Skocz do zawartości
IGNORED

Mundorf czy Nichicon

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć zamierzam wymienić w swoich monoblokach Musical fidelity MA65 kondensatory. Siedzą tam w tej chwili jakieś Jamicony 6800Uf 63V 85C. Początkowo chciałem je zmienić na nichicony z serii gold tune o identycznej wartości ale czekam od grudnia na dostawę. Zacząłem się rozglądać na ebay-u i znalazłem kondy Mundorfa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ich atutem jest na pewno to, że są do 105C a moje monobloki pracują w klasie A więc się pioruńsko grzeją) które są zdecydowanie droższe ale w dalszym ciągu mnie na nie stać.

Pytanie do was jest takie czy warto zapłacić dużo więcej za mundorfa?

Odpowiedzi chciałbym usłyszeć od osób doświadczonych w praktyce a nie biciu piany.

Pozdrawiam serdecznie Sławek

post-24774-0-72822200-1360967818_thumb.jpg

post-24774-0-21014600-1360967832_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101085-mundorf-czy-nichicon/

Nichicona bym sobie darował, bo jeszcze nie słyszałem porządnie grających nichiconów, a co do Mundorfa to nie wiem. Jamicony są dźwiękowo zjadliwe i tanie, stąd je można często spotkać w audio.

Też odradzam nichicona te kondy to zamulacze , jamicony co masz w wzmaku są całkiem dobre po co je zmieniać musical stosuje je od lat,tak samo jak burmeister,są lepsze od wielu innych kondów ,sam je mam aktualnie w wzmaku ,mundorfów nie znam

Gość

(Konto usunięte)

Sławek poszukaj Elny for audio albo bardzo rzadko spotykanych ROE na duże pojemności. Nichicony albo się lubi albo nie, ja za nimi nie przepadam, tak jak widze i michelangelo za nimi nie przepada. Mozesz tez poszukać nipponów.

sugeruje zakup tych mundorfów , są bardzo drogie , ale uważam , że warte swojej ceny

proponuję szukać nowej wersji AG , wzmacniacz klasa a to i mocno się grzeje a Mundorf delkaruje temp do 125 st.

Małem okazję słuchać F5 Passa na tych kondensatorach ( tj w zasilaczu) i w porównaniu to Panasonic TS-HA ( używa N.Pass)

niskie tony były dobitniejsze i bardziej zróżnicowane

unikałbym zakupu z niepewnych źródeł , zdarzają się podróbki.

Niestety cena odstrasza

Sugerowałbym rozejrzeniem się za BC components seria 56 jako tańszą alternatywą

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

moze mi ktos cos napisac o mundorfie m-cap,jakie wrazenia z odsluchu tych kondow,wiem ze w roznych systemach ,sie roznie je uslyszy,ale obiektywna opinia i subiektywna,mile widziana,pozdrawiam

Robiłem porównanie tych Gold Tune do Panasoniców FC(połączonych w baterie),oraz do Samsungów .Efekt był na tyle dobry że dokupiłem jeszcze 2szt i wmontowałem je do projektu forumowego naima,Porównanie było robione na Wzmacniaczu LM4780 w konfiguracji równoległej.Uważam Nichicony to dobre kondki,róznicę słychać od razu.

Edytowane przez asta

dodo,

te BC Vishay seria 56 to które to są? Takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nichicona jak najbardziej bym sobie darował. Mundorafa mam polipropyleny i brzmią świetnie bardzo je lubię mają świetne wysokie i nie mulą. generalnie w moim systemie brak wad. Co do Elny to szukał bym Elna super gold alpha, świetne kondy dostępne tylko na ebay-u i to mało. Nie bał bym się stwierdzenia, że lepsze niż black gate.

To tak w skrócie pomijając miejsca w których są montowane.

Edytowane przez radziu21_

Nichicony albo się lubi albo nie, ja za nimi nie przepadam, tak jak widze i michelangelo za nimi nie przepada.

Tez odradzam Nichicony

Mundorf'ów niestety nie miałem okazji sprawdzić.

Warto za Mundorfy moim zdaniem dopłacić,co prawda ja zwykle stosowałem wersje wysokonapięciowe.Pracują pięknie w "trudnym" zasilaczu do GM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie serdecznie dziękuję za pomoc w wyborze. Mundorfy zamówione. jak przyjdą i się wygrzeją zdam relację z różnic po tym zabiegu :)

Pozdrawiam serdecznie Sławek

BC seria 56 snap-in ,

Ukryta Zawartość

Dzięki:)

Ukryta Zawartość

Właśnie przyszły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wieczorem lub jutro je wlutuję i zacznę wygrzewanie :)

Pozdrawiam Sławek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Laska

mam pytanie jaki czas potrzebują kondesatory foliowe? Aby zagrały swoim optimum...?

