Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój dzienny z aneksem kuchennym 20m2

glonek1125

Rekomendowane odpowiedzi

od dłuższego czasu śledzę to forum gdyż mam w planach wymianę sprzętu. Ostatnio czytałem trochę o akustyce i kompletnie zgłupiałem. Za kilka miesięcy planuję przeprowadzkę i postanowiłem się wstrzymać z zakupem sprzętu do czasu jak będę mógł go odsłuchać w docelowym pomieszczeniu. Stąd moje pytanie i rozterki o zasadność zakupu i poradę sensownej adaptacji pomieszczenia. Jak to w ogóle ogarnąć i czy jest sens wydawać kasę (ok 10tys.) na sprzęt w tym pomieszczeniu.

Poniżej zamieszczam rzut pomieszczenia. Jak widzicie jest to pokój dzienny z aneksem. Mam żonę i dzieci więc wiadomo, że musi tu być kompromis. Mieszkanie jest w stanie surowym więc mam duże pole manewru na modyfikacje.

Mam więc pytanie gdzie najlepiej byłoby umieścić kolumny (raczej monitory?) by w miarę to grało. Pierwotnie, tradycyjnie chciałem umieścić je po bokach telewizora(ściana z TV pewnie w z jakąś zabudową z gips kartonu), wysuwać do przody na czas odsłuchu. Ale się naczytałem:)) i wiem że będę miał niesymetryczne ustawienie kolumn względem ścian bocznych, czy to aż taki dramat?;) To miejsce najbardziej by mi odpowiadało ze względów funkcjonalnych.

Po przeciwnej stronie TV ma stać jakaś kanapa czy rogówka, na ścianie za kanapą jakaś zabudowa z gips kartonu lub jakieś fajne motywy do poprawy akustyki;),pewnie jakiś stolik, dywan. Myślałem, że może kolumny wstawić po rogach na ścianie z balkonem, tylko to by komplikowało sprawę z odsuwaniem kanapy na czas odsłuchu i długością kabli.

Proszę więc o poradę doświadczonych kolegów gdzie należałoby ustawić sprzęt oraz jakie elementy adaptacji akustycznej należało by wprowadzić żeby było dobrze. Jakieś ładne dyfuzory są do zaakceptowania przez żonę;)

Napiszcie co o tym myślicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Raczej wszystko byle nie panele na podłogę,jak brak kasy zaszlifuj beton, daj jakąś żywice i będzie modny hi- tech, raczej monitory, trzeba pomyślec jak zapewnić lewemu głosnikowi minimum metr luzu od ściany bocznej. Jak wstawisz w narożniku kolumnę, które bedzie miała silne odbicia od ścian, a druga luz, dżwiek bedzie ci "leciał" na lewo. Nie kupuj stolika RTV o dużej szerokości, nawet monitory potrzebują troche przestrzeni wokol siebie, nawet te które mają BR do przodu. Ostatecznie dzieki waskiemu stolikowi może zmiescisz kiedyś suba?

Kolumny takie jak KEF, Tannoy lepiej sprawdzają się w trudnych pomieszczeniach, grają środkiem, czarując tworzeniem sceny.

Z polskich RLS Callisto IV tyle, że mają bass refeks do tyłu.

p.s. Ale ja nie jestem doświadczony :)

Jak nie przesolisz z kolumnami może też nie będziesz musiał.

http://warszawa.olx.pl/posadzki-zywiczne-dekoracyjne-i-przemyslowe-iid-125184635 ło take coś na posadzkem.

Tyle, że jak lewy odejdzie od ściany metr to prawy wyląduje w przejściu i będzie miał dziurę za sobą(ściana ma 2, 4m).

Co do posadzki myślałem, że tylko przemysłowe takie są. Myślałem raczej nad dobrymi panelami czy deską klejoną ale dzięki za pomysł.

Ona będzie pełnić rolę stołu i szafki. Na górze będzie blat, a w środku szafka i wszystko przytwierdzone do ziemi. Mówisz po przeciwnej stronie na ścianie na przeciwko tv?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak naprawdę dostaną trochę ponad połowę tej powierzchni.

Na rzucie wyspa to wyspa, ale gdyby ją pociągnąć do ściany, tworzysz jakby drugie, odrębne pomieszczenie. Dla kolumn to lepiej, bo już tamtędy nie przechodzisz, mogą być w podobnych odległosciach od ścian bocznych, nikomu nie będzie przeszkadzało jak je wysuniesz do przodu. W sumie mam tak i jest OK.

