Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie są przewody w obudowach dobrych zestawów głośnikowych?

kangie

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Szukałem, ale znaleźć nie mogłem. Poza tym przyznam się, że nie grzebałem w kolumnach. Jedynie wiem co siedzi w piecach gitarowych.

Nurtuje mnie taka sprawa. Jakie przewody głośnikowe siedzą w środku obudów dobrych kolumn głośnikowych? Wiem, najłatwiej rozkrecić i samemu zobaczyć. Ale powiedzmy kupując kolumny nie będziemy chyba każdej pary rozbierać i sprawdzać co siedzi w środku. Czy jest jakiś standard co firma upchnie od gniazd do zwrotnicy i potem do głośników?

Chodzi mi o to, że ludzie testują kable głośnikowe, wymieniają plecionki miedziane na lite druty miedziane osobno izolowane po 3 lub 4 sztuki w dwóch żyłach chcąc wyeliminować zjawisko naskórkowości, polepszać stereofonię i inne aspekty brzmieniowe itp. Jeśli okazałoby się, że w kolumnach siedzą zwykłe kable elektryczne, czy małego przekroju plecionki (kilka zł/mb) to ta cała zabawa w drogie kable chyba mija się z celem.

Żeby nie być gołosłownym natrafiłem na fotkę ze strony założyciela firmy Sonus Faber - Franco Serblina - fotkę środka jego nowej konstrukcji kolumn głośnikowych Ktema. Widać tam konkretne kable - lite druty izolowane osobno. Czy w innych konstrukcjach jesto podobnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Jakoś niczego nie widać ;)

Nie wiem jakie to sa dobre obudowy, ale np u mnie okablowanie w kolumnach sklada sie ze srebrzonej miedzi Oehlbacha. Wiec i takie mam do wzmacniacza.

?👈

• Redaktorzy

Jak się wkręcę to rozkręcę swojego Sonusa by się przekonać na własne oczy co tam wewnątrz drzemie. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Z zewnątrz widać po 4 pozłacane pinezki, a nie chcę niczego uszkodzić.

Dobre obudowy/zestawy - pojęcie względne, ale powiedzmy od przyzwoitego poziomu technicznego. To znaczy nie spodziewam się solidnych kabli w plastikowych monitorach kina domowego Samsung za 600zł (2 monitory + elektronika radio + odtw. DVD).

W których używa się tanich plecionek, a w których przewodów jak na załączonym zdjęciu? Być może głupie pytanie zadałem...

Popatrz sobie tutaj w testach Audio:

Ukryta Zawartość

Rzadko piszą, ale zawsze jest zdjęcie z wywleczonym głośnikiem czy zwrotnicą.

Ukryta Zawartość

A to już o tym pisałem, stosuje się różne okablowanie od solid core do taśm różnych producentów, są nawet stosowane różne przekroje dla poszczególnych przetworników. Zupełnie wspak to się ma do tego co piszą niektórzy o kablach, bo przecież tych w kolumnach nie widać :))

Gość

(Konto usunięte)

Dobre obudowy/zestawy - pojęcie względne, ale powiedzmy od przyzwoitego poziomu technicznego.

W najpopularniejszym przedziale cenowym w zakładce Stereo - powiedzmy do 7 tys. zł - w 90% modeli stosowane są najzwyklejsze przewody miedziane o przekroju nie przekraczającym 2 mm2.

I faktycznie, możesz sobie zobaczyć/poczytać m.in. tutaj http://audio.com.pl/testy/zespoly-glosnikowe/2/1 .

