Jump to content

j1arek

Użytkownicy
  • Content Count

    12
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutralny

Informacje profilowe

  • Zainteresowania
    Lubię posłuchac winyli, ale ciągnie mnie do eksperymentów ze sprzętem.
  • Branża
    Nie ustawione

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. To coś srebrnego było na powierzchni zakreślonej na niebiesko, może to i guma, nie analizowałem tego , może magnes to ten talerzyk nie jest to dla mnie istotne. Oryginalny (jako całość , przykładałem ostrza nożyka do talerzyka) przyciąga mocniej, "sreberko" zeszło z elementu talerzyka najdalej wysuniętego na osi silnika. Stage 5 -cdm12.1 ,12,4 - to znaczy że mam jakiegoś dziwnego składaka?
  2. Na oryginale na środku talerzyka jest magnes, przy osi silnika, bo tam przyciąga, średnica ok. 1cm. To miejsce było pokryte czymś srebrnym, nikiel?
  3. No rzeczywiście, magnes w nowo kupionym mechanizmie praktycznie nie istnieje. " Talerzyk" z oryginału (szary) przyciąga jak szalony . Nie miałem koncepcji jak zdjąć talerzyk, więc przełożyłem laser do starego, zobaczymy za parę dni. Magnes pokryty był jakąś srebrzanką która się zaczęła kruszyć , więc oczyściłem z niej cały magnes. Na razie wyjeżdżam do niedzieli więc przypatrzę się temu scalakowi jest czy go nie ma. Z tym że mój to stage 5, oryginał to właśnie cdm12.1 /15. Więc obawiam sie co do obsłużenia 12.4. Na Kości płyty zasilania i mechanizmu jest 12.2
  4. A układ nie zwariuje w związku z tym że głowica 12.4 ma US a 12.1,2 nie posiada takowego? I druga sprawa , stary mechanizm , oryginalny , mam, ale skoro był error to jeżeli to talerzyk to "ten magnes" też nie jest ok. Ale zwrócić uwagę na talerzyk, cenna uwaga.
  5. W 5 jest 12.1 kupiłem https://tomelektron.pl/produkt/163/cdm121-mechanizm . Czyli sugerujesz żeby spróbować z 12.4, zmienić wtyczkę i nie zimować go?
  6. No u mnie mija już jakieś 22 lata używania Stage 5. Parę lat temu wylądowała w składówce , rozkręciłem , chciałem wylutować częśći i resztę wyrzucić . Dlaczego ? Wściekłem się na nieczytanie płyt- error error, error.... czyściłem smarowałem , przemywałem i nic. Jak zajrzałem do środka stwierdziłem że brak części . Do wymontowania. Przeleżał na mrozie 3 zimy. Przy odgruzowaniu składówki , znalazłem , skreciłem , podłączyłem .... gra i ani się zajaknie. Ale teraz , po dwóch , trzech latach grania znowu to samo. Wymieniłem laser z wózkiem , trochę lepiej , ale zdarza się error. Zobaczę jeszcze, może znów wrzucę do składówki na zimę :). Tak w ogóle fajnie gra z lampą Romulus i Spendor SP 2/3 .
  7. Coś w tym może być , chociaż to pewnie wcześniej powinno być coś nie tak (wzmacniacz jest na 230v). Jest jednak gorzej. Zasilanie transformatora głośnikowego 492v chyba wynika z przepalenia (przerwa) pierwotnego zasilania (w takiej sytuacji zasilacz jest nieobciążony i stąd chyba to wysokie zasilanie. Nie wiem w którym momencie przy tych naprawach nie podłączyłem głośników i uzwojenie pierwotne poszło, tak przypuszczam ( przerwa w uzwojeniu "zasilającym" +.- ,brak rezystancji lub przewodzenia). Sygnałowe uzwojenia mają o ile pamiętam 67,5 oma. No to przede mną szukanie transformatorów. Oryginalne (CRVA-01/T2 TT234) wrzucałem do internetu , brak jakichkolwiek informacji ,nie mówiąc o kupnie. Chyba sami robili , napisałem do nich. Ale to Anglia , myślę że za sztukę poniżej 1k zł nie da rady. Znalazłem na toroidy ttg-El34pp , 2*6l6 i pusch -pull się zgadza. No ale przychodzi myśl a czy będzie tak samo grało (przy alternatywie że teraz gra jak rozjeżdżana żaba to właściwie .. 