Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie adaptera

eden_express

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam następujący sprzęt:

adapter Numark TT 1610

amplituner NAD 7225 PE

wzmacniacz Marantz PM-54

kolumny Altus 70

Problem w tym że nie posiadam przedwzmacniacza gramofonowego i dźwięk puszczony bezpośrednio na wzmacniacz lub amplituner wychodzi płaski. Zastanawiam się czy jest możliwość podłączenia amplitunera jako przedwzmacniacza. Jeśli tak, proszę o dokładne wskazówki bo jestem ciemny w tym temacie. A może mam jakąś inną opcję z tym sprzętem?

Dodam że wiem że przedwzmacniacz to nieduży koszt, jeśli nie ma innego wyjścia to go zakupię.

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/101400-pod%C5%82%C4%85czenie-adaptera/

Zarówno ampli Nad jak i Marantz posiada wejścia gramofonowe PHONO,Marantz ma nawet dla wkładek MC.

Podłącz gramofon do wejścia phono.

zrobiłem jak mówisz, dźwięku nie było a jeden z głośników zaczął wibrować, musiałem wyłączyć bo bałem się że zaraz się rozpadnie :/

Gość StaryM

(Konto usunięte)
<br />zrobiłem jak mówisz, dźwięku nie było a jeden z głośników zaczął wibrować, musiałem wyłączyć bo bałem się że zaraz się rozpadnie :/ <br />

To znaczy, że masz zepsuty wzmacniacz.

Powtórzyłem manewr z amplitunerem - dźwięk jest, ale w jednym kanale straszny szum.

Rozumiem że nie ma opcji, o którą pytałem na początku?

Jak podłączam adapter pod jakiekolwiek inne wejścia to dźwięk jest czysty (ale płaski).

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Podłącz pod Phono , przełącz na odpowiednią wkładkę , Uziemnij gramofon .

Edytuję : ten twój gramofon może mieć wbudowany przedwzmacniacz i podłącza go się pod wejście liniowe , w innych współczesnych tanich jest możliwość wyłączania wbudowanego przedwzmacniacza , w Denonie zdejmuje się talerz i tam coś przełącza się .

numark_ttusb3_back.jpg

Szukaj czegoś takiego , to zdjęcie jest chyba od innego modelu , jest tam przełącznik RCA do wejścia liniowego , i do RCA wejścia PHONO .

Gramofon masuje się ze wzmacniaczem , wiesz jak ?

Tam jest coś " Gain " , w goglach tłumaczą " zyskać "

Niestety nie ma takiego przełącznika w moim modelu. Z tego co mi wiadomo gramofon nie ma wbudowanego przedwzmacniacza. Nie wiem o co chodzi z tymi mikserami, toż to normalny standardowy adapter. Naprawdę nic nie da się zrobić? Może najlepiej zamówić ten przedwzmacniacz i mieć spokój?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Powiem ci ekspresowy bracie, że:

-po pierwsze dziś mamy gramofony,

-po drugie ten gramofon nie ma- jak już sam zauważyłeś- wbudowanego przedwzmacniacza http://www.numark.com/images/product_downloads/tt1600mkii_quickstartguide.pdf musisz podłączać pod PHONO lub nabyć przedwzmacniacz. Ale chyba nie ma sensu bo trudno się spodziewać, że oba wejścia w twoich wzmakach są zwalone. To raczej gramofon szwankuje.

-po trzecie drogość przedzwmacnicza to pojęcie względne. Najtańszy, ponoć niedegradujący dźwięku tak jak Monacory i inne wynalazki za stówkę: http://muzyczny.pl/116532_Art-DJ-PRE-II-przedwzmacniacz-.html , ale to jest tylko dla wkładek MM w dodatku mozliwe, że Twój Marantz ma i tak lepszy :)

Drugi biegun taniosci pre wyglada np tak: http://sklep.fusic.pl/amr-ph-77-autoryzowany-dealer.html ,

- po czwarte nie zdziw się jak ten wątek zniknie bez słowa i znajdzie się w zakładce analog prawdopodobnie w temacie dla początkujących.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.