Dlaczego zakładasz, że z upływem czasu kondensator uzyskuje optimum?

Są takie, które lepiej wypadają na początku eksploatacji. Jeżeli zakładamy, że eksploatacja zmienia właściwości kondensatorów, to zmiany mogą zachodzić w obu kierunkach. Dobrym i złym. Cokolwiek to znaczy.

Właśnie przyszły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wieczorem lub jutro je wlutuję i zacznę wygrzewanie :)

Pozdrawiam Sławek

Fajne zdjęcie:)

Ukryta Zawartość

Kondy wlutowane i grają od 4 godzin jest coraz lepiej efekt początkowy spowodował, że mało co mi gacie nie spadły a teraz nie mogę uwierzyć w to co słyszę. Zaproszę przyjaciela który słuchał u mnie ostatnio sporo aby potwierdził czy to aby nie placebo ;) Grało u mnie bardzo dobrze ale to co jest teraz to zupełnie inna liga.

Szerzej i szczegółowo napiszę po kilku dniach jak przesłucham sporo płyt i dam czas kilku kabelkom na zebranie ładunków (musiałem trochę rzeczy wylutować aby dla wygody podnieść płytkę)

Fajne zdjęcie:)

Emil w takim razie zapraszam tutaj może inne też Ci się spodobają :D

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Sławek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Laska

Kondy wlutowane i grają od 4 godzin jest coraz lepiej efekt początkowy spowodował, że mało co mi gacie nie spadły a teraz nie mogę uwierzyć w to co słyszę. Zaproszę przyjaciela który słuchał u mnie ostatnio sporo aby potwierdził czy to aby nie placebo ;) Grało u mnie bardzo dobrze ale to co jest teraz to zupełnie inna liga.

Szerzej i szczegółowo napiszę po kilku dniach jak przesłucham sporo płyt i dam czas kilku kabelkom na zebranie ładunków (musiałem trochę rzeczy wylutować aby dla wygody podnieść płytkę)

Emil w takim razie zapraszam tutaj może inne też Ci się spodobają :D

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Sławek

Magia.Jakiego używasz sprzętu?

Ukryta Zawartość

Magia.Jakiego używasz sprzętu?

Audio czy foto? :)

cieszę się , że mogłem pomóc ( znaczy , że jeszcze słyszę ;) ), gratluję udanej podmiany

Wszystkim którzy wskazywali na mundorfa i tym którzy mieli ochotę mi pomóc zabierając w tym poście serdecznie bardzo serdecznie dziękuję. Dzięki wam czuje się jak dzieciak... znowu sikam po nogach he he he ;)

Sławek

Gdzie zamawiałeś Mundki ?

Właśnie, gdzie zamawiałeś i za ile, jeśli wolno spytać?

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Kondy zamówiłem na ebay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 15.90E sztuka (ale warto jak cholera). Można powiedzieć, że miałem je po 2 dniach czyli w wielu przypadkach szybciej niż w Polsce.

Ukryta Zawartość

Audio czy foto? :)

Wszystkim którzy wskazywali na mundorfa i tym którzy mieli ochotę mi pomóc zabierając w tym poście serdecznie bardzo serdecznie dziękuję. Dzięki wam czuje się jak dzieciak... znowu sikam po nogach he he he ;)

Sławek

Foto bo bardzo podobają mi sie zdjecia na Face.

Foto bo bardzo podobają mi sie zdjecia na Face

Generalnie używam canona jeszcze do niedawna 30D a teraz pełna klatka + zazwyczaj 85mm f1,8

Jak z basem w stosunku do jamikonów

Bas jest zupełnie inny. Jamicon dawał ospały sklejony lejący się w porównaniu z mundorfami. Mundorfy w tym zakresie są bardzo prężne, szybkie. Dźwięk w niskich zakresach jest bardzo pełny o niewyobrażalnej w stosunku do tego co było wcześniej rozpiętości.

Na razie spokojnie czekam może czymś mnie jeszcze zaskoczą po kilku dniach choć wątpię bo po kilku godzinach grania już raczej się nic nie zmieniło. Być może to już koniec układania się odlutowanych kabelków i kondów te raczej szybko oddają to co powinny pokazać. Nie mam niestety w tej kwestii zbyt dużego doświadczenia dlatego pozwolę sobie opisać moje spostrzeżenia za kilka dni :)

Pozdrawiam Sławek

• 2 tygodnie później...

Na razie spokojnie czekam może czymś mnie jeszcze zaskoczą po kilku dniach

Czy oprócz basu coś jeszcze się zmieniło na plus ? A może też ktoś inny ma doświadczenia z tymi kondensatorami i podzieli się spostrzeżeniami?

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Pokaż nowe odpowiedzi