Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja systemu / wymiana AZUR 540R /Denon DCD-755AR /Mission MV-6

smelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem modyfikacji posiadanego zestawu w celu poprawy "wrażeń odsłuchowych" - po prostu "czegoś" mi brakuje w muzyce, która wydobywa się posiadanego zestawu (może dynamiki, sceny?). Przeglądam znany serwis aukcyjny, różne fora i szukam recenzji w necie. Doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie zapytać szanownych kolegów na niniejszym forum. Posiadam zestaw CA AZUR 540R (wiem - to ampli do kina domowego ale od pewnego czasu w 75% wykorzystywany do słuchania muzyki), Denon DCD-755AR oraz kolumny Mission MV-6. Przyznam się, że zestaw powstał ze 2-3 lata temu trochę przypadkowo i pod wpływem impulsu. Doszły do tego ograniczenia finansowe i bardzo ograniczone możliwości odsłuchu czegokolwiek w jakimś profesjonalnym sklepie w mojej mieścinie. Dodam, że pokój w którym słucham muzy jest maleńki - około 9,5 m po odliczeniu powierzchni szafy przesuwnej. Kolumny są rozstawione w odległości około 1,6 m od słuchającego i około 230 cm względem siebie. Z tyłu - za kolumnami jest przestrzeń około 30 cm.

Jedyne porównanie jakie mogę / mogłem zrobić we własnym zakresie to między AZUREm 540R a leciwym amplitunerem stereo Marantzem SR-65 (to chyba raczej niższa półka?). Wydaje mi się, że nieznaczna przewaga jest po stronie Marantza - ale to zależy od rodzaju muzyki.

Zastanawiam się co ewentualnie wymienić, żeby było lepiej - co w tym zestawie jest najsłabszym ogniwem lub nie pasuje do reszty?

Azur ? - może zamiast niego jakiś wzmacniacz stereo, a może wystarczy zmienić odtwarzacz CD np. na AZUR 640C. Najgorzej z wymianą kolumn - większych nie wstawię (z resztą po co do takiej klitki) - ewentualnie porządne monitorki (np. Monitor Audio BX2) - ale tu znów potrzebne solidne podstawki - małe dziecko i kot :-)

A może wszystko trzeba sprzedać, trochę dołożyć i kupić coś używanego ale nie wiekowego (tak do kilku lat). A może nowy zestaw Denon DCD-520AE + PMA-520AE - ma dobrą recenzję - tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo coś z serii CA TOPAZ ? Ciekawe jak by to zagrało moimi kolumnami?

Co do muzyki jakiej słucham to rocka - głownie starszego (Marylion, Depeche Mode, The Cure, Dead Can Dance, Dire Straits), czasami coś mocniejszego jak Ramstein, trochę popu, jazu, muzyki poważnej.

Co do funduszy to raczej chciałbym się zmieścić w kwocie 700 - 800 zł za "ogniwo" ale mogę rozważyć droższe propozycje - zależy za ile mi się uda sprzedać to co mam.

Z góry dziękuję za podpowiedzi :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

moim zdaniem do wymiany przede wszystkim są kolumny oraz amplituner. Jeśli słuchasz przede wszystkim muzyki stereo, amplituner kina domowego nie jest najlepszym pomysłem.

Biorąc pod uwagę wielkości pomieszczenia oraz Twoje preferencje brzmieniowe, zwróciłbym uwagę na konfigurację opartą na wzmacniaczu NAD C316BEE lub jeśli tylko budżet pozwoli, NAD C326 BEE oraz zestawie kolumn Monitor Audio Bx2 lub (znowu niestety trochę drożej) Paradigm Mini Monitor v.7. Odtwarzacz na początek zostawiłbym, zresztą może warto pomyśleć już o odtwarzaczu strumieniowym - to już drugorzędna kwestia.

