Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'problem'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Stereo
    • Start
    • Hi-Fi
    • Hi-End
    • Inne
    • Sponsorowane
    • Magazyn
  • Audiostereo Forum
    • Kino domowe
    • DIY
    • Analog
    • Lampa
    • PC Audio
    • Muzyka
    • Film
    • Kluby
    • Nowości
    • Bocznica
    • Akustyka
  • Car Audio
    • Auto stereo
    • Nowości
  • Kluby Terytorialne's Tematy

Blogs

There are no results to display.

There are no results to display.

Categories

  • Recenzje
    • Akcesoria
    • Kable
    • Kolumny
    • Słuchawki
    • Wzmacniacze
    • Źródła
    • Systemy
    • Przedwzmacniacze
    • Przedwzmacniacze gramofonowe
  • Felietony
  • Tests
  • Newsy
  • Magazyn Kulturalny
    • Muzyka
    • Newsy
    • Reportaże
    • Wywiady

Categories

  • Sklepy internetowe
  • Sklepy dolnośląskie
  • Sklepy kujawsko-pomorskie
  • Sklepy lubelskie
  • Sklepy lubuskie
  • Sklepy łódzkie
  • Sklepy małopolskie
  • Sklepy mazowieckie
  • Sklepy opolskie
  • Sklepy podkarpackie
  • Sklepy podlaskie
  • Sklepy pomorskie
  • Sklepy śląskie
  • Sklepy świętokrzyskie
  • Sklepy warmińsko-mazurskie
  • Sklepy wielkopolskie
  • Sklepy zachodniopomorskie

Categories

  • Opinie: płyty CD - ostatnio dodane

Categories

  • Głośniki
  • Jak chronić sprzęt przed zakłóceniami elektromagnetycznymi?

