Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw dźwiękowy do ok 1000zł

Ari

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt: zestaw będzie podłączony wyłącznie do komputera. Nie mam żadnych wzmacniaczy, ani nic takiego. Karta dźwiękowa Asus Xonar Dx.

Użycie:

40% muzyka: rock, blues, jazz i podobne

30% gry (bardzo różne, głównie strzelanki, rpgi)

30% filmy i seriale.

Pokój niewielki.

Interesują mnie różne opcje: od zestawów stereo po głośniki komputerowe, nowe i używane.

Nie musi być to ostatecznie sprzęt za 1000zł. Jeśli za 500zł będzie znacznie bardziej opłacalnie, albo za 2000zł jest ogramna różnica, to wolę kupić coś tańszego, a w dalszej perspektywie lepszy sprzęt.

Nie znam się dobrze na tym, więc potrzebowałbym dokładnie informacji co musiałbym kupić.

Myślałem nad Microlabami 7c.

Wolałbym MC-SHF120U (bo jest bardziej kompaktowy, wiec lepiej nadaje się do odsłuchu z niewielkiej odległości, ma bassreflex z przodu, więc łatwiej to ustawić by nie dudniło, ma bi-amp). 7C to wielkie krowy, raczej do odsłuchu z odległości tak od 2 metrów w górę.

jako 2.0 mysle ze to jest bardzo dobry glosnik R2700 nie dostaniesz na rynku w europie.

2.1 to takze S530D ktory mam jest bardzo dobry zestaw bije moj stary Z5500 na glowe jak chodzi o czystosc dzwieku i neutralnosc basu.

Jak chcesz miec kompaktowe glosniki to edifiery ktore ci zawsze czysto i poprawnie zagraja. Jak chcesz miec cos glosniejszego to microlaby zagraja glosniej ale maja inny odcien dzwieku zalezy kto co lubi no i masz o wiele wieksze gabaryty przy solo 7c.

Mozesz tak samo dobrze cos zlozyc wzmacniacz i jakies fajne podlogowe glosniki zalezy od ciebie co chcesz.

jako 2.0 mysle ze to jest bardzo dobry glosnik R2700 nie dostaniesz na rynku w europie.

2.1 to takze S530D ktory mam jest bardzo dobry zestaw bije moj stary Z5500 na glowe jak chodzi o czystosc dzwieku i neutralnosc basu.

Jak chcesz miec kompaktowe glosniki to edifiery ktore ci zawsze czysto i poprawnie zagraja. Jak chcesz miec cos glosniejszego to microlaby zagraja glosniej ale maja inny odcien dzwieku zalezy kto co lubi no i masz o wiele wieksze gabaryty przy solo 7c.

Mozesz tak samo dobrze cos zlozyc wzmacniacz i jakies fajne podlogowe glosniki zalezy od ciebie co chcesz.

W audio bawię się już kilkanaście lat , jakiś czas temu (dość dawno) doszedłem do wniosku że to znacznie za długo ;)

Miałem większość z możliwych konfiguracji u siebie . Szukam czegoś do zwykłego słuchania muzyki , w miarę uniwersalnego ale do większego pomieszczenia. Powyżej 20m2 z tym że kolumny od słuchacza nie będą daleko (+/- 3m). Czy r2700 w ogóle nie będą dostępne w pl czy jeszcze będzie trzeba czekać ?

Cześć,

nie chciałem zakładać nowego tematu a mam ten sam problem. Szukam jakiś fajnych monitorków do 1k PLN które zastąpią moje solo 7c (może ktoś zainteresowany ?;)). Wymagania: w miarę kompaktowe wymiary (do ~30 cm wys.), przedni bass reflex, możliwość bezproblemowego podłączenia pod PC (konkretniej do Audiotrak Prodigy HD2 z wymienionymi opkami na Burr-Brown OPA2604). Muzyka - głównie rock, metal i pochodne ale zdarza się czasem też zapuścić coś w stylu skrillexa czy infected mushroom a nawet muzyke klasyczna :) po wstępnym rozeznaniu zainteresowaly mnie Samson resolv A5. Co Wy byście polecili ? Moze jakies fostexy albo alesisy ?

