Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zrobić kopię oryginału CD do postaci FLAC?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Mam dużo oryginalnych płytek z muzyką CD i chciałbym zrobić sobie ich dobrą kopię do postaci FLAC.

Na chwilę obecną używam do tego celu Easy CD-DA Extractor 15, ale szukam czegoś lepszego.

Co możecie polecić dobry program do zrobienia wiernej kopi w postaci plików flac?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Rewelacyjny jest dBpoweramp, jak masz trochę czasu to przez 21 dni możesz używać wersji trial w pełni użytkowej, później trzeba zapłacić.

Wysyłane z mojego Transformer TF101G za pomocą Tapatalk 2

No to może Exact Audio Copy.

Który używasz poziom Lossless Level przy konwersji do flac?

Wszytko na default. Znaczy odpalam :

flac.exe "plik.wav"

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Rewelacyjny jest dBpoweramp, jak masz trochę czasu to przez 21 dni możesz używać wersji trial w pełni użytkowej, później trzeba zapłacić.

Miałem to na myśli.

Który używasz poziom Lossless Level przy konwersji do flac?

przy FLAC wystarczy 5. Wtedy plik jest też odtwarzany przez playery portable.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Jesli uzywa sie podstawowego programu bez dodatkowych wtyczek to za nic nie trzeba placic. Ripowanie do formatu FLAC, Apple Lossless dziala nadal bezplatnie. Jedynie konwersja pliku np: z FLAC do M4A odbywa sie nieco wolniej po 21 dniach.

Nie dziala tez f-cja mp3 Lame.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja konwertuje do wav , a do flac'ów używam kompresji/poziomu 0.

A jakie są zalety ripowania dla wav?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Moim zdaniem źle postawione pytanie, bowiem każdy program tak naprawdę ripuje do wav, a potem w locie, lub po zakończonej operacji konwertuje to flac, który jest formatem bezstratnym. A jego parametry konwersji decydują tylko o wielkości pliku i ewentualnego pożerania zasobów komputera podczas odtwarzania.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Moderatorzy

Panowie,

Mam dużo oryginalnych płytek z muzyką CD i chciałbym zrobić sobie ich dobrą kopię do postaci FLAC.

Na chwilę obecną używam do tego celu Easy CD-DA Extractor 15, ale szukam czegoś lepszego.

Co możecie polecić dobry program do zrobienia wiernej kopi w postaci plików flac?

Ja używam programu Xrecode II, bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze, obsługuje chyba większość rozszerzeń, obsługuje procesory wielordzeniowe co bardzo skraca czas pracy i jest darmowy. Po zgraniu oryginału na komputer (WAV) zmianie na FLAC i ponownej zmianie na WAV i wypaleniu, tak zrobiona kopia nie była do odróżnienia w odsłuchu od oryginału.

-----------------

A jakim programem dobrze nagrać flaca lub wav na CD Audio?

Moim zdaniem każdym dowolnym, bowiem wszystkie dyrektywy i wszystkie potrzebne informacje są zawarte w pliku *.cue, a nagrywarka ma to po prostu nagrać.

Oczywiście do nagrywarki lepiej od razu zapodać plik wav, przerobiony wcześniej np. Foobar'em

• 2 tygodnie później...

Jeśli dBpoweramp to na wewnętrznym napędzie, najlepiej ze wsparciem C2. Przykładowo Liteon nie udziela informacji, czy napęd wspiera C2. Trzeba sobie szukać w necie albo samemu sprawdzić po zakupie.

Zewnętrzne napędy, ze względu na czip USB nie zwracają wszystkich informacji do dBpoweramp, tak jak napędy wewnętrzne. Właśnie się o tym dowiedziałem.

Recenzenci z The Absolute Sound robili bardzo sensowne test jesli chodzi o PC-audio a testowali wiele ripperow i opowiedzieli sie za foobar2000 jako najlepszym programem do rippowania.Malo tego taki EAC wyszedl dosc cienko w testach

A jak wyglądają te testy?

Może z foobar wyskakują gołe panienki, a EAC już nie?

Bo ja to robię tak :

1. Tworzę obraz płyty do pliku.

2. Następnie na podstawie tego pliku wypalam płytę CD.

3. Biorę tą płytę i znów wykonuje rip tworząc kolejny obraz płyty CD – tym razem tej kopii.

4. Porównuje pliki obraz z oryginału i oraz z kopii.

5. Jeśli są te same, program jest OK.

Nawiasem mówiąc nie spotkałem się jeszcze z programem, który nie przeszedł by w/w testu.

Takiego programu nie ma.

Recenzenci z The Absolute Sound robili bardzo sensowne test jesli chodzi o PC-audio a testowali wiele ripperow i opowiedzieli sie za foobar2000 jako najlepszym programem do rippowania.Malo tego taki EAC wyszedl dosc cienko w testach

A jak za pomocą foobara zripować audio CD do flac?

Bo nie widzę dodatkowej wtyczki na stronie foobara służącej do tego celu.

Musisz sobie dociagnac plik flac.exe i pozniej jak rippujesz to musisz podac sciezke do tego pliku aby Ci ripper skompresowal do Flac. Ale jesli chodzi o jakosc to najlepiej sluchac na WAV

Przy dzisiejszych komputerach z FLAC APE czy WAV jest taka sama jakość

Pomyliem bo pisalem z glowy Foobar jest drugi ale nie wiele lepszy jest dBPA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Musisz sobie dociagnac plik flac.exe i pozniej jak rippujesz to musisz podac sciezke do tego pliku aby Ci ripper skompresowal do Flac. Ale jesli chodzi o jakosc to najlepiej sluchac na WAV

A w jakich kapciach trzeba tego słuchać? Skórzanych czy takich wełnianych? Czy bierzesz pod uwagę wpływ ayranu?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A tu jeszcze CD do FLAC-a i FLAC-a do WAV. Z art wynika tez to ze ponowne cofniecie sie z Flaca do WAV bezpowrotnie pogarsza jakosc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze CD do FLAC-a i FLAC-a do WAV. Z art wynika tez to ze ponowne cofniecie sie z Flaca do WAV bezpowrotnie pogarsza jakosc

Różnica jest największa jak odstawi się leki.

Z art wynika tez to ze ponowne cofniecie sie z Flaca do WAV bezpowrotnie pogarsza jakosc

Bzura!

Jakiś ćwok, idiota, imbecyl, kretyn, tuman i skończony idiota pisał ten artykuł, wszak wystarczy porównać WAV z WAV otrzymanym z Flaca.

Będzie to samo.

W związku z tym apeluje o nie cytowanie artykułów w którym piszą ewidentne bzdury, bo to śmieci zaniża poziom forum

Czy to też pochodzi z tego nawiedzonego artykułu?

Jeśli tak, to jest to nic nie warte. Każdy program do wypalania jest dobry, bo jego zadanie to przekierować strumień do wypalarki.

Zresztą wypalaną płytę zawsze można jeszcze raz z ripować i sprawdzić z oryginałem

StasioP, Ty nawet nie potrafisz prawidłowo odczytać tych tabelek, o czym one mówią :)Gdzie tam masz "z CD do flac i z flac do wav"?

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.