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Skype


GG


Adres URL


Zainteresowania

Found 16 results

  1. Witam serdecznie, pierwszy raz zakładam wątek na tym forum więc prosiłbym o wyrozumiałość 🙂, ale do rzeczy. Oto wzmacniacz, który własnoręcznie wykonałem, na razie jeszcze nie ma obudowy i selektora wejść, ale na to przyjdzie czas trochę później. Jest to konstrukcja z praktycznego elektronika o nazwie takiej jak w temacie. Za końcówki mocy robią zamienniki GML026, które były stosowane w Amatorach 3. Wzmacniacz nadaje się idealnie do odtwarzania muzyki z telefonu ponieważ nie potrzeba wiele, żeby go odpowiednio wysterować. W przedwzmacniaczu zastosowałem tranzystory niskoszumne bc239 więc nie słychać praktycznie żadnego szumu. Teraz przejdę do sedna mojego problemu i powodu dla którego założyłem ten wątek. Mam wielki problem z przydźwiękiem sieciowym, daje się on dość mocno we znaki. Po odłączeniu zasilania zanika. Nie jest to wina transformatora ponieważ, wcześniej był kształtkowy ts70, a teraz mam toroida 100w i nie zauważyłem większej różnicy, nie licząc mniejszego spadku napięcia pod znacznym obciążeniem, co zaliczam na plus. Wracając, pomyślałem żeby skręcić przewody idące od transformatora, oraz, żeby zaekranować cały przedwzmacniacz, tylko że, nie wiem skąd mogę wziąć odpowiedni materiał, żeby ten ekran wykonać. Na Facebooku powiedziano mi, że to jest wina pętli masy, tylko, że za wiele nie mogę na to poradzić.😔 Przynajmniej tak mi się wydaje.😅 Pozdrawiam, zapraszam do komentowania mojego wzmacniacza i prosiłbym o jakieś porady bo nie za bardzo wiem co mogę zrobić oprócz rzeczy, które wymieniłem wyżej.
  2. Kupiłem głośniki Bose Companion 50. Czemu te? Mają bardzo dobre recenzje, ale przede wszystkim brzmiały ekstremalnie dobrze na stoisku w Saturnie. Porownująć do innych dem które były w Saturnie w działach głośniki komputerowe, Hi-Fi i głośniki do TV, Companion 50 wygrywały pod względem jakości dźwięku z dużą przewagą. Niestety pod podłączeniu sprzętu w domu opadły mi ręcę... Jedyne co słychać z tych głośników to niskie tony. Średnie i wysokie są okropnie ciche i wytłumione. W filmach ciężko zrozumieć głos, w muzyce to samo. Gitara elektryczna praktycznie zanika, jeżeli towarzyszą jej inne instrumenty. Jeżeli jest tylko ona, jest strasznie wytłumiona, jakby ktoś owinął głośniki ręcznikiem... Próbowałem wszystkiego. Audio z TV, z komórki (?) i oczywiście z komputera. Wszędzie to samo. Lekką pomocą jest korektor, ale nawet tutaj wysokie tony może i są głośniejsze, ale ciągle wydają się wytłumione a głos jest niezrozumiały i zagłuszany przez inne dźwięki. Jedyne dostępne pokrętło "Bas compensation" też nie pomaga. W czym jest problem? Czy to są po prostu takie głośniki? Da się temu jakoś zaradzić? Nie wiem nawet, czy po zakupie w sklepie stacjonarnym będę mógł je oddać...
  3. Witam i od razu proszę o pomoc. Spędziłem wiele godzin szukając rozwiązania, niestety nie znalazłem nic. Mam głośniki Fenda R30BT podłączone do karty dźwiękowej Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro (USB) i ją po kablu oczywiście do płyty głównej ASRock Z370 Pro4. Karta zdecydowanie z tańszych, ale lepsze to niż zintegrowana. Radziła sobie nieźle przez parę miesięcy. Niestety (po tygodniowej przerwie od używania komputera) zaczęło pojawiać się "pykanie". Czy to film, czy muzyka. Tak samo na słuchawkach. Warto zaznaczyć, że nic nie "pykało" samo z siebie, dopiero przy odtwarzaniu dźwięku. Głośniki sprawdzone na laptopie - działają ok. Podłączone do laptopa przez kartę Creativa - też ok. Głośniki podłączone prosto pod płytę główną komputera - nadal ok. Ale dźwięk bardziej płaski, a na słuchawkach szum. Przeglądałem przeróżne fora, nie znalazłem nic aktualnego ani nic co by mi pomogło. Jest to jakiś popularny problem? Można to załatwić oprogramowaniem? Czy reklamacja albo serwis? Nie wiem czy problem leży w samej karcie (raczej nie) czy może w płycie głównej, czy gdzieś w ich połączeniu. Jeżeli chodzi o pyknięcia, to brzmią one mniej więcej tak -> https://youtu.be/MZyvOUdbUqY?t=280 Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
  4. Witam, chciałbym się dowiedzieć czy pomieszczenie w którym się znajduje da sie jakoś uratować przed problemem z niskimi częstotliwościami. Czy obklejanie rogów pianką da jakieś efekty czy odpuścić sobie całkiem z adaptacją. Poniżej daje screeny pokoju oraz rezonanse częstotliwości. pókoj jest bardzo malutki 3.9m długości, 2m szerokości oraz 2.4m wysokości. punkt odsłuchowy znajduję się na krótszej scianie, a za nim jest okno. Wiem, że tych najniższych częstotliwości się raczej nie pozbedę, nie maja gdzie uciec. Ale chociaż te powyżej 50-60hz? monitory jakie posiadam sa 5'calowe. czekam na jakieś porady,dzieki!