Jeśli natomiast miałbym podać kolejność wymiany, stawiałbym najpierw na amplituner, podłączenie dobrego dwukanałowego wzmacniacza nawet pod Twoje kolumny powinno w dużym stopniu zmienić brzmienie na korzyść, szczególnie przy Twoich gatunkach muzycznych.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak szczerze - w tym systemie każdy element jest słabym ogniwem. W związku z powyższym uważam że nie ma sensu niczego dokupywać bo wydasz pieniądze a i tak będzie słabo grało. Zostaw tak jak jest. Albo sprzedaj wszystko i kup przemyślany system od zera.

Pomysł z monitorami aktywnymi - bardzo dobry !

Tak szczerze - w tym systemie każdy element jest słabym ogniwem. ................ sprzedaj wszystko i kup przemyślany system od zera.

Takiej odpowiedzi się obawiałem ale jednocześnie też się spodziewałem. Zastanowię się nad sprzedaniem wszystkiego i doborem czegoś z używek (na nowy wzmak + źródło przyjdzie jeszcze czas), chociaż same monitorki wolę kupić nowe.

Zastanawiam się nad takimi zestawami:

1) używane CA AZUR 640A (V1 lub V2) + AZUR 640C (V1 lub V2) + nowe MA BX2

2) używane Rotel RA-01 + ROTEL RCD 02 + nowe MA BX2

To oczywiście wstępna przymiarka i proszę mnie poprawić jeżeli te zestawy są źle dobrane. Może coś od Denona lub Marantza? A może inne monitory. Wiem , że najlepiej byłoby odsłuchć ale tu jestem bardzo ograniczony możliwościami. W jakimś stopniu muszę polegać na podpowiedziach z forum - ewentualnie po wyborze dwóch - trzech propozycji może uda się gdzieś zorganizować odsłuch - chociażby monitorków.

Gdybym miał na początek rozwazyć jednak wersję z monitorami aktywnymi to co byście polecili do takiej muzki jak wymieniłem + jakie źródło?

Rozumiem, że takimi zestawmi jak Denon DCD-520AE + PMA-520AE lub seria TOPAZ lepiej nie zawracać sobie głowy?

Co do brzmienia to lubię dobry bas ale bez przesady (byle nie rozlazły, raczej punktowy / kontrolowany) , niezłą góre i klarowny przestrzenny dźwięk, generalnie wszystko powinno byś na swoim miejscu. Zdaję sobie z tego sprawę, że z ograniczonym budrzetem nie uzyskam super efektu ale chociaż przyzwoity...

Dziekuję wszystkim za odpowiedzi.

CA + MA Brrr.... złe połączenie.

Co wy wszyscy z tymi MA? Co drugi wątek na forum to ktoś chce kupować MA.

O podstawowych Denonach też moim zdaniem nie warto myśleć. Są poprawne, ale bezpłciowe.

Ja bym na przekór zainteresował się tym zestawem:

Ukryta Zawartość

Zamknięte obudowa nie będzie sprawiała problemów w małym pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Nie upieram się przy MA BX2 - wpadły mi jakoś w oko i te dobre opinie...

Rozumiem , że do Rotela ta BX2 byłyby OK?

Co w takim razie z monitorków do CA - tak w przedziale 1300 - 1800 zł?

Gdzieś na forum widziałem (do trochę podobnej muzyki) polecane nowe Cambridge Audio Azur 351A / 351C lub Topaz AM10 / CD10 - tylko jakie monitorki do tego?

Zastanawiam się jaki jest klucz doboru kolumn do wzmacniacza (lub odwrotnie) pod katem brzmienia? Szperam na forum i w wyszukiwarce i mam już mętlik. Z jednej strony chce się coś dobrze brzmiącego i solidnego a z drugiej powinno to być w miarę nowe lub nowe i jakoś powinno wyglądać żeby mnie żona z domu nie wygoniła...

A właśnie - żona słucha trochę łagodniejszej muzyki i poezję śpiewaną - więc zestawy muszą być w miarę uniwersalne (na pewno nie techno i house).

A może jednak coś z NAD-ów... - co będzie bardziej uniwersalne z ewentualną przewagą do rocka (nieciężkiego) - NAD - Rotel czy CA? A może Denon PMA-710AE?

Pomysł z odtwarzaczem strumieniowym też fajny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.