Skocz do zawartości
IGNORED

jak ugryźć LFE bez subwoofera

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Witam

zgodnie z założeniem LFE to kanał głośnego basu (+10db) w zakresie 20-180hz (zależnie od standardu), używam systemu 5.0 i czuje pewien niedosyt jeśli chodzi o niskie tony. Są, słychać i czuć ale nie ma tego WOW'a, wrażenie jest jakby te 10db uciekło i bas został znormalizowany.

Ścieżki dźwiękowe z filmów klasycznie jako stereo odgrywane są fajnie i dolne pasmo jest reprodukowane zdecydowanie lepiej niż w kinie. Wnioskuje że to wina downmixu, Macie może na to jakieś sposób ?

Nie pogardziłbym też jakimiś fajnymi samplami z wyrazistym basem w DTS/DD, nie udało mi się nic ciekawego znaleźć (może to moje oduczcie lub wina złego materiału).

Bez suba będzie niedosyt , jedynie co możesz zrobić o , ile nie jest to zrobione , w ustawieniach amplitunera , ustawienia dla suba przekierować LFE na fronty , a fronty oddadzą tyle ile zdołają . W Yamasze mojej jest tak : SUB ------ FRONT .

, albo postawić na frontach półaktywne kolumny tego typu , podobno wymiatają i kominek dobrze postawiony rozwala się :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ST_STS_cutaway_small.jpg

STSBase.jpg

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

jedynie co możesz zrobić o , ile nie jest to zrobione , w ustawieniach amplitunera , ustawienia dla suba przekierować LFE na fronty

prawdę mówiąc nie widziałem takiej opcji, wątpię też bym coś takiego miał ale wieczorem zakasma rękawy i zabiorę się za wertowanie instrukcji.

Kombinacje z głośnikami nie mają najmniejszego sensu, bardziej mnie martwi dorwanie suba który bym im chociaż dorównał.

"prawdę mówiąc nie widziałem takiej opcji, wątpię też bym coś takiego miał ale wieczorem zakasma rękawy i zabiorę się za wertowanie instrukcji."

Zależy od producenta. W większości wystarczy zaznaczyć brak suba.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Zależy od producenta. W większości wystarczy zaznaczyć brak suba.

tak też mam zrobione i frontowe głośniki jako duże, z tego co wyczytałem (w instrukcji) to np zwrotnica i tak jest ciągle aktywna i pcha ustawione pasmo albo na sub'a albo na głośniki "duże" więc żadne pasmo się nie gubi.

są opcje co do suba, można mu zwiększyć głębie, podbić/ zdjąć + standardowa kalibracja, niestety opcji sub -> Fronty nie ma.

ampli to pionek VSA-AX10Ai-S

W moim starym ampli jest tak:

FRONT --- LFE idzie do frontów .

SWFR --- ma być gdy sub jest w systemie

BOTH ---- ma być gdy sub jest w systemie i jednocześnie sub wzmacnia stereo , ( 2.0 ) , np. gdy odtwarza się płytę CD i jest włączony w ampli program STEREO .

STR .55

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak myślałem możesz wyłączyć suba

Ukryta Zawartość

Ewentualnie zdaj się na autokalibrację.

A tu instrukcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak też mam zrobione i frontowe głośniki jako duże, z tego co wyczytałem (w instrukcji) to np zwrotnica i tak jest ciągle aktywna i pcha ustawione pasmo albo na sub'a albo na głośniki "duże" więc żadne pasmo się nie gubi.

Tylko upewnij się czy przy ustawieniu na LARGE masz 50 Herców ( to moje domysły gdyż nie znam zagranicznego języka )

2.1. Speaker Systems

Manual Free

” Normal Surround ”

Crossover [ 80Hz ]

Normal Surround

(THX Speaker = 80Hz)

SP-B : Second Zone

Use / (cursor left/right) to select the crossover

frequency:

• 50Hz – Sends bass frequencies below 50 Hz to the

subwoofer (or LARGE speakers).

