Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz pm6004 oraz Bi-wiring

technics1210

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich Forumowiczów,

Niedawno zamieniłem moją wysłużoną wieże SONY MHC-NX3 na nowy zestaw Marantz PM6004 i Monitor Audio BR2. W chwili obecnej głośniki podłącone są za pomocą zwykłego kabla medzianego kabla z Castoramy , który chciałbym wymienić na coś zacniejszego :)

Ponieważ zarówno wzmacniacz jak i głośniki mają opcję bi-wiringu zastanawiałem się jak to podłaczyć ze sobą połączyć. Moje wyobrażenie bi-wiringu było takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak sie składa że okazynie mogę kupić Viablue SC-4 Bi-Amping. Na stronie producenta kable do bi-wiringu mają tylko po stonie głośników 4 konektory natomias po stronie wzmacniacza przewody HI-Low połącozne sąw jeden:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Producent dopiero do bi-ampingu przewiduje osobne złącza po obu stronach:

Ukryta Zawartość

Czy można wykorzystać takie kable do bi-ampingu aby podłączyć wzmacniacz Maranza z głośnikami Monitor Audio BR2?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100729-marantz-pm6004-oraz-bi-wiring/

Przy tej klasie wzmacniacza nie zabradzo uslyszysz roznicy mialem ten wzmacniacz i nie sluchalem biwire , jesli masz na tyle kabli to pewnie ze mozesz sam sie pzrekonasz o tym pamietaj zeby tylko mostki z glowsnikow odlaczyc

:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ponieważ odpowiedź już padła, to dodam tylko że:

Gdybyś kwotę inwestycji w kabelki przeznaczył na wzmacniacz czy kolumny, to z pewnością byłbyś bardziej zadowolony ;)

- a tak to .....

Dokładnie.

Większość napisze Ci, że kable nie grają i mają rację jednak...... potrafią ograniczyć brzmienie systemu, tak robił mi kimber 4pr, ograniczał bas, kupiłem grubsze kable ale zwykłe 30zł/metr i podłączyłem je wi bi wiringu tzn kimber poleciał na wysokie i średnie a gruby zwykły miedziak na basy i jest cool :)

no a cena tych kabli jest przerażająca :P koledzy mają rację, lepiej zatopić tą kasę w kolumny z odsłuchem przed zakupem

W momencie zakupu ograniczał mnie dość mocno budżet. Natomiast teraz pojawiły się nowe fundusze i chciałbym z tego zestawu wyciągąć co tylko można (usunąć wspomniane ograniczenie brzmienia). Nowe kabelki zostałyby pewnie na dłużej i po upgrade np głośników mogłyby wnieść jeszcze więcej dobrego. Tak czy inaczej alternatywnie mogłbym w nabyć w pobliskim sklepie kabel na metry In-akustik 4 mm²

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w cenie około 30 PLN za metr. Nie bawiąc sie w bi-wiringi zmieściłbym się w 150 zł za 2x2 mb(plus ewentualnie zaciski). Dokałdając natomaist 350 zł miałbym solidnie wykonany kabel o dobrych parametrach.

Zastanawia mnie tylko czy można wykorzystać kable Viablue SC-4 Bi-Amping (4wtyczki na 4 wtyczki), aby podłączyć kolumny w bi-wiring według schematu, który zamieściłem powyżej. Na stonie producenta są osbne kabelki do tego celu (2 wtyczki na 4- połączone u zródła):

