Skocz do zawartości

Radmor 5102

Typ sprzętu: amplitunery stereo
Producent: Radmor
Model: 5102
Ocena ogólna: (na podstawie 27 opinii)
Opinia o Radmor 5102
Autor: szklarz
Data dodania: 15 marzec 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy czysty, głęboki dzwięk
Minusy wejscia/wyjscia Din
Twoja opinia

naprawde polecam ten amplituner

ja posiadam wersje 5102-T w bardzo ładnej drewnianej obudowie, z czarnym aluminiowym panelem przednim,

sprzet ma pare dobrych latek a wciąż świetnie gra, nic nie trzeszczy i ogolnie mowiąc rewelacja

 

za te pieniadze nie znajdziecie nic lepszego, naprawde

no chyba ze jakiś zjechany stary rupieć (czyli napewno starszy niż radmor sprzed 20 prawie lat),

 

jest to sprzet wart polecenia koncówki mocy nie do zdarcia , co prawda tylko 2x25 lub chyba 4x15 Wat ale moje Polarisy 120 wymiekają czasami z możliwościami tego amplitunera

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? na aukci internetowej
Ile zapłaciłeś/aś? 160 zl
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? solidny ciężki porządny sprzęt w tej cenie
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? modelami Unitry i Radmora
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt komputer/telewizor/cd

Opinia o Radmor 5102
Autor: SGMP
Data dodania: 01 maj 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy solidna budowa, końcówki mocy nie do zajechania, prosty do modernizacji- np. wymiana końcówki mocy na mocniejszą ;]
Minusy min. duże gabaryty, słaba końcówka mocy (przody 2*25 + tyły 2*15 Watt w 4 Ohm)
Twoja opinia

5102 to klasyczny amplituner starej daty, czyli precyzyjne solidne wykonanie i czułe radio (nie gubi stacji, jak te dzisiejsze maszyny), funkcja wyboru zestawu głośników (przody/0/przody+tyły) możliwość oddzielnej regulacji ich głośności, wybór radia odbywa się za pomocą czujników dotykowych. Nieprzeciętne brzmienie i w miarę atrakcyjna cena sprawia, że RADMOR jest jednym z bardziej popularnych i znanych amplitunerów nie tylko w internecie. .

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? kupiłem go od kolegi
Ile zapłaciłeś/aś? 80 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? wybrałem go, ponieważ był mi akurat potrzebny i był tani :)
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? porównywałem go z AMATOREM 2
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt komputer, 5102 i Voyagery 350

Opinia o Radmor 5102
Autor: Kurt Dupel
Data dodania: 20 maj 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Krystalicznie czyste, szczegółowe i monumentalne brzmienie, praktycznie pozbawione szumów, możliwoœć podłšczenia 4 ohmowych kolumn, brak poważnych wad.
Minusy Wtyczki DIN sš czasem utrudnieniem,w Ÿle traktowanych egzemplarzach wiek robi swoje z potencjometrami i przełšcznikami, I trzeba wtedy przeczyœcic, lub wymienić, podobno delikatne końcówki mocy.
Twoja opinia

Posiadam wersję 5102 TE,i jest to jednoczenie mój pierwszy krok w audiofilizm.Radmor jest amplitunerem haryzmatycznym, grajacym ocieplonym, potężnym dzwiękiem, którego na próżno szukać nawet w nowych, wielokrotnie droższych konstrukcjach renomowanych wiatowych firm i to niekoniecznie budżetowych,o hipermarketowych plastikowych wierzach nie wspominajšc.Słuchajšc muzyki trudno jest uwierzyć że posiada on tylko 25 W na kanał, przy jego zapasie basów i sopranów potrafi skapitulawać nawet stukilkuwatowa kolumna (i to niekoniecznie polska ;-)).Wspomniana haryzma najbardziej uwidacznia się przy włšczonym konturze, wówczas doć spokojny, łagodny dzwięk nabiera bardzo soczystego fundamentu basowego, rednica staje się detaliczna i obecna, a góra drapieżna, miedzy zakresami dzwięków powstaje przyjemne zróżnicowanie.Dodatkowš zaletš konturu jest to że nawet z niewielkich kolumn wyciska taki włanie dzwiek.Warto wykorzystać możliwoć podłšczenia dodatkowych 2ch głoników, wówczas dzwięk niemalże nas otacza, przestrzennoć nagrań potrafi być nieprawdopodobna, zupełnie jak w koncercie, jest to prawdziwe super stereo, cudowe jest zwłaszcza to echo które niemalże wcišga słuchacza :-), po usłyszeniu tego wszystkie super radia i wierze kolegów stajš się jakie takie "zwykłe" i nieciekawe.

Podsumowujšc Radmor to prawdziwy, solidny sprzęt HI-Fi,pozwalajšcy z praktycznie każdej kolumny uzyskać zadziwiajaco dobrej jakoci dzwięk,a jeżeli zainwestuje się w dzisiejsze dobre kolumny, kable to mylę że efekt może wprawic w osłupienie niejednego melomana posiadacza markowego sprzetu.Jeżeli dzwięk radmora przypadnie wam do gustu to juz nie bvędziecie chcieli słyszec innego.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? W komisie
Ile zapłaciłeś/aś? 60 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Sprzęt-legenda.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Z markowym sprzętem w różnych cenach, które miałem okazję przesłuchiwać w sklepach, u znajomych,rodziny.
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Radmor współpracuje z dziwnymi (brak opisu nawet u tonsila) 40 watowymi, trójdrożnymi kolumnami tonsil,i korektorem radmor 5471.

Opinia o Radmor 5102
Autor: kondrus
Data dodania: 06 lipiec 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Mój radmorek bardzo czysciutko gra, Oczywiscie bardzo prosta obsługa :-)
Minusy Wejscia DIN dla mnie nie sa minusami... W sklepch idzie kupic np.: Mini-jack do DIN.
Twoja opinia

Dwa lata temu gdy rodzice zakupili Amplituner Pionera i 5 głosników, bardzo sie cieszyłem, ze bedzie teraz gdzie muzyki posłuchac :). Było tak az do momentu gdy postanowiłem naprawic Radmora. Po podlaczyłem do glosnikow i byłem zaskoczony!!! Poprostu rewelacja. Super dzwiek! Oczywiscie amplituner Pionera (ustawiony jako Stereo) gra głosniej ale nie ma poprostów bassów. Wali głosno ale bez duszy.... 5102 przewysza w tym. A kto jeszcze posiada do tego Kolektor to poprostu juz koniec świata. Wtedy miesiacami idzie sie bawic i uzyskiwac ciekawe brzmienie.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Hmmmm. Musiał bym sie mojego taty zapytac
Ile zapłaciłeś/aś? Było to tak dawno, (mnie nie było na świecie) a Tatus dał cała wypłate.
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Lezał w piwnicy, naprawiłęm i jestem zadowolony.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? -
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Radmor 5102 - TE + Korektor Radmor 5470 Stereo + Tuner AM Radmor 5122 + 2 X 80W (głosniki oczywiscie Unitra)

Opinia o Radmor 5102
Autor: BeerfaN
Data dodania: 06 sierpień 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Niesamowity dźwięk, super wygląd (szczególnie te wskaźniki wychyłowe), bardzo duże możliwości regulacji barwy dźwięku, jakość wykonania, potężny bas
Minusy gniazda DIN, brak zabezpieczenia antyzwarciowego na wyjściu
Twoja opinia

Właśnie odebrałem zdobycznego radmora 5102 z serwisu (poprzedni właściciel zwarł przewody) i... mój kenwood za ciężką kasę poszedł do szafy. Radmor jest o niebo lepszy, dźwięk wydobywający się z tego kolosa jest bardzo czysty, bas nie jest dudniący lecz miękki i niemęczący, średnica czytelna, sopran podkręcony ma maksimum nie szeleści, lecz wydobywa ogromne spektrum szczegółów...po prostu cudo Naszej techniki! Kawałek Queen \"who wants to live forever\" przeniósł mnie do opery, Metallica \"Blackened\" na koncert w Chorzowie.

