Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Tempo II

Gość este

Rekomendowane odpowiedzi

Gość este

(Konto usunięte)

faktycznie, takie dane znalazłem w jakims starym "Audio",

poza tym trochę się zdziwiłem, bo wg tego samego źródła impedancja AP Tempo II to 8 ohmów (a wszystkie Audio Physiki o jakich słyszałem / czytałem są 4 - ohmowe)

byłaby to dobra wiadomość (łatwiejsze do wysterowania) tylko czy faktycznie Tempo II

są 8-ohmowe ?

https://www.audiostereo.pl/topic/100-audio-physic-tempo-ii/#findComment-337
Gość pwiowy

(Konto usunięte)

Jednym z najważniejszych klocków w dobrym systemie są zawsze kolumny.Posiadają największy rozrzut dźwiękowy w porównywalnych przedziałach cenowych,dlatego w zasadzie nie ma za dobrych kolumn w systemie,tzn. krótko mówiąc powinny być nawet dwukrotnie droższe od wzmaka,i dlatego w twoim systemie nie będzie mezaliansu .takie jest moje zdanie. A jeżeli system będzie dobrze dobrany i ustawiony ( szczególnie kolumny)możesz liczyć na wysoką wierność odtwarzania.Creek-i miały zawsze dobrą prasę i twój model też .O ile mnie pamięć nie myli twój Creek (SE)ma zwiększone trafo do 5250 i nie będzie miał problemu z TEMPO tzn.z ich wysterowaniem.Gdy złożysz system napisz o Tempo ,szczególnie interesuje mnie czy rzeczywiścioe posiadają tą moc czarodziejską w kreowaniu przestrzenności?Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/100-audio-physic-tempo-ii/#findComment-345
Gość este

(Konto usunięte)

z tymi Tempo to jeszcze nic pewnego...

ale chrapkę mam wielką :)

Uważam, że jak już zmieniać kolumny to nie na trochę lepsze ale na 3 x lepsze !

obecnie mam system złożony wg zupełnie przeciwnej filozofii niż ta przedstawiona przez Ciebie

- tzn. kolumny mam dwa razy tańsze od wzmaka

moje Paradigmy Studio 20 naprawdę zaskakują swoimi możliwościami w takiej konfiguracji szczególnie w zakresie przestrzeni

w Hi-Fi i M podniecają się Audio Physic Spark, że np. dźwięk dochodzi całkiem z boku, czy że źródła są lokalizowane pod względem wysokości

u mnie też podobne efekty występują - np. stopę perkusji słychać wyraźnie niżej (tak jak w rzeczywistości) itd.

oczywiście kolumny bez problemu "znikają" - muzyka gra - patrzysz na głośnik, a on "nie gra"

tylko słychać instrument tam gdzie trzeba

Sugestywne oddanie przestrzeni cenię sobie chyba bardziej niż perfekcyjną neutralność -

co z tego, że usłyszymy piękną naturalną barwę instrumentów, jeśli nie mamy wrażenia, że jesteśmy na koncercie...

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że Tempo to zupełnie inna bajka :)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/100-audio-physic-tempo-ii/#findComment-346
  • 40 lat później...

Mam Tempo 2. Kolumny są 8Ohmowe z efektywnością 90dB. Myślę że nie są trudnymi do wysterowania. Grały najpierw na Nadzie C-370 teraz z lampą EL34. Nie mają żadnych problemów z zejściem na basie w otchłanie które powodują że żaluzje na oknach zaczynają wpadać w drgania. Przestrzeń i scena jest dobra co również zależne jest od źródła. Co do Sparków to zdziwilibyście się co one wyprawiają w zkresie przestrzeni, bo zejściem i kopem niestety nie maja podejścia do Tempo 2. Powiem krótko czy siedział przed wami kiedyś gitarzysta przy odsłuchu Waszych klocków ? Bo na Sparkach tak było. Ale wiadomo - ni ew łysym pokoju tylko u kogoś kto się do tego przyłożył jak należy. Ogoólni echciałem sie pare dni temu pozbyć tych Tempo ale zmądrzałem ;)

pozdrawiam

A ile ma Twój wzmacniacz mocy?Jest to układ SE czy PP?

Podobnież te 7-9watt z 300b to uczciwe watty i np:40watt w układzie przeciw osobnym to jak 300B se.

