Jump to content

Hubert978

Użytkownicy
  • Content Count

    5
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutralny

Informacje profilowe

  • Branża
    Nie ustawione

Recent Profile Visitors

33 profile views
  1. Witam, mam nowe dane dotyczące wzmacniacza i nie wygląda to za dobrze... Teraz już zupełnie nie wiem o co chodzi, w lewym kanale mam dziwne buczenie, a prawy osiąga dużo mniejszą moc niż powinien. Z tym lewym kanałem jest problem po obciążeniu go rezystancją, bez niej napięcie wyjściowe jest praktycznie identyczne. Jakieś pomysły?
  2. Zerknę później na ten program.🙂 Podłączyłem masę krokodylkami do uziemienia i przydźwięk sieciowy praktycznie zniknął, przy maksymalnej głośności trochę go słychać, ale gdy dotykam potencjometr głośności to zanika do takiego stopnia, że go praktycznie nie słychać. Pozostał mi jeszcze inny dźwięk w lewym kanale, jest on trochę podobny do brumu, ale też do czegoś podobnego do wyładowań elektrycznych, tylko bardzo cichych. Nie da się nic z tym dźwiękiem zrobić, utrzymuje się ciągle na tym samym poziomie. Sprawdziłem też prąd płynący przez wyprowadzenia transformatora. Na pierwotnym przy głośności bez słyszalnych zniekształceń jest to tylko około 100mA, a na wtórnym przy muzyce bogatej w niskie tony do około 1A więc wygląda to nieźle. Pozdrawiam.
  3. Więc tak, po kolei: 1. Tak właśnie o to mi chodziło 2. Tak, buczenie utrzymuje się na stałym poziomie niezależnie od ustawienia potencjometra głośności. 3. Przydźwięk pozostaje wciąż na takim samym poziomie. 4. Tak, na razie za pomocą drutu miedzianego, później będą podłączone do masy poprzez blachę ekranującą cały przedwzmacniacz. Wzmacniacz chciałem wykonać ponieważ chciałem zobaczyć jak on będzie działać i przy okazji zobaczyć jak sprawują się zamienniki oryginalnych GML026.🙂 PCB to oryginał z praktycznego elektronika, nic w niej nie zmieniałem. W zasilaczu mam kondensator 4700uF i mostek 2A, oraz 2 kondensatory 220nF. Możliwe, że już wiem co jest problemem. W zależności jak mam włączony wtyk sieciowy do gniazda sieciowego to przydźwięk staje się bardziej slyszalny lub mniej. W pierwszej pozycji mam 90V AC między masą wzmacniacza, a uziemieniem w gniazdku, a w drugim przypadku jedynie 25V AC. Podejrzewam, że gdy załatwię obudowę i podłączę ją do uziemienia oraz masy wzmacniacza to przydźwięk powinien praktycznie zniknąć. Przynajmniej tak mi się wydaje. Na razie zrobię to za pomocą kabla zakończonego krokodylkami, żeby zobaczyć czy to rozwiąże problem. Co do zdjęć to może być z tym problem bo mój telefon robi za dobre zdjęcia przez co ledwo zmieściłem jedno. I tak już ustawienia co do rozdzielczości były minimalne. Myślę, że jedyne co mogę zrobić to wysyłać po jednym zdjęciu na każdą odpowiedź. 😐 Pozdrawiam.
  4. Do gniazd chinch naturalnie mam podłączoną masę.
  5. Witam serdecznie, pierwszy raz zakładam wątek na tym forum więc prosiłbym o wyrozumiałość 🙂, ale do rzeczy. Oto wzmacniacz, który własnoręcznie wykonałem, na razie jeszcze nie ma obudowy i selektora wejść, ale na to przyjdzie czas trochę później. Jest to konstrukcja z praktycznego elektronika o nazwie takiej jak w temacie. Za końcówki mocy robią zamienniki GML026, które były stosowane w Amatorach 3. Wzmacniacz nadaje się idealnie do odtwarzania muzyki z telefonu ponieważ nie potrzeba wiele, żeby go odpowiednio wysterować. W przedwzmacniaczu zastosowałem tranzystory niskoszumne bc239 więc nie słychać praktycznie żadnego szumu. Teraz przejdę do sedna mojego problemu i powodu dla którego założyłem ten wątek. Mam wielki problem z przydźwiękiem sieciowym, daje się on dość mocno we znaki. Po odłączeniu zasilania zanika. Nie jest to wina transformatora ponieważ, wcześniej był kształtkowy ts70, a teraz mam toroida 100w i nie zauważyłem większej różnicy, nie licząc mniejszego spadku napięcia pod znacznym obciążeniem, co zaliczam na plus. Wracając, pomyślałem żeby skręcić przewody idące od transformatora, oraz, żeby zaekranować cały przedwzmacniacz, tylko że, nie wiem skąd mogę wziąć odpowiedni materiał, żeby ten ekran wykonać. Na Facebooku powiedziano mi, że to jest wina pętli masy, tylko, że za wiele nie mogę na to poradzić.😔 Przynajmniej tak mi się wydaje.😅 Pozdrawiam, zapraszam do komentowania mojego wzmacniacza i prosiłbym o jakieś porady bo nie za bardzo wiem co mogę zrobić oprócz rzeczy, które wymieniłem wyżej.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.