Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja pokoju 9m2, zdjecia pomiary, walka z basem.

bmxmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zaczne od tego ze juz kiedys walczylem z adaptacja akustyczna tego pomieszczenia, wynikiem sa wykonane rozpraszacze Shroedera 1d na przod i 2D na boczne 1 odbicie. Zastosowanie gabki piramidki na tyl ktora ma wieksze wlasciwosci wchlaniania dzwieku. Po tkaim zabiegu wyraznie poprawila sie lokalizacja, jeszcze lepiej znikly kolumny, scena sie poglebila i rozszerzyla. Ale czas na dalsza zabudowe, metoda prob i bledow zasosowalem panele z welny mineralnej isover aku plyta s 100cm na 50cm. Tutaj poprawa glebi sceny, doszlo troche powietrza, bas stal sie minimalnie lepszy. Niestety pomiar tego nie potwierdzil, moze poprawy sa powyzej 250hz i to dlatego. Aktualnie czekam na kratownice ktora pozwoli mi zbudowac wieksze rozpraszacze shreodera 2D na boczne 1 odbicie, chce zbudowac rozpraszacz 1m x1metr. Najwieksze problemy mam przy 50hz i ponizej. Glownie chcialbym sie zajac tym 50hz. Podkreslam ze nie jest to przydzwiek sieciowy. Pomiary robie netbookiem i mikrofone mz wkladka panasonic wm61A. Rezonatory helmholtza sa zbudowane z rury 315mm 150cm wysokosc, 8mm grubosc scianki. Za denka sluza plyty wiorowe 18mm , rury sa szczelne. Wylot ma 160mm dlugosc 4cm(liczac z gruboscia plyty wiorowej)tak wiliczyl ETF. Okolo 30% wypelnienia rury to welna mineralna isowe aku mata S, a dokladnie kawalek 60x60x10cm wrzucowny w paskach. Problem polega na tym ze rezonatory nie wprowadzaja zadanych zmian w zadnym miejscu tego pomieszczenia. Zamieszam fotki pomieszczenia jak i pomiary, mam nadzieje ze sa czytelne. Wydaje mi sie ze pomieszczenie jest calkiem niezle. Bas jest dobry ale moze byc lepszy, glownie przeszkadza mi podbicie okolicy 50hz . Nawet puszczajac przestrajalna sinusoide 50hz jest wyraznie glosniejsze od np 30hz. Prosilbym o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30149-0-48608100-1363525971_thumb.jpg

post-30149-0-77677800-1363525976_thumb.jpg

post-30149-0-24206300-1363525981_thumb.jpg

post-30149-0-04668300-1363525985_thumb.jpg

post-30149-0-10609200-1363526001_thumb.jpg

post-30149-0-14056400-1363526016_thumb.jpg

post-30149-0-71319000-1363526069_thumb.jpg

post-30149-0-03695000-1363526086_thumb.jpg

post-30149-0-58465200-1363526118_thumb.jpg

post-30149-0-69324900-1363526125_thumb.jpg

post-30149-0-43055300-1363526135_thumb.jpg

post-30149-0-89936800-1363526143_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

źle zestrojone tunele w rezonatorach. Zmień średnicę z 160 na około 80mm przy większej ich długości.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Program ETF wyliczyl ze aby bez problemu zestroic je na 50hz wylot musi miec 160mm, wczesniej mialem wylot 110mm i liczylem programem do budowy subwooferow winiSD to mi wyliczyl ze przy 100litrach i srednicy 110mm wylot musi miec dlugosc 3.2mm. Sprawdzalem 1.8mm, 3.2mm, 6cm. Zadna czestotliwosc sie nie zmienila. 80mm przy 100litrach wedlug programu ETF jest nie mozliwe .MArtwi mnie to ze nawet jesli sa zle zestrojone to nie zmieniaja zadnej czestotliwosci.

