Skocz do zawartości
IGNORED

nietypowe ustawienie subwoofera

fenix79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki nietypowy problem z ustawieniem subwoofera MA BXW10. Po przebudowie salonu zabrakło mi miejsca żeby go gdzieś postawić na podłodze i w tej chwili spoczywa sobie na szafie. Kino domowe skalibrowałem jako zestaw 5.0 jednak bas przy muzyce niekiedy mi dudni. Zastanawiałem się czy to nie jest spowodowane tym, że fronty teraz są obciążone niskimi tonami w większym zakresie częstotliwości. Powiedzcie mi, czy jest sens podłączać subwoofer tak wysoko, pomijając fakt że pewnie cała szafa będzie mi wtedy chodzić przy filmach:)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/100658-nietypowe-ustawienie-subwoofera/

No właśnie szafa cała chodzi mimo, że jest potężna i bardzo ciężka, dlatego póki co miałem subwoofer odłączony.

Przyczynę dudnienia udało mi się wczoraj zlokalizować. Po prostu fronty MA BX6 stały za blisko ściany - jakieś 30 cm i mimo że miały w tylnym bass reflexie gąbkę to i tak nic to nie dawało. Więc póki co muszę z tym powalczyć i oddalić od ściany ile się da - pewnie jakieś 15 cm, to może i subwoofer mi się w tą dziurę zmieści ale z kolei głośnik musiałby mieć skierowany w bok czyli obrócony o 90 stopni względem obrazka :).

No i jeszcze jedną rzecz zauważyłem. Ponieważ fronty są oddalone od siebie mniej więcej 130 cm to niekiedy przy muzyce scena mi się zlewa, tak przynajmniej mi się wydaje, jest mniej szczegółowa. Ale tu chyba niewiele zrobię bo po prostu nie mam za bardzo możliwości odsunąć ich od siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.