 

Jeśli ten sprzęt jest zadbany - nie miałem w moim 23 letnim życiu okazji słuchać lepszej jakości dźwięku.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? wyłudziłem od wujka za flachę ukraińskiej wódki
Ile zapłaciłeś/aś? za wódkę równowartość 7 zł (0,5l)
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? przeczytałem same pochlebne opinie użytkowników, szukałem sprzętu z którego popłynie czysta, miękka muzyka
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Samsung(tfu!), kenwood kr-v5090, Technics sa-ex100, sony mhc501, amplituner merkury, wzmacniacz unitra 303
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt kenwood dp2080, sound blaster audigy, kolumny DIY 70 wat 3-drożne na tonsilach i tvm

Opinia o Radmor 5102
Autor: AlaN
Data dodania: 25 sierpień 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Dźwięk, czytelny choć rozbudowany panel przedni, klasyczny wygląd sprzętu HiFi, jakość wykonania wnętrza, ładna drewniana obudowa
Minusy Gniazdka DIN (cóż, innych wtedy chyba nie robili), brak gniazdka korektora, brak wejścia magnetofonowego typu "monitor" (ja mam, przerobiłem je)
Twoja opinia

Radmor 5102 zawsze był moim - niespełnionym dotąd - marzeniem. Amplituner ten chyba jako jeden z nielicznych oparł się wiekowi tak wygladem zewnętrznym jak i jakościa brzmienia. po podłączeniu do dobrych kolumn, naprawdę może wprawić w podziw niejednego posiadacza "jedynie słusznych" sprzętów z naszego rynku.

 

Bas miękki ale niesamowicie pełen, przenikający całe pomieszczenie odsłuchowe. Nie ma podbarwień basu (nie przesadzając z regulacją), to samo dotyczy góry - wyraźne tony wysokie, acz nie drażnią swoją natarczywością. Dobrze przemyślone rozmieszczenie pokręteł i przełączników szybko "wpada" w odruch jak go regulować. Pokrętła jak i przełączniki działają sprawnie, zdecydowanie, bez zacięć i skrzypień. Wyszczególnione swoją wielkością pokrętło regulacji siły głosu to dobry pomysł - od razu i po ciemku można na nie trafić. Wskaźniki bardzo ładnie podświetlone, seledynowe, czytelne i nie tak małe na jakie wygladają - nie ma kłopotów z natychmiastowym odczytem wartości. Dwa gniazdka słuchawkowe (niespotykane dziś) umożliwiają odsłuch nagrań dwóm osobom naraz. Co prawda rozmiary sa nie typowe, więc trzeba się liczyć z ew. problemami postawienia w typowej szafce dla sprzętu, ale czego się nie robi dla dobrego sprzętu?

 

Jednym słowem - amplituner z dawnych czasów, ale zwracający uwagę: i wygladem i jakością brzmienia. W zestawieniu z korektorem i tunerem AM przedstawia sobą bardzo interesujący przedmiot w pokoju.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Znaleziony koło smietnika - wyremontowany w 100%
Ile zapłaciłeś/aś? NIC
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Bo podobał mi się ZAWSZE, super wygląd, ekstra brzmienie, dobre wykończenie, zwraca uwagę gości
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Z wieloma - i nic nie znalazłem bardziej mnie interesującego. Stary Technics-5551 poszedł "pod szafę".
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt korektor 5470 magnetofon AKAI GX-65 CD SONY CDP-M12 kolumny z membraną bierną TONSIL 40W (przód) kolumny "własnej roboty" 40W, wąskie i małe, z tunelem gramofon UNITRA GS-472 + wkładka DUAL DMS-240E

Opinia o Radmor 5102
Autor: baltona
Data dodania: 29 sierpień 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy bas,bas,bas,cena,sentymentalny wygląd...zielone podświetlenie wskaźników mocy:-)
Minusy nieco dudniący bas,zmulona średnica
Twoja opinia

Ach Radmor...Legenda!!!grał u mnie na imprezach,kiedy byłem jeszcze w liceum.Nie wiem,czy znajdzie sie lepszy wzmacniacz do takich celów:-).Jednakże pod względem brzmieniowym nie jest to hi-end,po prostu dobre hi-fi dla miłośników ciepłego brzmienia z dominującym w scenie basem,nie narzucający się ostrym brzmieniem.Dla samego wyglądu i sentymentalnej wartości(także dla naszych przodków:-)) warto go mieć jako...hmm...wzmacniacz w sypialni.

 

 

Ale tak ogólnie bardzo go lubię mimo niedostatków brzmieniowych!

 

 

pzdr

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? rany...ojciec gdzieś go kupił daaawno temu
Ile zapłaciłeś/aś? na dzisiejsze pieniądze...ok 1500 zl
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? bo był to najlepiej grający wtedy polski sprzet
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? cambridge audio A500,yamaha ax 870
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Unitra-Tonsil ZG 40C/5(bierna membrana),deck JVC,yamaha cdx 870

Opinia o Radmor 5102
Autor: k4410ph
Data dodania: 11 wrzesień 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy wspanialy wyglad, srebrny, wskazniki :), czysty dziwiek
Minusy brak wyjscia na korektor ale mam w kamputerze tez ekstra ;)
Twoja opinia

jestem szczesliwym posiadaczem modelu radmor 5102 (srebrny) wczesniej mialem 5102-TE przenioslem sie z tego sprzetu dlatego ze w 5102 sa wspanilem wskazniki ktore mozna sie patrzec godzinami :) nie wazne ze wersja 5102 nie ma wyjscia na korektor ale mam super karte dziwekowa w komputerze i gra ekstra np. tez mam podlaczonego jamnika do radmora dlatego ze na nim mozna sluchac kaset magnetofonowych :) inne uzadzenie to gramofon :) wiec wszystko mozliwe co mozna sluchac :) szczegolnie dobrym mankamentem jest to ze jest wzmocnienie -20dB i kontur wspaniale jest to :) i regulacja tonow niskich i wysokich polecam!

