Skocz do zawartości
IGNORED

Czy modyfikowąc tuner wzorem cedeka?

PMu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i Panie, żeby nie było, że jestem niepoprawny politycznie), rozebrałem pełnoletnią Diorę - ojej coraz bardziej się wkopuję. Ale do rzeczy, może się upiecze ;)

Tuner AS-702 ma dobre opinie, że czuły, że selektywny i w ogóle na filipsach. Rozebrałem, bo czas wymienić transformator, który od dawna buczy nieznośnie (wiem, wiem, też znam ten dowcip). Ukazał się widok paskudny. Fotka w załączniku. Przedstawia obraz po zdjęciu osiemnastoletniej pierzynki z kurzu.

Oczywiście rozlane kondensatory stabilizatorów trzeba wymienić. A reszta?

Czy należy, metodą stosowaną przy modyfikacjach CD, wymieniać:

- Wszystkie elektrolity, bo stare;

- Filtr zasilania głowicy (47u);

- Filtry zasilania PLL stereo dekodera TDA 1578 (2x47u);

- Na wejściu do PLL stereo dekodera PLL TDA 1578 (2u2);

- Filtry zasilania syntezy częstotliwości TDA 6057 VCC1, VCC2 (2x47u).

Zastosować OS-COM przy zasilaniu układów cyfrowych, Panasoniki FC na napięciach analogowych zaś Elna Silmic na wejściu stereo dekodera PLL?

Dzięki wylewne za rady, porady i sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście rozlane kondensatory stabilizatorów trzeba wymienić.

Elektrolit w kondensatorach jest rzadki jak woda. Gdyby kondensator wylał to byłoby to rozlane po całej płytce. Jak już napisał Harry to jest klej którym kondensator jest przyklejony.

Do zasilania cyfrówki można tam wstawić jakieś lepsze elementy, ale wątpię czy jest sens wszystkie elektrolity wymieniać. Oczywiście szkody to nie przyniesie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

• 1 miesiąc później...

Zmodyfikowałem.

Dobrze, że elektrolity na stabilizatorach nie były rozlane. Elektrolit, który wsiąka w płytkę nic dobrego nie wróży. Ale suche, to one już prawdopodobnie były od dawna.

Na początek wymieniłem elektrolity w stabilizatorach, buczące trafo zmieniłem na toroidalne, kabel RCA na Prolink a część elektrolitów wokół kości Philips na Nichicon. Wymieniałem te elektrolity, którymi kości Philips stabilizują sobie napięcie oraz jeden elektrolit sygnałowy.

Efekt zdumiewający, więc zacząłem wymieniać dalej. Wymieniłem resztę elektrolitów wokół kości Philips oraz zasilania głowicy FM, diody w mostku napięcia analogowego zamieniłem na schottkyiego, a w mostku napięcia cyfrowego na zwykłe prostownicze, ale Vishay. Na koniec zamieniłem kondensatory i rezystory w części sygnałowej miedzy TDA1578 a wyjściem RCA. Kondensatory na foliowe MKT Philips, zaś rezystory na 0,1% Vishay niskoszumne. Przy okazji oczyszczałem płytkę i pozostałe elementy z resztek kurzu pamiętającego koniec zeszłego tysiąclecia.

Od początku przypuszczałem , że Magnum Dynalab ze starej Diory nie zrobię, ale też nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu. Większość audycji programów Polskiego Radia wybrzmiały czysto i przestrzennie. Redaktorzy prowadzący zyskali tembr głosu, wokaliści i instrumenty zajęli miejsce w całym czasie prezentowanych utworów, widzowie, jeśli są obecni, wiadomo gdzie siedzą. Od dawna wiedziałem, że Polskie radio używa najszerszego pasma, aby dosyłać sygnał do nadajników - komercyjni nadawcy tną koszty również na tym. Ale zaczerpnąłem znów blisko źródła, wiec wiem, że szczególnie dobrej jakości należy się spodziewać po programie drugim.

Radykalna poprawa jakości słuchania dobrego radia (radia komercyjnie dla mnie nigdy nie istniały, bo 'tylko najcudniejsze kawałki z tylko najfajniejszych przebojów' w których leci 'sieczka24', to nie są radia za które płacę abonament) powoduje ewolucję upodobań. Lubiani wcześniej redaktorzy i ich muzyka okazują się często 'słabowici dzwiękowo'. Zatem przesłuchuję kolejne audycje wsłuchując się kto jest starannie przygotowany, kto czysto mówi, czy materiał muzyczny jest dobry technicznie. Po tygodniu formowania się elektrolitów i odsłuchiwania wiem, ze jest w czy wybierać.

p.s. Czy po powyższych czynnościach powinienem zestroić głowicę oraz inne elementy (np. separację kanałów)?

Tak, popraw separację i byka w tytule.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Jeśli czujesz poprawę, to IC powinieneś dać podobnej jakości, jak do CD; tj albo taśmę, albo np. skrętkę z cienkiej srebrzanki takiej 0,3 do 0,4 mm średnicy. Fakt, że dużą różnicę usłyszysz tylko na PR II ( III od jakiegoś czasu nadaje podle ), ale uważam, że i tak warto.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli czujesz poprawę, to IC powinieneś dać podobnej jakości, jak do CD; tj albo taśmę, albo np. skrętkę z cienkiej srebrzanki takiej 0,3 do 0,4 mm średnicy. Fakt, że dużą różnicę usłyszysz tylko na PR II ( III od jakiegoś czasu nadaje podle ), ale uważam, że i tak warto.

Tak, oczywiście.

Wtyki RCA wraz z kablem (jeżeli IC to one są) wymieniłem w pierwszej kolejności. Kabelek wymieniłem razem z transformatorem, elektrolitami stabilizatorów i elektrolitami wokół TDA1578A [Time Multiplex PLL Stereo Decoder].

Po tym poprawa była z-d-u-m-i-e-w-a-j-ą-c-a. Trudno powiedzieć jaki udział miał w tym kabelek, ale jego wymiana na solidny wydaje się oczywista i konieczna.

Wymienione w drugiej kolejności elementy nie dały już tak wyraźnego efektu (ja mam dość słaby słuch), ale ogólny komfort słuchania wzrósł.

Tak, radiowa dwójka jest dobra. Trafiłem audycję, w której utwory dżezawe grał kontrabas i puzon oraz inne dęciaki. Muzyka świetna, instrumenty brzmiały fantastycznie. Kontrabas bardzo precyzyjnie, ale to puzon mnie zaskoczył. Nie zdziwiło mnie, gdy wydawało mi się, że słychać było ruchy suwaka. Zaintrygowało mnie klapanie. Na koniec redaktor prowadzący wspomniał, że artysta grał na wentylowej odmianie puzona. Klapanie się wyjaśniło :-)

Będę chciał kiedyś jeszcze zestroić FM. Muszę znaleźć poradę i nauczyć jak zrobić następujące czynności: "Stroić na maksymalną i symetryczna krzywą", "Kolejno cewkami L1 i L2 doprowadzić do minimum zniekształceń" oraz "Regulować na najlepszy przesłuch". Alternatywnie będę musiał znaleźć fachowca RTV, który zna tą robotę oraz ma renomę.

W każdym razie rozgrzałem paluszki, po 30 latach przypomniałem sobie jak się lutuje, zabieram się wkrótce za modyfikację Harman Kardon HD-750.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.