Skocz do zawartości
IGNORED

Tylko proszę się nie śmiać:) PS3 i DAC

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem w necie, że Playstation jest dobrym źródłem dźwięku. Tyle, że ja je mam podłączone przez to multimedialne łącze PS3. Chciałbym je podłączyć do wzmacniacza przez DACa podłączając go do Toslink. Szukam jakiegoś który posłuży mi lata. Powiedzmy do 800-1000 zł

Nigdy wcześniej nie słyszałem nic o DACach one rzeczywiście tak wpływają na jakość audio? Czytałem nawet, że jeśli źródło jest niezbyt wysokich lotów to dobry DAC wszystko poprawi.

Pozdro

P.S. Są takie DACi z które mają 2 komplety RCA i 2 np toslinki?

DAC to przetwornik C/A

to o czym czytałeś to że PS3 ma relatywnie dobre DAC w środku

siebie (tak jak i telefony Sony, Apple oraz BlackBerry).

jeśli chcesz dźwięk cyfrowo podłączyć do Ampli lub DAC to skąd

go bierzesz nie ma znaczenia - byle nie było skopane jakoś strasznie

(nie resamplowało) - nie mus być PS3.

Więc albo bierzesz Ampli (np. Denon 4806) i podłączasz "co popadnie"

cyfrowo, najlepiej światłowodem (może być na przykład stary laptop),

moż ebyć tez HDMI (bo każdy ma 24bit/192kHz/8ch).

Albo składasz zestaw DAC+Wzmacniacz i do tego DAC połączasz co

popadnie

miialem ps3 wpieta w ps audio digital link iii kabelkiem prfigolda oxypure, ps3 wpieta w tego daca zagrala jak cd za 7000pln, juz daca tego nie mam ale teraz gra wpieta bezposrednio w wzmaka i jest dobrze

ps3 byla wpita w dac profigoldem oxypure optyk tym nowym a dac inrerkonektem chorda athem glosnikowe epic super twin wzmak roksanK2. Dziwie ci sie ze dzwiek po analogu jest nie do przyjecia przez ciebie u mnie w tej chwili gra ps3 w bi-ampingu z roksanem K2 plus power K2 i jako zrodlo ps3 i nie narzekam kolumny ikon 5mk2

jakość dźwięku może zależeć od wersji konsoli a było ich trochę

ja używałem wersji 60GB (ta pierwsza najdroższa) i w porównaniu do EMU-404 przez które zazwyczaj puszczałem dźwięk (PS3 ->TOSLINK -> EMU-0404 -> wzmacniacz -> głośniki) sama PS3 grała strasznie bidnie. Dźwięk był ze dwie klasy gorszy. Teraz mam slimkę 160GB ale nie testowałem jej a w sumie można by. + jakieś RMAA zapuścić

suma sumarum używanie PS3 jako DACa nie ma sensu. Jako transport się jednak powinno nadać choć to już zależy jak tam w środku jest zorganizowany tor audio, czy jest resampling, czy jest bitperfect itp. Wszystko trzeba wytestować (lub znaleźć jakąś ruską stronę z testami ;) )

suma sumarum używanie PS3 jako DACa nie ma sensu. Jako transport się jednak powinno nadać choć to już zależy jak tam w środku jest zorganizowany tor audio, czy jest resampling, czy jest bitperfect itp. Wszystko trzeba wytestować (lub znaleźć jakąś ruską stronę z testami ;) )

jak nie jako dac, to w ogóle niema sensu. (zrobi to samo co każdy 18letni CD dzis za 20pln z toslinkiem)

PS3 nie resampluje, (nie powinno) jak nie chcesz.

ale jak już zacznie obrabiać dźwięk to zrobi matematyczna masakrę, to całe jego DSP,

robi najpierw FFT a potem można się bawić, potem z częstotliwości robi PCMa 8ch24bit192kHz

i ma od groma błędów w tym wszystkim, trza poprawiać po sony.

więc jak wchodzi DSP, to resampling to to wogole jest jest tylko matematyczny potwór :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.