Skocz do zawartości
IGNORED

wybierajcie,omawiajcie.....

purysta

Rekomendowane odpowiedzi

no tak jak w tytule.proszę Was Towarzysze Stereofile,Audiofile,i innej nacji File. o pomoc w wyborze sprzętu:

1/CA 640A+640C

2NAD C542+3352

3/Rotel 02

Wszystkie te klocki kosztują prawie tyle samo czyli ok 5000,- za kompplet. Grać toto ma z podłogowymi Celestionami o łagodnej i ocieplnej ciut charakterystyce. z bardzo dobrą stereofonią. preferowana muzyka to jazzowa,ale reggae w pochmurne dni też czasem włączam..)) Za wszelką pomoc będę dźwięczny bardzo mocno,bo mnie juz sił zwyczajnie brak. Pomożecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/10121-wybierajcieomawiajcie/

dlaxczego nie posłuchasz? To tylko 3 zestawy w dodatku budżetowe, będąstały w więszości dobrych sklepów audio. Więc możńa powrównać. Rotela akurat nie słuchałem, ale NAD i CA to różny dźwięk, pytanie który ci siębardziej sopodoba? (Nie znam twoich kolumn)

tylko, że w tym przypadku, "mądrzejszy" niewiele oznacza, gust każdy ma inny.

MOż lepiej posłuchać, a jak będziesz miał swój typ dopytać w oparciu o własne wrażenia. Łatwiej wówczas coś doradzić, podpowiedzieć.

Tak dowiesz się tylko, że dla jednych do jazzu lepszy jest CA a dla innych NAD, jeszcze inni słuchają wszystkiego tylko na rotelu, a jeszcze wrzucą ci creeka i tuzin innych, co wówczas? :)

Zgadzam się z PMD że "gust kazdy ma inny" Wszystkie wymienione klocki sa porównywalne.

najlepszą metodą jest niestety osobiste odsłuchanie sprzętu i wybór tego co sie najbardziej podoba.

Sprzęt ma służyć właścicielowi a nie innym, dlatego gorąco namawiam na odsłuch.

No to po co w ogóle to forum? Zamiast wzrok tracić po nocach lepiej zabrać 4 litery i iść słuchać. Jest tylko jedno (właściwie to więcej )ale....

1. Nie każdy ma pod domem "dobry sklep audio"

2. " W dobrych sklepach audio" bywa różnie. Czasami sprzętu multum i nie wiadomo na co w ogóle zwrócić uwagę, a czasami tylko parę wybiórczych klocków będących akurat na topie

3 Nie można również pominąć wątku nachalnych sprzedawców próbujących wcisnąć zielonemu klientowi to co akurat zalega na magazynie

Tych "ale" to by się zebrało jeszcze parę

Konkluzja: wybierajcie, omawiajcie :-)

stryjek,

wymienione modele to naprawdę, żadne cuda tylko podstawowe modele, dostępne w więszości sklepów i komisów sprzedająćych taki sprzęt.

INe można napisać człowiekowi, który pissze że słucha jazz , cp ma wybrać, ponieważ nikt z nas nie zna jego gustów muzycznych. Nie pisze co z tego jazzu lubi naj i dlaczego, jazz a jazz to różnica , spora. Jest cośco możńa by nazwaći ambitnym popem a le kwalifikuje sięjako jazz i jest jazz tak zakręcony że w zasadzie strawny dla wąskiej grupy

Nie mniej jeżeli kośnie napisze, że słuchał sprzęu x i to mu siępodobało a to nie, słucha takiech kapel , najbardziej lubi fortepian solo, lub dźwię skrzypiec itd...

to co mu można doradzić?????

Każdy z wymienionych klocków to przyzwoite hi fi, ale prezentujące różną filozofię dźwięku, jak ująć słowami to co uszysz??? Co ci to powie??? Tu nie chodzi o to, że jeden jest lepszy a drugi gorszy.

Jeżeli ktoś pisze, słucham jazz`u, nie mam pojęcia o hi-fi, chcę czegoś posłuchać, o co mam pytać, można mu coś doradzić, aby zawęzić obszar poszukiwań.