Też mi się wydaję że Tempo są łatwymi kolumnami.Próbowałem kiedyś z Dynaudio 52 i lampą w układzie PP 2x El34 i na powierzchni 25m2 to bardzo słabo.Dynaudio to świetne kolumny lecz trudno im dobrać towarzystwo jak się dobierze to jest super sprawa!

Pozd.

Ja też się opamiętałem:) zostanę przy nich (chodź chodzi mi po głowie jakaś konstrukcja na illuminatorach SS). Uuważam że powinny grać z mocnym tranzystorem. Dlaczego? Bo tempo same w sobie są lekko ocieplone, a lampa (przynajmniej z jakimi ja sluchałem) je dodatkowo zamula, a wręcz powoduje, że grają poniżej swoich możliwości (300B przy swojej mocy moim zdaniem nadaje się, ale do kolumn o skuteczności powyżej 95dB, albo lepiej i papierowej membranie).. Ale to tylko moje odczucie.. Pięknie grają z polskim Kustagonem, a i uważam, że z moim Krell'em tez nie jest najgorzej.

Ja pisałem o Yaqin'ie. nie słuchałem go u Ciebie i z Tobą, więc moge mieć swoje zdanie.. A C370 to ma z 50W tranzystorowe, więc tez mocarzem nie jest (też kiedyś słuchałem go z moimi tempo - bardziej mi sie podobał od Yaqina).. tempo (moim zdaniem) grają fajnie z wydajnym prądowo wzmakiem (cicho, głośno - zawsze równo i dynamicznie).. Dla mnie charakterystyka Yaqina jest taka (przynajmniej z tym potencjometrem od glosności jaki jest w standardzie): cicho - sam bas i nic wiecej, słuchanie muzyki - blacha..

Elvis wyjaśnij mi o co Ci z tą blachą chodzi bo nie rozumiem co masz na myśli. Nie wiem skąd masz informacje że NAD ma 50W, z tego co pamiętam przy 8Ohmach wydaje z siebie 120W i moim zdaniem właśnie należy do mocarzy. Podobał Ci sie bardziej - fajnie. Widocznie lubisz przekaz z żyletkami w uszach.

pozdrawiam

Właśnie o to chodzi, że nie nawidze jazgotu i żyletek - dlatego odradzam słabą lampę (dla tych kolumn), chyba, że ktoś słucha muzyki na poziomie głośności rozmowy ludzkiej. Poza tym każdy może mieć swoje zdanie - Tobie się Yaqin podoba, a we mnie budzi "obrzydzenie" - o gustach sie nie dyskutuje.

Pozdrawiam i apeluje o koniec dyskusji na temat Yaqina - niech wypowiedzą się posiadacze 300B - może jestem w błędzie (nie twierdze, ze tak nie jest)

No coż chyba spróbuje połączyć to w duet.Może za szybko nie będzie i bas nie taki jak z mocnego wzmacniacza ale chyba tam nie oto chodzi.Tam gra muzyka i to ma wystarczyć,miałem kiedyś lampę Omak Ambassador 10 watt i to było to co do szczęścia potrzeba.Holografia,barwa i powietrze nic więcej nie było trzeba.Ciekawe jest to że grały z JBL E80 i kable Qed.Rewelacja.A czemu sprzedałem to długa historia!

Ale ja pisałem wyżej, że lampa zamula te kolumny (tzn powoduje więcej przekazu w niższych rejestrach (bas), średnica jest cienka, a górze można zapomnieć.. - z kolei wysoki poziom głośności powoduje ból uszu i mdłości..) A te zalety tempo - barwa, powietrze itp dobrze słysze na swoim wzmaku (mocny tranzystor - basu jest nawet mniej niż na Yaqinie), a i jak pisałem wyżej slyszałem chyba idealne połączenie z polskim Kustagonem, którego niegdyś słuchałem u kolegi. Piotrze - moje tempo nie są uszkodzone, ani mój słuch.

300B podłączyłem i przekroczyło to moje oczekiwania.Co do dzwięku to bez zastrzeżeń.Dodam że gra to na 25m2 i zamiast pogłaśniać to czym dłużej słucham tym robię ciszej czemu tak jest jeszcze nie wiem.

Jeśli ktoś będzie miał rozterkę pod tytułem AP Tempo 2 + 300B to o nic nie musi się martwić chyba jedynie o to że zacznie spóźniać do pracy bo nie będzie mógł się oderwać:)

Szczerze polecam!

Pozd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.