Stosują w zasadzie wszystko; może nie jak leci, ale od firmowych wysokiej klasy taśm do linek miedzianych 2,5 mm2 , oczywiście nawet 6N ;-) Mogę tylko dodać od siebie, że kilkakrotnie wypowiadali się na forum ci, którzy widząc "mizerię cienkich drucików" producenta dawali porządne firmowe linki czy plecionki. Niestety paru z nich stwierdziło jednak, że po takim "tuningu" ich kolumny już nigdy nie grały tak, jak przedtem. Z moich doświadczeń; polegając tylko na słuchu i relacji do prawdziwego brzmienia skrzypiec, gitary czy wiolonczeli śmiem twierdzić, że wystarczającym okablowaniem dla tonów wysokich; czasem i średnich jest miedziany solid do 0,5 mm średnicy. Jak ktoś musi, to może go zwielokrotnić; kłopot w tym, że trzeba wtedy zachować dokładnie tę samą długość każdego pojedynczego przewodnika, a w warunkach domowych jest to bardzo trudne. Popatrz na te dwa modele; mało budżetowe, ale...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i drugi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do pobrania z tej strony. Może jestem, jak niektórzy twierdzą maniakiem cienkiego solidu, ale uważam, że powinno się to samemu sprawdzić; to tak mało kosztuje...Poza tym nie można wystarczająco rozróżniać kabli głośnikowych, jeśli kable wewnątrz kolumny są mało transparentne i psują dźwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W kosztujących 10 tys zł Excite X36, kolumnach firmy uznawanej za renomowaną, czyli Dynaudio, widać najzwyklejsze przewody (fota z magazynu Audio)

Ukryta Zawartość

DNM Reson , Kimber 4PR , 4TC

Które kable, w którym modelu kolumn?

Ukryta Zawartość

Niedawno zaglądałem do środka Dali 450 i były tam zwykłe linki miedziane połączone z głośnikami za pomocą najzwyklejszych miedzianych klem, po których było widać, że nie są już pierwszej świeżości.

Bez względu na to, jakie kable są w kolumnie głośnikowej, to i tak będziemy słyszeć różnice na kablach głośnikowych od wzmacniacza do kolumny, także zabawa w drogie kable nie mija się z celem.

Może kolumny głośnikowe powinny być tak projektowane aby użytkownik sam mógł wymieniać całe okablowanie w środku? W ramach eksperymentów z doborem innych przewodów do sekcji wysokotonowej, innych do niskotonowej i jeszcze innych między zaciskami a zwrotnicą.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

W DIY możesz zmieniać co chcesz ;) Produkt gotowy, to produkt gotowy ... i zrobienie funkcji łatwej wymiany wewnętrznych kabli dla garstki ... hmmm ... "wszystko słyszących użytkowników" niepotrzebnie zwiększyłoby cenę produktu dla miażdżącej większości, która tych kabli zmieniać nie będzie.

Druty są różne - kwadratowe i podłużne. :)

Naprawdę nie ma reguły - czasem producent upycha jakieś specjalne druty - srebrne no name, firmowe (Kimber, VdH) specjalnie izolowane, kriogenicznie traktowane i jakie sobie jeszcze wymyślisz.

Wszystko zależy od konkretnej firmy i modelu.

A czasem w bardzo drogich kolumnach są zaskakująco tanie druty - naprawdę nie ma reguł.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

1. A po czym rozróżniacie „zwykłe kable” od „porządnych kabli”; w dodatku z fotki…?

2. A czym się różnią te zwykłe plecionki od tych niezwykłych?

3. Jak widzicie te plecionki zza izolacji?

4. Jeśli w zespole głośnikowym zastosowano „zwykłe kable” a jednocześnie, mimo to, słychać wpływ kabli łączących wzmacniacz z zespołami głośnikowymi to czy nie jest to zaprzeczeniem podstawowego twierdzenia „słyszących inaczej”:

Kable słychać na dobrych systemach. Im lepszy tym lepiej słychać. Do kolumn się to nie stosuje?

5. Dlaczego padają tu głosy, że dla wysokich to solid core?

• Redaktorzy

Panowie, a czy ktoś próbował z kablami elektrycznymi, powiedzmy YDY 1,5mmkw lub 2,5mmkw? Tak sobie je zapleść po 3 na + i 3 na - i zapodać od wzmacniacza na kolumny.

Jeden z ostatnich wywiadów z J. Thielem. Kilka miesięcy później już go nie było wśród żywych. Mówił właśnie o wewnętrznym okablowaniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale też o kablach ogólnie. Bardzo interesujące.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.