Tu jest zupełnie inna sytuacja. Człowiek ma jakieś typy, pozostaje mu je posłuchać, a wóczas jeżeli ma jeszcze jakieś pyt. wątpliwości, można mu coś doradzić ponieważ będzie już miał pojęcie o czym rozmawiamy, a my jak odbiera sprzęt który rónieżsłyszeliśmy/mamy i jakośgo postrzegamy.

Przecież ten sprzęt będzie gdzieś musiał kupić, zrobi to korespondencyjnie, na podstawie naszych subiektywnych opinii? Cena też wynosi nie 50zł, tylko ok 5000zł, trochę to jest, jak ma się do tego ryzyka cena biletu np: na pociąg i jednodniowa wycieszka do salonu?

Jeszcze jedna ważna rzecz. Mam wrażenie że wielu osobom, nie mającym doświadczenia w tej materii (innymi słowy nie osłuchanym) wydaje się, że różnice w sprzęie są bóg wie jak subtelne. Że potrzeba słuchu muzyka? Aby wychwycić różnice, usłyszećniedociagnięcia itd. Ludzie uwierzcie we własne uszy. Te klocki grają na tyle różnie, że bez problemu wybierzecie dźwięk który wam najbardziej odpowiada. Byćmoże nie będziecie potrafili wyłapaćod razyu wszystkich niuansó , nazwaćco jest co, ale napewno będziecie wiedzieli cy to wam się podoba , czy nie i wskazać co was irytuje a co się podoba.

NIe wymagajcie natomiast by ktoś za was wybierał i decydował co ma się wam podobać, to nie tak.

>PMD

święta racja. W ogóle ostatnio stałem się zwolennikiem teorii że należy kupować intuicyjnie, skupiając się na swoich pozytywnych lub negatywnych uczuciach w stosunku do danego przedmiotu. Chodzi o to aby kupowany przedmiot odziaływał na nabywcę korzystnie poprzez swoje funkcjonowanie, wygląd lub tajemnicze "coś", co powoduje, że "chcemy to mieć", nieważne czy chodzi o zegarek, wzmacniacz czy samochód.

mialem podobny problem

pierwszy sprzet ktory przesluchiwalem to wlasnie byly miedzy innemi te modele, tak jak mowi PMD balem sie ze nie zauwaze roznicy, ale roznice byly duze i jeszcze wieksze dylematy co wybrac. Porownywalem ten sprzet na roznych glosnikach, tanszych i drozszych. Za kazdym razem podobalo mi sie co innego. Przesluchiwalem rozne gatunki muzyki i tu tez byly rozne wrazenia. Wybralem Rotela. Ale na niektorych kolumnach zupelnie mi sie on nie podobal. Slucham roznej muzyki, najwiecej jazzu (roznego) i wlasnie male skaldy jazzowe chodza u mnie najlepiej.

PMD

Zgadzam się z tobą w 100%. Chodzi jednak o to, żeby pytających nie posyłać "na drzewo", a podać swoje typy, opinie, sugestie etc. - bo chyba właśnie po to istnieję takie grupy dyskusyjne i tu chyba jesteśmy zgodni. Natomiast co do sprzętu budżetowego to naprawdę jego zakup dla ludzi spoza wielkich aglomeracji stanowić może znaczny wydatek i każda wydana złotówka może mieć duże znaczenie. Taki wyjazd 100 czy 200 km to wbrew pozorom niemało kasy, którą można przeznaczyć właśnie na sam sprzęt. Jak widać po wpisach na forum takich osób jest niemało. Wiadomo gdyby ktos chciał przeznaczyć jednorazowo na zakup systemu 5.000 czy 10.000 zł., to kupując w ciemno byłby idiotą. Jednak gdy ktoś pyta np. o budżetowy wzmacniacz nada, ca czy creeka z myślą o perspektywicznym doborze reszty toru, to mniemać należy, że nie ma praktycznej (!) możliwości odsłuchu i szuka porady u osób, które miały okazję słyszec pożądany sprzęt i zweryfikują prasowe opinie. Wiadomo, że sprawa gustu to rzecz indywidualna ale chyba wszyscy forumowicze to pewnego rodzaju kamikadze, no bo jak słowami można opisać dźwięk(?). Sam też zawsze doradzam odsłuchy jako najdoskonalszą metodę wyboru sprzętu, ale przecież nie zawsze można i nie chodi o dokonywanie za kogoś wyborów lecz o rzetelną poradą, a taka jest chyba możliwa.