  5. Pozwolę sobie tutaj napisać bo jestem trochę zaniepokojony a na grupie NADa trochę cisza. Mianowicie zauważyłem, że mój nowy wzmak - c350, dość mocno się nagrzewa (na górze stoi CD ale wokół jest otwarta przestrzeń), muzyki głośno nie słucham (max 9-10), kolumny to Dali 450. Dodam, że wzmak grzeje się także "na luzie" - włączony ale nie gra. Grzej się mniej więcej na środku, gdzie kończą się kratki i zaczyna ich brak. Coś czytałem o tych tranzystorach sterujących ale nie do końca kumam o co chodzi. Może właściciele 350tek podrzucą info czy mają/mieli to samo czy nie? To mój pierwszy NAD, gra bardzo fajnie ale trochę mnie to martwi. Pozdr.
  6. Witam Od pewnego czasu (domniemam, że po aktualizacji oprogramowania) jest problem z odtwarzaniem (dźwięk jak z butelki, zaniki lub trzaski) z m.in. wszystkimi stacjami RMF lub Radio Polska Stacja. Przedtem nie było problemu. Pozostałe stacje grają bez problemu. Internet jest podłączony za pomocą skrętki, ustawione DHCP. Reset do ustawień fabrycznych też nie pomógł. Oprogramowanie jest najnowsze. Możliwe, że to w nim jest problem. Pozdrawiam
  7. Witam Posiadam kino domowe LG HX966TZ https://www.lg.com/pl/kino-domowe/lg-HX966TZ-blu-ray i niestety podczas normalnej pracy (oglądaliśmy film) wyświetlił się napis PLEASE WAIT i przestało grać (brak dźwięku, natomiast obraz np. z dekodera jest poprawnie przekazywany do telewizora). Problem wystąpił podczas normalnej pracy – korzystania z kina, a nie podczas aktualizacji oprogramowania. To co mogłem zrobić we własnym zakresie to – kino rozkręcone, kondensatory zmierzone (te zwykłe, a nie smd), brak śladów spalenia/uszkodzenia/wycieków. Próba uruchomienia bez podpiętego napędu Blu-ray i kilka innych rad znalezionych w internecie typu trzymać wciśnięte dwa klawisze podczas uruchamiania itp. bez pozytywnego skutku. Oddałem do dwóch różnych serwisów i uzyskałem bardzo zbliżone diagnozy. Uszkodzona płyta główna – nie do dostania. Uszkodzony procesor na płycie główniej – do kupienia ale nie posiadają odpowiedniej lutownicy do naprawy bo dopiero co zainwestowali w lutownicę na gorące powietrze ponad 1000 złoty i mogą nią polutować element z maksymalnie 20 nóżkami, a uszkodzony procesor ma ponad 200 nóżek. Lutownicy w celu wykonania tej naprawy nie zakupią bo nie opłaca im się taka inwestycja przy jednostkowej naprawie za 200 złoty. Pytanie do Was, czy ktoś coś takiego lutuje ?? Czy znacie serwis który jest wstanie to naprawić – mogę wysłać sprzęt ale wolałbym podjechać (powiedzmy do 100 km od Trójmiasta nie będzie problemu). Czy warto to naprawiać? Czy da się to faktycznie naprawić – wymiana procesora? Czy znacie serwis który jest wstanie to naprawić? Jeśli na powyższe pytania odpowiedzi będą przeczące to co mi radzicie? Rozchodzi się o głośniki – sprzedawać głośniki osobno czy szukać innej jednostki głównej do tych głośników?? (wolałbym ich nie sprzedawać bo bez jednostki głównej są pewnie warte grosze – jeśli w ogóle są same coś warte) Z tego co próbowałem się zorientować to będzie ciężko o jednostkę która będzie współpracować z tymi głośnikami bo niestety jak to w takich zestawach bywa subwoofer jest oczywiście pasywny (orientowałem się w kosztach jego przerobienia na aktywny i ceny jakie słyszałem zaczynały się od 400 złoty). Gdyby okazało się, że mam sobie odpuścić naprawy i szukać jednostki to będę wdzięczny za rady. Odnośnie moich wymagań co do jednostki głównej: 1. Nie musi mieć ona napędu – był prawie nie używany, a mam napęd Blu-ray w komputerze który mogę podpiąć do kina. 2. Co najmniej 2 wejścia hdmi, a najlepiej 3 – laptop, dekoder i ewentualnie konsola. 3. Współpraca z moim głośnikami - gdyby to była jednostka używana to nawet nie musi mieć pilota bo korzystam z Logitech Harmony. Proszę Was o pominięcie kwestii, że gotowy zestaw kina domowego to nie zestaw – mam bardzo marny słuch i mi on w zupełności wystarczył – byłem zadowolony z efektów dźwiękowych jakimi mnie raczył (natomiast na porządny zestaw z prawdziwego zdarzenia mnie niestety nie stać bo nie da się ukryć, że takie zaczynają się powyżej 2 tys.). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i podpowiedzi bo niestety ja tylko raz kupiłem kino, a potem po prostu z niego korzystałem – czyli nie znam się i nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Serdecznie pozdrawiam P.s. może to jest celowy zabieg producenta ?? chodzi o to, że ten problem dotyka bardzo dużej ilości (niezależnie od modelu) kin tego producenta - to tylko przypuszczenie ale może one zliczają ilość przepracowanych godzin i tak jak w przypadku drukarek atramentowych Epson da się ten licznik zresetować