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? na allegro
Ile zapłaciłeś/aś? 350 i nie zaluje bo po przerubkach w warszawie
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? bo sie w nim "zakochalem" widzialem u mojego wujka i nigdy od niego wzroku nie odwracalem ;)
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? z amatorem 2 i 3 nie ma szans :P
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt z altusami 80W super graja ! :)

Opinia o Radmor 5102
Autor: Dreamer_1
Data dodania: 24 październik 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Ponadczasowy wygląd,styl i dźwięk.Niby nie ma tylu detali,niuansów w dźwięku ale czuć dusze starego,polskiego Hi-Fi.Bardzo muzykalny z głębokim,nasyconym basem.
Minusy Sprzęt bez serwisu nadaje się teraz tylko jako podstawka pod kwiatki.Trzeba sporo w niego zainwestować.Dźwięk,który z siebie wydaje może nie każdemu pasować.Nazwałbym to konfliktem pokoleń;)
Twoja opinia

Jest to wzmacniacz,który na długo zostanie mi w pamięci.Spory kawałek mojego dzieciństwa jest z nim związane oraz nie jedna głośniejsza impreza.Mimo swoich wydawałoby się tylko 25W potrwfił dobrze wysterować różne kolumny.W ręku dobrego,osłuchanego elektronika,miłośnika muzyki można osiągnąć z niego dźwięk,którego niepowstydziłby się nie jeden obecnie sprzedawany wzmacniacz.Zapytacie czemu?Dlatego,że ten wzmacniacz odtwarza muzykę,a nie trzyma parametry z instrukcji!Słucha się go z przyjemnością spokojem bez technicznych zabarwień.Można powiedzieć,że ma coś z lampy jeśli chodzi o wyższe rejestry,które na pierwszy rzut ucha mogą się wydać cofnięte.Polecam go każdemu,który chociaż na chwile chce cofnąć czas i poświęcić się chwili zadumy nad otaczającymi go dźwiękami delikatnej,łagodzącej muzyki...

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? sprzęt posiadany kiedyś
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Dostałem od rodziców.
Ile zapłaciłeś/aś? Dowiedziałem się,że kosztował 2 czy 3 tamtejsze pensje.
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Niegdyś guru polskiego Hi-Fi potem jak dorosłem zaczołem go tuningować i osiągnołem bardzo ciekawy efekt:)
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Przed zakupem to z niczym ale potem Toska,Diora WS-354,Radmor kolegi(po tuningu mojego)
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Wewnętrzny tuner Radmora,magnetofon szpulowy,wieża Diory,CD Technicsa SL-P111. Kolumny przerabiane Tonsil 30 oraz jakieś Unitroskie 10W ale pamiętam,że było mnie w bloku na przeciwko słychać:D

Opinia o Radmor 5102
Autor: AstraF
Data dodania: 28 listopad 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Wygląd zewnętrzny - rzecz gustu jednak dla mnie piękność, brzmienie na dobrym poziomie, łatwość napraw
Minusy przełączniki wyboru źródła oraz wyboru kolumn dosć skomplikowane i ciężko się wymienia, dość stara konstrukcja i praktycznie w każdym egzemplarzu jest coś do zrobienia
Twoja opinia

Kupiłem go za dość duże pieniądze jak na obecne czasy, po podłaczeniu i odpaleniu radia pierwsze zdziwienie stacje odbierają czysto, łatwo ustawić (mała uwaga w 5102 wychyłowe wskaźniki dość łatwo ustawić aby ładnie działały po przestrojeniu w 5102TE jest to trudniejsze). Brzmienie było raczej kiepskiej jakości (rok produkcji 1979) po wymianie kilku kondesatorów elektrolitycznych prawda wyszła na jaw - kondensatory 10uF miały po 6uF i powyciekany elektroli z każdego praktycznie kondesatora, po niezbędnych wymianach kondesatorów w płytkach zasilacza stabilizowanego, obu końcówek mocy, przedwzmacniacza, a teraz w trakcie wymiany kondensatory na płytkach tunera FMu - dźwiek się zmienił - czystrzy, wyraźniejszy, bardziej przejżysty, dynamiczniejszy, choć średnica lekko cofnięta, kontur raczej mi nie potrzebny, ale i tu elektrolity na nowe i tu też jest różnica. Ogólnie po małym odrestaurowaniu będzie mi służył jako wzmacniacz okazyjny, na ciche imprezy rodzinne

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Jednego od znajomego drugiego z Allegro
Ile zapłaciłeś/aś? 120/220
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Bo to kultowy sprzęt, zawsze o takim marzyłem
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Tu nie ma co porównywać, ale wszystkie WS442 wyprzedza, i jej podobne również
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt hmm... różnie kolumny Skart Alpha 260, CD Philips 730

Opinia o Radmor 5102
Autor: gloni
Data dodania: 15 grudzień 2004
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Prostota budowy sprawiająca ze jest on bardzo wydajny i prosty w naprawach. Bardzo duża wydajność sprzętu. Unikalny wygląd.
Minusy Wyjścia Din ale dzieki kablom DIN/Czincze i lekkim ich przerobieniu problem wejść znika.
Twoja opinia

Jestem szczęśliwym posiadaczem Radmora 5102 T. W sprzęcie tym bardzo cenie sobie prostote i właściwości audio. Można go bardzo obciążać a mimo to nie powoduje to zadnych uszkodzeń. Końcówki mocy może są słabe ale i tak tuba 30cm chodzi tak ze az drzwi z futryny wyleciały. Posiadam model ze złota płyta czołowa, efekt jest niesamowity. Rzecza która bardzo mi sie w nim podoba sa przełaczniki stacji radiowych (sensory). Radio po przestrojeniu chwyta prawie wszystko (łapie 4 kanały czeskie). Sprzęt naprawde wart polecenia moze jest stary ale wydaje mi sie że niektóre dzisiejsze wzmacniacze przy nim wysiadają!

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Od kolegi
Ile zapłaciłeś/aś? 76 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Bo wiedziałem jak gra ten sprzęt i co można z niego wycisnąć!
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? z niczym.
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Odbiornik radiowy Radmor 5102 T Quasi Quadro + odtwarzacz CD Yamaha CDX-480 + odtwarzacz kasetowy Pioneer CT-W550R + 2 kolumny głośnikowe 3 drożne 300W mocy muzycznej

Opinia o Radmor 5102
Autor: rockfan1
Data dodania: 17 styczeń 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Genialny wzmacniacz słuchawkowy!!!! Szukam specjalnego wzmacniacza słuchawkowego za 1000zł-2000zł i nie mogę znależć. Przy Radmorze na słuchawkach wzmacniacze X-cans czy Creek grają niestety jak "długie fale" Świetny tuner, doskonały korektor i fantastyczny "loudness" Niezawodność przez duże N ( przynajmniej mój egzemplarz)
Minusy Za mała moc, zwłaszcza z korektorem możliwości kończą się na skali głośności mniej niż 3.
Twoja opinia

Mam obecnie 38 lat. Mojego Radmora mam od 25 lat. Jestem jego pierwszym właścicielem. Na tym sprzęcie nauczyłem się czuć muzykę. Poznawałem piękno Pink Floyd, czad AC/DC i cudownie przyjemne brzmienia subniskotonowych fal stojących z płyt Rush podbitych korektorem 30Hz na +12dB.Słuchałem zdobywanych za nieziemskie pieniądze płyt analogowych, przegrywanych potem na szpule, doceniałem dziełanie systemu Dolby B w mojej "szufladzie", doświadczałem uczucia "opadnięcia szczęki' gdy pierwszy raz usłyszałem brzmienie CD i przekonałem się jak genialnie spisuje się mój Radmor jak wzmacniacz w kinie domowym, gdzie pozostałe 3 kanały są obsługiwane przez współpracujący z nim procesor Surround. Chwała konstruktorom, chwała montażystom z gdyńskiego RADMORA!!! Czapki z głów !!!! Cwierć wieku i jedyne uszkodzenia to przepalone bezpieczniki. Słucham Radmora średnio po 5 godzin dziennie od 25 lat a potencjometry nie trzeszczą!

