Skocz do zawartości
IGNORED

UE i USA planują strefę wolnego Handlu

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, UE i USA planują strefę wolnego Handlu, jak myślicie czy spowoduje to wyrównanie (tj obniżenie) cen w stosunku do cen USA ? i czy wymiecie to chiński hipermarketowy chłam który w polsce kosztuje u nas tyle co markowe towary w USA ? .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

cła zniosą, VAT zostanie(bo w stanach go nie ma) - więc i tak dojdzie koszt przesyłki i 22% - czyli ceny trochę spadną, ale rewolucji nie będzie

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ja tam się żadnych cudów w Polsce nie spodziewam, bo np w takiej Anglii możesz kupić markowe w tym amerykańskie ciuchy nawet do 70% procent taniej niż w Polsce i jakoś nie potrzeba było do tego strefy wolnego Handlu ;) . Bo u nas to jest sprawa honorowa aby maksymalnie zedrzeć z klienta.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Bo u nas to jest sprawa honorowa aby maksymalnie zedrzeć z klienta.

Raczej skutek kapitalizmu kompradorskiego. Uprzywilejowaną sitwę która czerpie zyski z takiego modelu ekonomicznego w naszym kraju trudno posądzić o honorowość, bo do niszczenia konkurencji spoza ich kliki używają aparatu państwa.

W US jest tzw. sales tax, doliczany do ceny towaru i ustalany przez władze lokalne. Każde miasteczko ma określony procent i np. w Czikago wynosi 10%. Są miasta, powiaty, a nawet całe stany, gdzie nie dolicza się tego podatku np. do artykułów żywnoścowych (Michigan, New Jersey) Jest to chyba nic innego jak VAT, ale być może się mylę. Wszystkie ceny artykułów nie zawierają tego podatku, jest on po prostu doliczany do transakcji za każdym razem. Jak zamawiasz cokolwiek z internetu, to tax jest tylko i wyłącznie doliczany w przypadku, jeżeli sklep pochodzi z tego samego stanu. Nie dotyczy to transakcji kupna samochodu, w których trzeba pokryć różnicę w podatku pomiędzy poszczególnymi miastami/stanami. Im bardziej socjalistyczny stan, tym wysokość sales tax wyższa.

Parker's Mood

Co sie stanie w konsekwencji utworzenia strefy wolnego handlu lub jaki jest tego cel wiedza tylko pomyslodawcy tego projektu. My mozemy tylko spekulowac, ze to.. lub tamto. Mnie interesuje czy ktos lub cos z UE naliczy mi lichwiarski procent od tego co kupie w USA. Za dobra konsumpcyjne o wartosci kilkudziesieciu $ nie place zadnego cla. Z kolei za te o wartosci kilku tysiecy $ (motoryzacja) juz tak, chociaz jeszcze nigdy nikt w USA nie odmowil zanizenia wartosci towaru, ciekawe.

Co sie stanie w konsekwencji utworzenia strefy wolnego handlu lub jaki jest tego cel wiedza tylko pomyslodawcy tego projektu. My mozemy tylko spekulowac, ze to.. lub tamto. Mnie interesuje czy ktos lub cos z UE naliczy mi lichwiarski procent od tego co kupie w USA. Za dobra konsumpcyjne o wartosci kilkudziesieciu $ nie place zadnego cla. Z kolei za te o wartosci kilku tysiecy $ (motoryzacja) juz tak, chociaz jeszcze nigdy nikt w USA nie odmowil zanizenia wartosci towaru, ciekawe.

Audioclassics, gdzie zaopatruję się w sprzęt McIntosh'a, zawsze odmawia zaniżania wartości wysyłki.

Napisano dziś, 16:03

Użytkownik magic dnia 21.02.2013 - 15:43 napisał

Audioclassics, gdzie zaopatruję się w sprzęt McIntosh'a, zawsze odmawia zaniżania wartości wysyłki.

Mowimy o przesylkach do PL?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.