Skocz do zawartości
IGNORED

Handel używanymi plikami z muzyką.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nie w temacie, ale pokrewne: w przypadku gier korporacje pracują już nad tym, byś nie mógł kupić gry na fizycznym nośniku, ale tylko wykupić prawo do korzystania z kopii na centralnym serwerze. Więc odsprzedać nie będzie można.

Pliki będąc przedmiotem umowy kupna-sprzedaży są Twoją własnością i masz prawo nią rozporządzać.

Powrót po dłuższej przerwie...

O ile się orientuję nie wolno Ci w celach zarobkowych kopiować i rozprowadzać w celach zarobkowych plików/utworów/dzieł podlegających ochronie własności intelektualnej etc. co do których nie posiadasz zgody autora i/albo wydawcy.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Kopiowanie i odsprzedaż kopii wiadomo, że jest piractwem.

Ale jak jest jak sobie kupię plik np. na Amazonie i po jakimś czasie mi się znudzi. I chcę go sprzedać.

Podobnie jak CD który mi sie znudził, nie podszedł.

Ostatnio było głośno o tym. Zdaje sie, Bruce Willis chciał zapisać w spadku swoją kolekcje utworów zakupionych w iTunes na córkę. No i zonk, nie da rady...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak, to ciekawy aspekt do dyskusji o wyższości plików nad innymi formatami. Też troche kupiłem w ITunes, słyszałem o aferze z Brucem, ale jakoś mnie nie tknęło.

Może dlatego, że dotąd nie sprzedałem żadengo winyla czy CD :) Ale spoko, jestem bardzo ciekawy czy moja córka będzie miała prawo słuchać moich zakupów, czy może sprzedać i jak ma to zrobić?

Ciekawy artykuł w temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze jeden:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już dawno powinni to usprawnić i przejść na inne sposoby dystrybucji. Jak by tak dobrze zreformowali to nawet i na CD lepiej by zarabiali np. robiąc z tego produkt kultowy dla wybranych że tak powiem, a jeśli chodzi o pliki system mikropłatności mógłby rozwiązać problem lub serwisy typu Deezer lub Spotify .

Ale odsprzedać kopie pliku czy oryginał ?

Czy naprawdę nowe pokolenie nie widzi w złodziejstwie niczego złego? Piractwo jest przestępstwem i powinno być karane jak najsurowiej. Nikt Ci bezkarnie nie wejdzie do domu i nie zabierze kolumn czy cdeka, a tu pytanie o odsprzedaż kopii. Spotkałem się nawet z "apelem" w sieci by nie kupować oryginalnych płyt, by nie popierać systemu itd. Idiotów nie sieją

W nowym Audio.Video jest artykuł o nowym polskim sklepie z plikami. Pliki są zabezpieczone przed kopiowaniem i zabezpieczenie to jakby zrzuca odpowiedzialność na określonego właściciela plików w razie kopiowania i sprzedawania. Jestem za. Tępić piractwo i piratów

Był tu nawet wpis, że ktoś ma hobby. Zbiera muzykę na cdr ach. Hmm ciekawe hobby bycie złodziejem . Na pewno trend ze wschodu przyszedł. I to na pewno nie dalekiego.

Mnie kilkanaście razy oszukał przemysł fonograficzny, pośrednio te całe gówna jak ZAIKS i artyści...

Mianowicie kupiłem wydawnictwa reklamowane jako nowe wersje starych kompozycji...

Tymczasem była tam muzyka dokładnie taka sama jak na wcześniejszych wydawnictwach.

Już dawno powinni to usprawnić i przejść na inne sposoby dystrybucji. Jak by tak dobrze zreformowali to nawet i na CD lepiej by zarabiali np. robiąc z tego produkt kultowy dla wybranych że tak powiem, a jeśli chodzi o pliki system mikropłatności mógłby rozwiązać problem lub serwisy typu Deezer lub Spotify .

Reformację CD już widać. Chodzi o przeróżne boxy i reedycje. Wiadomo nie wszystkie są świetne, ale np box King crimson Larks tongues in aspic na 15CD jest wart każdej złotówki. Jestem fanem boxów o ile nie są to te same kawałki przepakowane jak już tu Grzegorz7 napisał. Boxy może nie są kultowe ale na pewno ekskluzywne

Kopiowanie plikow mp3 znanych artystów to jest maly problem , wiekszym problemem jest uzywanie autorskich kompozycji do reklam na youtube , reklam w radio , sprzedawanie utworow w firmach internetowych bez pozrozumienia z muzykami , ja sie wiele razy o tym przekonalem , praktycznie 90 % uzycia moich utworow bylo nielegalnych i niewiele moge zrobic , ostatnio gosc wsadzil moje nagranie z wiolonczela i fortepianem pod reklame ksiazki o orgazmach , prosilem o usuniecie ,facet sie zasmial , wiec zglosilem na youtube i mu usuneli , jakie bylo jego zdziwienie , ludzie mysla ze to co jest w internecie to nalezy do nich

zreszta co robi polska ?

chomikuj.pl to chyba juz najwieksze w europie znalezisko nielegalnych plikow , tam pliki ida w miliony , w USA firmy np megaupload sa blokowane i maja procesy , u nas nic sie nie dzieje , druga firma to akaaza , pisalem do nich pismo o usuniecie moich utworow

to odpisali ze pliki udostepniaja internauci

im wieksza bieda tym wiecej oszustw w internecie bedzie

To prawda.