No bo w końcu od czego to forum ;-)

*

Wracajac do tematu - CA po prostu nie lubie bo mamy ten zestaw w fabryczce z Tannoyami MX2 i jest to moim skromnym zdaniem kwintesencja tzw. taniego brzmienia - sporo basu nie najlepszej klasy i rozjasniona, cienka gora. Muzyka jest niespujna i kazdy podzakres ma swoja barwe. Nie wiem, co jest przyczyna, moze kabelki, moze akustyka pomieszczenia, moze kolumny? W kazdym razie nie polecam nikomu bo nie moglbym.

NAD 320 mialem a Rotela 02 mam wiec moge sie wypowiedziec. Wbrew wielu zapewnieniom sa to dla mnie bardzo podbne zestawy. Nieco wiecej ciala w dzwieku zdaje sie miec NAD ale takze jest chyba mniej detaliczny. Jednak sa to naprawde malo znaczace szczegoly. W sumie ta sama klasa. Natomiast robilem wiele eksperymentow i kombinacji tak z kablami jak i dopinajc elementy NAD czy Rotela do lepszych wzmacniaczy czy CDP. No i wtedy okazuje sie, ze w tym sprzecie tkwia spore mozliwosci. CDP np. od Rotela podpiety do wzmacniacza lepszego niz rotel 02 nagle nabiera blasku i daje wiele nowych wrazen. Mysli sie wtedy, ze jest to lepsze zrodlo niz sie przypuszczalo majac go podlaczonego tylko do wzm rotel 02. Podobnie jest z NAD.

Takze dodajac porzadne okablowanie w cenie porownywalnej do ceny skladnikow mozna uzyskac znaczaca lepsza poprawe brzmienia. Stad wydaje mi sie, ze sa to bardzo dobre zestawy i tylko nalezy postarac sie dobrac odpowiednie otoczenie a moga zagrac szalenie przyjemnie. Pozostawione jednak same sobie - kiepskie okablowanie, marne kolumny - moga wydac sie nieciekawe. Takie mam obserwacje.

Sam wybralbym rotela bo z CDP NAD mialem nieprzyjemne doswiadczenie - po 2 latach grania zaczal opuszczc pojedyncze sciezki i wszelkie zabiegi konserwacyjne pomagaly tylko na krotka mete a ostatecznie wada sie zakotwiczyla na dobre. Nie bylo zas sensu naprawiac skoro naprawa w cenie nowego NAD 521 wiec przesiadlem sie na rotela, ktory wydal mi sie bardziej starannie wykonany choc drozszy. I jak na razie sprawdza sie. Rotel ma takze moim zdaniem swietnie obmyslana funkcjonalnosc i wyswietlanie info na CDP. Bije na glowe duzo drozsze aparaty w tym takze Audio Analogue Paganini, ktory jest bardzo fajny w sluchaniu a rozczarowujacy w podawaniu informacji. Lubie rotela.

pzdrw

soso

W ogłoszeniach na stronach www.hifi.pl i www.audio.com.pl są odtwarzacz i wzmacniacz Primare serii 20. Mam taki sprzęt i do jazzu jak najbardziej polecam. Oba urządzenia są zbudowane bardzo solidnie, wzmacniacz poprzez zastosowane rozwiązanie techniczne (bardzo precyzyjna regulacja głośności) jest komfortowy zwłaszcza przy cichym odsłuchu (zrównoważenie kanałów, łatwa regulacja z pilota). Wadą może być brak wyjścia słuchawkowego - trzeba dokupić osobny wzmacniacz chyba że ma się CDP z wyjściem słuchawkowym.

Obiektywnie lepszym urządzeniem jest chyba wzmacniacz (poza tym kupno używanego wzmacniacza to jednak mniejsze ryzyko niż CDP). Możesz zatem spróbować kupić tylko wzmacniacz, a CDP kupić osobno nowy - np. Rotela 02, Regę Planet albo tańszego Arcama. Myślę, że Primare A20 mk II można wytargować za około 2000 zł, a pozostałe 3 tys. wystarczą na nowe CDP.

Zestaw Primare A20 porównywałem przy zakupie z Rotelem 02 i mimo że Rotel nie jest zły, to jednak Primare to trochę wyższy poziom.

