Jump to content

Naim nait 5i

Typ sprzętu: Wzmacniacze Stereo
Producent: Naim
Model: nait 5i
Ocena ogólna: (3.63/5 na podstawie 8 opinii)
Autor: 54139
Data dodania: 08 październik 2014
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy - ciekawa budowa, minimalistyczna.
- sterowanie z pilota, choć ubogie
- brak zbędnych przełączników, potencjometrów można potraktować jako plus, bo nie ma co się psuć i trzeszczeć na przyszłość, ale za te pieniądze???
- bardzo ładna średnica, szczególnie przy cichym graniu sprawia że bardzo go polubiłem jako towarzysz starego tunera UKF
Minusy - obudowa dolna jako radiator, według mnie pomysł dno
- wysokie tony drą się nawet na teoretycznie kulturalnych kolumnach
- bas podczas głośniejszego grania przy Metallice zaczął się gubić na wszystkich z testowanych kolumn
- zaciski kolumn - brak, tylko wtyki typu banan
Twoja opinia

Wzmacniacz fajnie się prezentuje.

W środku pierwsze co zaskoczyło mnie to: "gdzie są radiatory"?!

Dla kogoś nie znającego sprzętu mógłby to się wydać przedwzmacniacz, bo zacisków głośnikowych jako tako też nie ma:))

 

Specyficzne wzmacniacz, który na tyle mnie zaintrygował, że kupiłem go na testy, gdyż akurat mam trochę większy zestaw do testów jako że szukam pewnych zmian.

 

Wzmacniacza pierw obejrzałem sobie w środku, wad nie znalazłem. Mimo wszystko baaardzo skromy budową.

Po podłączeniu i zakręceniu CD ze Stingiem podobało mnie się, było klimatycznie, średnica troszkę słodkości dodawała, basu nie za mało, nisko nie schodził, wysokie troszkę sypnęły czasem... To było połączenie z Monitor Audio BR6.

Przy przepięciu się na MA RX2 stało się ubogo na basie... no i krótko mówiąc szybko to wyłączyłem.

Podpiąłem jeszcze MA Silver 5i, ale tu byłaby tragedia o krok... o ile spokojnie dało się słuchać, tak w miarę zwiększania poziomu głośności coraz straszniej się robiło dla uszu.

Ja wiem, wiem że MA to konieczny ciepły wzmak itd. Ale takie kolumny akurat też miałem i podłączyłem, długo nie wytrzymałem...

Całkiem przyjemnie było również na Dynaudio DM3/7, ale śmiem twierdzić że delikatnie sobie nie radził na wyższych poziomach głośności.

 

Jedno co można zauważyć, to że im głośniej gramy, robi się coraz to mniej sympatycznie. Poza tym, do szczegółowych wzmacniaczy to on nie należy.

 

Wracając do budowy, grzejąca się obudowa od spodu aż się prosi żeby wzmacniacz trochę podnieść w celu lepszego przepływu powietrza. Najlepiej będzie mu samotnemu, na odpowiednim piedestale.

 

Ogólnie wzmacniacz poprawny, ale nie za te pieniądze.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? krócej niż 1 miesiąc
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? allegro
Ile zapłaciłeś/aś? 1800zł
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Poszukiwania czegoś nowego w brzmieniu, innych zestawów.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Porównany był z Fine Arts by Grundig A-9000(mod)
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Wymieniony wyżej.
+ CD to Grundig CD9000

Autor: mb1
Data dodania: 07 grudzień 2013
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy - minimalizm
- jakość wykonania
- dynamika, precyzja
- napędza trudne kolumny
Minusy - średni pilot
- brak możliwości rozbudowy
Twoja opinia

Znakomity wzmacniacz wprowadzajacy w świat NAIM-a. Doskonałe połaczenie z CD5i z wykorzystaniem DIN-DIN, który przewyższa chyba wszystkie przewody RCA do 1k. Uniwersalne zastosowanie zarówno do rock-a, jazz-u czy elektroniki. Pomimo stosunkowo małej mocy jest w stanie napędzić większość wymagajacych kolumn, także mała wydajność to jest mit.

 

Co do dźwięku: myzykalność, dynamika, energia, znakomite wokale.