Dobrze radzę poszukać innego mieszkania :) Sprzet ok ale NIGDY nie rozwinie skrzydeł w pomieszczeniu 9 m*2 ps. długośc fali dla 50 hz ktoś zna ? jesli nie to proszę sobie obliczyć a następnie odpowiedziec na pytanie jak mozna je prawidłowo usłyszeć w tak małym pokoiku .

ps. długośc fali dla 50 hz ktoś zna ? jesli nie to proszę sobie obliczyć a następnie odpowiedziec na pytanie jak mozna je prawidłowo usłyszeć w tak małym pokoiku .

Uuuu huuu huuuu no to powiem Ci że nie mam pojęcia dlaczego w słuchawkach słychać bas.

Więcej takich złotych rad i coś mądrego się wykluje. :)

Pozdrawiam

ps. długośc fali dla 50 hz ktoś zna ? jesli nie to proszę sobie obliczyć a następnie odpowiedziec na pytanie jak mozna je prawidłowo usłyszeć w tak małym pokoiku .

Uuuu huuu huuuu no to powiem Ci że nie mam pojęcia dlaczego w słuchawkach słychać bas.

Więcej takich złotych rad i coś mądrego się wykluje. :)

Kolega napisał prawidłowo usłyszeć. W słuchawkach wystepuje efekt "mechanicznego" sprzeżenia membrany z błoną bebenkową.

pozdrawiam

Kolega napisał prawidłowo usłyszeć. W słuchawkach wystepuje efekt "mechanicznego" sprzeżenia membrany z błoną bebenkową.

Dobra szpece widzę, że słuchacie z odległości przynajmniej 6,88 metra. No bo jak inaczej usłyszeć poprawnie 50 Hz.

Życzę dalszych równie dobrych rad.

Zaraz mi napiszecie że jak się mierzy w polu bliskim głośnik nisko tonowy to basu też tam nie ma.

Litości...

No własnie w polu bliskim.....

pozdrawiam

20 cm od kolumny masz 50 Hz i 2 metry od też masz 50 Hz. No ale wedle twojej teorii, to najwięcej 50 Hz będzie 6,88 metra od głośnika...

Rewelacja.

20 cm od kolumny masz 50 Hz i 2 metry od też masz 50 Hz. No ale wedle twojej teorii, to najwięcej 50 Hz będzie 6,88 metra od głośnika...

Rewelacja.

A gdzie widzisz moją teorię? Po prostu wpływ małego pomieszczenia na rozkład pola akustycznego niskich częstotliwości jest dużo większy niż dla pomieszczenia większego. Stąd kolega Polraven pisze o prawidłowym dźwieku.

pozdrawiam

A gdzie widzisz moją teorię? Po prostu wpływ małego pomieszczenia na rozkład pola akustycznego niskich częstotliwości jest dużo większy niż dla pomieszczenia większego. Stąd kolega Polraven pisze o prawidłowym dźwieku.

pozdrawiam

Skoro wtórujesz komuś, kto uważa że nie da się odtworzyć fali o większej długości, niż długość pomieszczenia to co mam Ci powiedzieć?

Podawanie takich argumentów i liczenie czegokolwiek jest bzdurą. To że wpływ pola akustycznego dla niskich częstotliwości jest duży i uwarunkowany jego rozmiarem to jedno.

Ale sposób argumentowania od czego zależy poprawność odtwarzania danej fali w/w kolegi mija się z prawdą.

Mam wrażenie że dobrze wiesz, że jest zaburzona losowość propagacji ale wcale nie jest wykluczone uzyskanie poprawnego odtworzenia tych częstotliwości w stosunkowo niewielkim pomieszczeniu.

