Skocz do zawartości
IGNORED

Wplyw wyboru oprogramowania do odtwarzania na jakość dźwięku

jarekkaz

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim Audio-Video był artykuł o konfigurowaniu komputera z Windows do odtwarzania muzyki. Autor za każdym razem pisał, że mimo, iż celem testu, ktory robił nie było sprawdzenie jakości muzyki tylko funkcjonalności oprogramowania to jednak róznice dźwięku w zależności od wybranego oprogramowania są ogromne. O ile pamiętam testował Foobar, J. River, Winamp i J. River był najlepszy. Czy robiliście takie testy i uważacie, że jest aż tak duża roznica?

Jeżeli dane przesyłasz dalej do DAC to rodzaj odtwarzacza nie powinien mieć znaczenia o ile da się na nim uzyskać bit perfect. W pozostałych przypadkach na pewno są różnice, programy mogą mieć różnie domyślnie ustawione DSP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

W ostatnim Audio-Video był artykuł o konfigurowaniu komputera z Windows do odtwarzania muzyki. Autor za każdym razem pisał, że mimo, iż celem testu, ktory robił nie było sprawdzenie jakości muzyki tylko funkcjonalności oprogramowania to jednak róznice dźwięku w zależności od wybranego oprogramowania są ogromne. O ile pamiętam testował Foobar, J. River, Winamp i J. River był najlepszy. Czy robiliście takie testy i uważacie, że jest aż tak duża roznica?

Literówkę mają w tytule, zamiast Audio-Video powinno być Audio-Voodoo. Poprawnie skonfigurowane programy zawsze wysyłają do interfejsu audio identyczny sygnał (w trybie wasapi jest on zgodny w 100% z danymi zapisanymi na nośniku, w trybie direct sound sygnał przechodzi przez mikser Windows i może podlegać konwersji częstotliwości). Czym innym jest natomiast używanie w programach różnych DSP modyfikujących dźwięk - jeśli w jednym programie włączymy np. tryb surround miksujący dźwięk stereo na 5 kanałów, a w drugim pozostawimy 2 kanały to wtedy faktycznie różnice będą ogromne ;))

Idę jutro do empiku, może jeszcze mają ten numer.

Wezmę w zestawie do prasy łazienkowej na tron, razem z 1001 dowcipów i absurdów :)

Witam

Polecam artykuł

Ukryta Zawartość

Może fragmencik

JPLAY wykorzystuje protokół KernelStreaming – jeszcze bardziej minimalistyczny niż WASAPI. Możliwe jest osiągnięcie latencji na poziomie pojedynczej próbki, co jest rewolucją w tej dziedzinie. Pamięć RAM jest zablokowywana, co znaczy że nie może zostać przeniesiona do pliku wymiany i podobnie jak w XXHE jest to ciągły obszar pamięci RAM. Odtwarzacz oferuje również całkiem nowatorski tryb hibernacji, w którym uśpione są wszystkie procesy oprócz audio, a komputer nie nadaje się do użytku do zakończenia odtwarzania playlisty

oraz wyrwane zdanie z opisu użytkowania i konfigurowania Jplay zachęci do przeczytania

◦Przycisk „e” przełącza między dwoma delikatnie różnie brzmiącymi silnikami programu.

może Voodoo odkryje swoje tajemnice i przestanie być dowcipne i absurdalne

Pozdrawiam

Krzysiek

Ukryta Zawartość

W Audio Voodoo nie ma nic tajemniczego, to po prostu bełkot i woda na młyn dla ludzi nie mających czasu na elementarną wiedzę o własnym hobby, wierzących w zbawienny wpływ drewnianych kabli USB i złoconych wtyków na końcówkach skrętki RJ45.

Narzędzie proste i wadliwe, leżące w podwalinach wielu zjawisk którymi można ludzi przestraszyć i uzależnić, by drzeć z nich kasę.

Co do testu, większość programów do obsługi PC Audio i Video ma defaultowo po włączane różne ulepszacze obrazu i dźwięku.

Po coś te pre sety są tworzone, jedni chcą mieć muzykę z komputera koszerną, bitperfect jak z dobrego transportu, a innym odpowiada brzmienie wzbogacone w x-bass, normalizer, surround itd.

Dla leniwych są filmy z dubbingiem, czy lektorem zabijającym całą przyjemność słuchania muzyki w filmach.