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? W listopadzie 1980 roku we Wrocławiu w sklepie
Ile zapłaciłeś/aś? 14 500 Zł ( W pieniądzach z 1980 r.)
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Bo nie mogłem załatwić kompletu WSH 205 + TSH 113
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Z amplitunerem Elizabeth Hi-Fi, obecnie ze wzmacniaczami Technics, Creek, Denon, Sony.
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Radmor5102+Radmor5470+Radmor5122+ Tonsil ZG 40C/5+ Fonica G1100fsDaniel+M2405s(szpula od 1980 do 1986)+ Bruns4700 ( eksportowa Unitra "szuflada" od 1986)+ CD Fonica(od 1990 do 2001)+ DVD

Opinia o Radmor 5102
Autor: kuba87
Data dodania: 11 luty 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Piękny wygląd, charakter, jakość i piękne ciepłe brzmienie. A także kompletnie intuicyjna obsługa - podoba mi się :)
Minusy Nie używam mojego 5102 zbyt długo i nie spotkałem się z wadami. Oczywiście poza delikatnie potrzaskującymi potencjometrami. Szczegóły poniżej:
Twoja opinia

Witam wszystkich, mojego Radmora model 5102 mam od 2 tygodni ale sprzęt znam od urodzenia. Mianowicie jest to zabawka mojego ŚP Dziadka, który był niezwykłym pasjonatem muzyki poważnej. Na początku lat 80 kupił więc to, co można było czasami zastać w sklepach - 5102 + Tuner AM 5122 + Kolumny ZG 40 - te z bierną membraną. Wersja ze zworką. Dziadek niestety nie zyje juz 14 lat ( ja mam 18 ) a zestaw służył u mojej babci jako stojak do kwiatów. Co do mnie to zawsze interesował mnie wysokiej jakości sprzęt audio. Zupełnie niedawno jednak będąc u babci postanowiłem obejżeć Radmorka i Tonsile, a że wszystko chodzi na DIN'ach to jedyną metodą był gramofon. Znalazłem płytę BeeGees'ów. I w tym momencie doznałem szoku. przy potencjometrach barwy na ''0'' spadła ramka ze zdjęciem z powodu drgań a czystość dźwięku weszła w głąb mojej duszy. Chwilę później nadszedł kolejny szok: wchodzi ciotka i mówi, że ona chyba te ''kloce'' wyrzuci bo nie ma na nie miejsca i są bezużyteczne. Następnego dnia załatwiłem duże kombi i zabrałem wszystko do siebie. Tak zaczęła się moja przygoda z Audiofilskimi doznaniami. Po kilku dniach doszedłem do wniosku,że będę musiał przerobić pokój ponieważ nawet przy muzyce jakiej ja słucham ( stary dobry Rock - Dire Straits/ Mark Knopfler ) brzęczenie wszystkiego co lekkie i wolnostojące w moim pokoju jest nie do zniesienia. Wybaczcie, że opowiedziałem wszytko tak szczegółowo ale jestem naprawde dumny z tego, że mogę mieć i używać sprzęt, który kupił mój dziadek i niestety długo się nim nie mógł cieszyć. Teraz ja go szanuje i jestem happy :) Uważam Radmora za doskonały wzmacniacz a w połączeniu z tymi wcale nie potężnej mocy głośnikami ( 40 W ) daje mi olbrzymią przyjemność ze słuchania ulubionej muzyki.

PS: Chętnie nawiąże kontakt z osobami, które chciały by porozmawiać o sprzęcie, muzyce i wszystkim co z tym związane. moj e-mail: kuba87@yahoo.com lub GG# : 2128583 Pozdrawiam

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Uratowałem przed zniszczeniem...
Ile zapłaciłeś/aś? Szczerze... nic... koszty za paliwo do Forda Mondeo kombi.
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Miłość od pierwszego... odsłuchania/uderzenia basem po twarzy :)
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Szczerze mówiąc z niczym szczególnym. Słuchałem na codzień wieży Panasonic SC-AK44 i AIWY ( stara, wielka i o pięknym brzmieniu )
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Radmor 5102 + Tuner 5122 + Panasonic SA - AK44 + Unitra-Tonsil ZG40c/5 ( chyba c/5 - jakie są odmiany?? )

Opinia o Radmor 5102
Autor: zanetto
Data dodania: 18 luty 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Miękki i ciepły dzwięk, prostota obsługi, wysoka jakość
Minusy radio
Twoja opinia

Swojego Radmora kupiłem używanego i jestem z niego zadowolony. Pięknie cieplutko gra, nie szumi, naprawdę miło posłuchać.

Nie mogę się jednak zgodzić z opiniami, że jest taki super - jeśli chodzi o wzmacniacz, to gra niestety gorzej od współczesnych (dzwięk przytłumiony), nie wiem dlaczego ale po ustawieniu gubił u mnie ustawione i zapamiętane stacje radiowe. Być może jest to wina tego, że mój egzemplarz był niestety przez kogoś tuningowany i coś zostało w nim naruszone...? Poza tym fajna maszynka.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? od kolegi
Ile zapłaciłeś/aś? 200 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Chciałem przekonać się ile warte są doskonałe opinie o tym sprzęcie
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Z innymi podobnymi maszynami z tych lat (onkyo, denon, etc).
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Kolumny Unitra 25W

Opinia o Radmor 5102
Autor: Kasjel
Data dodania: 08 maj 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Solidne wykonanie,dżwięk bardzo dobrej jakości, atrakcyjny profesjonalny wygląd,łatwość obsługi.
Minusy Brak gniazda"Korektor".Brak zacisków na przewody głośnikowe.Amplituner nie posiada gniazda koncentrycznego do anteny.
Twoja opinia

Hmmmmm.....od czego by tu zacząć, może od tego że oznajmię wam, że miałem już trochę tych zabawek w życiu, jadnak to co przeżyłem po kupnie "Radmora" było najlepszym moim doznaniem po zakupie sprzętu audio.

Wcześniej słyszałem już bardzo dobre opinie na temat "Radmora", jednak dopiero teraz, po dwudziestu latach miałem okazję ponownie poddać się urokowi tego sprzętu.Minęło właśnie dwadzieścia lat gdy to zostałem zaproszony na urodziny do kumpla, ten kumpel miał brata a brat "Radmora"!!! Nawet nie wyobrażacie sobie co się ze mną działo gdy założyłem słuchawki na uszy i włożyłem kasetę do całkiem dobrego decka "Sony".........całkowity odlot !!!! (Słuchałem "Zoolooka" Jeana Michela Jarra).Od tej pory wciąż poszukiwałem tej jakości, niestety bezskutecznie !

Dopiero teraz, dzięki dobrodziejstwom internetu mogłem wylicytować na "Allegro" ten amplituner.Na uwagę zasługuje duża selektywność dżwięków, każdy dżwięk jest słyszany osobno i wyrażnie.Muzyka staje się krystaliczna i czysta, brzmienia nie zlewają się w jeden "łomot" nawet przy dużym nawarstwieniu różnych instrumentów oraz przy dużej głośności.