Ujmę to tak - NIEMA BASU PRAWIDŁOWEGO W TAK MAŁYM POMIESZCZENIU - Koniec kropka .... TaK SAMO TYCZY SIE ODRYWANIA DZWIĘKU OD KOLUMN.... ale cóz ... skoro komus słoń nadepnie na ucho to juz nie moja wina ... :)

Ujmę to tak - NIEMA BASU PRAWIDŁOWEGO W TAK MAŁYM POMIESZCZENIU - Koniec kropka .... TaK SAMO TYCZY SIE ODRYWANIA DZWIĘKU OD KOLUMN.... ale cóz ... skoro komus słoń nadepnie na ucho to juz nie moja wina ... :)

Widzę wiedzy brak to i przepychanka słowna się zaczyna.

Więcej kropeczek i drukowanych liter. Choć to i tak Ci nie pomoże na brak wiedzy, ale dalej możesz opowiadać o słoniach.

Koledzy spokojnie:) Powiem tak. Nie ma najmniejszych problemow z odrywaniem dzwieku od kolumn, adaptacja wiele pomogla i scena jest swietna, chociaz wiadomo w wiekszym pomieszczeniu bedzie tylko lepiej. Co do basu. Pomieszczenie podbija kilka okolic np 40-50hz, narazie rezonatory helmholtza nie wiele pomagaja, moze sa za duze jak na takie pomieszczenie? Najbardziej mnei denerwuje ze dokonalem kilka testow z roznymi dlugosciami wylotow, mysle sprobuje taki sam myk i juz pomiary byly nieco inne, akurat przeklamywaly o te roznice co msylale mze rezonatory dzialaja. C o do basu jesli ktos mysli ze w tak malym pokoju 50hz to najznizsza czestotliwosc to jest w srogim bledzie. Wlasnie stroilem membrane bierna subwoofera i udalo mi sie wycisnac dolne pasmo 17hz i to z calkiem pokaznym spl, prosze nie pisac ze to swist z wylotu a nie bas, bo tutaj wylotu nie ma. Taka roznica ze niby bardzo rowno chodzacy subwoofer w tym pokoju tez 50hz zagra glosniej niz 20hz. Testujac ten sam sub w okolo 20m2 50hz sie troche sciszylo a 20hz bylo taksamo glosne jak 50hz. Bas z kolumn jaki udalo m isie wycisnac jest dosc dobry, niestety rezonatory nie potrafia sobie poradzic z podbiciami. Mysle zeby zbudowac 4 rezonatory po 50litrow kazdy i sprobowac bo 2 po 100 litrow ehh.

Koledzy pomozcie co ja mam w koncu zrobic, wydaje mi sie ze z basem nie jest najgorzej ale chcialbym cos zrobic z okolicami 50hz. Mam rure 100litrow z wylotem o srednicy 155mm i dwie rury okolo 45 litrow z wylotem o srednicy 155mm i 105mm. Tez takei rury mam do dyspozycji i z tego moge robic roznej dlugosci wyloty. Program ETF jak narazie sie nie sprawdzil. Juto dokonam pomiarow po zastrojeniu programem basstrap. Rury koniecznie musza byc w tyle, zreszta w tyle czyli miejscu odsluchu wystepuja poomierzone problemy. Duzo osob zbudowalo piekne rezonatory helmkoltza, niektore fajne male (jak moje 45litrow) tylko dlaczego one w moim pokoju nie dzialaja?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj zamieszczam najnowszy pomiar, tym razem bawilem sie rurami ktore maja 45-50litrow. Wszystkie pomiary sa wykonywane na lewej kolumnie(patrzac w jej strone) rezonator byl umieszczony w prawym tylnym rogu( patrzac na kolumny) czyli na skos. Rezonatory sa szczelne maja okolo 20-30% wypelnienie welna mineralna na spodzie. Mialem zastosowane dwa wylot yo srednicy 105mm i 155mm o roznych dlugosciach. Wszystko jest opisane w pomiarach. Niestety jak dla mnie dzialanie rezonatorow jest za male, ze tak powiem nikle, a jezdzile mrura po calym pokoju, ostatecznie pozostala w powyzszsym miejscu. Na ucho rury nei wprowadzaja istotnych zmian, wieksze zmiany odczulem po zastosowaniu dwoch paneli z welny mineralnej za kolumnami. Kasa i czas w plecy, niestety chyba nic nie poprawi basu i podbicia w 9m2, tymbardziej jak sie ma 8' glosniki w kolumnach. Albo one generuja zbyt duze cisnienie ktore nie ma gdzie ujsc, albo przeszkadza tutaj metalowa sciana ktora jets po prawej stronie, jest cala z blach metalowych. Sam sobie nie poradze i pozostaje zniesc dyfuzory do piwnicy.

