Skocz do zawartości

NAD - C 352

Typ sprzętu: Wzmacniacze Stereo

Producent: NAD

Model: C 352


Dobry

(3.5/5)


(3.5/5 na podstawie 6 opinii)

sprzet
antiquesaudio

Data dodania: 07 październik 2011

antiquesaudio

Data dodania: 07 październik 2011

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • dźwięk, wyposażenie (ilość gniazd), jakość wykonania
  • pilot, piękny to on nie jest

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: od 1 miesiąca do roku

Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt?: z drugiej ręki

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: świetne opinie w prasie fachowej

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: densen c-100, thule ia-60, rotel ra-1062

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: micromega stage 4, B&W 201, ast75, audioquest copperhead

Opinia:

w moim mniemaniu NAD C-352 jest świetnym wzmacniaczem. w pełni przemyślaną konstrukcją dającą zadowolenie z otrzymywanego dźwięku. za niewielkie pieniądze otrzymujemy zbalansowany dźwięk z niesamowitym basem. szeroką scenę oraz niesamowitą stereofonię a to wszystko przyprawione odpowiednią szczegółowością. nie jest to oczywiście hi-end ale wzmak ten powinien zadowolić szerokie masy odbiorców. muzyka elektroniczna jak i rock brzmią wspaniale. małe składy jazzowe (fortepian, kontrabas) to miód dla duszy. dźwięk nie jest ostry ale i nie zbliża się nawet do lampowego jest to po prostu dobry tranzystor


radark

Data dodania: 05 lipiec 2007

radark

Data dodania: 05 lipiec 2007

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • przestrzeń, stereofonia, bas kruszy mury a do tego jest miękki i masywny, wysokie to po prostu magia

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: krócej niż 1 miesiąc

Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt?: sklep planus w Warszawie

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: potężny, głęboki i sprężysty bas a zarazem miękki, detaliczność, ocieplone brzmienie, jak na takie walory brzmieniowe niska cena

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: harman kardon 970, rotel 02, musical fidelity

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: jbl e 90+pioneer pdrw 839

Opinia:

długo zastanawiałem się nad wyborem wzmacniacza do jbl e 90, na początku rozpatrywałem harman kardon lub nad c 372. harman odpadł w przedbiegach, 670 lub 675 trudno już znaleźć a 970 brakuje trochę masy, ostatecznie wybrałem 352 ze względów finansowych. i był to strzał w 10, 372 na pewno się sprawdzi w dużych pomieszczeniach ale na 20 m to chyba szkoda pieniędzy. 352 zagrał po prostu wyśmienicie, gitary nabrały swojego ciężaru i szorstkości, ponadto solówki brzmiały tak soczyście, że ma się wrażenie że lepiej już być nie może, wokale to magia tak czyste i dobitne, że ciary łażą gęsto, no i bas, nareszcie udało mi się zachwycić ich potęgą, są miękkie ale masywne, tak jak powinny brzmieć, po prostu ciężar i pioruny. blachy perkusyjne to miód, słychać każdy ich szelest. Wzmacniacz jest genialny, słucham i uwierzyć nie mogę jak to wszystko gra. Idealny do rocka i matalu. w tej muzie sprawdza się najlepiej, jest potęga, patos a przy okazji detaliczność. gorąco polecam niezdecydowanym. jeśli słuchasz ostrej muzyki to nad 352 +jbl e 90 to wymarzony zestaw dla Ciebie.


bach

Data dodania: 17 luty 2007

bach

Data dodania: 17 luty 2007

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • dynamiczny, piękne średnie tony, dobra cena nowego
  • męczący dźwięk (patrz niżej), często niekontrolowany bas, niepraktyczny pilot

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: ponad rok

Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt?: Ministerstwo Dźwięku

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: Zrobił na mnie duże wrażenie w czasie odsłuchów

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: różne amplitunery kina domowego - NAD, Marantz i Denon

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: NAD c542, Acoustic Energy Aesprit 309 oraz Denon DCD-910, ALR Jordan Entry 2M

Opinia:

Stoi u mnie już półtora roku, przeszedłem przez etap fascynacji do fazy, gdy znam już wszystkie wady tego urządzenia, więc pora na szczery komentarz...