Bardzo dobra dynamika, spory zapas "bassów".Profesjonalny wygląd, sprawiający wrażenie sprzętu studyjnego.Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu ale boję się, że wkrótce może wystąpić konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych bowiem to one właśnie nie potrafią oprzeć się upływowi czasu.Amplituner ten bardzo dobrze współpracuje z słuchawkami.Osobiście posiadam i bardzo wam polecam słuchawki "Technics RP-F30", są wręcz fantastyczne i niestety bardzo drogie(900zł) Na dziesięciostopniowej skali w potencjometrze głośności "Radmora" wystarczy ustawić na dwójce, żeby osiągnąć moc wystarczającą do bardzo głośnego słuchania muzyki.Oczywiście przycisk "-20dB" powinien być wyciśnięty.Podsumowywójąc chciałbym powiedzieć że naprawdę nie ma sensu wydawać pieniędzy na "Japońskie plastiki - Made in China". Jeśli szukacie dobrego sprzętu, to zajrzyjcie na "Allegro" tam można kupić czasami w idealnym stanie "Radmora"za 200zł.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Na aukcji "Allegro"
Ile zapłaciłeś/aś? 300zł razem z wieloma dodatkami
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Bo długo "błądziłem" ale w końcu przestałem eksperymentować i postawiłem na "Pewniaka"
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Diora WS 442,Diora WS 432, Technics SA-EX 310,Aiwa AV D58,Kasprzak AT-9100,i diabli wiedzą z czym jeszcze!!!
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Narazie współpracuje tylko z CD"Fonica"oraz słuchawkami "Technics RP-F30"

Opinia o Radmor 5102
Autor: pitrek87
Data dodania: 07 sierpień 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy wszystko od wyglądu po wagę
Minusy brak
Twoja opinia

witam

po pierwsze ja mam 5102 T zeby nie było :)

do rzeczy mojego radmora kupilem od znajomego w podeszlym wieku i w dodatku pierwszego własciciela(miał iść na szrot)

mial on spalone koncówki koszt naprawy 40 zł a odczucie sluchania jak wiadomo w radmorze tak ze dolaczam sie do kolegów z forum

szczeka mi opadła i mojej matce tez bo nie ma teraz zycia w domu:) bo jest zagłosno

ale jestem zadowolony w 100% i napewno go nie sprzedam

w planach przestrojenie Radmora polecam wszystkim

pozdrawiam

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? od znajomego (pierwszy właściciel)
Ile zapłaciłeś/aś? 80 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? bo lubie słuchac dobrej muzyki a na nim się da posluchać
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? amator 2 stereo
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt radmor 5102 T do tego chwilowo kolumny tonsil kazda po 80 wat w planach altony 110 wat i do tego tez chwilowo tuner Diora AS 642 no i komputer

Opinia o Radmor 5102
Autor: Viniu
Data dodania: 25 październik 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Jakość dźwięku, wygląd, solidność i jakość wykonania, odbiór fal radiowych
Minusy Wejścia typu DIN, skromna ilość wejść, wyjścia głośnikowe
Twoja opinia

Mojego Radmorka 5102 TE zakupiłem w stanie niemal fabrycznym. Aż trudno uwierzyć, że to rocznik 83. A co do dźwięku: w porównaniu do poprzedniego Kenwooda to niemal przepaść, dźwięk potężny, słychać nieporównywalnie szerszy zakres częstotliwości pomimo kiepskich kolumn. Poza tym jestem zachwycony wyglądem tego "grzmota" jego solidnością budowy i jakością wykonania (nawet w dzisiejszym tego słowa znaczeniu). Jedynym mankamentem jaki zauważyłem to złącza typu DIN: bez przerabiania wejść na czincze trudno o przyzwoity interconect a i sama ilość wejść jest również skromna. Podobnie z wyjściami głośnikowymi: bez przeróbek trudno podłączyć kabelki o grubości 2x2,5mm. Ale za to jest radio, które łapie bardzo czysto nawet na "sznorówce". Dlatego wiem, że nie sprzedam go juz nigdy.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? aukcja internetowa
Ile zapłaciłeś/aś? 150 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? opinie o jakości dźwięku, wygląd
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? z niczym, od początku wiedziałem, że to będzie Radmor
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt źródło DVD PHILIPS 763SA, Tonsil Samba 250 (front), Dual Mini 2000 (tył), Monster Cable 2x2,5mm

Opinia o Radmor 5102
Autor: tanx
Data dodania: 26 kwiecień 2006
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Wygląd, wszystko mądrze zbudowane i elem,enty z duzym zapasem mocy, niespotykany juz dziisja bas
Minusy malo wyjsc, czeste braki mocy, przy byle spieciu padaja koncowki mocy
Twoja opinia

Radka kupilem z uwagi jaka mil opinie a takze z uwagi na opowioadania ojca jak to za komuny elita jechala na radmorach =]

Nie zawiodlem sie gral duzo lepiej od mini wiez i do mojej poprzedniej kleopatry 2. Idealnie nadaje sie do komputera, ilosc emitowanych szumów jest bardzo niewielka, bez porównainia z innymi modelami z tamtych czasów, to co jednak mnie użekło to głęboki dudniacy bass- to co kocham. Niesamowite wrazenie robia taklze wskazniki. Znajomi jak do mnie przychaodza i go slysza to pytaja sie ile tys dalem =] WAZNE radek potrafio sie tylko rozkrecic na mocnych kolumnach, na slabych nie da nam mocnego basu, na fonicach 2*20w bas byl cienki , jakosc tez nie za dobra, dopiero na altusach 75 rozwinal skrzydla, wazne tkaze aby grac na orginalnych glosn,kach tonsila, na innych jest duzo gorszy dźwięk. Niesty w starciu z 512 pzregrywa, dzwiek jest bardziej zamulony, zas efekt przesterowania zdaza sie zbyt czesto. 5102 moge polecic osobom lubiacym dyskretnie sluchac za to na pelnym dzwieku i full basem, zas osbom lubiacym szalec radzilbym wybrac 5412 duzo wiecej mocy i mniej awaryjny

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Od NATRIXNATRIX na allegro - po full remoncie i odnowinej plycie czolowej i galkach
Ile zapłaciłeś/aś? 300zl
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? legenda, wyglad, świetne opinie
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? radmor 5412 unitera diora kleo[patra 2 i meluzyna, amator 2b 2 miniwieze philipsa
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt 5102 + IPOD NANO 2gb + unitra fonica 2*20(altusy chodza na 5412=])

Opinia o Radmor 5102
Autor: Stodal
Data dodania: 29 kwiecień 2006
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy swietny wyglad, klasyka starej szkoly brzmienia, niezwykla muzykalnosc, w zasadzie niezniszczalny, srodek tzn elektornika swietnie rozplanowana, nie ma zadnych problemow z wymiana w razie czego jakiejs czesci, swietny przedwzmacniacz gramofonowy i sluchawkowy.
Minusy mala moc wyjsciowa - do domu wystarczy ale..., zbyt mala liczba wej/wyj - no ale wtedy nie bylo tak duzo zewnetrzynch urzadzen do podlaczenia co dzis. Troszeczke zbyt ostre i malo wyraziste tony wysokie.
Twoja opinia

Na wstepie chcialem troszeczke nie zgodzic sie z opinia kolegi ponizej - koncowki radmora 5102 by uszkodzic naprawde trzeba byc imbecylem gdyz tranzystory koncowe maja niesamowity zapas mocy i wydajnosci pradowej - moj radmor wytrzymal zwracie przy pradzie 4A (bezpieczniki 2,5A wymienilem na 4A zrobilem to celowo by sprawdzic) przyczym zagotowal sie jak woda w czajniku. Przy jakimkolwiek zwarciu pala sie najpierw bezpieczniki na koncowkach mocy wiec w zasadzie uszkodzenie jest nie mozliwe.

