Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam A32 + 23T + Dali 450 - w poszukiwaniu muzyki

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich i z góry wielkie dzięki za wszelkie wpisy.

Mój system to: zródło Arcam FMJ CD23T, pre Creek P43, integra Arcam FMJ A32 w trybie końcówki, kolumny Dali 450, kable Qed Genesis Silver Spiral, sieciówka Shunyata Diamondback do cd, DH Labs do ampa (o ile ma to wielkie znaczenie;) Chciałbym do tego systemu wnieść trochę więcej muzykalności i przestrzeni. Tak, żeby po pracy i w weekendy muzyka przynosiła jeszcze więcej relaksu. Od razu zaznaczam, że ekstremalnie miękkie brzmienie albo mocno wypchnięta średnica bez krańców pasma mi nie pasuje. W muzyce ma być swing i drive. Chciałbym zachować możliwie dużo dobrego z obecnej konfiguracji, dynamikę, kontrolę, szczegóły. Oczywiście mam świadomość, że nie można mieć wszystkiego (w każdym razie nie za rozsądne pieniądze). Ale momentami brakuje mi lepszej barwy, bardziej aksamitnych wokali, lepszej przestrzeni. Na niektórych płytach jest momentami ciut za ostro, chociaż mojemu systemowi bardzo daleko do jazgotnika, dźwięk jest jednak poukładany i ogólnie cały system brzmi ok.

Słuchana muzyka - przeważnie soul, r&b, jazz, od czasu do czasu coś "lżejszego".

Źródło chciałbym pozostawić, 23T to chyba jednak najlepszy i najpewniejszy element w moim systemie.

Generalnie są 3 opcje, które rozważam:

1) "pobawić się" z kablami (budżet powiedzmy do 2,5kzł na interkonekt i/lub głośnikowe) - co proponujecie spróbować? Cardas, Fadel, Straight Wire, Acoustic Zen, Harmonic Technology, Albedo?

2) spieniężyć Dali 450 i poszukać podłogówek w tym samym lub nieco mniejszym rozmiarze (ciągle myślę o Vienna Acoustic Mozart Grand, jakie macie inne propozycje?), ma to grać na 20m2, budżet powiedzmy ok. 5 kzł oczywiście rozważam sprzęt używany,

3) pozostawić na razie Dali i zmienić wzmacniacz, budżet powiedzmy 5 kzł., używka, może być tranzystor, może być i lampa ale proszę pamiętać, że jednak chciałbym pozostawić sporą część dynamiki i kontroli obecnego systemu, różne opcje chodzą i po głowie - MF A300, Jolida 502, Prima Luna, Naim, ATC 150?

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Witaj,

moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłaby zmiana wzmacniacz. Zwróciłbym Twoją uwagę na jeden z modeli wzmacniaczy hybrydowych Vincent SV-227 lub Rogue Audio Sphinx. Masz dobre źródło i dobre kolumny, zacznij od wzmacniacza, późnej ewentualnie moźesz pomyśleć o kolumnach.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za propozycję.

Vincent jakoś nigdy mnie nie przekonywał, chociaż go nie słuchałem:) Ale wizualnie jest trochę przeładowany, chciałbym coś bardziej surowego i Rogue Audio Sphinx w kolorze czarnym to jest to, czego mniej więcej szukam jeżeli chodzi o wrażenia wizualne. Pozostaje tylko nie mniej ważna kwestia dźwięku...ale z tego co już wiem w niedalekiej przyszłości będę miał okazję go sprawdzić.

Liczę na Szanownych Forumowiczów i czekam na inne sugestie, co do zaproponowanych przeze mnie 3 opcji zmian w moim systemie.

A czy coś takiego ma szanse zagrać w moim systemie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czterdziecha na karku, może już czas na lampę?

Chwalony sprzęt, a jak jest naprawdę? Może lepsza jest starsza wersja? No i ciekaw jestem jak się ma ten napis na tylnej płycie "made in the USA" do stanu faktycznego. Bo to, że przynajmniej część elementów jest kupowana w Chinach to oczywiste i nie mam złudzeń przy tej cenie. Chodzi mi tylko o to, czy rzeczywiście część produkcji + ostateczne sprawdzenie parametrów, sparowania części, trzymania parametrów i później montaż są wykonywane w Stanach?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Myślałem jeszcze o Advance Acoustic np. pre MPP206 + końcówka MAA406

Ukryta Zawartość

Nowy MAX450 też wydaje się ok

Ukryta Zawartość

Chociaż pewnie bebechy już nie te, co w końcówce MAA406.

A może spróbować MAP-800, chociaż jest wiele skrajnych opinii.

W ogóle to co jest wart sprzęt tej firmy? Czy to może zagrać w mojej konfiguracji? I czy nie byłby to przypadek "zamienił stryjek..."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.