Jump to content
Maciexsan

Lovely Cube (Klon Lehmann'a) Modyfikacja

Recommended Posts

Możesz rozwinąć ostatnie zdanie (które polystyreny masz na myśli ) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

chodziło mi konkretnie o te małe pojemności 100pF, mikowe z kolei są przegięciem w drugą stronę, dają duże wyostrzenie, podbicie konturów i dosłownie krew z uszu jeżeli wszystko nie jest idealnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z Twojej ostatniej wypowiedzi na stronie nr 2 rozumiem, że jeśli chce się mieć lepszą lokalizację źródeł i przestrzeń to trzeba zrezygnować z tych dwóch srebrnych polystyrenów ( wylutować je i zworka ? ) ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepszą lokalizacje i przestrzeń uzyskasz lepszym kondensatorem 100pF usunięcie ich spowoduje niepotrzebne roznaśnienie i utratę balansu tonalnego, jest to filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu odcinający pasmo ponad akustyczne, a jak użyjesz jakiegoś superszybkiego wzmacniacza operacyjnego to może się bez niego wzbudzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie.

Zbudowałem lehmana i mam lekki brum w obu kanałach.

Po zlutowaniu i podłączeniu wszystko działało wspaniale.

Po około 2 godzinach zaczeło coś drapać w iednym kanale i zaczeło brumieć .

Na jednej połówce zasilania pojawiło sie 19V,myśląc krutko LM walnięty.

Wymieniłem i drapanie jest od razu,po 5 mniutach brum i 19V na jednej połówce zasilania.

Co jest nie tak,pomoże ktoś ,może już taki problem ktoś miał

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem jest w zasilaniu. Spradz napiecia począwszy od transformatora (zmienne), póżniej po diodadach na wejściu LM i nakońcu na wyjściu. Układ wymaga zasilania symetrycznego +- 15V. Czy po LM-ie masz kondensator niskoimpedancyjny ? Może się wzbudzać też LM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trafo ma 2x15V za kondensatorem jest trochę ponad 19V ,więc problem jest gdzieś wokół LM-a .

Tam są jeszcze dwa rezystor 1,1k i 100ohm czy te rezystory mają być jakieś specjalnie?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprawiałam,była poprawa na jakieś 30minut i znów to samo.

A co powoduje takie drapanie jak by kawałek metalu o metal?.

W drugiej połówce zasilania wszystko super.

Edited by cezar504

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.