Taka uwaga; to forum audiofilskie. Nie eksponuj standardu mp3. To kole w oczyy... ;)

A powiedz mi Pankracyk.

Ile razy byś wziął pieniądze ode mnie jako autor (muzyka, slowa i wykonanie) gdybym miał Twój utwór na kilku nośnikach; winyl, kaseta, CD, SACD...?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ile razy byś wziął pieniądze ode mnie jako autor (muzyka, slowa i wykonanie) gdybym miał Twój utwór na kilku nośnikach; winyl, kaseta, CD, SACD...?

O i to jest właściwa postawa. Zapytać twórcę ile chce.

I potem decyzja czy kupuję czy też nie.

Bo mam nadzieję że gdybyś usłyszał cenę dla Ciebie za wysoką, to alternatywą nie będzie odpowiedź:

,, a skoro tak dużo, to ja sobie jednak wezmę za darmo bez Twojej zgody.

naprawdę dziwię się że koncerny i artysci nie zrzucili się na hakerów i programatorów by opracowali w końcu jakies zabezpieczenia albo jakiś inteligentny wirus który by się zajął torrentami , użytkownikami i ich sprzętem pc

Gość partick

(Konto usunięte)

jeżeli sam kopiujesz, to raz.

naprawdę dziwię się że koncerny i artysci nie zrzucili się na hakerów i programatorów by opracowali w końcu jakies zabezpieczenia albo jakiś inteligentny wirus który by się zajął torrentami , użytkownikami i ich sprzętem pc

przez lata całe, firmy fonograficzne łupiły niemożebnie użytkowników - a teraz użytkownicy im się za to odwdzięczają.

Bo mam nadzieję że gdybyś usłyszał cenę dla Ciebie za wysoką, to alternatywą nie będzie odpowiedź:

Były już takie akcje nawet na tym Forum.

Zakupiłem kilka płyt wydanych przez artystów bez pośrednictwa złodziejskiego łańcuszka pośredników.

Mam nawet płyty z dedykacją :).

A pytam bo każdy z nas płacił wielokrotnie za to samo (winyl, kaseta, CD, SACD). Sprawdźcie! A różnica jest tylko w cenie nośnika i kosztach produkcji.

Ile z tego dostaje artysta, czy artysta godzi się na oszukiwanie nabywcy...

To prawda.

Taka uwaga; to forum audiofilskie. Nie eksponuj standardu mp3. To kole w oczyy... ;)

A powiedz mi Pankracyk.

Wczesniejsze moje utwory puscilem w obieg na jamendo , bylem nawet na 1 miejscu kiedys z jednym utworem myslalem ze cos zarobie chociaz na instrument nowy , a tu nic , kiedys wpisalem swoje nazwisko i znalazlem pelno filmow youtube z tym utworem , w tym wiele reklam , a do reklam nalezy wykupic licencje komercyjna , nitk nie kupowal :)

wiec wpadlem na pomysl zeby ten sam utwor co mialem w creative commons wyslac do synchronizacji na youtube , znalazlem firme zimbalam., ktora wysyla do iTunes , Dezzer , Spotify i takze na YouTube

po czasie youtube sam znajdowal filmy z moimi utwarami ktore wyslalem i dawal informacje kto jest autrem i umieszczal reklamy

stwierdzilem ze skoro ludzie i tak nie kupuja mp3 , troche sprzedalem ale niewiele to zobaczymy co z reklamami

przy okazji youtube pokazal wiele reklam z moimi utworami , i oczywiscie pisalem do gosci albo zglaszalem naduzycie i youtube blokowal

ostatnio nawet kilku polskich kolesi , ktorzy byli mocni zalatwilem

nie chcieli bulic za uzycie muzyki to namowilem zeby chociaz kupili plyty cale i wtedy beda mieli 50 minutowe CD do filmow w cenie plyty

zaplacili ale wiadomo nie wyslalem , a filmy zglosilem i usuneli im konta taka mala riposta , stwierdzilem skoro mnie ludzie oszukują to

bede robil to samo

generalnie sprzedaje muze do filmow , licencje , troche firm zakupilo , a najwiecej z Japonii , gdyz tam nie kopiuje nielegalnie , pod reklamy , filmy reklamowe , dokumentalne itd

sie rozpisalem

podalem przyklad jak to wyglada ze strony niezaleznego artysty

Gość Gość

(Konto usunięte)

A pytam bo każdy z nas płacił wielokrotnie za to samo (winyl, kaseta, CD, SACD). Sprawdźcie! A różnica jest tylko w cenie nośnika i kosztach produkcji.

