Jump to content

Marantz PM78

Typ sprzętu: Wzmacniacze Stereo

Producent: Marantz

Model: PM78


Rewalacyjny

(4.43/5)


(4.43/5 na podstawie 7 opinii)

JJ3171

Data dodania: 11 styczeń 2024

JJ3171

Data dodania: 11 styczeń 2024

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • Dobra średnica i stereofonia
  • Nie słychać zmiany istotnych w klasie A. Bez przeglądu już dziś nie pogra. Oficjalnie brak obsługi poniżej 8 ohmz

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: krócej niż 1 miesiąc

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: Polecany na forum

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: Grundig a9000, Luxman l430, yaqin ms30l, nad c372.

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: Grundig cd7550 / sony cdp930xb

Opinia:

Jedna z najbardziej beznadziejnych sytuacji gdzie płacimy więcej grosza za wzmacniacz bo ma Bajer w postaci przycisku klasy A, a w praktyce nic nie słyszymy. Poczujemy tylko jak nasze W z zasilania idą w ogrzewanie radiatorów 😃
 

Sprzęt jest ewidentne po ciemnej stronie dźwięku. Średnica i stereofonia jest super. Myślę że dobrze zgrałby się z jakimiś lepszymi kolumnami firmy Monitor Audio. 
 

Dużo bardziej logicznym zakupem jest model pm68 czyli to samo ale bez klasy A. Mniejsze temperatury wewnątrz = może elektrolity trochę dłużej pożyją 🙂

Niestety pm78 także ma wspaniały potencjometr wzmocnienia i beznadziejne sterowanie. Przypomnę że chodzi o wiecznie nierówno wzmocnione kanały szczególnie przy cichym słuchaniu. 
 

Konstrukcja wydaje się solidna jak za tę cenę ale czas pokazał ze  przechodzą liczne naprawy żeby dalej działać, a z potencjometrem mało kto wygrał….


paradox77

Data dodania: 08 czerwiec 2015

paradox77

Data dodania: 08 czerwiec 2015

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • Właściwie same plusy,klasa A
    Brzmienie - muzykalne,świetna przestrzenność,super bass
    Bardzo szeroka i odpowiednio głęboka scena, środkowe tony są bardzo mięsiste i muzykalne.
    Żadnych oszczędności na elementach wewnętrznych,wysoka moc,dobre wyposażenie

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: ponad rok

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: dzwięk,opinie

Opinia:

Głębia dźwięku jest niesamowita muzyka otacza nas ze wszystkich stron. Średnica idealnie wyraźnie zarysowana, pełna dynamiki i wydźwięku super czytelne wokale, ciepły, przyjemny żywy dźwięk, czytelna góra.To wzmacniacz dla tych ,którzy chcą słuchać muzyki i tylko muzyki, jego najmocniejszą stroną jest niesamowita namacalność i wrażenie jej obecności w naszym domu,czasem dodaje trochę słodyczy i ciepła.Uniwersalne zastosowanie zarówno do rock-a, jazz-u czy elektroniki,hip hop,klasyka.

Barwa, plastyczność i bogate wybrzmienia budują wrażenia bardzo zbliżone do doskonałości.To daje poczucie pełni, obcowania z czymś niepowtarzalnym,piekny,szczególnie przy cichym graniu sprawia że bardzo go polubiłem


pogromca

Data dodania: 06 czerwiec 2015

pogromca

Data dodania: 06 czerwiec 2015

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • Moc, uniwersalność,dynamika, muzykalność, rytmika, selektywność, bas., wygląd,
    potęga brzmienia. bardzo dobra przestrzenność.
    Bardzo dobre zrównoważenie i nasycenie średnicy.
    Klasa A,jakośc wykonania-nie osiągalna dla dzisiejszych konstrukcji.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: ponad rok

Gdzie kupiłeś/aś oceniany sprzęt?: ogłoszenie

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: dzwięk,klasa A

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: było tego dużo przez 30 lat

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: cd marantz 63 ki mk2,tannoy,van den hull

Opinia:

Zostawia daleko w tyle nawet kilkukrotnie droższe i nowsze konstrukcje,gra bardzo szeroko i w dodatku nasyconym, gładkim dźwiękiem.Przy cichym słuchaniu gra bardzo muzykalnie cała szerokością pasma czyli ma naprawde świetną wydajność prądową,

Gra troche ciepło ale bardzo naturalnie i neutralnie,jest przejrzysty,wszystko słychac jak na dłoni.