Testu nie czytałem ale o w/w tytule prasy krążą od dawna dowcipy, już z niemałą brodą.

Każdy chce z czegoś żyć, ale jak ktoś próbuje wciskać publicznie ciemnotę, to musi się liczyć z ewentualnym publicznym linczem

Witam

Jak dla mnie ten artykuł jest napisany rzetelnie.

Prezentuje przekrój przez większość obecnie używanych do odtwarzania programów.

Daje wiele porad praktycznych odnośnie konfiguracji. Widać, że goście wypróbowali w praktyce co jak działa i

i dzielą się z nam tymi doświadczeniami. Nie emanuje z artykułu, że chcą nas na coś konkretnego naciągnąć.

Jeżeli twórcy oprogramowania JPLAY ( a spod ogona nie wypadli ) dają nam możliwość wyboru silnika w procesorze co ma mieć wpływ na brzmienie to chyba wiedzą co mówią.

A teraz zupełnie z innej beczki.

Zdarza się, że do problemów informatycznych podchodzimy przez pryzmat wyłącznie teorii.

Praktyka to często ogromne doświadczenie przy składaniu kompów, serwerów, budowy i konfiguracji sieci a może nawet pisanie oprogramowania.

Z drugiej strony pojęcie aproksymacji, interpolacji danych, zniekształceń czasowych i uświadomienie sobie, że są to w praktyce rzeczywiste przebiegi elektryczne jest przez wielu nie do przyjęcia bo musiało by to zburzyć ich cały wyidealizowany zero-jedynkowy świat. Stwierdzenie bit perfect z naciskiem na "perfect" jest najwyższym fetyszem.

Jeżeli nie stwierdzacie wpływu oprogramowania na dźwięk nie słuchajcie marketingowego bełkotu wybierzcie to które najbardziej wam przypadnie do gustu.

Pozdrawiam

Krzysiek

Z drugiej strony pojęcie aproksymacji, interpolacji danych, zniekształceń czasowych i uświadomienie sobie, że są to w praktyce rzeczywiste przebiegi elektryczne jest przez wielu nie do przyjęcia bo musiało by to zburzyć ich cały wyidealizowany zero-jedynkowy świat. Stwierdzenie bit perfect z naciskiem na "perfect" jest najwyższym fetyszem.

Nic prostszego jak wykazać te różnice w pomiarach. To są wielkości mierzalne sygnałów cyfrowych.

Potrafisz wykazać różnice, czy tak sobie elokwentnie teoretyzujesz ?

Wczoraj wypożyczyłem DAC NAD M51 (ok. 7300 zł). Mam juz M3, M5 ale też wybór mój padl na M51 bo w wielu testach jest uznawany za najlepszy DAC. Do tego 2 kabelki USB 2.0 jesen zwykły za 8 zł z Media markt i drugi ze sklepu Audio za 250 zł. To będzie taki dodatkowy test czy kable USB mają wpływ na dźwięk bo w HIFI Choice redaktor pisał o wielkim wpływie takich kabli. No nie wiem, zobaczymy.

Ściągnąlem Foobar, J.River i JPLAY.

I zaczęły się schody. Zainstalowałem na nowym notebboku driver do NAD USB Audio 2.0 ale niestety dźwięk w Dacu się nie chciał pojawić. W Windows 7 trzeba było jeszcze przestawic gośniki na NAD USB. Niestety w instrukcji Nada o tym głucho.

Niestety jak już dźwięk się pojawił to co pewien czas pojawia się zakłocenie. Najpierw mysłałem, ze to Media player Microsoftu taki słaby ale na Fotbarze takze się to pojawia. Jednak aby dźwiek z PC był świetny trzeba się dużo napracować. Foobar jednak nie jest przyjazny, ma wieleustawień i aby to wszystko opanować trzeba kilku dni chyba. Np to aby nie korzystać i korektora Midi Microsoftu tylko zastapić go innym. Dużo takich pomysłów było przy okazji artykułu w HIFIdelity gdzie testowany byl Jplay

Ukryta Zawartość

Zakładając, że jednak program nei ma wpływu ściągnę jakiś inny program darmowy, polski i zobaczymy.

W sobotę i niedzielę będę porównywał dźwięk ripów CD z CD i odwrotnie-dźwięk hi-res 192/24 i tą samą muzykę przegraną na CD (FLAC na wave i Nero na CD-R).

