Jump to content

emsiq111

Użytkownicy
  • Content Count

    245
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

3 Neutralny

Metody kontaktu

  • GG
    5575480

Informacje profilowe

  • Branża
    Nie ustawione

Recent Profile Visitors

571 profile views
  1. Panowie jak w temacie. Kolega posiada Amplituner H/K AVR 505. Problem polega na tym,że nie włącza sie on, lub włącza losowo, na chwilę, po czym przechodzi w standby z którego potem znów nie chce wstać. Wymienione stabilizatory 5v,15v oraz stabilizator w module czuwania. Wymienione mostki prostownicze i kondensator podtrzymania procesora, wymienione wszystkie elektrolity w module czuwania i w module 15v. Ktoś ma pomysł na dalszą diagnozę? Z góry dzięki 🙂
  2. przy zimnym lucie możliwe że całkiem by nie grał czasami - czy się mylę? PS. Przemak, widziałeś tamten poprzedni post z lampiakiem, co mi pomagałeś - skończony już 😉
  3. Witam, Kolega przyniosł mi do "zobaczenia" AE Aegis Evo 3. w jednej kolumnie jest problem, który raz jest słyszalny a raz nie.. otórz przetwornik wysokotonowy zaczyna momentami, popierdywać.. (znalazłem jeden utwór na którym to słychać dobrze, w większości utworów przy cichym słuchaniu nie słychać tego w ogóle- grana jest "nortmalna góra". Zamieniałem te "gwizdki" miejscami w kolumnach, no i podłączałem pod tę "trefną" kolumnę tweeter ze swoich AE Aegis One. w każdym przypadku problem jest ten sam w tej jednej kolumnie. Nie znam się za bardzo, ale winie tu jakiś element zwrotnicy.. podejrzewam któyś kondensator bądź rezystor. Poszukuję więc schematu... PS. w tym jednym utworze, na którym testuję, gwizdek popierduje w rytmie basu tak jakby, więc pomyślałem że może kondensator nie trzyma wartości i puszcza niższe częstotliwości na tweeter.. możliwe to jest? Pomoże ktoś? Posiada ktoś z Was schemat? Jeśli winowajcą okaże się el. zwrotnicy to na co go wymienić? Rozumiem że na coś o tych samych wartościach.. ale na jaki typ, firmę (coś sprawdzonego) No i przydałoby się chyba w obu kolumnach zmienić "ten" element/ PS 2. w razie czego dysponuję miernikiem el. elektroniczbych Elek- 066. dodaje poglądowe zdjęcie zwrotnic z netu, niestety słabe.. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie, Pozdrawiam, Emsiq.
  4. Chłopaki.. cholera, wstyd się przyznać, ale winowajcą była totalna błahostka.. mianowicie zwora, a w zasadzie jej brak, na schemacie jej nie ma - jak mówił ten bardziej elektroniczny kolega... / w moim przypadku wiedza ogranicza się do minimum - staram się jednak ją poszerzać 🙂/ Wlutowanie zwory załatwiło sprawę, wzmacniacz gra i to całkiem przyjemnie 🙂 Przesiadłem się ze wzmacniacza na lampach 6V6 - (także prosty Kit, składany kiedyś przez gościa z JPAudio z Krakowa). Wzmacniacz nie brumi, (tylko przy włączeniu lekko- cicho, przez jakieś 10 sekund) Brzmi fajnie, choć powiem przewrotnie że na moich kolumnach trochę odwrotnie niż poprzednik na 6V6 (też SE) 😉 to co jeden eksponuje, drugi jakoś chowa i na odwrót, mówiąc najogólniej i z przymrużeniem oka.. Jednak ten na EL 34 gra jakby pełniej na dole i bardziej w ryzach trzyma średnicę, a w zasadzie jest ona troche bardziej "na linii" niż we wzmacniaczu na 6V6, co poniekąd może być w zależności zaletą jak i wadą. Myślę jednak że "obie lampki" zasługują na lepsze kolumny.. gdyż wciąż posiadam AE Aegis One.. A wręcz to wiem. (myślałem też czy da się poprawić coś na zwrotnicach kolumn przez zastosowanie lepszych elementów- z uwagi na niskie koszty). Cieżko mocno się ich czepiać, dały mi wiele godzin przyjemności ze słuchania, oraz możliwości analizy różnych zestawów i wzmacniaczy (wcześniej) tranzystorowych. Jednak one mają też swój charakter, który myślę że znam na wskroś - chociaż byłem zaskoczony przy przesiadce na EL34 - pozytywnie. Jednak jest to wciąż ten sam charakter brzmienia - AEgisowy 🙂 Dlatego myślę o czymś szybszym, a jednocześnie troche barwniejszym, zwiewnym i czarującym, myślę że się da, choć chyba często szybkość wyklucza czar.. Przerzuciłem dosłownie kilka zestawów kolumn, wtedy jeszcze na 6v6, ale nie było ogólnie lepiej niż na AE - myśle że nie trafiłem.. Jeśli nawet uda się zmienić kolumny to po nowym roku... - po cichu czekam na propozycje i pomysły. Dziękuję Wam bardzo chłopaki. Dzięki McGyver za propozycję tych skanów i zdecyowanej chęci przyjżenia się problemowi - obyło się bez skanowania. Niżej poglądowe zdjęcie wzmacniacza.
