pamięć RAM:  2 GB

Interfejs dysków: SATA II, SATA III

Interfejs: HDMI, RJ-45, USB 2.0, USB 3.0

Złącza: 1x HDMI, 1x RJ45, 2x USB 3.0, 3x USB 2.0

Wi-Fi:  Nie

Obudowa: Tower

Zasilanie: Sieciowe (zasilacz impulsowy)

Wielkość dysku [cale]: 2.5, 3.5

Maksymalna liczba dysków: 2

Usługi: 

AFP, Dynamiczny DNS (DDNS), HTTP, HTTPS, IPv6, iSCSI, Jumbo Frame, Klient BitTorrent, Klient DHCP lub statyczny adres IP, Serwer CIFS/SMB, Serwer DHCP, Serwer DLNA, Serwer FTP, Serwer UpnP AV, Serwer VPN, SMART, SMTP, SNMP, SSH, Telnet, TFTP, Wake-On-LAN, WebDAV

 

Tryby RAID: 0, 1, JBOD, Single Disk

Zarządzanie: Aplikacja na urządzenia mobilne, Przeglądarka WWW

Wymiary: Wysokość [mm] 168

Szerokość [mm] 105

Głębokość [mm] 226

---------------------------------------------------------------

Do testów dostarczył: QNAP:  https://www.qnap.com/pl-pl/product/ts-251d 

Cena od 1400 zł (cena serwera bez dysków)

 

 

Data dodania

Yamaha TW-E3C

To się nazywa wyczucie czasu. Właśnie wystartowały wakacje a do naszej redakcji dotarło coś, bez czego przeważająca większość objętej obowiązkiem szkolnym dziatwy życia sobie nie wyobraża i z domowych pieleszy się nie rusza. Co? Dokanałowe i oczywiście w pełni bezprzewodowe słuchawki, czyli akcesorium na tyle popularne i powszechne, że patrząc po chodnikach, galeriach handlowych, czy środkach komunikacji miejskiej, gdyby zaprosić nieskażonego współczesną technologią mieszkańca Amazonii, bądź inn

Fr@ntz
Fr@ntz
Słuchawki

Kraków spod znaku rocka! Oto 4 wakacyjne koncerty

Wakacje tuż, tuż, co oznacza wysyp imprez muzycznych. Do Krakowa zmierzają gwiazdy z całego świata, a to szczególnie spodoba się fanom mrocznego brzmienia. Które kapele odwiedzą nadwiślański gród w wakacje? Jakie daty warto sobie zapisać? I na które koncerty należy zwrócić uwagę? Mamy dla was małą ściągę! #dwa_boxy_lewo_prawo_main{ display: flex; justify-content: space-around; align-items: center; } #dwa_boxy_lewo_prawo_main > div{ margin:4px;} #dwa_boxy_lew

audiostereo.pl
audiostereo.pl
Recenzje

Edyta Bartosiewicz | Bilety

Opis Edyta Bartosiewicz to polska wokalista, autorka tekstów i producent muzyczny. Urodziła się w 1965 roku w Warszawie. Karierę rozpoczęła w latach 80. W tym czasie związała się z zespołem „Stuff", który zmienił się w Holloee Poloy. Wydana przez nich płyta nie odniosła jednak sukcesu, grupa rozwiązała się, a artystka rozpoczęła karierę solową.   Edyta Bartosiewicz jest też pięciokrotną laureatką Fryderyków oraz członkinią Akademii Fonograficznej ZPAV. Współpracowała z artystami t

AudioNews
AudioNews
Newsy

43. Międzynarodowy Festiwal Piknik Country i Folk, Mrągowo 2024 | Bilety

O wydarzeniu Przed nami 43. edycja legendarnego Festiwalu Piknik Country i Folk w Mrągowie! Ten najstarszy i największy Festiwal Muzyki Country w Polsce i jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń europejskich związanych z tym gatunkiem muzyki, odbędzie się w dniach 26 i 27 lipca 2024r. w Amfiteatrze nad jeziorem Czos. Bilety już w sprzedaży!   43. Międzynarodowy Festiwal Piknik Country i Folk, Mrągowo 2024 - informacje Początek koncertów każdego dnia o godzinie 19:30. K

AudioNews
AudioNews
Newsy

Lady Pank - A nam nie chce się iść do domu | Bilety

O wydarzeniu Wraz ze zbliżającym się latem zespół Lady Pank zaprasza na serię koncertów pod hasłem "A nam nie chce się iść do domu". Uczestnicy usłyszą na żywo ulubione hity grupy, takie jak "Zawsze tam, gdzie Ty" czy "Kryzysowa narzeczona", co uczyni letnie wieczory naprawdę niezapomnianymi! Bilety już w sprzedaży.   Lady Pank - A nam nie chce się iść do domu Lady Pank to zespół o bogatej historii, który nadal nie przestaje zaskakiwać. Po ponad 40 latach na scenie wciąż nie

AudioNews
AudioNews
Newsy


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia



Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.