Skocz do zawartości
IGNORED

Pomieszczenie 5,80 x 4,80 - czy to juz za blisko kwadratu?

gonarek

Rekomendowane odpowiedzi

A dokładnie chodzi o to, czy warto powiększyć pokój odsłuchowy 17m² (4.80 x 3.50) łącząc go z sąsiadującym, mniejszym pokojem 12m², jesli uzyskane w ten sposób pomieszczenie miałoby w efekcie wymiary 4.80 x 5.80, co przy stosunku ścian 1 : 1,2 juz dośc niebezpiecznie zbliża się do kwadratu?

O rade w tej kwestii poprosił mnie kolega, który po wyprowadzce syna zastanawia sie nad zagospodarowaniem zwolnionego przez latorośl pokoju i połączenie obu pomieszczeń jest właśnie jedną z opcji, które bierze pod uwagę. Z jednej strony taki metraż jest bardzo kuszący, z drugiej ile krwi potrafi napsuć prawdziwe kwadratowe pomieszczenie wiem aż za dobrze z autopsji, bo bezowocnie walczyłem z takowym ponad rok i ostatecznie z ulga przeniosłem system do mniejszego, ale za to prostokątnego pokoju.

Wolałbym znajomemu podobnych "atrakcji" zaoszczędzić, dlatego postanowiłem zarzucić temat tutaj. Czy zatem ktos z szanownych kolegów jest w stanie okreslić przy jakim stosunku dłuzszej sciany do krótszej formalnie jeszcze prostokątny pokój juz zaczyna nabierac negatywnych akustycznie cech pomieszczenia kwadratowego? A przede wszystkim, czy podane w tytule wątku wymiary pomieszczena są jeszcze "bezpieczne".

Jaka jest wysokość pomieszczenia? Użyj tego kalkulatora, przydatne narzędzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4,8 x 5,8 to piękne wymiary jak na pomieszczenie odsłuchowe. Moje ma 4m szerokości i wiele bym dał za te dodatkowe 0,5 czy 1m.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Fakt, zapomniałem o wysokości - 2.60m. Wg. podanego przez pacio94 kalkulatora pomieszczenie mieści sie jeszcze w normie, aczkolwiek do niekorzystnych wartości granicznych jest juz bardzo blisko - 30cm na długości i jedynie 10cm na szerokości.

No tak, dorabiania ideologii w branzy audio jest juz i bez tego pod dostatkiem ;) Ale jak sie czlowiek raz na czymś sparzył. to potem woli dmuchac na zimne... W kazdym razie bardzo dzikeuje za pomoc i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.