To co wyróżnia NAIT-a 5i-2 spośród wielu konkurencyjnych urzadzeń to znakomita jakość dźwieku przy cichym słuchaniu muzyki - znakomity na wieczorne odsłuchy.

 

Wprawdzie cena producenta jest zawyżona, aczkolwiek zawsze można ponegocjować.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? na
Ile zapłaciłeś/aś? 2500
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? Wypadł najlepiej z porównywanych wzmacniaczy
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Primare i22, Exposure 2010S2, MF A5, NAD C372, Roksan Kandy K2
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt NAIM CD5i, Dynaudio , Rega RP6, Chord Cadenza, Naim NACA 5

Autor: dekoracja
Data dodania: 12 luty 2013
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy -świeżość
-precyzja
-ładna barwa
-dynamika
Minusy -raczej jednowymiarowa przestrzeń
-mało powietrza
Twoja opinia

Wzmacniacz jest na tyle dobry, że uczynił ze mnie fana naim'a. Razem z moim cd5 pokazuję ogólnie koncepcję marki polegającą, w moim odczuciu, na szczerym i żywym graniu. Słuchanie praktycznie każdej płyty pozwala na sporo radości. Najlepiej chyba wypadają płyty rockowe (np. Pixies mnie wczoraj powaliło kopem i szczegółami). Całkiem miło działa też elektronika, jazz, klasyka. Czyli chyba wszystko. Mam głośniki quad 21l2, które są średnio efektywne raczej i ten nominalnie dosyć słaby wzmaczniacz bardzo ładnie napędza je do dużych poziomów. Jakieś mity niektórych o tym, że on nie wyrabia z większymi poziomami głośności należy włożyć tam, gdzie ich miejsce: między bajki.

 

Mam zamiar kupić właśnie nac n 172xs + nap 155xs i słuchałem tego zestawu. No cóż: zdecydowanie lepiej. Głównie dynamika o klasę lepiej, swobodne pierdzielnięcie i swoboda. Więcej detali, więcej muzyki i zdecydowanie dużoooo lepsza przestrzeń. Było to powietrze, było.

 

 

Ale ogólnie polecam potestować tego nait 5 i-2. Z pewnością może grać lepiej niż u mnie z lepiej dobranymi głośnikami.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? w sklepie
Ile zapłaciłeś/aś? poniżej 5000
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? bo miałem już cd naim i chciałem zbadać wzmaka
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? z niczym, patrz wyżej
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt naim cd5, kabel snaic, quad 21l2, acoustic zen epoch.

Autor: balum
Data dodania: 11 październik 2010
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy -minimalizm wyposażenia,prosta i solidna bryła obudowy,rytmiczny i dynamiczny dzwięk.
Minusy -gniazda głosnikowe mało uniwersalne(tylko wtyki bananowe), mała moc,sklepowa cena przesadzona.
Twoja opinia

Budowa wewnętrzna to "mistrzostwo świata"w kategorii jak za niewiele wziąc jak najwiecej.Legendy o "naimowych watach"to tylko legendy.Transformator jest skrojony na miare podawanych przez producenta 2x50W/8ohm a przy 4ohm jest to ok.2x100W i myślę żę miesci się w przedziale 250-300VA.Jeżeli przyjąc że pracuje w tzw.klasie AB to raczej bliżej mu do kl.B.Podzespoły użyte do budowy slidne ale nie są to technologie "kosmiczne"które uzasadniają cenę.

Dzwięk prezentowany jest rytmicznie i dynamicznie(z łatwym do zdefiniowania basem) w pierwszym planie(średnica) i trzyma się pewnych ram za które sie nie zapuszcza.Bezposrednie porównanie z krelem 400xi,baltlabem 3

ukazuje jak naim 5i zwyczajnie kompresuje dzwięk.O jakiej kolwiek przestrzeni i budowie dalszych planów możemy zapomniec,nawet nie próbuje silic sie na takie wyczyny.Ciekawe równiez iż bas który jest tak chwalony okazuje się sprytnie kończyc w pewnym momencie.Ogólnie naim 5i to taki mały "oszust"który gra po swojemu i będzie miał swych zwolennikow.Polecam zestawy głosnikowe które nie obnażą jego słabosci a znajdą się takie co "podbiją"jego pewne cechy.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? sprzęt posiadany kiedyś
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? fusic salon
Ile zapłaciłeś/aś? 3500
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? z ciekawosci
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? marantz pm15
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Epos M22,Harpia Marcus,kable ixos,cdArcam

