Skocz do zawartości
IGNORED

Cenione marki słuchawek i pospolite Sony i Panasonic

scott97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przeglądając przez dłuższy czas nasze forum, głównie zwracając uwagę na dyskusje forumowiczów o przeróżnych słuchawkach widać, że zdecydowanie doświadczeni ludzie twierdzą - "tylko Sennheiser".

I tu, przeszukując dokładnie google nasuwa mi się takie pytanie. Kiedykolwiek nie padnie marka Sony albo Panasonic, jest długa cisza...i po jakimś czasie czuć przez wypowiedzi innych takie: ("to jest słabe, słuchawki niskich lotów, nie mamy o czym już dyskutować" itp.). Jednym słowem to mnie bardzo wkurza, gdyż zawsze jest określony przedział cenowy słuchawek. Jest dużo takich osób, gdy po przeczytaniu nazwy tej wszechstronnej marki Panasonic z góry pisze, że to gra do d**y i wgl. odpada. No więc, czy możecie mi to wytłumaczyć, czym ten Sennheiser będzie się wyróżniał? Od razu mówię, że mam na myśli słuchawki poniżej 300 zł. Pomijamy kosmiczne zdania o najdroższych kablach i źródłach dźwięku.

Ja np. mam Panasonic RP-HTF600 i koszą one według mnie nawet 100 zł droższe Pioneery i AKG (zdanie poprzedzone oczywiście odsłuchem).

Zapraszam do dyskusji :)

Witam,mam podobne zdanie do Twojego- jakieś 10 lat temu,ot tak sobie nabyłem za pare groszy słuchawki Technics RP-F290.Myślę dzieci małe będzie od biedy co posłuchać po pracy wieczorami,przez ten okres porównywałem je ze słuchawkami markowymi ( Koss,AKG,Senki)do 200-300zł.W tamtym roku córka wygrała w konkursie szkolnym Senki HD201 powygrzewałem je intensywnie i powiem tak, że nawet w 50% nie dorównuja Technics-om.Odkładam pomału złotóweczki na Beyery z przedziału cenowego 700 zł, bo to jest już skok w coś znacznie lepszego,poniżej moim zdaniem nie ma sensu.Pozdrawiam Mariusz

Słuchawki słuchawkom nierówne. Większość słuchawek takich producentów jak Sony czy Panasonic nawet ich nie konstruuje, tylko zleca to jakiejś (w domyśle chińskiej) firmie. Jeśli parametry i jakość wykonania jest akceptowalna, to zezwalają na tym umieścić swój znak firmowy. Zlecają im wyprodukowanie odpowiedniej ilości i sprzedają na świecie jako własne. Coś na podobę butów marki adidas.

Czasami wysilą się na jakieś uwagi w sprawie dizajnu, charakterystycznego dla danej palety urządzeń, i tyle.

Miałem takie Technicsy RP-F880, nawet nie wiem, czy to aby nie bliźniaczy model Twoich Panasoniców. Kupiłem jako nowe, włożyłem na uszy i wierz mi, zagrały tak kiepsko, że szybko sprzedałem. Kaleczyły dźwięk, przy wyższych poziomach głośnosci bardzo szybko muzyka zlewała się w jeden jazgot, bardzo mocno przerysowana średnica, kiepski bas - przy dłuższym słuchaniu bolały uszy. Na papierze miały parametry lepsze niż moje HD570S, ale pomiędzy nimi była niesamowita przepaść. Jakość grania nie do zaakceptowania.

Prawdą jest, ze dla wielu gra sama nazwa producenta. A tu najlepiej samemu wszystko posłuchać i ocenić.

Mam taką płytę, na której był taki dziwny dźwięk. Myślałem od początku, że podczas nagrywania koncertu ktoś poruszył jakimś kablem i wygenerował go. Dopiero słuchając na HD570S usłyszałem wyraźnie szurnięcie butami przez jednego z muzyków. Używając tych słuchawek wszystkie potencjometry mam na zero, ruszenie nimi powoduje zauważalną zmianę barwy dźwięku na gorsze (następuje jego degradacja). Niesamowicie wyważone tonalnie. Do tego wszystko brzmi czysto i wyraźnie i to przy większych głośnościach - jest głośno, ale nic się nie zlewa. Wszyskie instrumenty można wychwycić odrębnie. Nadal wszystko jest klarowne i wyraźne. Uszy się nie męczą.

Firma posiada w swojej ofercie pełną paletę urządzeń, także te przeciętne, zazwyczaj są polecane do tv :)

Sennheiser jest jak mercedes. Obie firmy są na tyle długo w branży, że nauczyły się co z czym się je. 100 zł różnicy wynika czasami tylko z różnych marż w poszczególnych sklepach. Nie jest wyznacznikiem w różnicy klas.

Hihihi, dziwne rzeczy tu czytam.

Swego czasu potrzebowałem słuchawek do pracy, nawet nie do muzyki tylko po podłączenia do kompa i słuchania szkoleń prezentacji itp.

