Skocz do zawartości
Wzmacniacze

Prezentacja wzmacniaczy Struss

Złożyło się, że otrzymałem ostatnio propozycję zajrzenia na prezentację nowego wzmacniacza. Ponieważ wciąż jeszcze jestem ciekaw nowości, pogoda była ładna, a miejsce prezentacji niedaleko domu, chętnie wybrałem się popatrzeć i w miarę możności posłuchać produkcyjnej wersji wzmacniacza Struss R-150. W zasadzie urządzenie miało prezentację na AS 2011, ale o ile rozumiem, była to wersja jeszcze nieostateczna i od tego czasu wprowadzono pewne korekty. Jeżeli coś mylę, proszę mnie poprawić.

 

Z prezentacjami jest trochę jak z wystawami audio. Niby wszystko gra, ale do tego, co się usłyszało, należy podchodzić z pewną rezerwą. Rzadko kiedy warunki są tak dobre, jak we własnym pokoju odsłuchowym, toteż wnioski można wyciągać raczej pobieżne.

 

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

 

Prezentacja była przygotowana zdecydowanie dobrze. Słyszałem, ze cały wcześniejszy dzień zajęło dostrajanie akustyczne pomieszczenia oraz dobór sprzętu i okablowania towarzyszącego. Stoliki i podstawki pod kolumny pochodziły od Rogoz Audio. Prócz rzeczy oczywistych, jak źródła (dzielony odtwarzacz Brystona z możliwością odtwarzania plików przez USB) i kolumny (eleganckie „pralki” Bowers&Wilkins oraz ogromne „monitory” PMC z linią transmisyjną), było też osobne pomieszczenie, gdzie po szoku wywołanym odsłuchem można było doprowadzić się do pionu kawą i lodami w towarzystwie przystojnych kobiet. Bardzo dobry pomysł. Był też taras, gdzie prowadziliśmy rozmowy kuluarowe. Pogoda, jak już powiedziałem, dopisała, i słońce dodatkowo poprawiało humory obecnym.

 

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

 

Oprócz zasadniczego wzmacniacza, czyli „stopięćdziesiątki”, producent zapewnił również obecność modelu R-500. Mogliśmy go wszyscy oglądać na AS 2011, choć nie słuchać, bo prezentacja była statyczna. Teraz była możliwość zapoznania się z pracą tego na pewno niepospolitego urządzenia. I zapoznawaliśmy się, bo niezdyscyplinowana publiczność co i rusz żądała, aby zamiast właściwego wzmacniacza, o który miało tego dnia chodzić, odezwała się ogromna „pięćsetka”. W efekcie urządzenia grały mniej więcej pół na pół, rez jeden wzmacniacz, raz drugi, co oczywiscie ułatwiało porównania. Dochodziły do tego jeszcze zmiany kolumn, bardzo interesujące ze względu na różnice w charakterze brzmienia pomiędzy nimi.

 

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

 

Na podstawie niezbyt w końcu długiego odsłuchu, w dodatku w obcym pomieszczeniu i na cudzych kolumnach nie odważyłbym się opisywać dźwięku urządzenia i pozwalać sobie na oceny typu, że coś jest, a coś nie jest warte swojej ceny. Struss R-150 grał w mojej opinii ładnie, elegancko i „równo”, bez trudu sterując wielkimi zestawami głośnikowymi. Gdyby oceniać go samego, bez porównania z większym bratem, można by napisać tu sporo komplementów. Z drugiej strony, różnice jakościowe po podłączeniu R-500 były poważne, dźwięk z miejsca okazywał się bardziej barwny i pełen rozmachu. W przypadku obu wzmacniaczy ujawniały się różnice między użytymi zestawami głośnikowymi. Martixy imponowały głębokim, ale idealnie kontrolowanym basem z 30-cm głośników, podczas gdy ten zakres reprodukowany przez PMC nie robił na mnie najlepszego wrażenia, był bowiem nadmiernie napompowany i zmiękczony, i to niezależnie, czy sterował nim wzmacniacz potężniejszy czy słabszy mocowo. Z kolei pod względem jakości średnich i wysokich tonów PMC wyraźnie górowały nad starymi Matrixami, które w tej konkurencji wypadały szarawo i jakby trochę bezdźwięcznie.