Witam

Polecam artykuł

Ukryta Zawartość

Może fragmencik

JPLAY wykorzystuje protokół KernelStreaming – jeszcze bardziej minimalistyczny niż WASAPI. Możliwe jest osiągnięcie latencji na poziomie pojedynczej próbki, co jest rewolucją w tej dziedzinie. Pamięć RAM jest zablokowywana, co znaczy że nie może zostać przeniesiona do pliku wymiany i podobnie jak w XXHE jest to ciągły obszar pamięci RAM. Odtwarzacz oferuje również całkiem nowatorski tryb hibernacji, w którym uśpione są wszystkie procesy oprócz audio, a komputer nie nadaje się do użytku do zakończenia odtwarzania playlisty

oraz wyrwane zdanie z opisu użytkowania i konfigurowania Jplay zachęci do przeczytania

◦Przycisk „e” przełącza między dwoma delikatnie różnie brzmiącymi silnikami programu.

może Voodoo odkryje swoje tajemnice i przestanie być dowcipne i absurdalne

Pozdrawiam

Krzysiek

Przeczytalem ten artykuł. Świetny. Aby uzyskac lepszy dźwięk niz z płyty CD trzeba się jednak trochę napracować, nie jest to latwe ani bezpłatne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytalem ten artykuł. Świetny. Aby uzyskac lepszy dźwięk niz z płyty CD trzeba się jednak trochę napracować, nie jest to latwe ani bezpłatne.

Dla mnie Linux jest łatwy. Nie mam nawyków z windowsa. Jest rownież bezpłatny.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Róznice nie sa żadne ogromne jak co poniektórzy próbują przenieść na to forum. Wynikać mogą z różnych czynników:

- ograniczenia procesów > operacji I/O > potrzeb energetycznych > nierównej pracy zasilacza > zakłoceń

- uporządkowania lokacji danych > minimalizacji przerw > maksymalnego skrócenia czasu między buforami > zmniejszenia buforów > przepływu bardziej real-time :)

- stopinia wewnętrznej precyzji na licznie zmiennoprzecinkowej (float precision) i sposóbu przetwarzania do postaci wyjściowej w zalezności od ustalonego interfejsu (wasapi, wasapi maiko, asio, asio otochan, asio jplay... etc).

- Algorytmów, o których nic nie wiemy, a które podstępnie prowadzą do siwizny u osób zupełnie postronnych ;)

.

w tym artykule pojawia się "ASIO4ALL" więc chyba powinno być oczywiste że jest on nic nie warty

dobry artykuł powinien zacząć się od pomiarów oscyloskopem a skończyć na wynikach eksperymentu ABX a takiego czegoś co poleca używanie ASIO4ALL szkoda w ogóle czytać...

Ten NAD ma możliwość sprawdzenia, czy dane które otrzymuje są bit perfect?

Po objawach można na 100% wnioskować że jarekkaz nie ma strumienia bit perfect.

Zainstalował sterownik Nada niezbędny do rozpoznawania urządzenia ale pewnie w Foobar biega na golasa bez zainstalowanego KS lub Wasapi.

Stąd opisywane efekty.

Dla pewności konfigurację powinno potwierdzić się testem na bit perfect, którego wynik zgodności gwarantuje że odbiornik otrzymuje prawidłowe dane.

Witam

No to w końcu przy skonfigurowaniu bit perfect są różnice w brzmieniu tych oprogramowań czy nie?

Rambo

Nie daj się prosić

Marek

podziel się wiedzą z kolegami.

Słychać czy nie słychać?

Pozdrawiam

Krzysiek

Nic prostszego jak wykazać te różnice w pomiarach. To są wielkości mierzalne sygnałów cyfrowych.

Potrafisz wykazać różnice, czy tak sobie elokwentnie teoretyzujesz ?

Co to, koncert życzeń? Nie słyszysz różnic to sobie oscylator odpal i pomierz, z jakiej racji Kriss-kross ma Ci cokolwiek udowadniać?

Jeśli według Ciebie pisze bzdury, to odpal maszynerię, pomierz i mu wskaż, że się myli. Jeśli sygnał będzie inny przy tych samych ustawieniach w różnych programach, to zdeasembluj sobie kod, przeanalizuj i wskaż dlaczego sygnał jest różny/zaśmiecony/ czy cokolwiek innego się z nim dzieje (bądź nie).

