Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp ELECTRONOMPANIET 4.5 za PHAST

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

Zakup ELECTROCOMPANIET 4.5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w zamian za mojego obecnego preamp. PHAST-a

Ukryta Zawartość

Co myślicie..? Będzie to dobrze współgrać z monoblokami Phasta?

U Electrocompanieta podoba mi się przede wszystkim jego elegancka stylistyka ;-)

..i co ważne posiada już "rozleniwiacza" w postaci pilota ;-)

..a co z dźwiękiem?

Jeżeli lepiej pozostać przy obecnym, nie będę się specjalnie sprzeciwiać :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100813-preamp-electronompaniet-45-za-phast/

Ja zmieniłem Phasta na lampach 6SL7 na Trigona TRV-100.

Tak sie złożyło, że miałem oba przedwzmacniacze w domu przez ponad tydzień więc mogłem posłuchac bezpośrednio.

Im dłużej słuchałem tym bardziej doceniałem "prawdziwość" brzmienia Trigona.

Dźwięk z Phasta, owszem bardzo przyjemny, okazał się w bezpośrednim porównaniu nienaturalny.

Phast grał wypchniętą średnicą, mocno powiększał instrumenty i wokale ( taki trochę napompowany dżwięk) - słabe realizacje grały z podbitymi skrajami pasma grały więc na nim dobrze.

Po tygodniu słuchania muzyki wszelakiej maści stwierdziłem, że trzeba znowu się zrujnować finansowo.

No i gra teraz Trigon, a Phast "poszedł do ludzi" :)

Jak bedzie z Electrocompanietem nie wiem ,ale jak masz możliwość posłuchania to koniecznie spróbuj

Tak, to piękne urządzenie i chyba fajnie gra (piszę chyba, bo właśnie takie coś nabyłem, ale jeszcze nie podłączyłem do "dużego systemu". w małym jest bdb. co prawda pilot działa wyjątkowo nieprecyzyjnie, ale działa. cenę ze sprzedającym myślę można by troszkę jeszcze "dogadać"

• 2 tygodnie później...

Zakupiłem Electrocompaniet-a ;-)

..i nie zamierzam narzekać!

To co mnie zaskoczyło to nieporównywalna wręcz neutralność w oddawaniu dźwięków.

Każdy dźwięk ma teraz swoje miejsce ( jeszcze bardziej upożądkowane w stosunku do Phast ), nic się w zasadzie nie przebija w rolę "lidera nagrania", i co ważne "nie wylewa sztucznie".

Doszło więcej smaczków w postaci "muzycznych obłoków".

Wydobywa więcej "prawdy na powierzchnię" aniżeli Phast.

Dźwięk w porównaniu do Phast nie jest już tak efektowny ale za to powalająco neutralny i kiedy zachodzi potrzeba, również zaskakuje sposobem wydobycia "realizatorskich chochlików"

Średnica tj. głosy ludzkie genialne ( w porównaniu do Phast ), klarowne i heh.. wkońcu naturalne! Phast za bardzo za przeproszeniem "dymał" ludzkie głosy.

ale wkońcu nie ma się co dziwić.. wprawdzie w 1998 roku ale przedwzmacniacz ten kosztował jako "świerzynka" 7000 PLN a to już uważam strefa Hi-Endu ;-)

Puentując.. napiszę znane wszystkim sformułowanie "Można lepiej, ale znacznie drożej" ;-)

PS. Jesteś ciekaw jak wizualnie wygląda taki zestaw Phast + Naim + Electro?

Wejdź do mojej galerii, napstrykałem z lubością ( i trochę niezdrową ekscytacją tak tak hehe przyznaję ) kilka zdjęć ;-)

Zwykłybanan jak widzisz odbieram zmianę zupełnie podobnie ( jeżeli nawet nie tak samo ) jak Ty swojego Trigona.. :-)

też już podłączyłem 4.5 do systemu i jestem zadowolony.

nawet jest trochę lepiej - a zmienił dobre i nie tańsze urządzonko...

przyjemniej, bardziej naturalnie, minimalnie luźniej na basie, b. dobre oddanie akustyki

tyle po RCA

za jakiś czas posłucham na XLR-ach.... może będzie jeszcze troszkę lepiej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.