  8. Witam, mam jeden problem w sumie dwa z radiem samochodowym pioneer mvh-av290bt. Chodzi o to, że nie mogę połączyć się przez bluetooth za pomocą telefonu Huawei P10. Znajomy bez problemu łączy się za pomocą innego telefonu, dodam też, że nawet gdy on rozłączy całkowicie parowanie to ja nadal nie mogę się połączyć. Drugi problem polega na tym, że połowę opcji w ustawieniach mam zablokowanych i nie mogę za dużo ustawiać. Samochód, w którym używam radia to Toyota Celica VII. Jest możliwe, że potrzeba jakiejś odpowiedniej przejściówki? Poniżej są zdjęcia przedstawiające problem. Z góry dzięki za pomoc i jeśli zły dział proszę o przeniesienie tematu. https://zapodaj.net/51160b6c8e844.jpg.html https://zapodaj.net/c16f4372a2d47.jpg.html https://zapodaj.net/f6afc297e07cd.jpg.html https://zapodaj.net/40c4116d030af.jpg.html https://zapodaj.net/b72e8e39061aa.jpg.html https://zapodaj.net/a3307cda22cba.jpg.html https://zapodaj.net/b502123758516.jpg.html
  9. Mam Onkyo RZ 900 i BR Panasonic BDT 460 . I kilka płyt , w większość kupione w MM ( i tu może być problem ?) Są płyty, które bez problemu pokazują na wyswietlaczu jaki format dźwięku leci , np Furia - DTS HD Master , Mad Max - Atmos , R .W - The Wall - Atmos . Ale np. W głowie się nie mieści powinno być DTS HD Master , a pokazuje DTS . Terminator Genisys powinno być Atmos , pokazuje DD , tak samo ostatni MI - Rogue Nation , Niepamięć powinno być DTS HD Master Audio , jest DTS :( I , tak z kilkoma płytami :( Gdzie jest problem ? Dlaczego niektóre płyty bez grzebania w menu , ustawieniach bez problemu widzą prawidłowy kodek ? Możecie podać z tylniej części płyt w/w tytułów numery przy kodzie kresowym , lub numery dowodu zakupu z górnej prawej części na opakowaniu ? ( na białym tle 3 litery i szereg cyfr BD - PL ) Jestem podłamany , jeszcze nie wiem , czy płyty , czy Onkyo , czy BDT 460 tak mnie wku... Gdzie kupujecie filmy ? I , się rozwiązało po poczytaniu instrukcji :) Ale , kto czyta instrukcje ?:) Przecież wszystko wiemy :) Chodzi każda płyta jak ta lala ! Oprócz ustawień bistrem jest jeszcze kilka ikonek do zaznaczenia ( oryginalna ścieżka , tu on , a tam off ) Już psy wieszałam na MM , przepraszam :) Chyba trzeba brać urlop i szukać nowych wrażeń w Atmosie . Czy Atmos w ostatnich Transformersach jest tylko na wydaniu 3D ?:( Ktoś posiada 2D w Atmos ?
  10. WItam Mam spory problem z podłączeniem kina domowego z PC-tem. Chciałbym aby z kina domowego szedł dźwięk 5.1 , niestety działa tylko 2.1. Pc połączyłem toslinkiem z kinem. Kino domowe to samsung ht-x30 a karta graficzna działa na Realtek high definition Audio . w PC nie mam opcji aby skonfigurowac kino domowe , kiedy wchodzę w menagera urządzeń i klikam prawym na ikonke kina domowego , to nie ma opcji konfiguracji głośników. Kiedy odtwarzam płyty cd z kina to leci 5.1 , a kiedy słucham muzyki z pc to jest 2.1. Moje pytanie jest takie : czy to wina konfiguracji , braku sterowników czy karty graficznej ?
  11. Witam, Od wczoraj mam problem z odtwarzaczem cd - Marantz Cd 52, przestał działać wyświetlacz oraz cały przedni panel, żaden przycisk nie powoduje reakcji. Natomiast cd działa, otwiera szufladę i zamyka z pilota, odtwarza płytę, zmienia utwory ale tylko pilotem. Przedni panel martwy. Gdzie szukać przyczyny? co mogło się popsuć? Bardzo proszę o pomoc, poniżej zamieszczam link z nagranym filmem jak to teraz działa-nie działa.
  12. Witam. Mam problem ze swoim DCD 980. Otóż od czasu do czasu potrafi zrobić przeskok między utworami (zdarzy się to może raz na tydzień a słucham muzyki praktycznie codziennie ) ale mimo to jest to denerwujące. Ogólnie cały odtwarzacz jest bardzo czuły na każdy nawet najmniejszy ruch, ścieranie kurzu z niego powoduje, że potrafi zrobić przeskok o przesuwaniu całego odtwarzacza nie wspominając. To oznaka, że laser już jest na wykończeniu? Czy jest szansa go ratować czy lepiej szukać oryginału w internecie? (siedzi tam bodajże Sony KSS240) A może przyczyna tego problemu tkwi gdzie indziej? Bardzo proszę o pomoc i wskazówki.
  13. punk