 

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

 

Oczywiście trzeba wziąć też pod uwagę ceny. Integra Struss R-150 kosztuje 14 000 zł, co umieszcza ją w gronie urządzeń dość drogich, ale „real world”. Natomiast ogromny (i niewątpliwie lepszy brzmieniowo) R-500 to wydatek 100 000 zł, a więc poziom raczej rzadko spotykany w okolicach mostu Kierbedzia. Producent niewątpliwie planuje sprzedaż za granicą, słyszałem zresztą wypowiedzi na ten temat, i trudno polemizować z taką decyzją. Czy urządzenie jest warte tej ceny? Pytanie retoryczne, bo osobiście sądzę, że żaden wzmacniacz nie jest tyle wart. Tyle teoria. Ale to nie znaczy, że nie posłuchałbym go chętnie u siebie.

 

tekst i zdjęcia: Alek Rachwald

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

ccs-107-0-64584300-1333394736_thumb.jpg

ccs-107-0-61650000-1333394756_thumb.jpg

ccs-107-0-89381100-1333394777_thumb.jpg

ccs-107-0-07589600-1333394792_thumb.jpg

ccs-107-0-99464500-1333394827_thumb.jpg

ccs-107-0-95855900-1333394850_thumb.jpg

ccs-107-0-25754500-1333394875_thumb.jpg

ccs-107-0-15922000-1333394890_thumb.jpg

Data dodania

Kraków spod znaku rocka! Oto 4 wakacyjne koncerty

Wakacje tuż, tuż, co oznacza wysyp imprez muzycznych. Do Krakowa zmierzają gwiazdy z całego świata, a to szczególnie spodoba się fanom mrocznego brzmienia. Które kapele odwiedzą nadwiślański gród w wakacje? Jakie daty warto sobie zapisać? I na które koncerty należy zwrócić uwagę? Mamy dla was małą ściągę! #dwa_boxy_lewo_prawo_main{ display: flex; justify-content: space-around; align-items: center; } #dwa_boxy_lewo_prawo_main > div{ margin:4px;} #dwa_boxy_lew

audiostereo.pl
audiostereo.pl
Recenzje

Edyta Bartosiewicz | Bilety

Opis Edyta Bartosiewicz to polska wokalista, autorka tekstów i producent muzyczny. Urodziła się w 1965 roku w Warszawie. Karierę rozpoczęła w latach 80. W tym czasie związała się z zespołem „Stuff", który zmienił się w Holloee Poloy. Wydana przez nich płyta nie odniosła jednak sukcesu, grupa rozwiązała się, a artystka rozpoczęła karierę solową.   Edyta Bartosiewicz jest też pięciokrotną laureatką Fryderyków oraz członkinią Akademii Fonograficznej ZPAV. Współpracowała z artystami t

AudioNews
AudioNews
Newsy

43. Międzynarodowy Festiwal Piknik Country i Folk, Mrągowo 2024 | Bilety

O wydarzeniu Przed nami 43. edycja legendarnego Festiwalu Piknik Country i Folk w Mrągowie! Ten najstarszy i największy Festiwal Muzyki Country w Polsce i jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń europejskich związanych z tym gatunkiem muzyki, odbędzie się w dniach 26 i 27 lipca 2024r. w Amfiteatrze nad jeziorem Czos. Bilety już w sprzedaży!   43. Międzynarodowy Festiwal Piknik Country i Folk, Mrągowo 2024 - informacje Początek koncertów każdego dnia o godzinie 19:30. K

AudioNews
AudioNews
Newsy

Lady Pank - A nam nie chce się iść do domu | Bilety

O wydarzeniu Wraz ze zbliżającym się latem zespół Lady Pank zaprasza na serię koncertów pod hasłem "A nam nie chce się iść do domu". Uczestnicy usłyszą na żywo ulubione hity grupy, takie jak "Zawsze tam, gdzie Ty" czy "Kryzysowa narzeczona", co uczyni letnie wieczory naprawdę niezapomnianymi! Bilety już w sprzedaży.   Lady Pank - A nam nie chce się iść do domu Lady Pank to zespół o bogatej historii, który nadal nie przestaje zaskakiwać. Po ponad 40 latach na scenie wciąż nie

AudioNews
AudioNews
Newsy

25. Mazurska Noc Kabaretowa | Bilety

O wydarzeniu Trudno w to uwierzyć, ale Mazurska Noc Kabaretowa ma już 25 lat! Chcemy ten jubileusz świętować w sobotę 24 sierpnia od godz. 19:30 razem z Wami i naszymi wspaniałymi artystami. Bilety już w sprzedaży.   25. Mazurska Noc Kabaretowa Na deskach mrągowskiego amfiteatru nad Jeziorem Czos wystąpią: Kabaret Ani Mru Mru, Katarzyna Zielińska, Paranienormalni, Kabaret pod Wyrwigroszem, Kabaret Chyba, Kabaret Ciach, Michał Czernecki i Michał Paszczyk oraz Ola Radomska.

AudioNews
AudioNews
Newsy


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia



Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.