Autor: oczkomirinda
Data dodania: 15 styczeń 2009
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy świetny rytm i moc. bardzo dobra przestrzeń. piękne oko wzmacniacza z logo firmy. bardzo dokładny nie omijający detali. sprawia przyjemność każdej myzyce. na lata! 3 stopnie podgłaszania w jednym przycisku. przyjemnie ciężki.
Minusy nie uziemiony bóczy, potrzebuje dobrej wentylacji.
Twoja opinia

Niesamowity wzmacniacz i bardzo dopracowany. jakość wykonania aż miło popatrzeć. obudowa antywibracyjna. urządzenie do pracy i do zabawy. poprostu robi to do czego został tak doskonale zaprojektowany i robi to z łatwościa,przyzwoitością, żetelnością, mocą i kulturą. I te niesamowite naimowskie waty niby 50W na kanał ale olbrzymi zapas mocy zapewniony przez wiekszy od niejednego MCintoscha transformator toroidalny 300amp! notabene przekazuje energię i wokal bardzo podobnie. zapewnia wysterowanie nawet najtrudniejszych kolumn. potrafi zaskakiwać szczerością, otwartością i nieraz zuchwalswtem bo nie brakuje mu mocy nawet w wymagających filmach. potrafi przekazać energie techniarskiej rombanki ale i finezje połączona z wypełnieniem i wybrzmieniem orkiestry symfonicznej. słodzi kiedy słuchasz Jazzu i kopie kiedy wrzucisz rock.zadbaj o dobre głośniki, źródłoi oczywiście dobrze zrealizowana muzykę a ciarki, uśmiech, wzruszenie i czar muzycznej wyobraźni będzie Ci towarzyszył każdego wieczoru w fotelu. odkryjesz swoją płytotekę na nowo. wzmacniacz ten łączy koncentrację na detalach z tym o co w muzyce tak naprawdę chodzi - emocje na wyoskim poziomie przekazu.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? ponad rok
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? Ebay
Ile zapłaciłeś/aś? 400 funtów sterlingów
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? bo jest prosty dla sygnału i przez to rzetelnie zbudowany w konkretnym celu. aby być wmazniaczem dla miłośników stereo.
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? Vincent, Nad, Baltlab,McIntosch
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Yamaha s1700, BW dm 309 przerobione

Autor: tranzystorek
Data dodania: 26 listopad 2007
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy +jakosc wykonania +srednica +naimowski drive +z łątwoscia napedza trudne kolumny
Minusy -gdyby kosztował 3 tys.zł to byłaby to niezła integra -w srodku jest jeszcze miejsce na hodowle chomika -zmulony i ogolnie efekciarski dzwiek,stary Nait 3 grał o wiele lepiej kiepski pilot i sterowanie -ogolnie prosta konstrukcja ,dzwiek niczym nie porywający -Naim pozyzej 10 moze,a 5i to chyba najwieksza porazka firmy i upadek do budzetowki -krzykliwe wysokie tony -kiepski pilot i sterowanie
Twoja opinia

HMMMM ,chyba najwieksza wpadka Naima

dzwiek malo wciagajacy,szorstki,zmulony,troche efekciarski.Za te pieniadze mozna o wiele lepiej ,5 kzł to chyba jakis zart,za marne kilka elementów i radiator który jest obudową.Dzwiek na poziomie dobrych integr za 2 tys zł.Jakosc wykonania doskonała -tylko co nam z tego?Wybierajacym ten wzmacniacz radze sie troche zastanowic bo za te pieniadze mozna o wiele lepiej!!! W wypadku tego wzmacniacza nie warto płacić za marke -chyba ze ma byc to sztuka dla sztuki.

Jesli chodzi o sam dzwiek to wzmak prezentuje ładna srednice i timing,oraz calkiem fajne wokale....reszta porazka.Widac to po wielu rozczarowanych audiofilach i czesto pojawiajacych sie ofertach sprzedazy za pól ceny.Mysle ze wsrod podobnej grupy cenowej NAIM 5i jest w stosunku do konkurencji bardzo słabym produktem !!!