@Kriss-kross, czy różnice są w brzmieniu, przy różnych ustawieniach sam musisz do tego dojść, bo zazwyczaj zmiany te są wyraźnie słyszalne/słyszalne na granicy percepcji/niesłyszalne. Niestety w każdym aspekcie audio występuje też efekt placebo i sam musisz dojść do tego czy słyszysz różnicę, czy nie. Nawet jeśli słyszysz, a jest to w rzeczywistości placebo - GOOD FOR YOU :)

Z tego co osobiście zauważyłem, największe różnice słychać na dobrych słuchawkach i porządnym torze.

Rok temu testowałem około 10 aplikacji do odtwarzania, i z różnych wzgledów na końcu zostały dwa: JRiver i Foobar

Pewnie sie myle, ale ciagle mam nieodparte wrażenie że JRiver coś zmienia cyfrowo, spadała przestrzenność dźwieku. Może sie mylę, może trzeba powtórzyc test.

JRiver dla mnie ma najlepsza grafikę.

Jednak wszystkie potrzebne mi funkcje ma Foobar, nawet niektóre których nie ma JRiver.

Foobar pozostał.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Co to, koncert życzeń? Nie słyszysz różnic to sobie oscylator odpal i pomierz, z jakiej racji Kriss-kross ma Ci cokolwiek udowadniać?

Jeśli według Ciebie pisze bzdury, to odpal maszynerię, pomierz i mu wskaż, że się myli. Jeśli sygnał będzie inny przy tych samych ustawieniach w różnych programach, to zdeasembluj sobie kod, przeanalizuj i wskaż dlaczego sygnał jest różny/zaśmiecony/ czy cokolwiek innego się z nim dzieje (bądź nie).

A to mi kamień z serca spadł. Nie muszę pokazywać żadnych pomiarów gdy twierdzę, że kluczowe znaczenia dla toru audio ma polanie go ayranem, albo przynajmniej postawienie go w kubku obok wzmacniacza. Dzięki. My słyszący musimy się trzymać razem by nie dać się tej głuchej hołocie przekrzyczeć.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

@ayran

ty nam tutaj kitu z ayranem nie próbuj wciskać bo oczywiste jest że on nie działa. Jakby działał to miałbyś żonę bez siwych pasemek ...

Podzielam wnioski autora artykułu, choć osobiście różnic nie nazwałbym ogromnymi (jeżeli takie słowo tam padło, bo już nie pamietam) - moim zdaniem roznice są subtelne, choć w dobrym systemie łatwo uchwytne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Podzielam wnioski autora artykułu, choć osobiście różnic nie nazwałbym ogromnymi (jeżeli takie słowo tam padło, bo już nie pamietam) - moim zdaniem roznice są subtelne, choć w dobrym systemie łatwo uchwytne.

Zainstaluj sobie Windows 8 oraz nowego Jplay-a 5 to bedziesz mial przelomowe roznice. :)

Moim zdaniem roznice sa KOLOSALNE!

Dodam zeby nie bylo, sluchalem tego juz na 7 roznych komputerach (trzy Win8, cztrery Win7 i na 3 roznych DAC-ach

p.s.

Ja wlasnie jestem po instalacji Win8 no i poprawa jest znowu drastyczna na plus, dodatkowo zmienilo sie jeszcze to ze przepasc pomiedzy Jplay a Foobar jest jeszcze bardziej slyszalna.

Pozdrawiam StasioP

po instalacji Win8 no i poprawa jest znowu drastyczna na plus

Doda zaśpiewała jak Maria Callas ????

Doda zaśpiewała jak Maria Callas ????

Nie wiem jak spiewa Doda to moze Ty Marku na ten tema sie wypowiesz w innym watku bo tu rozmawiamy o oprogramowaniu, nie wiem czy zauwazyles naglowek wątku? ;)

U mnie każdy player w trybie bitperfect gra tak sam

No i prawidłowo :)

Co to znaczy kolosalne różnice?

Co do artykułu z początku, to można dążyć do systemu RT (gdzieś tu na forum jest przykład audiofilskiej dystrybucji linuxa), ale DAC z tego co pamiętam buforuje dane, a dostaje je asynchronicznie więc jedyne co trzeba zrobić to podać mu je w NIEZMIENIONEJ formie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.