    R dac Arcam - problem

    Witam Mam problem z moim dać iem mianowicie po włączeniu wszystkie diody świecą na czerwono próbowałem resetowac włączać o wyłączać i nic :( czy spotkaliście się z takim problemem ?? Pozdrawiam i z góry dziękuję:)
  14. Witam, Mam problem z moim sprzętem grającym w domu. Jest to Denon AVR-X500 razem z 2 kolumnami JBL ES80. Wiem że to beznadziejne połączenie i dało się to lepiej zrobić natomiast nie bijcie mnie za to :( Mój problem wygląda tak że przychodzę sobie do domu, włączam sprzęt, podłączam swoją ulubioną muzykę "umpa-umpa" i oczekuję mocnych bassów których najzwyczajniej... brak. Tak więc wchodzę w ustawienia i patrzę że nic nie jest pozmieniane, wszystko jest tak jak wcześniej. Więc jeszcze raz włączam muzykę i przy zdjętych osłonkach kolumn obserwuje membrany. Niefachowym okiem stwierdzam że 2 membrany niskotonowe najzwyczajniej się nie ruszają bądź ruszają minimalnie co jest odczuwalne tylko na opuszkach palców. Próbowałem zmienić też źródło dźwięku, leczy czy to jest światłowód czy to jest zwykłe 3,5mm czy HDMI z Blu-Ray sytuacja nie ulega poprawie. Ostatnią rzeczą którą robię w oczekiwaniu na usłyszenie basu to podłączenie słuchawek do mojego amplitunera. Okazało się że tam też słychać tylko wysokie tony. Mam pytanie do was drodzy audiofile, czy mam pakować wzmaka do pudekła i nieść na reklamacje czy może jest to jakaś softwarowa wina i można go jakoś "zresetować (chociaż to się wydaje śmieszne) . Co do pytania które może się pojawić czy amplituner był katowany odpowiem nie, natomiast nie stał i się nie kurzył, czasem przyszło mu zagrać na 70-80 mocy gdzie można było poczuć z jego wnętrza zapach rozgrzanego kurzu. (nie bijcie mnie za to) Proszę o pomoc Maniek
  15. Postanowiłem zająć się Marantzem PM-50. Miał objawy tego typu, że czasami prawy kanał lekko się ściszał i trzeszczał, potencjometr także miał objaw bardzo delikatnego trzeszczenia. Dopiero po pogłośnieniu prawy kanał zaczął pracować jak należy. Podejrzewałem, również zaśniedziałe styki na przekaźnikach od opóźniania (taki miałem problem kiedyś w 500ES). Więc wylutowałem potencjometr głośności, przeczyściłem porządnie, wysuszyłem i wlutowałem z powrotem. Przekaźniki również zostały wylutowane, styki przeczyszczone, z powrotem je wlutowałem i..............prawy kanał milczy. Zero jakiejkolwiek reakcji. Co ciekawe przy opcji speakers A kompletnie nie startują przekaźniki od opóźniania, natomiast przy opcji speakers B słychać start przekaźników ale gra tylko lewy kanał. Co może być przyczyną? Dodam, że nie dokonałem żadnego zwarcia ścieżek przy ponownym wlutowaniu i potencjometru i przekaźników. Prosiłbym o pomoc jakie pomiary wykonać, gdzie szukać problemu itp. . Z góry dziękuję.
  16. Witam kolegów. Miałem przedwzmacniacz lampowy na 3szt. ECC83, postanowiłem go przerobić wykorzystując jedynie zasilanie, które wygląda OK. Jest ono wykonane wg schematu funkcjonującego w sieci, załączam swój rysunek. Nie sprawdzałem jaki pobór miał poprzedni pre, ale pewnie niewielki. To co teraz składam potrzebuje 40mA i niestety pod takim obciążeniem, napięcia nie da się wyregulować powyżej około 240V, a potrzebuję 275V. Bez obciążenia wszystko działa. Poprzedni pre chodził na 300V. I teraz pytanie do bardziej znających się na tematyce. Napięcie na transformatorze nie siada (2x160V, 2x0,12A), na wejściu lampy prostowniczej mam ~275 - 0 - 275. Po wyprostowaniu +338V. A na wyjściu układu max +240V. Testowałem nawet pod obciążeniem rezystorem "symulującym" ~15mA i nie jest dużo lepiej. Czy ktoś mógłby pomóc znaleźć odpowiedź co jest nie tak (chyba, że ten układ tak ma). T2 to 6P14P T3 to EF86 Pozdrawiam Łukasz
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.