Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe "formaty - mastery- remastery" w starym standardowym CD

axiomax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy gdzieś na forum, w jakimś helpie albo w necie znajdę spis formatów dla ZWYKŁEJ PŁYTY I ZWYKŁEGO ODTWARZACZA CD?

Gubie się w tym wszystkim.

Kilka lat temu odkryłem XRCD(2,24) i kilkanaście płyt uzbierałem.

Od jakiegoś czasu pojawiają się SHM-CD, K2HD itp.

Zacząłem się w tym gubuć. NIE WIEM JAKIE "FORMTY"? MOGĘ KUPOWAĆ DLA STANDARDOWEGO CD.

XRCD - dla mnie bajka.

pozdrawiam

Możesz kupować wszystkie bo to są nowe, super formaty zapisu i masteringu materiału który jednak jest przystosowany

do odtwarzania na każdym playerze CD.

Jednynie SACD, DVD-Audio to nie odtworzysz chyba że na multiformatowym odtwarzaczu.

Sam mam różne japońskie CD w tym XRCD, XRCD2, K2, SHM-CD, Blue Spec CD i wiele innych.

Grają na każdym odtwarzaczu i grają rewelacyjnie.

Te opisy, to znaki szczególne najczęściej opatentowanych metod remasteringu materiału dźwiękowego, często świetnie poprawionego. A obojętne, czy powstało z tłoczenia, czy z samodzielnego zapisu z materiału typu flac , ape czy i MP3. Odtworzyć można wszystkie na CD właśnie dlatego, że to jest wav ze stałą częstotliwością próbkowania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Oprócz "czystego" SACD i DVD-Audio wszystko pozostałe będzie czytane, SACD z warstwą CD (Hybrid SACD), nawet HDCD będzie będzie odtwarzane bez problemów, ale tutaj z wyłączeniem dodatkowych informacji zarezerwowanych dla tego formatu (potrzebna kompatybilność odtwarzacza CD)...

P.S.: Koledzy wcześniej mnie ubiegli w czasie pisania, ale nie będę kasował odpowiedzi...

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Wszystkie wymienione przez Ciebie formaty spełniają parametry tzw. Red Book ( http://pl.wikipedia.org/wiki/CD-Audio ), a co za tym idzie, muszą być odtwarzane przez każdy odtwarzacz CD.

Czym innym już jest, jak zresztą wspomniał sly30, np. format SACD (warstwa SACD), czy też DVD-Audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.