Dzięki , myślę że w końcu się pojawią , pod wieloma względami by mi odpowiadały (szkoda że są tylko czarne , no ale lepiej że zaoszczędzono na nie / ładnej budzie niż na flakach) S2000 są bardzo ładnie ubrane w środku siedzi bodaj GC nie neguje ich ogólnej jakości ale dlatego też sporo droższe . Większość ceny to głośniki i obudowa , stąd mam silne PRZYPUSZCZENIA że może to grać bardzo ciekawie w odniesieniu do mini do 2000zł.

Jest większy od s2000 więc powinien lepiej się sprawdzić w większych odległościach i pomieszczeniach. Funkcjonalnie jest taki sam , ma triamp (jak dla mnie jeżeli już bi / tri amp to wyłącznie na aktywnej zwrotnicy) . Jak awaryjność tej marki, są problemy czy raczej nie występują ?

zobacz test r2600 wlasnie znalazlem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Awaryjnosc jest mala edifier podaje 0,5% to jest bardzo malo w porwonania do innych marek.

Ja jeszcze nie mialem zadnych problemow z moimi zestawami.

Ukryta Zawartość

Widziałem ten test. Raczej oględziny mnie interesują , kwestie dźwiękowe czytam ale jakoś nie zwracam na nie dużej uwagi , w trakcie mojej zabawy wyrobiłem sobie zdanie na temat recenzji. P.S. Co do doświadczenia to należy pamiętać o autosugestii , bardzo często byłem przygotowany na to jak coś powinno zagrać... Cena , marka , technika itd. Wymieniać i wymieniać by można było . Im mniej przeczytanych i zasłyszanych opinii tym lepiej ;) A osłuchanych ze zdjęcia niestety nie brakuje :( pozdro.

na ixbt.com masz czesto dobre testy ktore sie opieraja na pomiarach a nie tylko na subjektywnym odczuciu.

I takie szanuje najbardziej :) w piśmie drukowanym też jest taki rodzynek aczkolwiek już dłuuugo nie kupiłem gazetki ;)

Ukryta Zawartość

nie zapomnę tej strony z powodu testu jakiegoś wzmacniacza - jak go podłączyli pod aktywne kolumny i skrytykowali że nie gra - jednak powinni tego zabronić

Ukryta Zawartość

nie zapomnę tej strony z powodu testu jakiegoś wzmacniacza - jak go podłączyli pod aktywne kolumny i skrytykowali że nie gra - jednak powinni tego zabronić

Hmmy , trzeba się wykazać niezłym talentem żeby próbować podłączyć kable rca pod wyjście wzmacniacza i jeszcze o tym pisać, czy jak to było ?

Nie kupuje tego wpisu lub go nie ogarniam ;)

"Zajmijmy się jednak samym brzmieniem, które zostało przetestowane na monitorach bliskiego pola ESI Near05 Experience, kolumnach podstawkowych Wharferdale 10.1 oraz słuchawkach AKG k1000 i Sennheiser HD800."

Ukryta Zawartość

ESI nEar05 eXperience [para]

Dane:

* monitor: Aktywny 2 drożny

Ukryta Zawartość

tadam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Zajmijmy się jednak samym brzmieniem, które zostało przetestowane na monitorach bliskiego pola ESI Near05 Experience, kolumnach podstawkowych Wharferdale 10.1 oraz słuchawkach AKG k1000 i Sennheiser HD800."

Ukryta Zawartość

ESI nEar05 eXperience [para]

Dane:

* monitor: Aktywny 2 drożny

Ukryta Zawartość

tadam!

Do monitorów aktywnych to przydało by się jakieś fizyczne pokrętło regulacji głośności ... co podnosi cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.