Jump to content

toptwenty

Użytkownicy
  • Content Count

    1449
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    73

toptwenty last won the day on April 11

toptwenty had the most liked content!

Community Reputation

10669 Dziesięciotysięcznik

Informacje profilowe

  • Branża
    Nie ustawione

Recent Profile Visitors

22620 profile views
  1. Zasilacz może być jeden, ale lepszy dźwięk - moim zdaniem - daje zasilacz liniowy. Radziłbym wziąć ten z górnego linku, widać lepsze kondensatory.
  2. Z wyjaśnień producenta (Sure). Żeby nie było interferencji.
  3. Na wyjściu MUSI być obciążenie! Jak nie głośnik to rezystor dużej mocy. Niczego nie spaliłeś? Jeśli chodzi jeszcze o jakość dźwięku - L25D ma elementy przewlekane, można łatwo je wymienić i poprawić. Sure ma elementy SMD, raczej nie lepsze niż przewlekane, poza tym trudno wymienialne. Podłącz kolumny i sprawdź jeszcze raz. Może zadziałało zabezpieczenie, które "wyczuło" brak obciążenia.
  4. Też tak zrobiłem, ale wróciłem do układu fabrycznego. Wtedy zmniejszyło się buczenie, poprawiły basy (!) a nawet wysokie tony. Radzę wstawić tam Silmic II 22uf albo coś podobnego. Okazuje się, że "it cannot", ponieważ się wyłącza...
  5. Toroidy.pl zamieszczają taką uwagę: !!! Uwaga !!! Transformatory o mocy 400VA i powyżej generują wysoki prąd rozruchowy. Zalecamy zastosowanie układu miękkiego startu ( soft start ). Kiedyś stosowałem taki sam wzmacniacz 2x250W/8R Sure + zasilacz cyfrowy SMPS300R. Sure miał zabezpieczenie przed prądem stałym i zwarciem w kolumnach. Obudowa DiY, zestaw grał bardzo ładnie. Hz ustawiłem zgodnie powyższymi uwagami, Skusiłem się na podobny, L25D, bo miał lepsze recenzje niż Sure, też 2x250/8R. Tym razem zastosowałem zasilacz liniowy i musiałem dokupić trafo oraz zabezpieczenia, których L25D niestety nie ma. Nie chciałem dodawać niczego więcej, więc kupiłem trafo 300W, które i tak jest zawyżone, jako że nie słucham zbyt głośno,a kolumny mają moc max. 2x50W. L25D rzeczywiście gra nieco lepiej, zwłaszcza wysokie tony, ale może to wpływ zasilacza liniowego. Hz ustawione za pomocą rezystorów. Sure z zasilaczem cyfrowym trafił do szafy na czarną godzinę, ale gdyby ktoś był zainteresowany...
  6. Nie - na masie ogólnej, nie na minusie zasilania Potencjał = 0V. "Minus" ale - z wyjścia na kolumny! Co do oscyloskopu - nie znam się na jego kalibracji. Ja mam zwykły woltomierz, który mierzy także Hz. Gdybym mógł, to bym Ci podesłał fotki, ale nie mogę, bo wyczerpałem możliwości na Bocznicy...
  7. AMP7S-200 2x250W podaje inną specyfikację niż Sure 2x250W. Sprawdź wartości oporników i zasilania w tabeli dla ILS2092. Poza tym moje trafo (toroidalne) ma moc na 300W. Producent z Białegostoku nie radzi stosować zwykłych transformatorów toroidalnych przekraczających 300W.
  8. Startuje bez problemu. Po wyłączeniu zasilania wzmacniacze cichną dopiero wtedy, gdy napięcie opadnie do +/- 35V (zasilacz analogowy, liniowy). Oporniki R30 wymień na 2W.
  9. Jedną końcówkę dotknij do minusa zasilania, a drugą przybliż do obudowy jednego i drugiego induktora na wyjściu. Częstotliwość w obu wypadkach powinna wynosić ok. 400kHz. Ale jeśli wzmacniacze znajdują się tuż obok siebie na jednej płytce, różnica między częstotliwościami powinna wynosić minimum 25 kHz. Jeśli są w oddaleniu, częstotliwości mogą być takie same. U mnie napięcie zasilania wynosi +/-45 V, trafo 300W. (2x250W). Napięcie 75V przy 4R to stanowczo za dużo. Uwaga - przy tak wysokim napięciu lepiej ustawić częstotliwośc na 250 kHz.
  10. Jakim napięciem to zasilasz? Jaką masz impendancję kolumn? U mnie nic się nie grzeje, nawet przyt Z = 3 omy. Spraw sobie miernik częstotliwości i sprawdź, czy masz tam 400 kHz.
  11. Mówiłem o resecie routera UPC. Był w środku urwany... ;-( Pewnie kiedyś musiałem za go mocno nacisnąć. W międzyczasie przyjechał technik z UPC i bez problemów wymienił mi routera na nowy. Bardzo dziękuje, Panowie, za dobre rady. Chyba podszkoliłem się na stare lata w tej branży i na przyszłość będę musiał uważać. Teraz Mbox i smartfon śmigają we wszystkich pomieszczeniach bez pudła. Dobranoc,
  12. Mam wrażenie, że muszę najpierw zresetować router, dopiero wtedy będe mógł wejśc na tę stronę. Ale nie mogę go zresetować, bo sie przełącznik resetu się urwał. Spróbuje jeszcze sprawdzić opcję WSP, czy nie jest faktycznie wyłączona. Zamówiłem technika z UPC, bo bez tego resetu będę miał kłopoty również w przyszłości.
  13. 1. Na komórce wylogowałem się z internetu przez WiFi. 2. Próbowałem skonfigurować Extendera z routerem według powyższysh sposobów (naciskając ten WSP z boku) 3. Po kilku minutach włączyłem WiFi na komórce. Pokazał się stary adres UPCxxxxxx oraz Tp-Link 2,Gb i Tp-link 5 Gb . 4. Pod starym adresem Internet był, pod nowymi nie było: "Połączono, brak internetu". Internet mam tylko na smarfonie i MBoxie, na Bocznicę wchodzę z cudzego komputera, również korzystającego z tego adresu UPCxxxxx Od dwóch dni nie mogę wejść na htpp://192.168.0.254 ani z komputera, ani ze smarfonu.
  14. Na telefonie, przy ikonce wifi. Zdaje się, że znalazłem przycisk WPS z prawej strony routera , ledwo widoczny i ledwo daje się wcisnąć. Thanks.
  15. Za każdym razem ten sam tekst: Połączono, brak internetu. Być może ten przełącznik w routerze Technicolor TC7200 to nie WPS tylko odłączenie zasilania, bo kiedy go wcisnę, wszystkie lampki gasną. Hm. Poproszę w UPC o wymianę na nowszy.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.