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? słuchany w sklepie/salonie
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? nie kupilem -sa o wiele lepsze wzmacniacze i o wiele tansze
Ile zapłaciłeś/aś? nic
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? nie wybralem-najwieksza porazka naima
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? musical fidelity a5,audiolab 8000s,audio analogue,nad c372
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt nie jest na szczescie ,bo musialbym go odsprzedac jak inni za połowe ceny

Autor: art27
Data dodania: 26 listopad 2007
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy Super scena, przestrzen, szybkosc, atak wokali
Minusy Tandetny pilot, male przyciski, nie podglasnia gladko przez pilota tylko \"skacze\" w duzych odstepach
Twoja opinia

Naim5i to wzmacniacz ktory \"atakuje\" swoim dzwiekiem. Bardzo zywy, rytmiczny, atakujacy dzwiek. Super scena, detale, przestrzen. Bardzo stylowy z jednym pokretlem. Wokale, wokale, wokale to jest wlasnie Naim. Bas super kontrolowany, gora przejrzysta i neutralna do bolu. Z moimi Dynaudio Audience 52 gra

 

Oczywiscie sprzet Naima powinien chodzic ze sprzetem naima a nie jak to inni \"Polscy Audiofile\" podlaczaja Naima do \"traktora\" (Yamaha, Technics, Sony, Onkyo, Cambridge, itd...), kolumny pewnie jakies Jamo czy Tonsila podlaczone kabelkami telefonicznymi a potem pisza jaki to okropny dzwiek Naim produkuje :)

 

Mozna tu Naima porownac do sprzetu klasy Conrad Johnson Premier 11

http://www.symposiumusa.com/cjPremier11.html

 

 

Sprzet towarzyszacy\"

 

CD Naim 5i

Kolumny: Dynaudio Audience 52

Kable do kolumn: Straightwire Encore

Podlaczenie do CD przez Naim\'owskiego DIN\'a

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? na \
Ile zapłaciłeś/aś? 2500
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? brak zabarwien, neutralnosc dzwieku
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? n/a
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt Dynaudio audience 52, Naim CD5i, kable do glosnikow Straightwire Encore, Polaczenie wzmak-CD DIN\'em

Autor: parmenides
Data dodania: 29 listopad 2005
Jakość/cena
Ocena ogólna
Plusy muzyka brzmi spójnie, analogowo a jednicześnie z wykopem i pełną dynamiką, duża ilość detali
Minusy tandetny pilot i sterowanie, brak możliwości rozbudowy o dalsze lelemnty naima
Twoja opinia

Poszukiwałem wzmacniacza do swoich harbethów 7es-2. przesłuchałem wszystko, co mogłem. górną granicę stanowiło dla mnie 7-8 kpln. Kupiłem tego naima za połowę tej ceny. mimo wszystko dla swojej muzyki, swoich kolumn i swoich preferencji nie znalazłem nic lepszego.

Naim gra bardzo dynamicznie, detalicznie, z piękną głęboką i szeroką sceną. dźwięk jest masywny (szczególnie w średnicy). pięknie gra z harbethami - zalety tych kolumn nakładają się z podobnym charakterem wzmacniacza. razem tworzą bardzo synergiczny zestaw. polecam wszytkim posiadaczom harbethów.

wzmacniacz może stanowić początek "naim-ifikacji". tworzy świetny duet z odtwarzaczem naima cd5i.

niestety dość archaiczny wygląd i niemożliwość wygaszenia dość oldschool-owego logo.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt? od 1 miesiąca do roku
Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt? ---
Ile zapłaciłeś/aś? bardzo dobra cena
Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt? porównywałem z wieloma innymi. z moim kolumnami grał po prostu dla mnie rewelacyjnie
Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie? nad s100/s200, arcam 85, asl 1001 dt, asl KI 22 FOX, amplifon wt30II, prima luna proloque one, tact sdai 2175, creek 5350se, MF a3.2, jolida 502b, plinius 9100 i parę innych gratów...
Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt naim cd5i, magnum dynalab md 90, harbeth 7es-2




User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.