post-30149-0-38414900-1364309651_thumb.jpg

post-30149-0-39137700-1364309659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj juz koncze walke z rezonatorami. Cos tam uzyskalem ,czy jest to slyszalna zmiana to jeszcze nie wiem bo nie sluchalem. Ogolnie Pozostaly dwa rezonatory okolo 45litrow, wypelnione kolo 25% welna mineralna na spodzie. W jednym jest wylot 105mm dlugosc 18cm, w drugim wylot 155mm o dlugosci 35cm. Strojenie wedlug programu basstrap jest w okolicach 47-52hz. Pomiary robilem kilku krotnie aby wykluczyc blad pomiaru. Udalo mi sie uzyskac 2db spadek podbicia okolic 50hz wraz z tym zmniejszyl sie poglos. Z dlugoscia wylotu bawilem sie i tutaj znalazlem swoje optimum.Przy pelnym pasmie widac smieci, no coz to tylko netbook.

Ukryta Zawartość

post-30149-0-13336300-1364380488_thumb.jpg

post-30149-0-90488700-1364380528_thumb.jpg

post-30149-0-80417500-1364380534_thumb.jpg

post-30149-0-11708500-1364380552_thumb.jpg

post-30149-0-59526700-1364380591_thumb.jpg

post-30149-0-56012400-1364380608_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 dB z tak małych RH to wynik co najmniej poprawny. :-)

W trakcie pomiaru pracuj na laptopowej baterii zakłócenia się zmniejszą.

Powodzenia i zbuduj jeszcze ze 2 RH

pozdrawiam

Niestety pokoj jest za maly na kolejne 2 RH. Musze stwierdzic ze po zastosowaniu RH bas stal sie troche twardszy, przez co minimalnie dokladniejszy. Oczywiscie nie sa to jakie diametralne zmiany, ale jakby zastosowac zabudowe rogow i zajac sie kazdym poglosem to na pewno efekty byly by spektakularne.

Tez zauwazylem ze oprocz wyraznie slyszalnego podbicia 50hz nie jest tak zle. Owocuje to calkiem niezlym basem, jest go troche za duzo wiec gram na zatkanmych wylotach. Nie wiem dlaczego pomeiszczenie wypada calkiem niezle, biore kilka opcji takich jak:

-cala prawa sciana jest zbudowana z metalowych blach( w srodku sa rury itp. Moze to dziala jak membrana bierna

- nie wiem czy na wykres wplywa subwoofer z membrana bierna, wydaje mi sie ze pewna okolice pochlania skoro nie gra.

Teraz w najblizszym czasie bede budowal rozpraszacz shroadera 2d , 19x19 dziur( bo okresami tego nei nazwie). PEwna firma robie mi kratownice z 3-4mm sklejki. Od kolegi zalatwilem kwadraty 45x45mm, troche je jeszcze potne i do roboty. Zamieszcze fotki jak wykonac taki rozpraszacz. Jaki program polecacie do obliczenia takiego ustrojstwa? Zwykle stosowalem QRD. Na duzych osiagalem okolo 3db spadku, niestety to bylo za malo aby takie olbrzymy w takim pokoiku pozostaly. Co dziwne rezonatopry musza stac jak stoja, myslalem zeby jeden polazyc i schowac pod blatem, odrazu gorszy efetk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.