Skocz do zawartości
Akcesoria

SMSL IDOL+

Ponieważ sezon rowerowo-wycieczkowy zbliża się wielkimi krokami a po zimowej stagnacji większość z nas aż rwie się do tego, by całe dnie spędzać na tzw. łonie natury pozwoliłem sobie w ramach działań wyprzedzających sprawdzić jakież to nowości pojawiły się w segmencie przenośnego audio i cóż tam w trawie piszczy. O ile jednak temat outdoorowych słuchawek na naszych łamach pojawia się ostatnimi czasy dość często, to wszelakiej maści dedykowane wzmacniacze, DACi i ich hybrydy znajdują się w zdecydowanej mniejszości. Co prawda nie tak dawno, bo w styczniu, mieliśmy okazję zaprezentować rewelacyjnego Audioquesta DragonFly Red, który pomimo niezwykłej poręczności, niezaprzeczalnych walorów sonicznych, oraz łapiącej za oko kolorystyki w większości przypadków lądował i nadal ląduje w systemach desktopowych. Najwidoczniej rynek oczekiwał jeszcze dalej idącej miniaturyzacji a jak to w takich przypadkach bywa popyt rodzi podaż i tym oto sposobem dotarliśmy do bohatera niniejszej recenzji, czyli mikroskopijnego 2w1 – wzmacniacza słuchawkowego i DACa w jednym - SMSL IDOL+.

 

ccs-2651-0-29595700-1489946702_thumb.jpg ccs-2651-0-84975900-1489946702_thumb.jpg ccs-2651-0-33240800-1489946703_thumb.jpg

ccs-2651-0-82025900-1489946703_thumb.jpg ccs-2651-0-65101500-1489946704_thumb.jpg ccs-2651-0-29490000-1489946705_thumb.jpg

ccs-2651-0-04554800-1489946706_thumb.jpg ccs-2651-0-56577100-1489946706_thumb.jpg ccs-2651-0-01862400-1489946707_thumb.jpg

ccs-2651-0-59026400-1489946707_thumb.jpg ccs-2651-0-74004000-1489946709_thumb.jpg ccs-2651-0-27890600-1489946710_thumb.jpg

 

 

Jak już zdążyłem wspomnieć SMSL IDOL+ to zaskakująco nikczemnej postury wzmako-DACzek dedykowany przede wszystkim smartfonom i tabletom. Jeśli trudno wam na pierwszy rzut oka oszacować jego wymiary na zdjęciach, to uwierzcie na słowo – SMSL swoimi gabarytami nie odbiega zbytnio od pilotów montowanych na słuchawkowych kablach a i wynoszącą 11g wagę można uznać za pomijalną, więc jego obecność w większości przypadków będzie po prostu pomijalna. Dodatkowo oferując niewymagającą dodatkowych sterowników (przy komputerach) a przy smartfonach i tabletach jedynie obsługi USB audio oraz OTG współpracę z sygnałami o parametrach 16bit/192kHz i 24bit/96kHz z powodzeniem powinien spełnić nasze oczekiwania podczas zewnętrznej aktywności.

Skupiając się na jego walorach wizualnych należy docenić iście pancerny, aluminiowy korpus i brak jakichkolwiek wystających elementów mogących w znaczący sposób skrócić jego żywot. Krawędzie i rogi zostały delikatnie sfrezowane, więc nie powinny powodować ewentualnych przetarć kieszeni, w których Idol+ będzie spędzał większość czasu. Interfejs użytkownika ogranicza się w tym przypadku do wejścia w formacie Micro USB, wyjścia słuchawkowego mini Jack (3.5mm) i trzech mikroskopijnych, lekko wypukłych przycisków odpowiedzialnych za regulację głośności („+” i „-”), oraz za wyciszenie/pauzę. W komplecie otrzymujemy poręczne, zapinane na suwak sztywne puzdereczko, w którym oprócz samej „pestki” zmieści się również krótszy z dwóch dołączanych przez producenta przewodów USB.

Z oczywistych względów (m.in. brak zegarmistrzowskiej smykałki) nawet nie próbowałem dokonywać wiwisekcji Idola, lecz z pomoc przyszły materiały promocyjne, z których jasno wynikało, ze w jego trzewiach siedzi przetwornik VIA Envy VT1620A a za wzmocnienie odpowiada kość Maxim Integrated MAX97220A.

 