Wybrałem sie do MM i postanowiłem jednak przesłuchać to co było do stu kilkudziesięciu zł. Warunki wiadomo jakie ale zabawa mnie wciagnęła i odsłuchałem prawie wszystko co wisiało. Skończyło sie wlaśnie na zenkach hd201 bo większość innych brzmiała po prostu dziwnie najczęściej sztucznie koloryzując lub podbijając pewne zakresy pasma. Zabieg był pewnie celowy ale mnie nie chodziło o to, żeby bas wypychał mi oczy czy temu podobne atrakcje.

Jestem Europejczykiem.

Ze słuchawkami to jest jeszcze jeden problem nie tylko muszą dobrze grac ale nie mogą być męczące. Gracze i melomani [broń boże audiofile;)] docenią to najbardziej :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Używałem wielu słuchawek "dousznych" sony, panasonic, philips, jvc itp. ale ideał na moje potrzeby i możliwości finansowe to Sennheiser-y MX400 niczego lepszego ani choćby zbliżonego nie słyszałem, chętnie bym kupił jeszcze jedne ale niestety nie są już dostępne ...

ps. ostrzegam przed "chinkami" z alledrogo i np. z conrad.pl (dziwne że niby solidny sklep sprzedaje podróby)

Dyskusja głównie tyczy się słuchawek nausznych.

Jeżeli chodzi o wygodę podczas słuchania muzyki - fakt, to bardzo ważne. Często zdarza się tak, że kupujemy jakiś model ze względu na niepowtarzalną wygodę a nie na najlepsze brzmienie:D

Ja preferuje Sony czy Panasonic, ale z tanich kanalowek. W tej kwestii sa bardzo dobre. Powiedzmy do 100-200zl. Zwykle dokanalowki Panasonica za 50zl graja wiele lepiej od drozszej konkurencji.

?👈

niedawno kupowałem dziecku słuchawki(wyjeżdzała na studia) tak do 200PLN odsłuchaliśmy wszystko co dało się rozpakować( ciekawe jak ludzie kupują słuchawki które są zapakowane w jednorazowe opakowania i sklep nie otwiera takich opakowań).Wybraliśmy(razem i jednogłośnie) HD201.Fakt że nie było Grado czy Koss ale Sony czy Panasonic ,JVC itp grały z tej samej próbki dźwięku z tego samego odtwarzacza iriver coś całkiem niepodobnego do tego co było nagrane

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

W czasach kiedy jeszcze Senheiser się szanował, w ogóle nie produkował taniego gówna typu jakieś tam Hd201.

Ten cały tani słuchawkowy stuff od wszystkich marek robiony jest w tych samych fabrykach w Chinach i tylko czasem się trafi "przez pomyłkę", że zrobią coś dobrego.

Nie wiem - może w HD201 sie akurat udało, ale innym udaje się z taką sama częstotliwością. Na przykład Creative Aurvana Live! na przetwornikach z biocelulozy produkcji Fostexa.

Dobre tez są tanie - do 150zotych Phillipsy - SPH5401 też niejako przez pomyłkę za cenę słuchawek dousznych zrobili słuchawy na 50mm przetwornikach, tańsze nawet od innych gorszych w ich własnej ofercie.

Niezłe były Technicsy RP-F400 i reszta serii przypominające wyglądem sprzedawane w tamtym czasie marketowe słuchawki AKG. Bo jak napisałem generalnie to z jednej taśmy takie produkty schodzą i lepsze są wtedy gdy się nadzorca ekonom pomyli i coś dobrego wypuści na rynek.

A co do odsłuchiwania słuchawek w marketach to mnie i tak zawsze lepiej brzmiały im droższe były. Tak to niestety słychać w markecie, te "markowe" Snheisery, Beyerdynamicki czy AKG ;)

od 1000 w górę zaczynały już grać muzykę, a nie swój charakter.

A możecie mi coś więcej powiedzieć o słuchawkach Sennheiser HD 518? Od razu przyciągają wzrok ze względu na ich design. Już od samego patrzenia wydaje mi się, że są wygodne. Proszę o zdania poprzedzone odsłuchem, a nie "pewnie grają tak czy siak".

W czasach kiedy jeszcze Senheiser się szanował, w ogóle nie produkował taniego gówna typu jakieś tam Hd201.

Ten cały tani słuchawkowy stuff od wszystkich marek robiony jest w tych samych fabrykach w Chinach i tylko czasem się trafi "przez pomyłkę", że zrobią coś dobrego.

Nie wiem - może w HD201 sie akurat udało, ale innym udaje się z taką sama częstotliwością. Na przykład Creative Aurvana Live! na przetwornikach z biocelulozy produkcji Fostexa.

Tak, tylko ze CAL! to ponad 200zl, a HD201 niecale 80zl.

?👈

No bez jajeczek. za 90-130 kupisz dopiero te Phillipsy SPH5401 na wyprzedaży albo przez net. Ostatnie sztuki. Nie wierze żeby Senheiser miał coś lepszego za 80złotych. Za tyle to są douszne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak graja te Philipsy, ale nie darze sympatią marki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Redaktorzy

Panowie, to chyba żarty... Nie słyszałem o szczególnie dobrych słuchawkach Panasonic (chyba że kiedyś jako Technics), ale Sony produkowało przez wiele lat słuchawki z najwyższej światowej ligi. I dzisiaj moje stare MDR CD-1700 stawiam wyżej niż wysokie modele Beyerdynamic lub AKG. A przecież były jeszcze wyższej klasy modele.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.