Skocz do zawartości
IGNORED

POMOŻECIE Mąjor mt-1010 PASEK POMOC

zimny777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam informacji na temat tego modelu a dokładnie o pasku napędowego który się rozpad to co zostało miało 63cm obwód talerza gdzie znajduje sie pasek to 66cm obwód talerza wraz silniczkiem 68cm jaki rozmiar i gdzie kupic dzwoniłem do kilku sklepów ale mnie zbywali to co znalazłem w sieci podobno to jest Micro Seiki solid 1 pod nazwą Major MT-1010 Może jakieś pomysły Może znajdą się jacyś znawcy tematu i podzielą się swoją wiedzą wiec pomożecie bo gramofon jest do odsłuchu płyt a nie zbierania kurzu POZDRAWIAM KRZYSIEK

Chcąc zakupić pasek napędowy w dowolnym sklepie internetowym musisz ustalić jego średnicę. Bo w ten osób zawsze podawane są rozmiary paska: średnica/szerokość/grubość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziękuje za podpowiedz tylko są pewne niewiadome średnicy nie znam bo pasek w strzępach szerokosc 0,4 grubosc następna niewiadoma bardzo cienki i najważniejsze czy był to orginalny pasek dla tego szukam inofrmacji o rozmiarze dla porównania może ktoś z szanownych znawców zna rozmiary tego paska to by ułatwiło poszukiwanie może jakiś zamiennik

Tez tak zrobiłem talerz wraz silnikiem 68cm sama tarcza 66cm pozostałosc po starym 63 szerokosc 0,4 grubosc? wiec jakiego szukac może jakieś modela rozmiary które będą pasował jeśli nikt nie zna rozmiaru orginału pozdrawiam

W tej chwili największy wybór pasków jest chyba na Allegro:

Ukryta Zawartość

Musisz zrobić tak jak pisze Paul67 i coś dopasować. Jeśli Twój gramofon nie posiada mechanicznej zmiany obrotów, to dopasowanie paska napędowego jest łatwe. Gorzej jest w przypadku mechanicznej zmiany obrotów jak w wielu gramofonach Dual,a. Tam pasek jest przerzucany z mniejszego na większy wałek na osi silnika i odwrotnie. W takiej sytuacji bardzo ważna jest szerokość paska. Bo jeśli nawet dany pasek będzie miał odpowiednią średnicę i gramofon będzie idealnie pracował na 33 rpm, to po przełączeniu na 45 rpm pasek nie wskoczy na większy wałek osi silnika. Poza tym grubość paska jest w tym momencie również ważna. Taki gruby i zbyt twardy pasek też nie będzie chciał przeskakiwać swobodnie pomiędzy wałkami silnika napędzającego talerz.

Ukryta Zawartość

Gramofon Major jest manualny

Stronę tez znalazłem tylko jestem laikiem i nie wiem jaki wybrac rozmiar czy starego 63cm czy 66cm jak obwód talerza czy 68cm obwód silniczka i talerza wyczytałem ze powinien byc trochę mniejszy ale ile i od którego wymiaru czy jak będzie szerokośc 0,5 będzie problem stary miał 0,4 jeśli był orginalny

Tu nie chodzi o to czy gramofon jest manualny, automatyczny lub do wyboru, jak w Siemensie RW 555.

Tylko czy zmiana obrotów następuje w sposób mechaniczny, czyli poprzez przerzucenie paska na poszczególne wałki na osi silnika. Lub zmiana obrotów jest elektroniczna, jak chociażby nawet w polskich Fonikach gdzie silnik jest na prąd stały.

Ale do rzeczy....jeśli obwód podtalerza razem z wałkiem na silniku wynosi 68cm, to myślę że pasek 66cm 0,5mm szer. będzie OK.

Bardzo dziękuje mam już punkt zaczepienia czyli rozmiar samego talerza oczywiście tam gdzie znajduje sie pasek czy jest jakiś margines np..67cm lub 65cm pytam bo resztka która została po starym wynosiła 63cm i przy delikatnym naciąganiu od razu pękał czy takie paski są rozciągliwe? stary pasek 63cm a talerz z silnikiem 68cm jak to weszło

Zbyt duży naciąg paska nie jest wskazany i nie jest potrzebny. Mam dość duży zapas pasków napędowych płaskich głównie do magnetofonów. Sprawdziłem mniej więcej jaki opór stawia taki pasek większej średnicy po rozciągnięciu o ok 2cm. No i zdecydowanie mogę stwierdzić, że opór ten był wystarczający. Czyli że w Twoim przypadku jeśli założysz pasek 66cm lub 65cm to nic nie będzie się ślizgać. Tak że dźwięk z tego gramofonu będzie pozbawiony zniekształceń itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.