Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe - podstawkowce

Alirrlan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu znalazłem takie stwierdzenie o kolumnach podłogowych 2-way (nie pamiętam których konkretnie), że to takie podstawkowe tylko, że maja obudowę do ziemi. Miało to wydźwięk negatywny. W każdym razie podłogowe kolumny to najczęściej 2.5-way, a to stwierdzenie dotyczyło kolumny podłogowej 2-way.

I teraz moje pytanie. Co się stanie gdy dwa takie same głośniki wstawimy do podstawkowej i podłogowej kolumny? Jakich zmian we wrażeniach odsłuchowych powinniśmy oczekiwać? Rozumiem, że moc się nie zmieni, więc w praktyce obie kolumny nagłośnią tak samo jakieś konkretne pomieszczenie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/101963-kolumny-pod%C5%82ogowe-podstawkowce/

Plusem obudowy stojącej jest to ze przeważnie objętość komory midwoofera może być większa a to oznacza lepsze zejście na basie i może być też inna równowaga tonalna - bardziej dociążony dół. Kolejnym plusem jest brak dość kosztownych podstawek ale też i możliwość odseparowania zwrotnicy od drgań .

Tyle teorii ale w praktyce różnie to bywa. Są też spore monitory i małe podłogówki. Dobry monitor może mieć lepsze zejście niż przeciętna podłogówka .

Nie wszyscy też mają miejsce na podłogówki .

Temat jest bardzo złożony.

Teoretycznie podłogówki mają tylko lepszy bas i gorsze "znikanie". W monitorach można mieć za tą samą cenę lepsze głośniki.

W praktyce - z moich doświadczeń wynika że podłogówki grają lepiej niż podstawkowce. Oczywiście dotyczy to modeli z jednej serii tego samego producenta - wiadomo że high endowe monitory zagrają lepiej niż budżetowa podłogówka.

Tym niemniej moim zdaniem powinno się dążyć do posiadania kolumn podłogowych - monitory traktując jako odstępstwo od normy a nie jako normę.

Taka jest moja rada dla początkujących.

Nie dotyczy to osób które wiedzą co robią - miłośnicy monitorów mogą miłować je w spokoju dalej.

porównaj F2 z F3.

o takie coś mi chodziło :) Znaczne zejście na niskiej 48hz do 32. Ale też inne parametry się różnią minimalnie. Czyli też zwrotnica musi być inna? Czy to że czułość się zmieniła minimalnie powinno dziwić? (jeśli takie same głośniki).

Dobry monitor może mieć lepsze zejście niż przeciętna podłogówka .

To mnie zastanawia. Czy przypadkiem w takich powiększonych monitorach, bez dodania kolejnego głośnika, ta obudowa nie jest za duża? Może producenci stosują je jako zapychacze rynku (no bo tańsze, bo mniej niskotonowych). I tak jak piszesz z dobrego monitora, robi się przeciętna podłogówka. Czy w ogóle można powiedzieć o kolumnie, że obudowa jest "za duża", czy chcemy ją mieć jak największą?

Oczywiście dotyczy to modeli z jednej serii tego samego producenta

zgadza się, chodzi o te same przetworniki. Czyli podłogowiec będzie zawsze droższy niż podstawkowy, a jednak tańszy niż 2.5-way (sorry jeśli generalizuje, może są gdzieś w ekosystemie inne przypadki). Moim zdaniem 2-way wyglądają po prostu lepiej od 2.5 i dlatego pytam o inne 'cechy'.

EDIT:

Właśnie jeszcze wypatrzyłem, że te tannoye F3 mają niższe "Low frequency alignment (-6dB)" 32hz vs 35hz dla wersji F4. To chyba na plus dla F3.

Teoretycznie podłogówki mają tylko lepszy bas i gorsze "znikanie". W monitorach można mieć za tą samą cenę lepsze głośniki.

W praktyce - z moich doświadczeń wynika że podłogówki grają lepiej niż podstawkowce. Oczywiście dotyczy to modeli z jednej serii tego samego producenta - wiadomo że high endowe monitory zagrają lepiej niż budżetowa podłogówka.

Tym niemniej moim zdaniem powinno się dążyć do posiadania kolumn podłogowych - monitory traktując jako odstępstwo od normy a nie jako normę.

Taka jest moja rada dla początkujących.

Nie dotyczy to osób które wiedzą co robią - miłośnicy monitorów mogą miłować je w spokoju dalej.

A kolumny podstawkowe na wielkich basowcach , np. Harbeth, Spendor?, nawet moje monitory wharfedale na 20 cm głośniku basowym (15 kg) leją dupę takim cherlawym podłogówkom jak Monitor Audio MR4 , które ważą 12 kg... to jest dopiero odstępstwo od mormy...

ndor

wharfedale na 20 cm

Z serii dimond 9? Znalazłem takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przetwornik 20cm ma diamond 9.3. Nie ma jednak odpowiednika podłogowca z tym samym głośnikiem. Bardziej można by porównać: 9.2 do 9.4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie koledzy tu wszystko napisali.

Podłogówka ma większą komorą i powinna grać lepiej na basie.

Nawet przy takim samym przetworniku.

Bas niższy, głębszy, masywniejszy.

Co do ilości miejsca to najczęściej u osób które mają podstawkowce to one

i tak stoją na standach więc zajmują w sumie tyle samo miejsca co wersja podłogowa.

Być może w bardzo malutkich pokojach 10-14m2 lepiej wypadną małe pierdziawki ale

ja zawsze wolę większe kolumny.

Waga też ma znacznie.Mniejsze drgania obudowy wpływające negatywnie na przetworniki.

Moim zdaniem w niewielkim pokoju monitory mają znacznie lepszą umiejętność oderwania dźwięku od skrzynki.Podłogówki hmm... niby lepszy bas, ale monitory też to potrafią np. usher be-718 bas daje tam do pieca, aż miło :)

Co do schodzenia na basie to posłuchajcie np. Kef 201 pierwszej wersji, czterodrożny podstawkowiec lub Pmc Tb2+, nie wspominając o wyżej wymienionych Harbethach. Jest wiele monitorów, które zawstydziły by swoimi możliwościami niejednego podłogowego kolegę na tym samym pułapie cenowym. Podstawkowa nie znaczy lepsza/gorsza. To tylko kwestia preferencji dźwiękowych.

Moim zdaniem w niewielkim pokoju monitory mają znacznie lepszą umiejętność oderwania dźwięku od skrzynki.

Też byłem tego zdania puki nie zrobiłem tych podłogówek. Powiem krótko nie ma co generalizować.

Co do schodzenia na basie to posłuchajcie np. Kef 201 pierwszej wersji

Już konstrukcyjnie wyglądają ciekawie choć cena solidna. Znalazłem w okolicach 9K choć ja patrzę przez pryzmat DIY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.