Skocz do zawartości
Ta podstrona jest jeszcze w przebudowie! Czytaj więcej.. ×

Definitive Technology Studio Monitor 65


palton
  • 6fc835b16b58755ed2757afe83339316 https://www.audiostereo.pl/uploads/monthly_10_2014/ccs-24402-0-66322400-1412989006.jpg,monthly_10_2014/ccs-24402-0-86022600-1412989045.jpg,monthly_10_2014/ccs-24402-0-74046400-1412989614.jpg

Definitive Technology, to czołowy producent kolumn głośnikowych w USA. Firma zyskała przychylność kupujących, dzięki korzystnemu stosunkowi wysokiej jakości produktu do umiarkowanej ceny. Badania inżynierów zaowocowały wieloma patentami a zastosowane technologie zyskały uznanie u konsumentów, oraz zostały obsypane nagrodami przez amerykańską prasę audiofilską.

 

 

 

BUDOWA

 

Głośnik wysokotonowy 1" (2.54 cm) to II generacja kopułki wykonanej z czystego hartowanego aluminium pokrytego warstwą ceramiczną. Przetworniki średnio/niskotonowe 2x5.25cali (2x133mm) DCD wykonane są z polimeru ceramiki i włókna szklanego, zawieszone na podwójnym resorze, oraz posiadają solidny aluminiowy odlewany kosz. Głośniki zostały zbudowane w oparciu o opatentowaną technologię Balanced Dual Surround System (BDSS) II generacji oraz o technologię Linear Response Waveguide, dla jak najlepszego odtwarzania mikrodetali i lepszego rozpraszania fal dźwiękowych w celu uzyskania w pełnowymiarowej sceny muzycznej. Membrana pasywna w kształcie owalu o wysokości 12" oraz szerokości 6", została wykonana z MDF-u. Zwrotnica, to konstrukcja Zobela z przewymiarowanymi cewkami i mylarowymi kondensatorami. Impedancja posiada przyjazne 8 Ohm i skuteczność 92dB. Pasmo przenoszenia jest bardzo szerokie i zawiera się w przedziale 30 - 30.000Hz. Obudowa została wykonana z MDF-u oklejonego czarnym winylem i została wzmocniona wewnętrznie. Terminale głośnikowe są wykonane z plastikowej wytłoczki i pozwalają na podłączenie podwójnego okablowania (bi-wire).

 

 

 

 

 

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

 

 

 

 

BRZMIENIE

 

Nieco ponad rok temu, miałem okazję testować niższy model DefTech, monitor 55. W zasadzie, mógłbym Państwa odesłać do recenzji tychże kolumn, niemalże bliźniaczo podobnych dźwiękowo do obecnie testowanych SM 65. Jednak jak zwykle w audio, diabeł tkwi w szczegółach. Tańsze SM 55 mają tylko jeden przetwornik nisko/średnio tonowy, SM 65 to dwa głośniki w układzie D-Appolito, z nieco mniejszą średnicą przetworników, jednak sumarycznie o większej powierzchni łącznej. Słychać, że daje to jeszcze większy wykop i wypełnienie. Porównując SM 65 do innych kolumn, daje się odczuć niemal nieskrępowaną dynamikę (szczególnie jak na monitory). Kolumny lubią grać głośno. Wtedy szczególnie mogą się popisywać dużą skalą dźwięku i rozmachem. Pomimo sporego natężenia decybeli, dźwięk pozostaje czytelny i podany w odpowiednich proporcjach.

 

 

 

 

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

 

WYSOKIE TONY

 

 

Na samym wstępie napiszę, że wysokie tony są bardzo dobre. Nie jest to jeszcze stopień wyrafinowania najlepszych kopułek jakie słyszałem, ale zdecydowanie wyróżnia się w tym przedziale cenowym. W skali bezwzględnej można nieco się przyczepić braku pewnej lekkości, eteryczności wybrzmień. Trudno jednak wymagać więcej, to naprawdę wysoki poziom, znacznie przewyższający średnią w swojej klasie. Szczególnie czytelności i szybkości w podawaniu dźwięku, nie można nic zarzucić. W tym zakresie (zresztą podobnie jak w pozostałych), wszystko pozostaje blisko neutralnego wzorca. Dźwięki dzwoneczków są kryształowo czyste i wyraziście zaznaczone. Nic nie jest maskowane, ale też nie zostaje uwypuklone. To powoduje, że gorsze nagrania nie zachwycą nas, nie zostaną bowiem zatuszowane ich wady, które głównie są związane z ostrością i rozjaśnieniem. W przypadku dobrych nagrań, wszystko otrzymamy w odpowiednich proporcjach. Przyznam szczerze, że lubię tak postawienie sprawy. Tuszowanie wprawdzie sprzyja możliwości dłuższego słuchania, jednak nie pozwala się cieszyć z jakości dobrze nagranych utworów. W mojej opinii, jeśli coś zostało zepsute w nagraniu, to kolumna powinna to oddać. Inaczej dźwięk zostaje ujednolicony i monotonny. W przypadku SM 65, na całe szczęście nie ma o tym mowy.

 

ŚREDNIE TONY

 

Często odnoszę się do testowanych wcześniej SM 55, podświadomie szukając różnic. W zakresie środka, miałem wcześniej największe, a właściwie jedyne zarzuty. Zastosowanie dwóch mniejszych głośników zamiast jednego większego, powoduje zwiększenie reakcji głośników na impuls. Zyskuje na tym średnica pasma, która wydaje się być czytelniejsza i bardziej namacalna. Głosy ludzkie są wyraźne i odpowiednio wypełnione, a szarpnięcia strun gitar, mają odpowiednią wibrację i blask. Wielbiciele gęstej, kremowej średnicy pasma, będą musieli poszukać gdzie indziej, natomiast poszukiwacze realizmu i neutralności, powinni poważnie rozważyć odsłuch kolumn w swoich systemach.