 

Wracajac do opinii:

 

Dol pasma czyli bass - potezny, miesisty, czuje sie przy dobrych kolumnach ze nisko schodzi - jak na 25W mocy w miare kontrolowany ale slyszalem wzmacniacze z lepsza kontrola.

Srednica - lekko cofnieta wzg reszty pasma ale bardzo zrozumiala tzn wokale sa poprostu dobrze slyszalne, uwazam ze dzieki cofniecu srednicy wokal generuje takie bardzo przyjemne, delikatne brzmienie.

Gora - jak dla mnie dosyc ostra, mogla byc bardziej klarowna ale zauwazylem ze wysokie tony w wiekszosci polskich wzmakow z tego okresu nie byly zbyt piekne.

Podsumowujac jak dla mnie w przedziale od 0-1800 zl dzisiejszych amplitunerow czy tez wzmacniaczy stereo Radmor 5102 nie ma sobie rownych. Z dobrej klasy kolumnami potrafi oczarowac brzmieniem.

Aaaa i jesli chodzi o tuner to przestrajajac dobrze orginalna glowice mamy naprawde swietny tuner fm - o dobrej czulosci i selektywnosci.

 

pozdrawiam Radmorowcow

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? pierwszego dostalem za darmo od kolegi, za drugiego zaplacilem 40zl.
Ile zapłaciłeś/aś? nic i 40zl
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? bo mial piekny wyglad i byl za darmo.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? w mojej histroii ze sprzetem audio, radmora porownywalem z wszelkimi unitrami, z technicsami modele od 98r takie cenowo do 1200zl, z amplitunerem sanyo 2016 stereo receiver, wzmacniacz sanyo ja 2003, wzmacniacz jvc ax-3, radmor 5412, i amplituner kina domowego onkyo model cos z 502.
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Radmor + Zg 25c na przod i tyl Zg 10C.

Opinia o Radmor 5102
Autor: kamjur
Data dodania: 11 czerwiec 2008
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy -Niezniszczalny, no chyba że jakiś idiota się uprze... -Parafrazując tekst z pewnej bajki "on jest boski! frontpanel to mu Michał Anioł dłutem haratał..." ;) -Śliczne wskaźniki - LED'y następnych wersji są niczym w porównaniu z importowanymi niebieskimi miernikami... -Sensory -Programator 8-mio pozycyjny -Pseudokwadrofonia -"To coś" w dźwięku - po prostu on ma duszę!
Minusy Brak poważniejszych wad. Można się doczepić jedynie do: -Słabo dostępnych obecnie na rynku żarówek podświetlających wskaźniki. -Nieco delikatnych gniazd głośnikowych. -Trudno dostępnych wtyczek do gniazda słuchawkowego. -Braku "normalnego" pokrętła strojenia, tylko programator. -Słabego dekodera stereo.
Twoja opinia

Tuner:

*Głowica - nieco oporna do przestrojenia , ale da się ją rozgryźć - opis przestrojenia w jednym z numerów "Serwisu Elektroniki" z końca lat 90.

*Wzmacniacz p.cz. - dźwiękowo raczej klasy "standard" (co nie znaczy zły!), dodatkowa płytka sterująca wskaźnikiem sygnału, "zera FM" i wyciszaniem przy strojeniu rozszerza jego funkcjonalność i znacznie zwiększa komfort obsługi.

*Dekoder stereo jest słabym punktem tunera znacznie obniżającym jakość odbioru stereo. Jest to dość archaiczny układ z obwodami rezonansowymi które z czasem się rozstrajają co powoduje znaczne pogorszenie i tak nie najlepszej separacji międzykanałowej. Podłożenie płytki z dekoderem na TA7343, UL1621 czy innym nowocześniejszym układzie znacznie poprawia jakość odbioru stereo. UWAGA! Niech Was Bozia broni przed usunięciem całej płytki dekodera z filtrem MPX (to te 4 cewki w ekranie po przeciwnej stronie złącza)! Wylutowujemy scalak (UL1601) z płytki i w miejsce wylutowanego scalaka podłączamy nowy moduł stereodekodera. W wyprowadzeniach do scalaka mamy wszystkie potrzebne sygnały, a pozostawiony filtr MPX wycina zakłócenia powstałe przy dekodowaniu sygnału stereo. Więcej szczegółów na temat przeróbki na 100% znajdziecie na forum elektroda.pl

 

Wzmacniacz:

Delikatnie zaszumi, grzmotnie basem, zasyczy sopranem...

Legendarne "Quasi Qadro" - po naszemu "ambifonia". W latach 70 robiło wrażenie, a właściwie: do dzisiaj robi wrażenie! Kino domowe się chowa w porównaniu do Radmorowskiej pseudokwadrofonii. Średnie tony nieco przycięte (znacznie przycięte z załączonym konturem), mocny ale miękki bas, sopranu ile komu potrzeba - to właśnie to legendarne brzmienie. Przedwzmacniacz odpowiada za brzmienie, końcówka mocy za niezniszczalność i idiotoodporność - tranzystory końcówki i transformator sieciowy pracują ze znacznym zapasem mocy, a wszystko jest zabezpieczone bezpiecznikami.

 

Nikomu chyba nie trzeba polecać, każdy wie że to nie chińska czy tajwańska kupa - to pancerny, prześliczny, polski czołg który rzadko się zatrzymuje (czyt. psuje). ;)

 

Jeśli ktoś będzie się nabijał z Waszego Radka to kopcie, gryźcie i drapcie. A najlepiej zademonstrujcie jego brzmienie. A niech im kopary opadają, niech buraki rysują podłogę zębami...

 

ZERO Wiejskiego "TUNINGU" ! ! ! Kilka lat ciężkich robót w kamieniołomie dla tych którzy niszczą Radmory (i ogólnie dobry, polski sprzęt) poprzez wstawienie pleksi w obudowę, wyświetlacza lcd, niebieskich LED'ów gdzie się tylko da, końcówki mocy na LM trzy tysiące ileśtam, wyrzucanie elektroniki i wstawianie chińskiego syfu, przerabianie na zdalne sterowanie, zastosowanie obudowy jako klatka dla chomika... Przykłady można dłuuugo wymieniać - patrz dział DIY na elektrodzie. To Fuck It Yourself (spie**ol to sam) a nie Do It Yourself (zrób to sam)... :/ Dołóż do niego nowy stereodekoder czy układ opóźniający podłączenie głośników, wymień uszkodzone elektrolity i tranzystory. Ale nie tuninguj (czyt. NIE NISZCZ) trwale legendarnego urządzenia które za kilka lat będzie unikatowe! Po co komu "Syrenka" z silnikiem z "Poloneza" i tablicą wskaźników z "Fiata 126p"?

