Jump to content

Mordor

Użytkownicy
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

Reputation Całkowita

2 Neutralny

Audiostereo

2

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Mordor's Achievements

  1. Cześć; Od kilku miesięcy gram na Monitor Audio Bronze 6, napędzane przez stareńkiego Denona DRA-700AE. Grało to dobrze; nie trzeba było nawet podbijać basów czy sopranów. Już na ustawieniach 0dB było wystarczająco dużo miesięstych basów i ładnie cykających sopranów. Zapragnąłem jednak to jeszcze poprawić. DRA-700AE to w końcu „tylko” amplituer; nie to samo co dedykowany wzmacniacz zintegrowany. Trafiłem na OLX integrę w kapitalnym stanie, jak nówka, zadbany, od pierwszego właściciela etc. Denon PMA-1520AE. Ba, słyszałem go w akcji u tegoż właściciela i był szał - głębia basu, czytelna średnica i piękne soprany. To jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że zakup będzie trafiony. Przywiozłem mój nowy nabytek do domu, rozpakowałem i podłączyłem do wspomnianych MA Bronze 6. Użyłem tych samych kabli głośnikowych (srebrne, z założonymi bananami) oraz interkonektów do CD oraz Pre-Out w amplitunerze kina domowego. Nie zmieniłem niczego prócz wspomnianego 1520AE. Jakież było (i nadal jest!) me zdziwienie, gdy go odpaliłem. Nie wiem dlaczego, nie wiem co się stało, lecz podłączone doń kolumny grają jakby na pół gwizdka, kompletnie bez basu, bez głębi. Spodziewałem się wykopu. W jednej z recek (link) jest takie określenie: „Do tego bas jest niesamowity. Potężny, szybki, sprężysty”. Opinie innych użytkowników też to potwierdzają. Tymczasem u mnie brzmi to 2-3 levele gorzej, niż było. Jakbym podłączył najtańsze podstawkowe kolumienki z pchlego targu. Dźwięk jest stłumiony, płaski, jakby mi ktoś kable naciął. A nie naciął, bo zapięty z powrotem DRA-700AE gra jak grał, czyli lepiej niż dobrze. Ba, gdy nowego 1520AE włączę w tryb Source Direct, czyli pominięcie toru korekcji basów i sopranów, to bas znika zupełnie, no nie ma go. Wyłączenie trybu Source Direct umożliwia podciągnięcie tonów niskich i wysokich potencjometrami, lecz wtedy nadal gra to źle, poprawa jest niewielka, o ile w ogóle można to nazwać poprawą, a przecież w tej klasie wzmaków regulacja bass/treble powinna być niepotrzebna. Włączenie 1520AE w tryb końcówki mocy także niczego nie zmienia - streamuję muzykę poprzez AVC-3700H i Airplay - odczucia mam te same, tak samo złe. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów wie co ja robię źle ? Czy może jest tak, że po prostu tandem PMA-1520AE z MA Bronze 6 „nie rozmawia”, jest to w ogóle możliwe ? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.