  5. one po chwili grania, kilku- kilkunastu sekundach grzeją się tak że zaczynają śmierdzieć i dymić lecitko więc na pewno coś jest mie tak... pod wieczór wpadne do kumpla u którego to zostawiłem i pomierzymy
  6. Dzięki, ale to podeślij mi maila tu lub na pw. postaram się gdzieś zeskanować i Ci prześlę
  7. no oprócz tego kumpla to nie mam nikogo takiego do pomocy.. w beznadziejnej sytuacji musiałbym szukać fachowej pomnocy pewne u kogoś stąd. McGyver a powiedz, od czego zacząć diagnozę? co i gdzie pomierzyć- bo domyślam się że o to chodzi.. wiesz, nie wiem jakie wartości powinny występować w jakich punktach bo nie mam typowej serwisówki.. tak czy siak jest późno.. jutro może dalej coś się powalczy.. gdyby coś komuś wpadło do głowy to ja oczywiście czekam i monitoruję.. ale i tak Wam dziękuję 🙂
  8. Kwas to sobie kolega nabazgrał żeby kupić, sobie do czegoś, bo brał te kartki do sklepu by te rezystory na podmiankę zakupić.. a lutowałem zwykłą cyną z topnikiem- tą od cynelu w fiolce. Jeśli jest błąd w montażu- w lutowaniu to jest to moja wina bo lutowałem sam, ale kolega sprawdzał, mówił że ok, kilka miejsc poprawił, (nawet nie że musiał, lecz jak mówił, dla pewności).. co jednak nie znaczy że błedu nie ma.. ale nawet nie wiem od czego tą diagnozę właściwie zacząć.. Pytanie czy będziemy w stanie uratować ten mały projekt...
  9. na jednym zdjęciu zaznaczone są grzejące się nadmiernie rezystory - R1H i R2H, na innym zdjęciu schemat..
  10. Dzięki McGyver Dzięki za zainteresowanie McGyver - Kopę lat swoją drogą 😉 Co do zanoszenia komuś, to walczę z tym razem z kumplem, który ma większe pojęcie i jakoś tam zbudował lampowca z dwóch Bambino.. (robił kolumny, naprawiał radia lampowe z powodzeniem itp.) 😉 jednak i on tu rozkłada ręce.. oryginalnie te rezystory które się grzały to jeśli dobrze pamiętam miały po 100 ohmów, 0,5W, zamieniliśmy na tą samą wartość, tyle że 2W, no i ten kumpel stwierdził że też szybko robią się zbyt ciepłe. Jeśli chciałbyś spojrzeć podeślę schemat. Dzięki za stwierdzenie z trafami, przynajmniej wiem by szukać gdzie indziej. Ps. to prosty układ, mała płytka. Tak, wiem że porwałem się z motyką na słońce, ale z drugiej strony zabrnęło to zbyt daleko by się wycfać ot tak.. moja wiedza elektroniczna to zlepek tego co udało się przyswoić i jakoś na szybko zrozumieć.. - niestety..no ale może akurat mimo wszystko się jakoś da.. czekam dalej na jakiś elektroniczny cud 😉
  11. Przemak, czyli to że jest tam 6A zamiast 3,5A nie może powodować smażenia rezystorów? bo natężenie prawie dwa razy takie.. transformatory robione przez jakiegoś człowieka który się tym zajmuje.. takie natężenie ich nie usmaży? a może napięcie jest za duże? no tyle że nie ma tam klsycznej serwisówki, nie wiem kto robił płytkę, no i nie wiem, gdzie- w jakich punktach - jakie powinny być wartości napięć...
  12. Witam! Dawno temu skomplementowałem elementy do budowy wzmaciacza lampowego SE, na lampie EL34. Jednak dopiero teraz przyszedł czas na realizację.. i tak, wzmacniacz prawie uruchomiony, tj. gra lecz bardzo grzeją się dwa rezystory na tyle że wiadomo że się spalą, jeśli nie odłączy się zasilania. Jeden facet wysłał mi Kit, drugi transformatory pod ten kit.. Szukałem przyczyn przegrzewania się tych dwóch rezystorów, po czym zobaczyłem w projekcie, że z transormatora sieciowego napięcie żarzenia powinno wynosić 6.3 V i 3,5 A, a mój transformator ma a i owszem 6,3 V, ale AŻ 6A. i teraz pytanie, czy to może być przyczyna? i co Ważniejsze - czy da się jakoś poradzić sobie z tym bez wymiany transformatora? Czy da się zredukować jakoś amperaż, poprzez rezystory bądź jakiś prosty układ? - nie zmniejszając przy tym wartości napięcia? - Jak się już pewnie domyślacie - jestem raczej zielony w temacie więc proszę o konkretne, rzeczowe i kreatywne odpowiedzi, za które z góry dziękuję 🙂 PS. jak ktoś sobie życzy schemat to na pw. 🙂
  13. Dzięki Bardzo Zorge.. chyba właśnie nie będę specjalnie wydziwiać 🙂
  14. Witam, Pytanie jak w temacie, bo ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź. Jakie kable zastosować przy budowie wzmacniacza lampowego - do transformatorów, jakie sygnałowe, jakie do poprowadzenia masy itd. ? Chodzi mi tu o parametry przewodów pod względem techmoczno-elektrycznym, ich średnicę, izolację, ewentualny ekran (gdzie stosować ekranowany przewód)... Będę wdzięczny za wszelkie przydatne informację, łącznie z takimi co i gdzie najlepiej zamawiać (online). z góry dziękuję i Pozdrawiam
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.