 

Szukałem w zasadzie dobrego amplitunera kina domowego, który okiełzna używane przeze mnie kiedyś kolumny dBX Soundfield. Próbowałem kilku, aż miły i rozumny sprzedawca wyperswadował mi cały pomysł, proponując mocne stereo. Posłuchałem. Na tle amplitunerów c352 okazał się porażająco dynamiczny, z napędzeniem olbrzymich głośników też poradził sobie bez trudu. Kolumny okazały się szybko najsłabszym ogniwem, więc poszły do zmiany - na Acoustic Energy Aesprit 309. Z nowymi NAD też sobie poradził, tyle że z biegiem czasu zalety okazały się wadami - ten wzmacniacz jest w stanie wyprodukować mnóstwo basu, którego często nie jest w stanie skontrolować. Ma przy tym brzydką cechę epatowania "wielkim" dźwiękiem, która ujawniła się przy Aespritach. Słuchanie go długo bywało po prostu męczące, brakowało miękkości, finezji. Choć szczegóły - owszem, były, dobra stereofonia. C352 obnaża też w sposób okrutny złe nagrania (szczególnie te ze sztucznie podbijanym basem i mocno skompresowane). Kiedy mogłem przez chwilę posłuchać bardzo głośno, dźwięk był niesamowicie realistyczny (nietrafiona jest moim zdaniem uwaga kilka wpisów niżej o zakłóceniach powyżej godziny 10!), za to męczył na normalnych poziomach odsłuchu (czyli - w moich warunkach - między godziną 8 a 9)

O ironio, radził sobie zawsze rewelacyjnie przy oglądaniu filmów z DVD w stereo. :-)

W tej chwili wylądował w drugim systemie, gdzie zastąpił stareńkiego i mułowatego Technicsa SU-V45A, którego bije o trzy długości. Z kolumnami podstawkowymi ALR Jordan gra dużo lepiej, stąd moje przeświadczenie, że są systemy, w których c352 się sprawdzi. A ja, naiwny, nauczyłem się tyle, że niekoniecznie wzmacniacz wysokiej mocy dobrze zgra się z kolumnami o wielkich gabarytach i dużej mocy maksymalnej. Czasem może być dokładnie odwrotnie.

 

Poza tym NAD c352 to sprzęt funkcjonalny, perspektywiczny (pre-out, mnóstwo wejść, odłączanie regulacji barwy, soft clipping), ładny (a co!) i tylko jedno wzbudza niesmak - regulacja głośności z pilota. Skandaliczna niedoróbka projektantów polega na tym, że po lekkim wciśnięciu przycisku w pilocie gałka podjeżdża nam od razu na godzinę 9-10, a to już poziom, przy którym w pokoju trzeba porozumiewać się krzykiem. Na 11 obsługujemy imprezę sylwestrową. Nigdy nie doszedłem do 12, ale wtedy pewnie przesuwają się meble.


Pionyx

Data dodania: 03 listopad 2006

Pionyx

Data dodania: 03 listopad 2006

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • stereofonia, równowaga, przestrzeń, średnie tony, dynamika
  • pilot - brzydki,nieprecyzyjny,

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: ponad rok

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: nie miał konkurencji w podobnym przedziale cenowym

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: Cambridge Audio 640

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: Jolida JD100, Totem Model 1S

Opinia:

Używam ten wzmacniacz od ponad dwóch lat.porównywałem go z CA Azur 640 - był wzmacniaczem oferującym bardziej zrównoważone brzmienie, prezentującym szersza scenę i stereofonie. Dźwięk nie był tak słodki. Lepiej panował nad głośnikami. Jako dużą zaletę wzmacniacza uważam możliwość pracy z głośnikami o niskiej efektywności. Nad daje sobie z nimi radę. Niestety w niektórych konfiguracjach zauważalna jest \"suchość\" brzmienia co nie każdemu może przypaść do gustu.


larson3

Data dodania: 22 grudzień 2004

larson3

Data dodania: 22 grudzień 2004

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • stereofonia, przestrzen, rownowaga tonalna, dynamika, wyposarzenie
  • czuly i malo precyzyjny pilot

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: od 1 miesiąca do roku

Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt?: salon audio forte

Ile zapłaciłeś/aś?: cena sklepowa

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: Bo nie znalazlem dla niego konkurencji w podobnym przedziale cenowym

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: Yamaha, rotel 01, denon, creek, ca azur... wszystko w podobnych przedzialach cenowyvh ale nie pamietam juz model

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: glosniki Audio Academy Phoebe, kable dnm reson mkII, interkonekty XLO Pro 150, chwilowo jak CD - DVD yamaha 540

Opinia:

Kupilem ten wzmacniacz 4 miesiace temu. Po malej przerwie od odsluchow duzej ilosci popularnych wzmacniaczy budzetowych. Byl jedynym wzmacniaczem ktory proponowal doskonoala dynamike i rownowage tonalny oraz kontrolowany bas.