Przechodząc do części poświęconej brzmieniu pozwolę sobie od razu zaznaczyć, że zgodnie z zakładaną prze producenta dedykacją największy progres będący następstwem pojawienia się w torze SMSLa IDOL+ zauważymy przy tabletach i smartfonach. Niby przy laptopach i w systemach desktopowych też można zaobserwować pewne uspójnienie i poprawę homogeniczności przekazu, jednak wszystko będzie zależeć zarówno od słuchawek, jakie w komputerowe dziurki wepniemy, jak i jakości samych wyjść słuchawkowych. Generalnie wykorzystując w trakcie testów wokółuszne Brainwavzy HM5, nauszne Meze 99 Classics Gold i dokanałowe q-JAYSy z łatwością można było odczuć, że niezależnie od odtwarzanego na tablecie LENOVO TAB2 A7-10 repertuaru trudno było dźwiękowi zarzucić jakieś ewidentne niedociągnięcia. Dodatkowo biorąc pod uwagę kwestię wcale niewygórowanej ceny bardzo szybko można dojść do wniosku, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znika bowiem irytujący efekt kompresji i ofensywności przy wyższych poziomach głośności a w kulminacyjnych momentach, gdy w większości przypadków scena dźwiękowa, ze względu na natłok informacji ulegała spłaszczeniu wszystko pozostaje na swoim miejscu tworząc sugestywną, trójwymiarową przestrzeń. Oczywiście trudno na tych pułapach cenowych spodziewać się rozdzielczości porównywalnej z tą oferowaną, czy to przez czerwonego DragonFly’a, czy tym bardziej iFi, ale bądźmy szczerzy, płacąc niemalże dziesięciokrotnie więcej za desktopową wersję AMRa ma się diametralnie inne wymagania aniżeli wydając dwie i pół stówy, czyli mniej więcej równowartość 0,7l destylatu Bruichladdich The Laddie Eight (dla niewtajemniczonych – to taki pochodzący z Islay antydepresant). Nie ma jednak co marudzić i się krzywic, bo nie dość, że Idola zabrać będziemy mogli ze sobą praktycznie wszędzie, to w dodatku po dniu, góra dwóch przestaniemy praktycznie całkowicie zwracać na niego uwagę a wzrost dynamiki i zdolność poprawnego wysterowania nawet niezbyt łatwych nauszników uznamy za oczywistą oczywistość.

Sięgając po przykłady muzyczne pozwalające ocenić i mam nadzieję w miarę klarownie zobrazować zbawienny wpływ SMSL-a w pierwszej kolejności zdecydowałem się na coś niezbyt oczywistego podczas podróży środkami komunikacji miejskiej, czy rowerowe wojaże. Album „Vivaldi: The Four Seasons” Giuliano Carmignoli / Venice Baroque Orchestra zagrał z werwą, energią i właściwą sobie radością, lecz z dość zachowawczą przestrzennością i otwartością najwyższych składowych, które zamiast pozostać zgodnie z oryginałem nieco rozświetlone poddano pewnemu zaokrągleniu i wycofaniu. Efekt ten może nie tyle ustąpił, co lepiej wpisał się w estetykę reprodukowanego materiału przy dalece mniej naturalnym instrumentarium, gdyż jeszcze pachnący świeżością „Spirit” Depeche Mode skupiał uwagę słuchaczy na obfitym basowym fundamencie i na wskroś elektronicznych pasażach okraszonych niskim, głębokim wokalem Dave’a Gahana. Było to dość krągłe, soczyste granie przyjemnie otulające słuchacza. W kategoriach bezwzględnych tego typu zabieg rozpatrywać by należało jako odejście od transparentności, lecz biorąc pod uwagę, że w większości przypadków odtwarzając materiał bądź to skompresowany stratnie, bądź zmasakrowany przez komercyjne rozgłośnie radiowe oczekujemy pewnego wyrugowania cyfrowych artefaktów, pewnej granulacji najwyższych składowych i kartonowości basu trudno się dziwić, ze producenci Idola+ właśnie w tę stronę poszli. Mamy zatem do czynienia z uplastycznieniem i dosaturowaniem przekazu z delikatnym zaokrągleniem skrajów pasma i kierowaniem uwagi odbiorcy ku średnicy, która czego by o niej nie mówić w 99,9% przypadków wypada po prostu atrakcyjnie. Wokale podawane są blisko, namacalnie i z przyjemnym dociążeniem a dalsze plany zgrabnie komponują się jako uzupełniające całość tło. To całkiem uniwersalny i bezpieczny przepis na sukces – jest ładniej, czyli lepiej i o to przecież zarówno producentowi, jak i odbiorcom chodziło.

 

SMSL IDOL+ nie jest ósmym cudem świata, nie sprawi też, że zmasakrowane i skompresowane poza granice wszelkiej przyzwoitości nagrania zabrzmią niczym mastertape „Białego albumu” The Beatles, ale za naprawdę rozsądną kwotę możemy stać się posiadaczami urządzonka, które sprawi, że całość okaże się zdecydowanie bardziej strawna. Co innego z materiałami chrakteryzującymi się wyższą jakością – wtedy IDOL+ rozwinie skrzydła a my z jego pomocą wreszcie będziemy w stanie do naszych smartfonów i tabletów wpiąć słuchawki, których normalnie byśmy z nich poprawnie nie wysterowali. Krótko mówiąc mała rzecz a cieszy.