Świetne nasycenie średnicy,instrumenty brzmią naturalnie a nie gumowato jak w jakimś NADziejest życie w muzyce.

Jest wykop potęga i to coś co sprawia że można słuchać godzinami.

Tryb klass A dodaje high-endowej barwy i nasycenia.


rafal735r

Data dodania: 12 styczeń 2011

rafal735r

Data dodania: 12 styczeń 2011

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • Swietne detale, mocny, precyzyjny bas, przestrzen
  • Brak w tej cenie

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: krócej niż 1 miesiąc

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: Znałem juz PM7000

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: Kilka innych. Sony TA-FA30ES, Denon DRA-735R, Denon PMA-925R

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: Magnat Quantum 905, Denon DCD-835, kable Audionova i Sonus Oliwa 1Ag

Opinia:

Jak wiadomo PM78 dzieli wnętrzności z PM68 i nowszymi PM7000 i PM8000, czyli brzmi praktycznie identycznie. Ogolnie swietne detale, przestrzen. Bas mocny, niski, ale dobrze kontrolowany.

Za ta kase jaka trzeba teraz wydac na te wzmacniacze jeden z najlepszych wyborow. W PM78 i PM8000 mamy jeszcze do wyboru Class A, ktore wporowadza wzmacniacz w kalse A, oddaje wtedy 25W na kanal. Ja tam praktycznie nie zauwazylem roznicy w brzmeniu po jej włączeniu.

Szczeze polecam. Dobre Hi-Fi za dobrą kase.


Prestige

Data dodania: 02 styczeń 2011

Prestige

Data dodania: 02 styczeń 2011

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • -Brzmienie -Neutralność
  • Tandetne zaciski głośnikowe.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: krócej niż 1 miesiąc

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: DIY Usher 8945a + t9950 Oraz Stx gdn 18awx + Seas 27tbfc/g Cd63mk2 KI oraz Sony CDP X 222ES Interkonekt Sommer kable głosnikowe Adam Hall 2x 2,5mm2

Opinia:

Wzmacniacz wręcz identyczny według mnie do pm-68

Te wzmacniacze prawie niczym się nie różnią.

Pm-78 ma układ zwiększający prąd spoczynkowy z 18mV do 90mV co wprowadza go do Klasy A przez pierwsze 25w.

Niestety według mnie różnice w brzmieniu są tak minimalne, że kompletnie nie warto dopłacać do tego modelu. W klasie A dźwięk ma minimalnie mniej zniekształceń , jest jeszcze cieplejszy i moim zdaniem traci na dynamice .

Brzmienie dokładnie opisałem model pm-68.

Czyli bardzo neutralnie każdy kawałek brzmi inaczej.


denon.dcd.2560

Data dodania: 15 czerwiec 2008

denon.dcd.2560

Data dodania: 15 czerwiec 2008

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • poprawna dynamika i przejrzystosc (tego brakowało w pm-80) pilot
  • gdy zaglądnałem do srodka mina mi zrzedła, komponenty markowe, owszem, ale panują tam przeciągi.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: od 1 miesiąca do roku

Dlaczego wybrałeś/aś ten sprzęt?: kupiłem bo był tani i zawsze chciałem jakiegos młodego marantza.

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: niczym, w domu porównywany z YAMAHĄ a-1000, denonem pma-980r, sansui au-7900.

