Skocz do zawartości
IGNORED

Suprema Andromeda - zamiana sterowania ściennego

biler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zakupiłem ekran Suprema Andromeda i sprawdzając wczoraj zawartość opakowania dostrzegłem w jaki sposob wygląda przewodowe sterowanie. Nie podoba mi się za bardzo i dlatego pytam tutuaj na forum: czy ktos już zmieniał standardowe sterowanie na jakieś inne?

Z tego co zauważyłem po rozebraniu puszki to sterowanie odbywa się na kablu zasilającym za pomocą zmiany przepływu prądu. kabel jest przecięty i odpowiednie jego końcówki albo są ponownie połączone (żółto-zielony z żółto-zeilonym i niebieski z niebieskim) natomiast czarny i brązowy wchodzą do różnych wtyczek w przycisku.

Możesz dokupić u nich sterownik na pilota bez problemu.

Silnik ekranu ma regulowane krańcówki, tzn. że jak przyciśniesz w dół to ekran zatrzyma się niezależnie ile trzymasz jak zadziała krańcówka. Wg.mnie możesz zastosować KAŻDY tego rodzaju przełącznik.

Hej,

To ze dokupic u nich radiowe mozna to wiem, ale ja chce podmienic ta puszke natynkową na przełącznik taki jak ponizej z linka;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo mozna pojsc dalej i kupic:

Centralke:

Ukryta Zawartość

i pilot:

Ukryta Zawartość

i wtedy za mniej niz 200pln mam wlasne sterowanie radiowe.

Skoro silnik ma krancowki to mozna uzyc przelacznika z podtrzymaniem.

Chcialem sie upewnic bo ten od supremy jest taki, ze tam sie wciska przycisk i on zostaje w tej pozycji az do rozwiniecia ekranu i potem sam sie wylacza (przycisk nadal wcisnietey). Jak chce zwinac to ten sam przycisk daje, ale w gore.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie lepiej użyć wyjścia TRIGGER w projektorze? Włączamy projektor, ekran zjeżdża na dół, wyłączamy projektor, ekran jedzie do góry. Oczywiście, trza jeszcze drutek od projektora do ekranu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jeśli ekran ma sterowanie za pomocą dwóch przycisków (góra i dół) oraz wyposażony jest w krańcówki, to z trigger'a wystarczy zasilić przekaźnik (jego cewkę) z jednym zestykiem przełącznym, styk NO na dół, styk NC na górę a styk COM połączyć z "fazą".

Ot i cała filozofia.

Jeżeli chodzi koledze o estetykę to można użyć praktycznie każdego włącznika żaluzjowego. Wybór bardzo duży. W ekranach siedzą typowe silniki tubowe np. nice, somfy identyczne jak w roletach i mają identyczne sterowanie przynajmniej naścienne. I pewnie warto bo w komplecie dają jakieś brzydactwa.

Ok, czyli sprawa zamiany przełącznika na dowolny żaluzjowy już mamy załatwioną.

Zastanawia mnie tylko ten trigger. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrealizować? Zasadę poznałem, ale jak to spiąć? Jest gdzieś jakiś poradnik?

Które kable gdzie wpiąć/przylutować?

Jak na obrazku; ważne jest sprawdzenie polaryzacji na wyjściu TRIGER, opisana przy gnieździe na obudowie lub w instrukcji obsługi. Przekaźnik z cewką 12 VDC i poborem <= 50 mA, styki 5 A wystarczą. Przy nieprawidłowej polaryzacji dioda gasikowa dołączona do cewki spowoduje zwarcie na wyjściu TRIGGER. Dla spokoju sumienia można pomiędzy cewkę przekaźnika a wejście z TRIGGER'a wstawić mostek Graetz'a, co uniezależni układ od polaryzacji na wejściu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.