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Sąsiad robił porządek w piwnicy i chciał się go pozbyć.
Ile zapłaciłeś/aś? Prawie darmo - kilkanaście zł.
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Zakochałem się w 5102 jako kilkulatek widząc go u znajomych rodziców. Teraz sam wpadł mi w ręce - "więc go wziąłem, przygarnąłem, no i jest".
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Z niczym - to sprzęt bez poważniejszych rywali. Klasyka - po prostu jak Chopin czy Beethoven - Radek nigdy się nie zestarzeje, choćby i miał 40 lat na karku (a może bardziej trafnie - "na radiatorach" ;) )
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Kiepściutkie, jednodrożne kolumienki Philipsa. Ale nawet one ożywają podczas współpracy z Radkiem ;) Słuchawki zamknięte Panasonic'a - typ nieznany, za to efekt boski. Tuner AM Radmor 5122, tuner AM/FM Eltra T9015, odtwarzacz Fonica CD CDF003, magnetofon

Opinia o Radmor 5102
Autor: Daniel22
Data dodania: 05 październik 2009
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy -DŹWIĘK!GŁĘBIA -Alu panel,drewno :) -dobry tuner FM -Sensory dotykowe -quasi-quadro -25 wat mocy.
Minusy -Ostatnio na allegro dzieją się dziwne rzeczy z cenami radmorów... -Wersja 5102-TE wygląda gorzej od 5102 -4ohm -we/wy DIN
Twoja opinia

No cóż,legenda :) Wcześniejsze altusy 75 w ogóle nie pokazały jego możliwości.Kiedy przyszły pocztą Zg-40C robione na eksport(Francja)...koparę do dziś zbieram z podłogi :) Polecam ten zestaw.Brzmienie jest naprawdę magiczne.Bas schodzi nisko,średnica trochę cofnięta ale co kto lubi,bardzo odczuwalne efekty stereo.Wysokie trochę zaostrzone.Solówki gitarowe brzmią bardzo przyjemne :)Ustawienie wysokich i niskich-żeby nie było-słucham na neutral,żadne podbicia nie są potrzebne. Wymieniłbym go jedynie na model 5100 lub 5102 z 5 niebieskimi wskaźnikami.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Spadek :)
Ile zapłaciłeś/aś? zero.
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Bije na głowę współczesne tanie zestawy.Pamiętam jak słuchałem niby wysokiego modelu sony z lat 90.Sterylność-brak tego radmorowskiego ciepła
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? WS 418,wzmacniacz sony wczesne lata 90,ws 354,WS 503,Kino domowe za 2k zł(największa żenada) ws 442+mildton 70(też nie za ciekawie)Zg-30c
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Radmor 5102-TE,Zg-40C na eksport,Schneider CDP 7000,płyta dire straits - brothers in arms.

Opinia o Radmor 5102
Autor: WujekWszystkoZlo
Data dodania: 03 marzec 2010
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy - wygląd oryginalnej wersji 5102 - charakterystyczne ciepłe brzmienie - łatwość napraw i modyfikacji ;)
Minusy - spore jak na obecne standardy szumy - słaba przestrzeń i stereofonia - niska jakość niektórych fabrycznych komponentów
Twoja opinia

Mam szczęście posiadać oryginalnego Radmora 5102 z 5 pięknymi wskaźnikami. Posiadanie tego sprzętu kiedyś było dla mnie marzeniem a teraz jest sentymentem ale słuchanie wciąż sprawia mi przyjemność :)

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Wydobyłem z piwnicy wujka :)
Ile zapłaciłeś/aś? Za piwo
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Hmm... dawno temu idealnie nadawał się do słuchania muzy z kompa (czasy pierwszych mp3...), tuszował niechciane dźwięki ;)
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Porównania nie mają sensu 8)
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Amiga PPC a później pecet, mikser monacor, kolumny Tonsil a obecnie od czasu do czasu kolumny KODA AV860

Opinia o Radmor 5102
Autor: Tytusek
Data dodania: 01 luty 2011
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy rodzima konstrukcja, biorąc pod uwagę czas wytwarzania dostęp do podzespołów to radek jest genialnym ustrojstwem. Jakość w porównaniu z diorą jest znacznie lepsza o brzmieniu nie wspomnę. Jest niepowtarzalny, kiedyś kolega z Czech myślał, że to radiostacja krótkofalarska, a jak usłyszał jak gra i że ma dopiero 26 lat to tak się napalił że kupiłem mu u nas na allegro takiego i teraz lansuje się nim w Sumperku, w zestawie z rewelacyjnymi teslami.
Minusy trafo zasilania za słabe
Twoja opinia

Nabyłem go 2 lata temu i choć posiadam kilka tłustych rupieci to do muzyki z lat 80 tych i poważnej używam Radmora. Ma swój charakter i to coś czego nie ma w sprzęcie obecnie robionym. Brzmienie radka jest wspaniałe i choć posiadam ustrojstwo grające firmy onkyo będące połączeniem spawarki - pobór 1160W z piecykiem - tęgo się grzeje a dzięki temu daje 220 W na kanał przy 6 ohmach a nie jak radek 25 W przy 4 ohmach to i tak wolę radka bo to tak jak porównać wodę źródlaną z wodą destylowaną niby destylowana jest sterylna, bez smaku jak brzmienie onkyo, źródlana jest zanieczyszczona minerałami, ale smaczniejsza jak brzmienie radmora.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? allegro
Ile zapłaciłeś/aś? 123 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? sentyment kiedyś jako łepek miałem radmora 5100
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? z niczym zbieram sprzęt mam techniksa su-z2,technicsa eh-sh 750 zestaw, sansuja g 7000 perełka, onkyo 5007, diorę zestaw 502, tosce 303, amatora 3 stereo, merkurego, finezję 3,
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt korektor radmor 5471 tuner 5122 kolumny tonsil 8 ohm 100/250

Opinia o Radmor 5102
Autor: sylwiusz
Data dodania: 15 kwiecień 2011
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy świetny dźwięk, wykonanie, czułość radia, wygląd
Minusy nie zauważyłem
Twoja opinia

długo zbierałem się do zakupu amplitunera. przeszukiwałem allegro całymi dniami omijając zakładkę z napisem POLSKIE. kiedy jednak tam wreszcie dotarłem zauroczył mnie wygląd radmora. zacząłem szperać w necie i po wielu pozytywnych opiniach zdecydowałem się na zakup 5102TE. sprzęt w idealnym stanie wizualnym i już przestrojony kosztował mnie 150zł. przed podłączeniem go pod kolumny rozkręciłem go i odkurzyłem choć nie za bardzo było co. szczelna obudowa chroni wnętrze przed kurzem. przy okazji umyłem za to front i gałki.

jednak najważniejszy jest dźwięk. czysta jak kryształ góra dokładna i precyzyjna, lekko cofnięta średnica jednak bez przesady dobrze słyszalna i mocny punktowy bas. jazzowy fortepian i wokal to bajka. muzyka elektroniczna powala a polski rock jakbym był w starym Jarocinie. radio bardzo czułe.