• 80Hz – Sends bass frequencies below 80 Hz to the

• 100Hz – Sends bass frequencies below 100 Hz to the

• 150Hz – Sends bass frequencies below 150 Hz to the

• 200Hz – Sends bass frequencies below 200 Hz to the

subwoofer (or LARGE speakers

Użyciu? /? (strzałka w lewo / prawo), aby wybrać skrzyżowanie

częstotliwość:

• 50Hz - Wysyła niskie częstotliwości poniżej 50 Hz do

subwoofer (lub duże głośniki).

• 80Hz - Wysyła niskie częstotliwości poniżej 80 Hz do

• 100Hz - Wysyła niskie częstotliwości poniżej 100 Hz do

• 150Hz - Wysyła niskie częstotliwości poniżej 150 Hz do

• 200Hz - Wysyła niskie częstotliwości poniżej 200 Hz do

subwoofer (lub duże głośniki

Zresztą sam nie wiem , jeśli sub ma być wyłączony to wysyłanie do suba nie powinno działać , bo tam jest napisane do suba ( lub duże głośniki ) czyli Large .

Pokombinuj trochę . Nie znam Pioneera .

Gość cycus12

(Konto usunięte)

dzięki Panowie za fatygę, ale napisaliście to co jest niemal oczywiste i zrobione na samym początku. Jak pisałem problem nie tyczy częstotliwości tylko głośności, podbicie tonalne czy loudness średnio się sprawuje.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

nie no tak nowe z MM czy struna nawet bardzo (strasznie kasztani dźwięk), ale nie typowe hi-end'y wyprodukowane kilka lat temu. korekta tonalna niestety wpływa na wszystkie satelity i dialogi nie brzmią zbyt ciekawie.

do odsłuchu muzyki mam inna pozycje, chyba czeka mnie przemeblowanie by ujednolicić i poprawić warunki (kino kiedyś było dodatkiem, ale człowiek się od tego uzależnia...).

Ścieżki dźwiękowe z filmów klasycznie jako stereo odgrywane są fajnie i dolne pasmo jest reprodukowane zdecydowanie lepiej niż w kinie. Wnioskuje że to wina downmixu, Macie może na to jakieś sposób ?

W stereo bas jest kierowany tylko na kolumny frontowe, w przypadku dźwięku 5.1, jeśli zaznaczysz wszystkie kolumny jako "duże" bas jest kierowany na każdą z nich. Zakładam, że masz układ małe satelity, center i duże fronty, a nie każda kolumna sobie poradzi z niskim basem, w tym wypadku potraktuj fronty jako twój sub i przenieś te niskie częstotliwości, powiedzmy poniżej 60Hz z tylnych i centralnego na kolumny frontowe.

SMALL to send bass frequencies to the other

speakers or subwoofer. If you didn’t connect a center

speaker, choose NO (the center channel is sent

W ten sposób tylko fronty będą odtwarzać niskie tony za pozostałe mniejsze kolumny i powinno być sporo basu jak w stereo

Ponadto sprawdź czy nie masz włączonej funkcji ograniczenia basu Bass Peak Level strona 86

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Zakładam, że masz układ małe satelity, center i duże fronty, a nie każda kolumna sobie poradzi z niskim basem, w tym wypadku potraktuj fronty jako twój sub i przenieś te niskie częstotliwości, powiedzmy poniżej 60Hz z tylnych i centralnego na kolumny frontowe.

tak też mam zrobione, tylko że od 80 bo tak były projektowe.

Ponadto sprawdź czy nie masz włączonej funkcji ograniczenia basu Bass Peak Level strona 86

u było na -10... tu nie zaglądałem

To jest jakieś ograniczenie, które działa tylko dla dźwięku DTS i Dolby, a ma za zadanie obcinać bas, taki normalizator. Nie widzę tu innych możliwości, ostatecznie można jeszcze podbić bas z poziomu equalizera do kalibracji, o ile obsługuje te niskie częstotliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.