 

 

Marcin Olszewski

 

 

Dystrybucja: MIP

Cena: 249 PLN

 

Dane techniczne:

Napięcie wejściowe: 5v

OTG: wymagane wsparcie ze strony źródła

Kolor: czarny, srebrny

Wejście: Micro USB

Wyjście 3.5mm Jack

Przetwornik USB: VT1620A

Wzmacniacz: MAX97220A

Próbkowanie 16bit: 192kHz

Próbkowanie 24bit: 96kHz

Skuteczność: 97dB

SNR: 85dB

THD+N: 0.025%

Wymiary: 55*21*8mm

Waga: 11g

 

System wykorzystany podczas testu:

– CD/DAC: Ayon CD-35

– Odtwarzacz plików: laptop Lenovo Z70-80 i7/16GB RAM/240GB SSD + JRiver Media Center 22 + TIDAL HiFi + JPLAY; LENOVO TAB2 A7-10

– DAC/Wzmacniacz słuchawkowy: Ifi Micro iDAC2 + Micro iUSB 3.0 + Gemini; ifi Micro iDSD Black Label

– Słuchawki: Brainwavz HM5; Meze 99 Classics Gold; q-JAYS

– IC RCA: Tellurium Q Silver Diamond

– IC cyfrowe: Fadel art DigiLitz; Harmonic Technology Cyberlink Copper; Apogee Wyde Eye; Monster Cable Interlink LightSpeed 200

– Kable USB: Wireworld Starlight; Goldenote Firenze Silver

– Kable zasilające: Furutech FP-3TS762 / FI-28R / FI-E38R; Organic Audio Power; Acoustic Zen Gargantua II; Acoustic Zen Twister

– Listwa: Furutech e-TP60ER + Furutech FP-3TS762 / Fi-50 NCF® /FI-50M NCF®

– Gniazdo zasilające ścienne: Furutech FT-SWS®

– Platforma antywibracyjna: Franc Audio Accessories Wood Block Slim Platform

– Przewody ethernet: Neyton CAT7+

Data dodania

Yamaha TW-E3C

To się nazywa wyczucie czasu. Właśnie wystartowały wakacje a do naszej redakcji dotarło coś, bez czego przeważająca większość objętej obowiązkiem szkolnym dziatwy życia sobie nie wyobraża i z domowych pieleszy się nie rusza. Co? Dokanałowe i oczywiście w pełni bezprzewodowe słuchawki, czyli akcesorium na tyle popularne i powszechne, że patrząc po chodnikach, galeriach handlowych, czy środkach komunikacji miejskiej, gdyby zaprosić nieskażonego współczesną technologią mieszkańca Amazonii, bądź inn

Fr@ntz
Fr@ntz
Słuchawki

Kraków spod znaku rocka! Oto 4 wakacyjne koncerty

Wakacje tuż, tuż, co oznacza wysyp imprez muzycznych. Do Krakowa zmierzają gwiazdy z całego świata, a to szczególnie spodoba się fanom mrocznego brzmienia. Które kapele odwiedzą nadwiślański gród w wakacje? Jakie daty warto sobie zapisać? I na które koncerty należy zwrócić uwagę? Mamy dla was małą ściągę! #dwa_boxy_lewo_prawo_main{ display: flex; justify-content: space-around; align-items: center; } #dwa_boxy_lewo_prawo_main > div{ margin:4px;} #dwa_boxy_lew

audiostereo.pl
audiostereo.pl
Recenzje

Edyta Bartosiewicz | Bilety

Opis Edyta Bartosiewicz to polska wokalista, autorka tekstów i producent muzyczny. Urodziła się w 1965 roku w Warszawie. Karierę rozpoczęła w latach 80. W tym czasie związała się z zespołem „Stuff", który zmienił się w Holloee Poloy. Wydana przez nich płyta nie odniosła jednak sukcesu, grupa rozwiązała się, a artystka rozpoczęła karierę solową.   Edyta Bartosiewicz jest też pięciokrotną laureatką Fryderyków oraz członkinią Akademii Fonograficznej ZPAV. Współpracowała z artystami t

AudioNews
AudioNews
Newsy

43. Międzynarodowy Festiwal Piknik Country i Folk, Mrągowo 2024 | Bilety

O wydarzeniu Przed nami 43. edycja legendarnego Festiwalu Piknik Country i Folk w Mrągowie! Ten najstarszy i największy Festiwal Muzyki Country w Polsce i jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń europejskich związanych z tym gatunkiem muzyki, odbędzie się w dniach 26 i 27 lipca 2024r. w Amfiteatrze nad jeziorem Czos. Bilety już w sprzedaży!   43. Międzynarodowy Festiwal Piknik Country i Folk, Mrągowo 2024 - informacje Początek koncertów każdego dnia o godzinie 19:30. K

AudioNews
AudioNews
Newsy

Lady Pank - A nam nie chce się iść do domu | Bilety

O wydarzeniu Wraz ze zbliżającym się latem zespół Lady Pank zaprasza na serię koncertów pod hasłem "A nam nie chce się iść do domu". Uczestnicy usłyszą na żywo ulubione hity grupy, takie jak "Zawsze tam, gdzie Ty" czy "Kryzysowa narzeczona", co uczyni letnie wieczory naprawdę niezapomnianymi! Bilety już w sprzedaży.   Lady Pank - A nam nie chce się iść do domu Lady Pank to zespół o bogatej historii, który nadal nie przestaje zaskakiwać. Po ponad 40 latach na scenie wciąż nie

AudioNews
AudioNews
Newsy


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia



Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.