Ale w takim razie dlaczego płacisz za to samo tyle razy?

Ktoś Cię zmusza, czy Cię oszukał, że to będzie coś innego? A może to jednak jest coś innego skoro bez przymusu to kupujesz. Gdzie tu jest oszukiwanie nabywcy?

Myślisz że jak artysta na bazarze sam będzie sprzedawał swoją płytę na winylu i CD, to cena obu będzie taka sama jak osobno CD i czarnego krążka?

generalnie sprzedaje muze do filmow , licencje , troche firm zakupilo , a najwiecej z Japonii , gdyz tam nie kopiuje nielegalnie , pod reklamy , filmy reklamowe , dokumentalne itd

sie rozpisalem

podalem przyklad jak to wyglada ze strony niezaleznego artysty

japonia to w ogóle co innego. Znana sprawa abonamentu tv który japończycy bez przymusu płacą, a porównaj ten problem z Polską.

A u nas? jest jak widać. Niektórzy to pewnie by chcieli box z płytami za złotówkę, wtedy pewnie nie czuli by się okradani.

Były już takie akcje nawet na tym Forum.

Zakupiłem kilka płyt wydanych przez artystów bez pośrednictwa złodziejskiego łańcuszka pośredników.

Mam nawet płyty z dedykacją :).

powiem Ci ze teraz gdbysmy z wiolonczelista wydali plyte z jakis wytworni , to wytwornia placi od 3 do 5 zl od jednej plyty dla nas po odliczeniu podatku

wiec robimy to sami , tym bardziej ze w wytworni oplaca sie tylko jesli grasz muzyke popularna np Disko kurde Polo

a to nasza nowa kompozycja i amatorski teledysk od nowej plyty , jesli ktos chce to wysylamy pocztą ;)

gramy przewaznie wlasne kompozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

'ostatnio nawet kilku polskich kolesi , ktorzy byli mocni zalatwilem

nie chcieli bulic za uzycie muzyki to namowilem zeby chociaz kupili plyty cale i wtedy beda mieli 50 minutowe CD do filmow w cenie plyty

zaplacili ale wiadomo nie wyslalem , a filmy zglosilem i usuneli im konta taka mala riposta , stwierdzilem skoro mnie ludzie oszukują "

Bad, bad, bad. Stanales w tym samym szeregu.

Ale w takim razie dlaczego płacisz za to samo tyle razy?

Ktoś Cię zmusza, czy Cię oszukał, że to będzie coś innego?

Udajesz, ze nie rozumiesz...?

Kupuję, bo zmienia się technologia.

Za możliwość obcowania z dziełem chcę płacić raz. Bo to ten sam utwór.

Zmianie ulega nośnik. Chcę zapłacić za nośnik i koszty produkcji na nim.

To chyba ok?

Wytwórnie za każdym razem argumentują cenę tantiemami.

Pytanie więc zasadne, ile razy artysta oszukuje słuchacza sprzedając mu to samo...

W pytaniu nie ma drugiego dna ;).

Za możliwość obcowania z dziełem chcę płacić raz. Bo to ten sam utwór.

A co w przypadku gdy jest to inny mastering? To też są jakieś dodatkowe koszta dla wytwórni.

Zmianie ulega nośnik. Chcę zapłacić za nośnik i koszty produkcji na nim.

To chyba ok?

Czyli chcesz aby działało coś w stylu: wysyłam stary nośnik do wytwórni( sklepu), a oni mi odsyłają nowszy technologicznie płacąc jedynie za koszt jego wytworzenia? bo wariant 2 ceny nośnika: dla nowych słuchaczy i starych wyjadaczy jest IMO bardzo trudny do wprowadzenia, choć nie niemożliwy( weryfikacja "starego wyjadacza" np w ten sposób: przynieś do sklepu stary nośnik, sprzedawca zapisze na nim jakiś określony ciąg znaków, tak aby przypadkiem 1 stary nośnik nie został użyty w celu uzyskania zniżki więcej niż 1 raz ;) )

Jakie wysyłanie.

Utwór jest zapisany na np. taśmie matce, czy na czym tam teraz to robią...

A co w przypadku gdy jest to inny mastering? To też są jakieś dodatkowe koszta dla wytwórni.

A nie napisałem, że pokrywam koszta? ;)

A propos: A jakie są te koszta masteringu i jakiej to jakości on obecnie bywa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.