Jeśli pozostaniesz przy swoich typach, to każdy z trzech wytypowanych zestawów wydaje się przyzwoity i powinien spełnić podstawowe wymagania. Innymi słowy, jeśli możesz sobie pozwolić na komfort ich posłuchania to zdecydowanie polecam, jeśli nie - nie ryzykujesz wielkiej klapy, ale będziesz żył z wątpliwością, czy wybrałeś najlepiej.

Do wytypowanej trójki pozwalam sobie jeszcze dodać zestaw Thule CD100+ Thule IA60 - też powinieneś się zmieścić w 5 tys. W Warszawie ten sprzęt jest (bywa?) w Audioforte i w Hi-Fi Clubie.

Primare i Thule jako produkty skandynawskie i z firm o ograniczonym zbycie sa lekko przedrozone. Dlatego uwazam, ze wcale nie sa z wyzszej polki niz wielonakaladowy produkt rotela. Oczywiscie, to inny dzwiek bo co wzmacniacz to inna twarz ale nie bylbym taki pewien czy to roznica jakosciowa.

Thule w Danii nie ma najlepszej opinii ze wzgledu na problemy starszych modeli, ktorych zwrot dochodzil do 50% z powodu nienormalnej awaryjnosci. Teraz prawdopodobnie to zamierzchla historia (sprzed kilku lat) ale firma chyba jakos musi odkuc straty :-(

Primare to takze mloda firma i chyba nieco pewniejsza bo szefuje slynny konstruktor z coplanda. Ale takze nie uwazam, ze w malych manufakturach mozno latwo ciac koszty. Stad mysle wciaz, ze rotel to nie taki znowu zly wybor. Technologia produkcji jest w rotelu znakomita.

pzdrw

soso

"W ogłoszeniach na stronach www.hifi.pl i www.audio.com.pl są odtwarzacz i wzmacniacz Primare serii 20"

odtwarzacza juz nie ma - jedzie do mnie :-)

->Jarzabek, dlaczego twierdzisz, ze kupno uzywanego CDP jest ryzykowne?

->Soso

Ja zarówno Primare, Thule, jak i Rotela słuchałem. Widziałem też, co im siedzi w środku (tylko na obrazku). Co do analizy ekonomicznej - mam za mało danych i wiedzy ogólnej żeby się wypowiadać.

Sądzę, że w CD jest więcej elementów, które podlegają mechanicznemu zużyciu, lub które po prostu można zepsuć. Nie sądzę, aby dużym ryzykiem było kupno rocznego CDP, ale - jak pisał np. soso - w kilkuletnich egzemplarzach zdarzają się defekty mechaniczne, problemy z odczytem płyt itd. Niektóre z usterek można stosunkowo łatwo usunąć, ale jeśli mamy do czynienia z jakimś nietypowym patentem to naprawa może być albo droga albo trudna do przeprowadzenia.

A czy nie sądzicie że wzmak rotela 02 będzie troszkę za słaby do podłogówek. Ja słuchałem go z B&W serii 600 i z moimi tabletkami i mam wrażenie że chwilami nie dawał sobie rady.

Dlatego myślę że jednak niegłupim pomysłem jest zakup czegos używanego ale z wyższej półki.

Też bardzo lubię Rotela, ale solidnością wykonania i technologią produkcji Primare bije Rotela, choć Rotel oczywiście nie jest badziewnie skręcony, ale jednak Made in China robi swoje ;-))

No to Mik witamy w klubie! :O)A interkonekcik to jaki? ;o) Primare robił, robi wrażenie na mnie ;o)D20 ma pewne wady manualne.Czy ktoś próbował ustawić programowanie utworów albo po co na pilocie jest przycisk +10 hehe

-> Leszek, dzieki. W klubie Primarka zawitalem juz pare miesiecy temu kupujac A20. Teraz bedzie komplet. Mam tylko nadzieje, ze D20 nie okaze sie jakis felerny. Tfu.

O interkonekt bede sia martwil pozniej. wczesniej, ale nie od razu, wymienie kolumny. Strategia malych kroczkow :-)

> purysta

Słuchałem wszystkich trzech zestawów. Moim zdaniem Azur CA wypadł najlepiej. Ale oczywiście najlepszy jest zestaw Primare 20 z drugiej ręki. Różnica zdecydowana w stosunku do jakiegokolwiek zestawu z tej trójki.

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.