Skocz do zawartości
IGNORED

Nie trzyma obrotów

mdhjhw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po przeszło 20 letniej przerwie kupiłem gramofon Philips Electronic 777, stan idealny, tylko wkładka do wymiany.

Ok, wszystko gra, stare monówki brzmią jak kiedyś tra la la..................

Po 3 miesiącach grania, przerwa 3 tygodnie, wieczorkiem włączam garmofon, a tu niespodzianka 33 obroty zajeżdżają, sprawdzam 45 jest ok, ale 33 nie moge wyregulować, w ogóle ramię też wolno startuje, wszystko powoli i zajeżdża, mówię sobie well, może zamarzł ??? zaglądam do tyłu, a tu kolejna niespodzianka, mam uziemienie podłączone do drugiego wzmacniacza (zapomniałem przepiąć) ciach, przełączam do pierwszego, wszystko wraca do normy. Troszkę zdziwiony, bo jestem już wiekowy, ale co tam, przecież gra.

Lubię posłuchać moich staroci z lat 50 i 60,więc jest ok.

Ponownie przerwa 2 tygodnie, historia sie powtarza, obroty na 33 wolno i zajeżdżają i nie można wyregulować, jedynie wolniej, na 45 ok, no więc odłączam, podłączam, myślę sobie, co jest kuna, wiek już mam zasłużony, cholera zamarzł czy co........ Pasek mam nowy, więc zmieniam, nadal to samo, myślę poczekam do wieczora, albo skrobnę tutaj, może, ktoś, coś pomoże. Zaznaczam, iż wiedzy technicznej, nie posiadam, jedynie życiową, ale bardziej rockowo.........help......

https://www.audiostereo.pl/topic/101189-nie-trzyma-obrot%C3%B3w/

Spróbuj przedmuchać potencjometr od obrotów i przesmarować kontaktem do potencjometrów , nie żadnymi odrdzewiaczami typu WD .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, a ja ostatnio też miałem takie objawy gdy podłączałem urządzenia i wyciągałem klocki , po tej operacji nie było dobrych obrotów i nie reagował na regulację , więc gwałtownie kręciłem potencjometrem , w lewo , w prawo i zrobiło się OK , zaczął reagować poprawnie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hello

Dziękuję za odpowiedź. Generalnie jest czysty, ale oczywiście wszystkie zabiegi, które pamiętałem z przed lat uczyniłem, w tym dmuchanie, czyszczenie, smarowanie, błaganie i inne voodoo, ale nic nie pomaga, więc namiętnie szukam kogoś, kto do niego zerknie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.