Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft E810 + Paradigim?

si_kor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu chodzi za mną potrzeba zakupienia stereo.

W ciągu ostatniego tygodnia przejrzałem mnóstwo materiału, ale wciąż jestem amatorem.

Muzyka: 90% rap, reszta rock, elektronika. To mało wymagająca muzyka, nie ma się co oszukiwać, głównie samplowana. Słuchałem płyt rapowych na dobrym sprzęcie i w porównaniu do wykonań chociażby Kazika unplugged nie zachwyca. Cóż jednak zrobić, to zdecydowanie mój gatunek.

Źródło: głównie komputer, realtek HD audio (jest w porządku podobno), mp 320kb i flac. Kilka CD posiadam i co ciekawsze albumy zamierzam na pewno kupić w tej formie.

Pomieszczenie: Pokój 10m^2, może pozostać zapas mocy, jeśli taki będzie. Pokój może sie kiedyś zmienić.

Nie jestem audiofilem, zreszta z taką muzyką... :)

rozważałem kilka opcji, ale wzmak + cd + monitory wychodziło zazwyczaj ponad 3,5k (np. Yamaha A-S300 + Paradigm Mini Monitor). Zdecydowanie za dużo, a tak dobrego sprzetu chyba nie potrzebuje. Trzeba jeszcze standy, a te tanie nie są.

Zależy mi na ciepłym brzmieniu. Muzyki słucham cały czas w pracy, 8h dziennie, a więc muzyka leci w miarę cicho. Dopiero wieczorem mogę podkręcić regulator.

Rozważam opcje budżetową, sprzęt używany:

Pianocraft E810 + Paradigm Monitor 3 v1 (z allegro, modyfikowane zwrotnice i wysokotonowiec)

Pianocraft E810 + Acoustic Energy Evo One

Pianocraft E810 + Pylon Audio Pearl

Pianocraft E810 + orginalne głosniki + subwoofer w przyszłości.

Póki co upieram się przy Pianocraft, ponieważ jest ładna używka na allegro, a zależało by mi na odtwarzaczu CD niż np. samym wzmacniaczu. Zauważam róznicę między CD a mp3. Poza tym kolekcja CD to jest coś :)

Da się coś z tego sklecić.

Pomóżcie proszę :)

https://www.audiostereo.pl/topic/100062-pianocraft-e810-paradigim/

Myślę, że da się "coś sklecić" :)

Na wstępie odrzuciłbym wersję Piano +oryginalne monitory + sub. Osobiście próbowałem zgrać piano z trzema subami i za kazdym razem to była zdecydowana porażka. Byś może jakiś Velodyne lub Rel dałby radę, ale to już pułap cenowy przewyższający całe Piano.

Z zestawienia powyżej słuchałem e810 z Monitorami 3v3 (a więc z bas-refleksem z tyłu) i przyznam, że grało to niesamowicie efektownie z solidnym niskim basem, mocno zaakcentowaną górą i lekkim wycofaniem wokali. Jednak do Twojego gatunku muzyki uważam, że byłyby w sam raz. Wersja 3v1 ma B-R z przodu więc łatwiej będzie Ci je ustawić.

Nasz kolega z forum testował z kolei Piano z Pylonami i z tego co pamietam oceniał te połączenie równiez bardzo pozytywnie.

Evo One niestety nie słuchałem więc się nie wypowiem.

Luxmany i winyle 

Dzieki wielkie za opinię z pierwszej ręki.

Zestaw orignalny skreślam :)

Szkoda, że forum wczoraj padło, może po tej opinii miałbym właśnie paradigm'y z allegro, niestety aukcja się skończyła :)

Można wieże mcr-840 i e-810 traktować równoznacznie?

Znalazłem interesujące zestawienie PianoCraft MCR-840 + B&W 685 oraz B&W 686

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drogo, ale można poczekać na okazje lub dodatkowe fundusze.

Często pojawiają się też zestawy z głosnikami:

MONITOR AUDIO BX2

MONITOR AUDIO MR2

Przyznam, że wczoraj przemyślałem nieco sprawe pomieszczenia i BR z przodu to może być naprawde świetna opcja, brakuje tu troche miejsca, a pół metra od ścian to sporo.

Sorki, że zamiast zawężać rozszerzam zakres poszukiwań i dochodzą nowe klocki. Nie brałem ich wczesniej pod uwagę, a ceny są zachęcające. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ja do Twojej muzyki proponuję Ci połączenie piano 810 z acoustic energy aegis evo one. Miałem taki zestaw dwa lata i do dzisiaj miło go wspominam. Kolumny są szybkie, energiczne z dobrym basem i sceną. Szczerze je polecam.

Jeszcze jakieś propozycje lub porady?

Dla wielu może nie jest to zbyt ciekawy temat, ale dla mnie to przełom, więc chciałbym kupic dobrze.

Interesowala by mnie jeszcze bardzo opinia odnośnie MONITOR AUDIO BX2 i MONITOR AUDIO MR2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.