Dzwiek jak w tej cenie oferuje doskonala przestrzen. Muzyka latwo odrywa sie od kolumn tworzac w moim niewielkim pokoju wrazenie czasem duzej sali koncertowej. Przy bardzo dynamicznych nagraniach jazzowych doskonale radzi sobie ze skokami dynamiki.

Bardzo dobrze oddaje muzyke wokalna. Lubie kiedy Diana Krall "siedzi" przede mna i spiewa pieknym wyrazistym glosem.

NAD gra bardzo przyjemnym i otwartym dzwiekiem. Jezeli mialbym sie czepiac czasmi brakuje mu blasku w wysokich tonach. Ale za ta cene sprawuje sie doskonale.

 

Pamietam ze jako jedyny podzczas odsluchow nie pogubil sie w utworach Petera Gabriela.

Trzeba z pewnoscia dobrac do niego odpowiednie kolumny, zrodlo i kable. Wtedy potrafi zagrac jak sporo drozsze wzmacniacze.

 

Jedyny minus to pilot za pomoca ktorego czasem trudno ustawic poziom glosnosci. Ale wzmacniacz gra bardzo dobrze na poziomie od 7.00 do 12.00.

Dalej nie probowalem ze strachu o glosniki.

W porownaniu z 320bee ma duzo wiecej dynamiki co pozwala miedzy innymi na sluchanie muzyki na nizszych poziomach glosnosci bez strat na jakosci. Byl to ostateczny argument do kupna.

Porownywalem go miedzy innymi ze wzmacniaczem CA ktory w porownaniu z nadem byl ospaly i slamazarny . Rotel za ostry, Creek nijaki a Denon gral jak wzmacniacz z mini wierzy:). Mowie tu o modelach w podobnym zakresie cenowym.

 

Wiem ze nie wszystkim moze on przypasc do gustu. Ale dla mnie byl to strzal w dziesiatke. Po dobraniu kabli i glosnikow gra naprawde duzym dzwiekiem. Choc nie toleruje slabych nagran. I nie jest najlepszym do sluchania wielkich symfonii z reszta radzi sobie doskonale!!!


Peter7

Data dodania: 30 wrzesień 2004

Peter7

Data dodania: 30 wrzesień 2004

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • stereofonia, schodzący nisko bas, kulturalne wysokie tony i średnica
  • wymykający się spod kontroli bas, dźwięk lekko stłumiony, nie gra poniżej 9-tej, zakłócenia powyżej 10-tej.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: słuchany w sklepie/salonie

Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt?: Mega hz, katowice

Ile zapłaciłeś/aś?: ok 2000, nie kupiłem

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: nie wybrałem

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: denonki, yamaszki, rotel ra02, azur 640 CD: azur 640, rcd-02, nad 542i avance dana 503, paradigm 7, dali 6006

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: nie jest używany

Opinia:

więcej o odsłuchu w wątku http://audiostereo.pl/CA_AZUR640_wybralem_11626.html#bottom

 

Moje największe rozczarowanie, jechałem aby ten sprzęt kupić.

Po kolei - dźwięk który nie może się otworzyć, cały czas wrażenie lekkiego stłumienia, atut to potężny bas ale szkoda że wymyka się spod kontroli i potrafi najechać na całe pasmo. Do tego nie jest szybki. Średnia dynamika.

Największa wada - poprawnie gra w bardzo wąskim paśmie ustawienia gałki głośności - między 9 i 10-tą. Poniżej nie gra, powyżej generuje zakłócenia a dźwięk staje się natarczywy tak że jest odruch aby ściszyć.

Mi kompletnie tez wzmak nie podszedł ale skoro prasa i większość forumowiczów raczej jest zadowolona to i tak pewnie warto posłuchać.




Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.