 

 

 

 

 

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

 

NISKIE TONY

 

Niskie tony są przede wszystkim mocno zaznaczone. Szybkość i zróżnicowanie znajdują się na dobrym poziomie. Zejście w dół pasma jest zaskakująco niskie. Podawane w specyfikacji technicznej producenta przenoszenie częstotliwości od 30Hz, nie jest czczą przechwałką. Całość stanowi solidny fundament i daje wrażenie odpowiedniej potęgi brzmienia. Symfonika wypada bardzo ładnie, mieszanka wypełnienia i dobrej selektywności niskich pomruków, oddaje w dużym zakresie skalę dźwięku dużej orkiestry. Równie dobrze wypadają kapele rockowe. Odpowiednia mięsistość i trzymanie w ryzach basu, wypada efektownie i ciekawie. Akustyczne nagrania kontrabasu pokazują, że kolumny odpowiednio różnicują naciąg strun, ich wybrzmienie i charakterystyczny rezonans pudła basowego.

 

SCENA

 

Zwykle scena kreowana przez kolumny podstawkowe, jest bardzo dobra. Wynika to w mojej ocenie, z niewielkimi wymiarami skrzyń obudowy, a także z niewielką odległością przetworników od siebie. W przypadku monitorów Definitive, jest podobnie, a właściwie jeszcze lepiej niż zwykle. Przestrzeń okazuje się duża, szczególnie rozciągnięcie w szerz jest efektowne. Również wiele dobrego można powiedzieć o tym, co dzieje się w osi pionowej. Tutaj dobiegają nas odgłosy umiejscowione na różnej wysokości. Wyraźnie możemy rozpoznać poruszanie się wokalisty po scenie, nawet niewielkie ruchy ciała jak kołysanie, czy unoszenie się i siadanie na krześle. Instrumenty mają dość precyzyjnie określone miejsce w przestrzeni i nie zachodzą na siebie. W dobrych nagraniach akustycznych, możemy odczuć powietrze otaczające instrumenty, oraz usłyszeć akustykę pomieszczenia w którym dokonano nagrania.

 

 

 

PODSUMOWANIE

 

We wspominanej kilkukrotnie recenzji modelu SM 55, pisałem „to kolumny ze świetnymi skrajami pasma i przyzwoitym środkiem”. Teraz mogę powiedzieć, że środek pasma ma zdecydowany postęp w stosunku do mniejszego brata. Wysokie tony pozostały na zbliżonym bardzo dobrym poziomie, bas uległ poprawie, a średnica zyskała nową jakość. Ze szczerym sercem mogę polecić te kolumny wszystkim wielbicielom dobrego dźwięku. W swojej cenie nie zawiedziecie się na SM 66. Jeśli okaże się, że w Waszych systemach jest inaczej niż piszę, to będzie musiała to być wina pomieszczenia, bądź podłączonej do kolumn elektroniki. Polecam więc, staranne dobranie pozostałych elementów do kolumn Definitive, a odwdzięczą się Wam pięknym dźwiękiem.

 

Zalety:

 

- świetny bas,

- świetne wysokie tony,

- brak metalicznej ostrości,

- powietrze dookoła instrumentów,

- doskonała iluzja sceny muzycznej,

 

Wady:

BRAK

 

 

 

Tekst:

Robert Trzeszczyński

PS. Szczególne podziękowania należą się dystrybutorowi. Przeciągnąłem nieprzyzwoicie z oddaniem sprzętu i napisaniem powyższej recenzji. Dziękuję więc serdecznie za wyrozumiałość.

 

Dystrybutor: RAFKO

ul. Handlowa 7

15-399 Białystok

tel. 85 747 97 56

tel. 85 747 97 51

tel. kom. 607 266 486

Strona dystrybutora: http://rafko.com/pl/

 

Dane techniczne:

Impedancja 8 Ohm

Skuteczność 92dB

Pasmo przenoszenia 30 - 30.000Hz

Wysokość 41.91cm

Szerokość 20cm

Głębokość 38.4cm

Waga 10kg

Kolor Czarny matowy

 

 

System wykorzystany w teście:

Kolumny: Dynaudio C3, Zoller Solution, (DiY) Spae One

Końcówka mocy: ML 23.5, Audionet AMP 1,

Preamp: Audionet PRE1V2 + zewnętrzny zasilacz EPS, Thule PR 100,

Transport: SB Touch, studyjny CD Sony,

DAC: Audio surgery Protagonist, Mythek 96,

CD: Audionet ART V2,

Kable głośnikowe: Audioquest Midnight,

Kable sygnałowe: Cosmic Audio,

Kable cyfrowe: Audiomica Laboratory Calcit GLD,

Kable sieciowe: Tara Labs Prism Special AC, Transparent PowerLink XL 15, Tara labs RSC Master,

Listwy sieciowe: Sun Leiste,

Pokoje odsłuchowe: 2x19m2, zaadaptowane akustycznie

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

ccs-24402-0-74046400-1412989614_thumb.jpg

ccs-24402-0-86022600-1412989045_thumb.jpg

ccs-24402-0-66322400-1412989006_thumb.jpg

Załączone miniatury



Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia



Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.