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: kef iq3, denon dcd2560 upgrade, audionova

Opinia:

trafił sie wreszcie jakis w miarę nowy marantz. waga spora, ok 13kg, klasa A-to lubie, bo mam swietne wspomnienia z pm-80.

pm-78:

95w x2 8 ohm

25wx2 klasa a

przystosowany do bananów

wszystkie wejscia "gold", masywny, ładny.

wzmacniacz DOSKONALE zgrał sie z moim tunningowanym dcd-2560.

w repertuarze 90% rock pozornie spokojny marantz i pozornie łagodne kefy grają razem tak jak tego oczekuję. zywo, muzykalnie, niesamowicie detalicznie i przestrzennie.

pm-78 imponuje duzym, mięsistym i szybkim bassem (minimalnie rozlazły, ale nic nie pływa w basie jak chocby w pioneerach reference), stereofonia i przestrzen-tu nie mogło byc inaczej- na piątkę, nawet z plusem. wręcz idealne wokale-zaden ze znanych mi wzmacniaczy nie moze sie tu równac z pm-78. przegrała nawet YAMAHA A-1000. pm-78 gra na pewno jasniej niz pm-80, srednica jest wg mnie na miejscu-nie wypchnięta, nie cofnięta, dobrze odizolowana od bassu. słuchając płyty Seether One cold Night (live, gitarowe granie) poprostu chce sie robic głośniej, i nic poza muzyką sie nie liczy. repertuar instrumentalno wokalny będzie z pewnoscią tym co pm-78 odwzoruje najlepiej. w bardzo ostrym rocku/metalu tez gra poprawnie, potrafi kefy IQ3 przytrzymac na tyle, ze wszystko nie zlewa mi się w jedną mase (a tak robił pm-80-wymagał z pewnoscią jasniejszych kolumn).

 

krótko: na wszelkie pytania dotyczące pm-78 chętnie odpowiem, piszcie na PW, bo niemam zamiaru tego wzmacniacza sprzedawac-przypasował mi i tyle, wiec narazie graala nie szukam.

 

jest lepszy od: marantz pm-80, Yamaha a-1000 (pod wieloma względami, ja wybrałem marantza) o denonach pma-920 czy 980r nie wspominając.


opteron

Data dodania: 28 marzec 2005

opteron

Data dodania: 28 marzec 2005

Jakość/cena
Ocena ogólna
Jakość/cena
Ocena ogólna
  • Brzmienie, stereofonia, przestrzeń, "wykop"...
  • Cholera grzeje sie mocno w kl A, nic nie można na nim stawiać, zalecany tuning dla pełnego rozwinięcia skrzydeł wzmaka.

Jak długo posiadasz oceniany sprzęt?: od 1 miesiąca do roku

Z czym porównywałeś/aś przed decyzją o zakupie?: NAD310, 320BEE, 350, kilka Roteli 9xx, Micromega Minium amp i coś tam jeszcze, w kazdym razie zaden nie był w stanie nawiazać rywalizacji.

Podaj zestaw w jakim używany jest oceniany sprzęt: Po modernizacji RCD-951, Tannoy M5.

Opinia:

Marantz PM78/PM8000, pierwsze wrażenie (ciężar, wykonanie) jak najbardziej pozytywne, zero tandety, gałeczki metalowe, potencjometry wszystkie ALPS, możliwość pracy końcówki w klasie AB, lub A, symetryczna konstrukcja w układzie przeciwsobnym. W AB mamy do dyspozycji naprawdę potężną moc w pełnym paśmie akustycznym dla obciążenia nominalnego 8ohm tj 2x 95W RMS, w klasie A 2x25W. Wewnątrz zbudowany jak czołg, ale do poprawy jest kilka elementów po którym zabiegu wzmak dostaje skrzydeł i niesamowitego kontrolowanego kopa.

Brzmienie otwarte, w brew forumowym mitom łagodne, mocny wykop z DOBRĄ kontrolą (ale nie bardzo dobrą), stereofonia, scena potrafi się budować w głąb i to daleko. W klasie A, jeszcze lepsze stereo i przestrzeń, perliste wysokie, ogólnie większa kultura brzmienia. Na pewno do 3k za sprzęt nowy możemy zapomnieć że znajdziemy coś lepiej grającego, nie wspominam o klocku już po modernizacji.





User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.