🙂 ) . Ale przy okazji zobaczyłem TTG-CFB8000PP - Transformator głośnikowy CFB [8kOhm] .Cathode Feedback. Ale niestety nie ogarniam tego tylko tyle że fajnie jest napisane. Wiem że pytanie czy ktoś coś doradzi jest pytaniem takim sobie ale właściwie po to tutaj piszemy.
  8. Witam , Mój Romulus po 20 latach "grania" dostał zadyszki. Najpierw zaczął "harczeć" i zanikać lewy kanał. Zaczęło się to po podłączeniu zakupionego przedwzmacniacza gramofonowego (też lampa). Ale po próba ch ruszania lampami i czym tam jeszcze raz grało raz nie grało. Ostatecznie po próbach ze zmianami przewodów, ewidentnie lewy kanał we wzmacniaczu . Rozkręciłem. No i się zaczęło. Przyfajczone (zdjęcie) rezystory anod 12au7 ( napięcie z anod idzie do lamp mocy 6l6). Wymieniłem, sprawdziłem w prawym kanale , jeszcze ok, ale lakier popękany więc wymieniłem, idę dalej i .... podobnie jak na zdjęciu przypalony kolejny rezystor. Rezystor R " doprowadzający" napięcie do obydwu par przypalonych rezystorów anod 12au7. Wymieniłem. Do tego rezystora R napięcie jest doprowadzone przez zasilacz ( mostek, 2 kondensatory, 2 rezystory), zasilany z uzwojenia na którym winno być 390v zmienne (jeszcze nie mierzyłem). Wzmacniacz odpaliłem , gra ale brumi. Ruszam potencjometrami na płytce , jest , brum ustępuje . Potencjometr ma przerwę . Wymiana. Przy okazji zacząłem mierzyć napięcia. Pre-Splitter 2x 12ax7 na anodach 266v to samo Pre-Amplifier 1x 12ax7. Pre- driver 2x 12au7 na anodach 302 v i 290 , chyba za dużo. Na płytce w dwóch miejscach jest zapisane 460V mierzę a tam 492V . Jest to napięcie bezpośrednio z zasilacza (mostek , 10 kond. 100mf NKL i rezystory, w międzyczasie chyba powielacz w linii "+" trafo toroidalne tylko 2 przewody). Kondensatory mają od 90 do 100 mf (zmierzyłem), tolerancja ok. chociaż niektóre są płaskie a niektóre trochę wypukłe. Zasilacz ten (te 460V a teraz 492) zasila transformatory głośnikowe i anody 12ax7 sprzęgnięte z siatkami .... . Ktoś mi doradził dopasować rezystorem napięcie i tyle . Ale chyba nie należy iść tą drogą . Ma ktoś jakieś sugestie
  9. Przy okazji, ma ktoś może dostęp do schematu Romulusa v3
  10. Kupiłem je w 1997. Już mam pełną wiedzę jeżeli chodzi o stanowisko producenta głośników i kolumn. Nikt nie puści pary z ust. Spendor przez przedstawiciela poinformował mnie że może sprzedać za 740 plus koszty przesyłki, ale nie będzie wyglądał jak mój (czarna gąbka z napisem spendor) a w skrócie tak jak na półce w sklepach. Więc za tyle to kupię w sklepie parę i na płytę zostanie.
  11. Witam. Też jestem użytkownikiem SP2/3. Gra to u mnie z Romulusem V3. Powinienem bardziej powiedzieć, grało. Najpierw w romulusie po 20 latach opaliły się rezystory. Po wymianie , próbując dopasować ich wartość ,( czy miało to z tym związek czy nie , tego nie wiem) dosyć, że przestał grać wysokotonowy w spendorach. No i teraz, czy ktoś już wymieniał u siebie tweetery. Do kupienia są D2010/851300 moje mają 85134. Spendor nie odpowiada a Scan Speak nabrał wody w usta. No i tyle.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.