post-48477-0-18580700-1359830742_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę mało wyrażna fotka.Ale chba masz z jednej strony Singlewire (dwa wtyki), które bym dał od strony wzmacniacza.Druga strona kabla to Biwire (cztery ftyki), które bym dał na kolumny, usuwając zworki.Według schematu, to nie będzie.We wzmacniaczu wykożystasz tylko jedną parę zacisków (A), a w kolumnach dwie pary (A i B).Ja bym nic więcej nie kombinował, jeżeli masz takie kable jak na fotce, bo różnica może być słyszalna jeżeli wywalisz zworki z kolumn, i podłączysz jak napisałem wcześniej.Dalsze kombinacje mogą okazać się bezsensowne, jeżeli takie kable już posiadasz.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Zastanawia mnie tylko czy można wykorzystać kable Viablue SC-4 Bi-Amping (4wtyczki na 4 wtyczki), aby podłączyć kolumny w bi-wiring według schematu, który zamieściłem powyżej. Na stonie producenta są osbne kabelki do tego celu (2 wtyczki na 4- połączone u zródła):

Kabel który opisujesz "Viablue SC-4 Bi-Amping" bez przeróbek czyt. zespolenia podwójnych biegunów na jednym z końców nie da się normalnie użyć jako bi-wiring - z racji tego że pytanie tyczy się wzmacniacza mocy stereo o który pytasz , to musisz jedynie na przednim panelu uruchomić oba zestawy kolumn by ta zasada została zachowana (wówczas przeróbek dokonywać nie trzeba ;)).

Jeżeli starasz się ogarnąć samo zagadnienie to ok. Ale jeżeli z postów wyżej nie jesteś w stanie wyciągnąć wniosków zwłaszcza bez przekonania się czy samemu się słyszy różnicę (lub czy się jej nie słyszy?) Pozwól że nie dokończę.

pss0612 -dzięki za wyjaśnienie. Obawiałem się właśnie że jeśli uruchomię oba wyjścia jednocześnie (A+B)i podłączę to wszystko do jednej pary kolumn to je po prostu uszkodzę.

Nie uszkodzisz, tylko znacząca poprawa w dziwięku będzie po usunięciu zworek z kolumn, a nie po uruchomieniu w wzmacniaczu wyjść A i B.

Zamiast tych orginalnych zworek możesz zrobić sam zworki z odcinków kabla, i zostawić okablowanie single.

Nie cuduj, bo nie warto.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Nie licz na to że wymieniając zworki w kolumnach otrzymasz "znaczącą poprawę w dźwięku". Taki efekt otrzymasz wymieniając kolumny na lepsze. Prędzej usłyszysz różnicę ale tylko minimalną (raczej sugestywną) używając kabli bi-wiring ale do tego musi być też odpowiednio skonstruowana zwrotnica.

pss0612 -dzięki za wyjaśnienie. Obawiałem się właśnie że jeśli uruchomię oba wyjścia jednocześnie (A+B)i podłączę to wszystko do jednej pary kolumn to je po prostu uszkodzę.

Przeczytaj, co jest napisane z tyłu wzmaka: System A+B: 8-16Ω a twoje monitorki mają 6Ω.

Przeczytaj, co jest napisane z tyłu wzmaka: System A+B: 8-16Ω a twoje monitorki mają 6Ω.

Ale po rozpięciu zworek zrobi się z tego mniej więcej 12+12ohm w każdej kolumience. Nie mniej zdecydowanie szkoda czasu na taką zabawę...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ale po rozpięciu zworek zrobi się z tego mniej więcej 12+12ohm w każdej kolumience. Nie mniej zdecydowanie szkoda czasu na taką zabawę...

też nie do końca, bo nie wiadomo jaką impedancje mają poszczególne głośniki...

Mało ważna jest impedancja samego głośnika, istotna jest całego układu RLC (w tym wypadku 2 osobnych po rozpięciu zworek) wiadomo też że najmniejsza będzie większa niż 6ohm.

Zresztą takie dywagacje nie mają najmniejszego sensu bo "rozwarte" kolumny (góra/dół) nie będą zasilane osobnymi końcówkami tylko ciągle tą samą. Z elektrycznego punktu widzenia nic się nie zmienia bo "zwora" ciągle istnieje tzn albo na terminalach głośnikowych a po ich zdjęciu na zaciskach we wzmacniaczu.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.