Kolega u góry się śmieje bo to są małe kolumienki, a chłopaki lubią postawić agresywnego, duzego kloca i potem go uspokajac ustrojami po sam sufit.

Calisto mimo mikrych rozmiarów są dość agresywne i jeszcze dyma w tył. Może się okazać, że na tak wydzieloną przestrzeń będą zbyt "żywe". Taki paradoksik.

Na Audioshołu dawały niemal estradowy dżwięk na 20m2. Te wszystkie Phoebe i większe, tak tutaj chołubione, dusiły się w takich pokojach o tej powierzchni. Było wielkie, puste bum, bum, bum...

Dlatego smęciłem na temat kolumn grających średnicą, ale jak ktoś ma mieć przez to traumę to najbezpieczniej powinno być z Calisto.

p.s. Jeżeli zależy ci na dźwięku pojawi sie problem ze stołem, ławą. Dość mocno kaszanią te ustroje dźwięk. Pomyśl nad czym lekkim, przenośnym, dającym się łatwo złożyć- rozłożyć. Najlepiej by było w ogóle zrezygnować, jeśłi to możliwe...

a chłopaki lubią postawić agresywnego, duzego kloca i potem go uspokajac ustrojami po sam sufit.

Te ustroje do tego przeznaczone przeważnie są mało widoczne bo stoją w rogach pomieszczenia. Tamte ustroje są do czego innego. :)

Wiesz, lubię cię i cenię, ale zastawiłes swoje swoje okno. Na balkon nie da się wyjść. Zauważyłes to?

To jest pozycja odsłuchowa :)

Cały czas mnie krytykujesz, może byś kiedyś podjechał do mnie - zobaczył jak jest i wtedy byś coś napisał. To co teraz robisz, to jest gdybanie...

Jesteś jak ci eksperci Macierewicza, którzy na odległość badają katastrofę smoleńską :)

Normalnie to okno jest w 95% wolne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Moja wycieczka do Ciebie jest o tyle bez sensu, że nie wiem jak te kolumny grały u ciebie bez ustrojów. Wiem natomiast, że to nie są łatwe akustycznie kolumny i zwyczajnie przesoliłeś z nimi w tym litrażu/geometrii pokoju.

Oczywiście możesz mi wszystko pousuwać i pokazać- patrz jak to źle gra, a ja przytaknę :)

Później wstawisz ustroje i udowodnisz mi, że jest lepiej. Znowu przytaknę. Poważnie.

Hy,hy, a to czyje:

post-32153-0-19947600-1359490564_thumb.jpg

Taa;)..zdecydowanie bardziej lajtowo. Co do kolumn będę szukał raczej takich małych konstrukcji;) myślałem w ogóle nad zamkniętą paczką ale mam jeszcze trochę czasu. Sugestia z wyspą do przemyślenia. W tym pokoju nie będzie drzwi, wejście 110cm na przedpokój.

Mówiąc o ławie masz na myśli stolik pod TV (na sprzęt), czy stolik na środku pokoju? Pod ścianę chcę coś niskiego, na pewno nie wstawię komody.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Stolik na środku pokoju to dzieło szatana, a wcześniej pisałem, że stolik RTV nie powinien być szeroki, by nie wciskać później kolumn na ściany boczne.

ok, w sumie zawsze na czas "ambitniejszego" ogsłuchu;) można z kolumnami wyjeżdżać do przodu tyle, że dodatkowy kłopot. Czyli najlepszym miejscem byłaby ściana na przeciwko TV (na rysunku)? Tak jeszcze pomyślałem, że ta wyspa mogłaby nie iść aż do ściany, aby spełniać rolę ścianki pierwszych odbić bocznych? czy się mylę? Jeśli kolumny stały by na tej ścianie co można by było wrzucić na front wyspy oraz po drugiej stronie na ścianie?

Jeszcze ewentualnie co na ścianę za głową i na tą z kolumnami (na pewno będzie TV i może jakaś sucha zabudowa?)

Czy ścianę za głową (na rysunku ta z TV) można dodatkowo wygłuszyć jakąś wełną zabudowaną gips kartonem? Za ścianą jest pokój pomyślałem, że może wełna trochę wygłuszyła by pokój, chyba że to nie zdaje egzaminu.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Z suchej zabudowy bym zrezygnowal. Miejsce odsluchu choc 20-30 cm do przodu i zrobic polke z kwiatami. Paprotki? Jak nie to kolega imacman cosik doradzi. Na pewno warto odsunac glowe od tylnej sciany.

Wyspe bym zamknal czyniac porownywalne warunki pracy kolumnom wzgledem scian bocznych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.