polecam naprawdę kawał dobrego sprzętu w polskim wykonaniu. plastikowe amplitunery do 2000 zł nawet nie zbliżą się jakością wykonania i dźwięku do radmorka.

jeszcze słowo o wyglądzie. wersja TE z diodami zamiast zegarów nie jest taka zła naprawdę ładnie się prezentuje a jak się sprzęt porządnie umyje to aż lśni

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? allegro
Ile zapłaciłeś/aś? 150
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? po przeczytaniu opinii z netu
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? amplitunery pioneer, sony i onkyo, harman-kardon
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt CD NAD-510, gramofon GRUNDIG PS3500

Opinia o Radmor 5102
Autor: Radmruś
Data dodania: 09 listopad 2011
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Modułowa budowa, łatwość napraw, duża wytrzymalość. Przyzwoite brzmienie, serwisowane brzmią naprawde dobrze. Łatwość dokonywania drobnych modyfikacji. Fajnie się prezentuje z zielonymi zegarami. Poprostu CaCy
Minusy Brak!!! A tak na poważnie to słaby stary oryginalny stereodekoder, niezbyt płynny korektor. Kiepskie wyjścia głośnikowe - słabo stykają po czasie... RESZTA OK. Lepiej nieruszać, nie tuningować, nie ulepszać. No może przydało by się opóźnienie załączania kolumn.
Twoja opinia

Nad moimi musiałem posiedzieć około 2 tygodni, kompleksowe czyszczenie , wymiana głównie większości kondensatorów. Użycie różnorodnej chemii czyszcząco-konserwującej jak i modyfikacja kilku drobiazgów zalecanych przez producenta. Kupiłem na allegro 2 egzemplarze, srebrny za 380zł. czarny za 500 zł. Obydwa w kapitalnym stanie zewnętrznym. W środku centymetr kurzu i brak ingerencji wiejskich elektryków, co było mimo wszystko dużym plusem. Radmorki cieszą ucho i oko za granicą razem z gramofonem DANIEL G-1100 fs . Dziękuję za możliwość zakupu stereodekodera (MPX DEKODER STEREO PLL DO UNITRA RADMOR ) od sz. pana Macieja z Gdyni ( na allegro „ maciekgd „ ) jak i za cenne porady daleko wykraczające poza zwykły handel. Czarny egzemplarz ma oryginalny unikatowy transformator z zasilaniem prawie 28v na kanał, fabryczny wybryk - naszczęście niemajacy wiekszego wpływu na brzmienie, no może poza nieco wiekszą mocą... Srebrny bez wybryków ale zato z zabójczo czułym radiem, sam przestroiłem z dogłembnym przestudiowaniem tego zagadnienia. Brak wiejskich ulepszeń, zmienione tylko wyj. antenowe i głośnikowe na zaciskowe. Znajomy audiofil ma lampowego potwora z a kilka tysięcy i ku mojemu zdziwieniu Radzio zebrał bardzo przychylną recenzję. Bardzo fajnie wypada ambifonia w czasie oglądania filmu. Lepiej od Kina domowego które praktycznie przestało się używać. Zielone zegary dodaja klimatu i prowokują gości do zerknięcia. Mięsisty basik i ambifonia nie męczą ucha a jedynie towarzyszą w codziennym życiu. Impreza, urodziny, niema problemu !!! Wystarczy na zwyke mieszkanie... Żadnego plastiku!!! Pięknie szorstkowane aluminium i drewno.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? allegro
Ile zapłaciłeś/aś? 380 - 500zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Kiedyś w domu był radmor, gdzieś sie zapamiętało jego miłe brzmienie.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Denon, Sony,( o zgrozo z tanią chińszczyzną ), Ale takrze półka średnia Beomaster, tansze modele Saba. Także liczyła sie opinia innych.
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Gramofon DANIEL G-1100 fs , cd to DENVER, sygnał z kabla jakości Dolby Digital, także z komputera, Radzio robi także za kino domowe-sygnał w jakości HD

Opinia o Radmor 5102
Autor: adies
Data dodania: 18 luty 2012
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Modułowa budowa, wygląd, brzmienie, niezniszczalność, ogulnie dobre bo polskie.
Minusy brak
Twoja opinia

Swojego czarnego Radmorka 5102 dostałem za darmo od sąsiada. Sprzęr był w bdb stanie, nie licząc lekko wyblakłego panelu. Pierwsze odpalenie-katastrofa :( wiec szybko rozkręciłem sprzęt na cześci, wyczyściłem wszystkie styki i potencjometry. Po złożeniu i podpięciu pod zg40c zagrało pięknie, głęboki dynamiczny bas, ładna góra, może i cofnięta średnica, ale specjalnie to nie przeszkadza :). Sprzęt bije na głowę wszystko co do tej pory słyszałem, a trochę tego było, m.in. Yamaha CA-610, Grungid r1000, Universum 2500,zrk AT9100, Optonica sm-3636 dual mono, Kleopatra hi-fi, itp. Niebieskie oczka i drewniana obudowa tylko dopełnia mój zachwyt.

Gniazda starego typu mi nie przeszkadzają, w moich przejściówkach spokojnie mieszczą się kable 2,5mm

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? od sąsiada
Ile zapłaciłeś/aś? nic :D
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Był za darmo, a wiele dobrego o nim czytałem, ogulnie po zobaczeniu go na żywo, łezka się w oku zakręciła :]
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Yamaha CA-610, Grungid r1000, Universum 2500,ZRK AT9100, Optonica sm-3636
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt ZG40c>Radmor>laptop/cd

Opinia o Radmor 5102
Autor: Robertus7
Data dodania: 09 maj 2013
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy - klasyczny wygląd, piękne drewno, szczotkowane aluminium, metalowe pokrętła
- dźwięk sentymentalny, przywołujący najlepsze czasy dzieciństwa, ciepły bas, wyraźna góra
- dobry przedwzmacniacz gramofonowy, selektywny i o dobrej separacji kanałów
Minusy - niska jakość isostatów, potencjometrów,
- za egzemplarz w idealnym stanie lub po profesjonalnej odbudowie trzeba zapłacić co najmniej tyle co za produkty konkurencji z tamtych lat
- nieco wycofany środek pasma, bas nie zawsze precyzyjny, trochę brumi (pomimo uziemienia), nie współczesne wejścia antenowe, konieczność przestrojenia radia, programator stacji radiowych potrafi się sam rozstroić, przeciętne stereo w sekcji radia.
Twoja opinia

Piękna konstrukcja z najlepszych lat polskiego audio. Gdybym kupował raz jeszcze to tylko egzemplarz po profesjonalnej odbudowie (kondensatory, potencjometry, isostaty) z gwarancją niezawodności i parametrów zbliżonych lub lepszych w stosunku do fabrycznych. Wtedy radość ze słuchania muzyki powinna być naprawdę duża. Warunkiem jest, że lubi się polskie brzmienie końca lat 70-tych oraz zastosuje zbliżony tor dźwięku, kolumny, gramofon, magnetofon, etc.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Internet
Ile zapłaciłeś/aś? 170,00 zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Niska cena, piękny wygląd, dobre opinie.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Radmor 5402
Radmor 5100
Zodiak DSS-401/402
Elizabeth DSH 101/102
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Pioneer Pl-12D
Technics SL-B31
Technics SL-D303



Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.